Климатик-радиатор проблем
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
8 мнения
• Страница 1 от 1
Климатик-радиатор проблем
Здравеитее момчета.Купих си БМВ 3-ика 1.8 бензин 93година.Човека от които го взех ми каза че радиатора на климатика е спукан и изпуска фреон,правят ли ги някаде тези радиатори и ако знаете какви парички взимат или е по добре нов или втора ръка да се взема и пак някаква ориентировачна цена да ми кажете.Също каза че и някаква охлаждаща перка на същият радиатор трябва като се пусне климатика и тя да тръгвала но не тръгва каза да си ги направя тези неща ако искам да ползвам климатик ако можете ми обясните всъщност за какво става въпрос....
- metodi80
- старши ентусиаст
-
Re: Климатик-радиатор проблем
Monika1 написа:Здравеитее момчета.Купих си БМВ 3-ика 1.8 бензин 93година.Човека от които го взех ми каза че радиатора на климатика е спукан и изпуска фреон,правят ли ги някаде тези радиатори и ако знаете какви парички взимат или е по добре нов или втора ръка да се взема и пак някаква ориентировачна цена да ми кажете.Също каза че и някаква охлаждаща перка на същият радиатор трябва като се пусне климатика и тя да тръгвала но не тръгва каза да си ги направя тези неща ако искам да ползвам климатик ако можете ми обясните всъщност за какво става въпрос....
Колежке , като е казал "радиатор" на климатик вероятно човека от който си купила колата е имал предвид т.н. кондензатор , който се намира пред водния радиатор. Правя това уточнение, защото някои хора наричат "радиатор" ,изпарителя , който се намира вътре в купето , под таблото ....
Та.... , ако е спукан кондензатора (който най -често е причина за изпускане на фреона) , ремонта няма да е много скъп , тъй като самия кондензатор се сваля сравнително лесно , а и цената му втора ръка не е висока. Аз лично съм чувал цена за кондензатор м/у 100 и 300 лв (втора ръка), иначе нов е 700лв от Дарукар ... Можеш да погледнеш в раздел "продава " на форума , там със сигурност ще намериш , а също можеш да си пуснеш обява в раздел "купува" .... Демонтажа на стария и монтажа на новия радиатор ,предполагам , че ще е около 50 лв. (въпреки че в различните сервизи различно ще кажат ...., свалянето не е сложно и според мен и тези пари са много ..., отвиват се всичко на всичко 4 болта ,които държат кондензатора и два болта , които придържат тръбите към кондензатора .... , аз го правя за 20 мин .... ). Принципно самия кондензатор може да се ремонтира , ако е спукан от страни по "обшивката" на тръбите , ако обаче са спукани самите тръбички по протажението си , то тогава не може да се ремонтира..... Трябва да се свали и да се занесе при човек , който се занимава , за да го "надуе" и да се види от къде изпуска (слага се във вана с вода и се надува с компресор).... За ремонт на кондензатора взимато около 30-40 лв.
Ако обаче продавача е имал предвид , че е спукан изпарителя (който е в купето) , то тогава те чака едно "филмче" . Първо за сваляне на табло в сервизите взимат доста (в най -добрия случай около 100лв , но не по-малко) , да не говориме , че в повечето случаи не им се занимава , понеже работата е наистина доста .... След това трябва да се свали "прасето" , това е едно голямо пластмасово нещо , в което е разположен изпарителя ( и не само той ). Самото сваляне на прасето също е "филм" , след това трябва да се отвори прасето и да се изкара изпарителя , за тая манипулация обикновено искат още пари ..... . После самия изпарител нов е 860лв в дару.... Втора ръка ще е около 1/3 от тази цена , (изпарител трудно се ремонтира) ...
Най -вероятно проблема при теб е в кондензатора (радиатора , който е пред водния радиатор), защото с течение на годините , разните набиващи се в него насекоми , мръсотия , сол през зимата и вибрациите , са причината да се разхерметизира кондензатора.... , както вече казах от страни по "обшивката" ....
Моя съвет е да отидеш при хора , които се занимават с това , но да си разбират от работата (защото на последък вече всякакви се занимват с неща , които не са им ясни ....) . Да ти проверят системата дали държи вакум , след това ако държи , да се напълни с цветен фреон и да се види със сигурност от къде точно изпуска , за да не сменяваш на сляпо части и на края да се окаже , че е било "залудо" .... Климатичната система е много капризна и за да се направи правилна диагностика на проблема си трябва наистина специализиран сервиз !!!
По проблема с перката ... , трябва да се види защо не върти , дали проблема е в самата перка или в управлението и ..... Перката също можеш да я намериш втора ръка във форума ...
Колежке,ремонта на въпросния колндезатор е повече от нерентабилен!В Дарукар може и да е 700 лв.,но спокойно можеш да го намериш между 180-350 лв.(говоря за нов!),а относно втората употреба ти си го имаш!
- vankatagsi
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е46 323CI
- Мечтае да кара: E36 M3 evo с валове
IPI78 написа:Колежке,ремонта на въпросния колндезатор е повече от нерентабилен!В Дарукар може и да е 700 лв.,но спокойно можеш да го намериш между 180-350 лв.(говоря за нов!),а относно втората употреба ти си го имаш!
Подкрепям мненията до тук, но и втора ръка може да се земе, стига да е от човек, на който се има доверие и може да се върне в случай че случайно изпуска. Имайки в предвид сегашните цени на части на Е36 в форума мисля че и под 100 лв може да се намери.. Но както казаха колегите нека се направи една диагностика на системата да се види каде точно е проблема, че така само си говориме празни приказки...
Така е да нека да се направи диагностика, а колкото до втора употреба аз лично засичх обяви по форума за цели климатици комплект с компресора с радиатора с всичко за под 200 лв. Така че ти си прецени най добре какво мислиш да правиш! А доколкото помня за зареждане на фреон мисля че 100гр струва към 10лв а цялата система мисля че е около 1000гр там някъде

- krumovvv
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: чужди коли и жени
- Мечтае да кара: две коли едновременно
ако си от софия на люлинският тунел там дето е автомивката има сервиз за климатици и ги пълнят
- vankatagsi
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е46 323CI
- Мечтае да кара: E36 M3 evo с валове
Ако си от София отиди на бул "Европа" /люлин/ на спирката на автобус 309,310,108.. преди метростанция сливница. Там са добри момчетата и не са от най-големите скъпчий. А това за ДАРУ направо си го избий от главата.
8 мнения
• Страница 1 от 1