Климатик-радиатор проблем

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

Потребител
Аватар

Климатик-радиатор проблем

Мнение от Monika1 » 20 Мар 2010, 2:47

Здравеитее момчета.Купих си БМВ 3-ика 1.8 бензин 93година.Човека от които го взех ми каза че радиатора на климатика е спукан и изпуска фреон,правят ли ги някаде тези радиатори и ако знаете какви парички взимат или е по добре нов или втора ръка да се взема и пак някаква ориентировачна цена да ми кажете.Също каза че и някаква охлаждаща перка на същият радиатор трябва като се пусне климатика и тя да тръгвала но не тръгва каза да си ги направя тези неща ако искам да ползвам климатик ако можете ми обясните всъщност за какво става въпрос....

старши ентусиаст
Аватар

Re: Климатик-радиатор проблем

Мнение от metodi80 » 20 Мар 2010, 11:57

Monika1 написа:Здравеитее момчета.Купих си БМВ 3-ика 1.8 бензин 93година.Човека от които го взех ми каза че радиатора на климатика е спукан и изпуска фреон,правят ли ги някаде тези радиатори и ако знаете какви парички взимат или е по добре нов или втора ръка да се взема и пак някаква ориентировачна цена да ми кажете.Също каза че и някаква охлаждаща перка на същият радиатор трябва като се пусне климатика и тя да тръгвала но не тръгва каза да си ги направя тези неща ако искам да ползвам климатик ако можете ми обясните всъщност за какво става въпрос....

Колежке , като е казал "радиатор" на климатик вероятно човека от който си купила колата е имал предвид т.н. кондензатор , който се намира пред водния радиатор. Правя това уточнение, защото някои хора наричат "радиатор" ,изпарителя , който се намира вътре в купето , под таблото ....
Та.... , ако е спукан кондензатора (който най -често е причина за изпускане на фреона) , ремонта няма да е много скъп , тъй като самия кондензатор се сваля сравнително лесно , а и цената му втора ръка не е висока. Аз лично съм чувал цена за кондензатор м/у 100 и 300 лв (втора ръка), иначе нов е 700лв от Дарукар ... Можеш да погледнеш в раздел "продава " на форума , там със сигурност ще намериш , а също можеш да си пуснеш обява в раздел "купува" .... Демонтажа на стария и монтажа на новия радиатор ,предполагам , че ще е около 50 лв. (въпреки че в различните сервизи различно ще кажат ...., свалянето не е сложно и според мен и тези пари са много ..., отвиват се всичко на всичко 4 болта ,които държат кондензатора и два болта , които придържат тръбите към кондензатора .... , аз го правя за 20 мин .... ). Принципно самия кондензатор може да се ремонтира , ако е спукан от страни по "обшивката" на тръбите , ако обаче са спукани самите тръбички по протажението си , то тогава не може да се ремонтира..... Трябва да се свали и да се занесе при човек , който се занимава , за да го "надуе" и да се види от къде изпуска (слага се във вана с вода и се надува с компресор).... За ремонт на кондензатора взимато около 30-40 лв.

Ако обаче продавача е имал предвид , че е спукан изпарителя (който е в купето) , то тогава те чака едно "филмче" . Първо за сваляне на табло в сервизите взимат доста (в най -добрия случай около 100лв , но не по-малко) , да не говориме , че в повечето случаи не им се занимава , понеже работата е наистина доста .... След това трябва да се свали "прасето" , това е едно голямо пластмасово нещо , в което е разположен изпарителя ( и не само той ). Самото сваляне на прасето също е "филм" , след това трябва да се отвори прасето и да се изкара изпарителя , за тая манипулация обикновено искат още пари ..... . После самия изпарител нов е 860лв в дару.... Втора ръка ще е около 1/3 от тази цена , (изпарител трудно се ремонтира) ...

Най -вероятно проблема при теб е в кондензатора (радиатора , който е пред водния радиатор), защото с течение на годините , разните набиващи се в него насекоми , мръсотия , сол през зимата и вибрациите , са причината да се разхерметизира кондензатора.... , както вече казах от страни по "обшивката" ....
Моя съвет е да отидеш при хора , които се занимават с това , но да си разбират от работата (защото на последък вече всякакви се занимват с неща , които не са им ясни ....) . Да ти проверят системата дали държи вакум , след това ако държи , да се напълни с цветен фреон и да се види със сигурност от къде точно изпуска , за да не сменяваш на сляпо части и на края да се окаже , че е било "залудо" .... Климатичната система е много капризна и за да се направи правилна диагностика на проблема си трябва наистина специализиран сервиз !!!

По проблема с перката ... , трябва да се види защо не върти , дали проблема е в самата перка или в управлението и ..... Перката също можеш да я намериш втора ръка във форума ...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от IPI78 » 20 Мар 2010, 12:33

Колежке,ремонта на въпросния колндезатор е повече от нерентабилен!В Дарукар може и да е 700 лв.,но спокойно можеш да го намериш между 180-350 лв.(говоря за нов!),а относно втората употреба ти си го имаш!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 323CI
Мечтае да кара: E36 M3 evo с валове

Мнение от vankatagsi » 20 Мар 2010, 12:39

IPI78 написа:Колежке,ремонта на въпросния колндезатор е повече от нерентабилен!В Дарукар може и да е 700 лв.,но спокойно можеш да го намериш между 180-350 лв.(говоря за нов!),а относно втората употреба ти си го имаш!

Подкрепям мненията до тук, но и втора ръка може да се земе, стига да е от човек, на който се има доверие и може да се върне в случай че случайно изпуска. Имайки в предвид сегашните цени на части на Е36 в форума мисля че и под 100 лв може да се намери.. Но както казаха колегите нека се направи една диагностика на системата да се види каде точно е проблема, че така само си говориме празни приказки...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от godziliaz » 20 Мар 2010, 12:55

Така е да нека да се направи диагностика, а колкото до втора употреба аз лично засичх обяви по форума за цели климатици комплект с компресора с радиатора с всичко за под 200 лв. Така че ти си прецени най добре какво мислиш да правиш! А доколкото помня за зареждане на фреон мисля че 100гр струва към 10лв а цялата система мисля че е около 1000гр там някъде

Потребител
Аватар

Мнение от Monika1 » 20 Мар 2010, 14:47

:wave: Благодаря ви са изчерпателните обяснения точно за този радиатор става въпрос където се намира пред този за антифриза,някои ако има добри впечатления от някои сервиз за климатици нека каже каде се намира (за София)...Питах едни момчета каде е добре да отида и те ми казаха в Дару но щели да ми и вземат пари колкото горе доло колата съм взела ,а това не ми хареса :kuku:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: чужди коли и жени
Мечтае да кара: две коли едновременно

Мнение от krumovvv » 20 Мар 2010, 18:22

ако си от софия на люлинският тунел там дето е автомивката има сервиз за климатици и ги пълнят
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 323CI
Мечтае да кара: E36 M3 evo с валове

Мнение от vankatagsi » 20 Мар 2010, 19:35

Ако си от София отиди на бул "Европа" /люлин/ на спирката на автобус 309,310,108.. преди метростанция сливница. Там са добри момчетата и не са от най-големите скъпчий. А това за ДАРУ направо си го избий от главата.

Назад към E36