проблем с ламбда-сонда

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар

проблем с ламбда-сонда

Мнение от igla40 » 19 Мар 2010, 21:11

Здравейте, колеги, малко съм нов в сайта, но имам запитване. Светна ми жълтата лампа "Проблеми в двигателя", отидох на диагностика и ми казаха, че лан-сондата не работи. Колата мени оборотите и е мудна. Някой да се е сблъсквал със същия проблем? BMW-то ми е 316i, е46, 1.850 кубика, 2000г.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '12 BMW F10
Мечтае да кара: самолет

Re: проблем с лан-сонда

Мнение от oci » 19 Мар 2010, 23:20

щом не работи сондата и ти е светнал чека на двигателя я сменяй и пак на диагностика да ти изтрият грешката иначе няма да изгасне жълтата лампа.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320dA 525xd

Мнение от pazokolarov » 20 Мар 2010, 0:10

Тази сонда (правилното й наименование е ЛАМБДА-СОНДА) сама няма да се оправи.Както каза колегата сменяй, трий грешката и ръчкай смело.
Изображение
ИзображениеИзображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E70

Мнение от slitter » 20 Мар 2010, 1:02

A преди да смениш сондата провери клапана на картерните газове, щото като се преебе показва грешка в сондата, заради лошото газоразпределение, а става предимно в тази преди катализатора, за да не се окаже после, че не е трябвало да я сменяш!

Проверява се по следния начин: палиш колата, отвиваш капачката за маслото, слагаш си ръката и ако смуче, начи е от клапана, ако подухва и прави маслени пръски - сменяваш сондата (тази, която дава дефект, дано са ти казали коя точно)!

Успех!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 530д

Re: проблем с ламбда-сонда

Мнение от nikolae » 20 Мар 2010, 14:15

Ако грешката за ламбдата е open circuit примерно гаранция и има нещо - моята беше така.
Иначе като ти я четат да ти казват какво точно пише, а
ако искаш ела да я прочетем преди всичко, имам инпа

направи, това което slitter ти каза задължително !

имай на предвид, че тази лампа може да свети от всичко :-)

Потребител
Аватар
Кара: BMW E46 320i 2001г.

Мнение от Diddul » 22 Мар 2010, 12:32

колега и аз ще сменям ламбда-сонда....и моята лампичка за чекенджин светна и беше това проблема?ти купи ли от някаде вече и на каква цена?

Потребител
Аватар

Мнение от igla40 » 22 Мар 2010, 22:19

Благодаря на всички! :) Проверих по начина на slitter и определено духа и хвърля пръски. На диагностиката не ми казаха коя точно сонда е, защото не бяха сигурни. Не ми казаха и какво е пишело. Изчистиха ми грешката и ми казаха ако светне пак, да отида. Имате ли представа колко струват сондите? nikolae, какво е инпа?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от nikolae » 23 Мар 2010, 9:53

Софтуер за диагностика на бмв-та.

за пример нова:
http://drive.bg/index.php?ModelId=11042 ... 0104_10148

иначе 50-100лв. мисля са втора употреба
ама как ще разбереш, че работи...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: x5 e70 3.0d,е46 318i

Мнение от zlobicar » 23 Мар 2010, 11:21

igla40 написа:Благодаря на всички! :) Проверих по начина на slitter и определено духа и хвърля пръски. На диагностиката не ми казаха коя точно сонда е, защото не бяха сигурни. Не ми казаха и какво е пишело. Изчистиха ми грешката и ми казаха ако светне пак, да отида. Имате ли представа колко струват сондите? nikolae, какво е инпа?

Смених я и аз,Оргинална с кабел 280лв,универсална бошова 180лв,универсална някаква 120лв,тези цени ми дадоха на мен.Аз слоших универсална бошова.
обичам BMW

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от nikolae » 23 Мар 2010, 12:01

Ефект има ли :-)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: мадамите да крещят :)

Мнение от Rundev » 23 Мар 2010, 19:43

slitter написа:A преди да смениш сондата провери клапана на картерните газове, щото като се преебе показва грешка в сондата, заради лошото газоразпределение, а става предимно в тази преди катализатора, за да не се окаже после, че не е трябвало да я сменяш!

Проверява се по следния начин: палиш колата, отвиваш капачката за маслото, слагаш си ръката и ако смуче, начи е от клапана, ако подухва и прави маслени пръски - сменяваш сондата (тази, която дава дефект, дано са ти казали коя точно)!

Успех!

Колега сажелявам че пиша в тая тема ама.... сега я проверих и моята и обилно си духа навън.Това какво значи?Разхода ми стана огромен(45-50км-10л) Клати и постоянно ми притриса обортотите.Сменил съм дебитомер,датчик на разпредерлителен вал,филтър на картерните,филтри.... абе всияко къде може да клати тия обороти и да вдига разхода до такава степен.Та не ми свети нищо на таблото,като изключим притрисането на оборотите си върви пушка.Няма записани грешки на диагностиката.......няма нищо!! :| :| Искам да знам Сонда ли е или ще е поредното нещо което ще сменя и оборотите и разхода ще си е същия.Говорим за 316 с 1.9 мотор,а разход като за М-Пауър !!!
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от nikolae » 24 Мар 2010, 19:34

Мисля, че трябва да подухва да, а не да духа.
Като отвиваш капачката усещаш лек вакум ?

Потребител
Аватар

Мнение от igla40 » 30 Мар 2010, 20:48

Откакто на диагностиката ми изтриха лампичката, минах около 300км и не светна повече, обаче се появи някакво съскане откъм колекторите + колата мени оборотите.( ролки, ремъци и лагерите на динамото са сменени преди 5000км.) Дали е от сондата? А, и като давам газ има някакво заглъхване. nikolae, май ще трябва да идвам при теб, къде се намираш и колко ще струва диагностиката? Поздрави :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '12 BMW F10
Мечтае да кара: самолет

Мнение от oci » 31 Мар 2010, 11:43

igla40 написа:Откакто на диагностиката ми изтриха лампичката, минах около 300км и не светна повече, обаче се появи някакво съскане откъм колекторите + колата мени оборотите.( ролки, ремъци и лагерите на динамото са сменени преди 5000км.) Дали е от сондата? А, и като давам газ има някакво заглъхване. nikolae, май ще трябва да идвам при теб, къде се намираш и колко ще струва диагностиката? Поздрави :)

Щом има съскане от към колектора гаранция смуче паразитен въздух и затова мени оборотите и заглъхва. Провери всички вакумни маркучи плюс този който съм ти дал на схемата номер 8 той е за клапана за обезвъздухаване на колектора.
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=11&fg=35

А най-сигурния начин е да провериш от къде дърпа въздух /съска/ е като си купиш спрей за почистване на карбуратори той е на ацетонова основа и пръскаш с него на работещ двигател и там където дърпа двигателя ще започне да покачва оборотите и да променя работата си пръскаш по всички маркучи вакумни по колектора около дюзите и входа на смукателния колектор и ще го хванеш няма как.
П.П същото ще го направят и ако отидеш в сервиз да ти я видят така, че не си струва да се набутваш пробвай така и ще видиш че ще стане, дано само да не е спукан колектора, че тогава става весело.
Успех

Потребител
Аватар

Мнение от igla40 » 31 Мар 2010, 20:58

Meрси! Още утре ще си взема спрей и ще проверя.

Следваща

Назад към E46