Обеми за колони
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
8 мнения
• Страница 1 от 1
- e39 FEN
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39 520 97", E46 320d 05"
- Мечтае да кара: ново БМВ
- Детайли за колата: изтъркани задни гуми, тук-таме за изчукване и боя :D
Обеми за колони
Та така колеги, пак се връщаме на старата и вечна тема за звука в колите ни.
Сега ми дойде едно просветление относно баса, до колкото съм забелязал на оригиналните обеми в Е39 няма отвор от който да "излиза" баса. Та въпроса ми е следния, ако се пробият такива отвори дали няма малко да се поотвори звука от към басове (точно там е най-зле, поне при мен) ???
Сега ми дойде едно просветление относно баса, до колкото съм забелязал на оригиналните обеми в Е39 няма отвор от който да "излиза" баса. Та въпроса ми е следния, ако се пробият такива отвори дали няма малко да се поотвори звука от към басове (точно там е най-зле, поне при мен) ???

- Ilko Ivanov
- некъв ентусиаст
-
- Кара: F02 750iL
Re: Обеми за колони
Ако говориш за оригиналния бас на ДСП-то има си такива отвори които вкарват звука в купето.
- e39 FEN
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39 520 97", E46 320d 05"
- Мечтае да кара: ново БМВ
- Детайли за колата: изтъркани задни гуми, тук-таме за изчукване и боя :D
ivanov 530d написа:Ако говориш за оригиналния бас на ДСП-то има си такива отвори които вкарват звука в купето.
Не колега, обикновенните си обеми в предните врати, за тях говоря

- sean-john
- ентусиаст
-
- Кара: ше е36,е39, сега и аз незнам
- Мечтае да кара: М5
Колега от 13см колонки какъв бас искаш да извадиш
... та с две думи и да пробиеш и да не пробиеш разлика няма да има (да не кажа че те са си измислени да свирят в затворен обем)

- boris
- старши ентусиаст
-
- Кара: X5
Нищо няма да постигнеш така, даже по скоро би ги влошил, за повече бас една касичка в багажника и си готов, под 12" не слагай, че си е добре уплътнен багажника 

- Lacho
- ентусиаст
-
- Кара: 525XD LCI
Аз например съм с 8" в 22л. кутия и звука е доста приличен, добре се чува дори и на вдигнат подлакътник 

0878 500 286
Chip Tuning ПРОМОЦИИ EDC15; EDC16; EDC17; Имобилайзери; FAP & DPF OFF;
POWERED BY EVC/WINOLS & Alientech Kess & K-Tag
Chip Tuning ПРОМОЦИИ EDC15; EDC16; EDC17; Имобилайзери; FAP & DPF OFF;
POWERED BY EVC/WINOLS & Alientech Kess & K-Tag
- gentata
- старши ентусиаст
-
- Кара: седнал
- Детайли за колата: Правиланта 39-ка
Пробиването на отвори (фазоинвертори се наричат) на озвучителни тела изчислени да работят без такива само ще влошат звученето като цяло. По принцип обема на отворените озвучителни тела (тези с фазоинвертор) е по-голям от този на затворените (без фазоинвертор). Това което ще се "спечели" от тази манипулация е малко ветрец от тук от там и по-лош звук. Проблема на музиката в Е39 е не тонколоните а усилвателя - защото честотната му характеристика е поорязана от към ниските и визоките звукови честоти с цел да се изкара максимално качествен звук (по-скоро силен) от усилвател с малка мощност. По темата за тонколоните има бая да се говори но на кратко пробиването на дупки няма да помогне за подобряването на звука.

- Bat Venci
- Потребител
-
- Кара: E34 520i
Понеже имам познания в аукустиката да споделя - автоговорителите се проектират специално за работа в малък обем. Под малък се има предвид не само на кутията но и пространството в което е разположена. С добавяне на фазоинвертор (басрефлексен отвор) положителна промяна едва ли ще се получи. По - вероятно е дори да се влоши характеристиката. По принцип автоговорителите са с висок качествен фактор Qts~1 и малък еквивалентен обем, което ги прави подходящи за опен бафъл(отворена кутия като кубетата за китари) или рупор(хорна). Във вентилирана кутия най - вероятно ще се чува замазване на баса. Решението откъм говорители е смяната с по-добри такива. Откъм източник ако искате да запазите оригиналната система може да се вземе звук преди крайното стъпало на касетофона (ако не е орязан честотно ,но ме съмнява) и да се извади с кабелче. Добре е да мине през буферно стъпало с операционен усилвател за да не се влияе източника от товара след него и да не разваля звука. Това може да го направят в почти всеки тв сервиз или някой в час с електрониката. След като се извади аудио изход е лесно - има готови усилватели има и хоби китове като тези: http://hobby.neomontana-bg.com/kit65.htm http://hobby.neomontana-bg.com/ http://www.dobrikit.dir.bg/page17.htm . За говорители е по-трудно че хубави и евтини
. Все пак може да се види при тези хорица какво може да се намери: http://steadygroup.com/ http://pas-bg.com/ . Да се сменят оригиналните с разни сонита и пайнери май е лишено от смисъл освен ако не са повредени. По въпроса за баса - поне 8 инча в отделна кутия с усилвател допълнително. За предпочитане автоговорител. Иначе само загубени време и пари.
Ps: След като написах мнението видях че се повтарям с колегата преди мен
.

Ps: След като написах мнението видях че се повтарям с колегата преди мен

8 мнения
• Страница 1 от 1