Казанче за течност за чистачките

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E30 320i Convertible '87

Казанче за течност за чистачките

Мнение от el_nino » 02 Мар 2010, 12:37

Колата е '97 520и комби , имам само 1 казанче за чистачките (т.е. нямам пръскалки на фаровете и нямам копче за интензивно миене ) . Поради факта че топченцето на показанието за нивото на течността ми е забило в напълно горно положение или пълно догоре , вчера реших да налея казанчедо догоре с течност да вида дали ще се оправи , но докато наливах дочух че след като съм сипал около 4.5-5 литра от калника започна да тече .
Датчика за нивото не се оправи , някои сблусквал ли се е с този проблеми ?
Това изтичане нормално ли е или казанчето ми е спукано и трябва да се сменя ?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ше Е 39 520 98 г.

Re: Казанче за течност за чистачките

Мнение от im0tep » 02 Мар 2010, 12:41

Ако не си олял яко около казанчето,разбира се,че не е нормално да тече !!!

П.С. Обясни ми твоята логика,защо според теб може да е нормално казанчето да тече ??? :dunno: :roll:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530D F07 530D
Мечтае да кара: и да не приближава сервиза :)
Детайли за колата: трошляче някакво :)

Мнение от spacepl » 02 Мар 2010, 12:41

Спукано е. Сменяй го.

Аватар
Кара: e39 M52 газов котлон
Мечтае да кара: колело на кило ракия

Мнение от dbanchev » 02 Мар 2010, 12:49

Колега първо виж дали не ти се е изхлузил гофрирания маркуч който отива от гърловината в която сипваш течност при мотора до казанчето в подкалника. На мен така ми се беше извадил този маркуч и всичко изтичаше при наливане. Също погледни и помпичката да не ти се е извадила и от отвора в който тя влиза да не изтича. Най лошия вариянт е спукано казанче, но и това се оправя по моргите има на сносни цени, а и нови не са кой знае какви пари, но за да стигнеш до казанчето трябва да махнеш предния десен подкалник.

Потребител
Аватар
Кара: BMW 520i
Мечтае да кара: Много работи

Мнение от armour » 02 Мар 2010, 17:39

Не мисля че казанчето е спукано.И при мен го има този момент,като наливам течност до горе в един момент започва да капе до предната гума.Мися че има нещо като преливник или подобно,защото след това като спре да капе си има вода в казанчето и не изтича от никъде!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 M5

Мнение от mad_presley » 02 Мар 2010, 19:01

Няма преливници, извадил се е (или се е скъсал) гофрирания маркуч, както каза колегата @dbanchev. И при мен се беше получило на старата ми Е39-ка. Разбира се, след тези студове тази зима и и вероятност да е спукано самото казанче, но всичко ще се види, като се свали десния подкалник от задната страна (към вратата).

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F07 535D
Мечтае да кара: SL500

Мнение от anzak » 02 Мар 2010, 19:39

има нещо като преливник (поне на е38 ) представлява едно поплавъче в горния край на казанчето и понякога от там изтича наистина имал съм такъв случай
Барай шишарката Минкеее ....

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от el_nino » 02 Мар 2010, 20:46

в петък да се надявам че времето ще е добро ще го разглобя и ще видиме , дано не е казанчето че гледах че е 80лв в Дару :no:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Branko » 02 Мар 2010, 21:07

И аз мисля,че има преливник.Колкото пъти съм доливал течност,винаги е изтичал излишъка!На мен ми се наложи лятото да сменям помпичката за водата и огледах,няма никъде изваден маркуч.Все пак като го разглобите ,ще видите най-добре къде е проблема!Пишете да знаем каква е била причината?Иначе за казанче 100% колегите тук продават някоя е39 на части и имат на по-добра цена
от Дару.Успех! :yes:

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 520 M52
Мечтае да кара: M5

Мнение от i4koo » 02 Мар 2010, 22:17

Здравей колега ,спокойно ,казанчето не е спукано.Първоначално и а така мислих, така като долях повече и потече малко .След като изчерпах течноста и налях 4 литри да провервя дали наистина е спукато ,оказа се че не е ;) Следващия път пак пробвах да го напълня до горе и пак потече.Сега вече си наливам 4 литра и вече 1 година всичко е наред :yes:
Нищо лично ,Просто бизнес !

Потребител
Аватар

Мнение от Bobby_D » 03 Мар 2010, 8:41

И аз имах такъв проблем.Пука се гофрирания маркуч.При мен беше спукан високо горе и деиствително почваше да тече като напьлния казанчето(точно като преливник).

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от el_nino » 03 Мар 2010, 22:32

Днес разглобих подкалника да видя от къде е проблема . При мен проблема беше в маркуча по който се движи кордата която е командвана от поплавака и показва новото на течността на чистачките до десния калник ! Маркучето точно където влиза в казанчето се беше сцепило и когато течността стигне нивото от там започва да тече . Огледах добре и пробва с наливане на вода и наблюдение от къде изтича . При мен казанчето е добре , гофрирания маркуч също !

Колеги моето казанче има преливник или едно място от което започва да тече когато се налее много вода ! Аз неуспях да стигна това ниво и да видя как прелива от преливника за много малко,. но видях, че е наличен !
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 525tds

Мнение от bera » 04 Мар 2010, 21:45

el_nino написа:Днес разглобих подкалника да видя от къде е проблема . При мен проблема беше в маркуча по който се движи кордата която е командвана от поплавака и показва новото на течността на чистачките до десния калник ! Маркучето точно където влиза в казанчето се беше сцепило и когато течността стигне нивото от там започва да тече . Огледах добре и пробва с наливане на вода и наблюдение от къде изтича . При мен казанчето е добре , гофрирания маркуч също !

Колеги моето казанче има преливник или едно място от което започва да тече когато се налее много вода ! Аз неуспях да стигна това ниво и да видя как прелива от преливника за много малко,. но видях, че е наличен !

И мойто тече от там ама се правя ,че не го виждам. Някой ден и неговия ред ще дойде.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от el_nino » 05 Мар 2010, 3:02

Сменяването на този маркуч по който се движи кордата на поплавъка ми се видя доста сложна задача поради това, че от моторния отсек той влиза в калника в един отсек в които няма достъп от никъде , а от там излиза през една дупка в металния подкалник която е голяма колкото да минат 2 такива маркуча ! Единствения начин който видях е чрез връзване на стария и новия маркуч с нещо и издърпване !
Това е моето казанче и маркуча с номер 14 се е счупил точно на мястото на което влиза в елемент номер 6 , когато водата стигне това ниво , започва изтичане от подкалника .
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=61&fg=45

Номенклатурен номер : 61668362762
Описание : МАРКУЧ
Ед.цена (с ДДС) : 4.48 BGN
Има наличност
Дару Кар АД си запазва право за промени в цените

Но разликата при мен и това на схемата е че до гуменото оплътнение номер 4 имах нещо подобно на преливник , в максимално висока точка на казанчето .

ЕДИТ : Днес като се замислих всъщност смяната на този маркуч може би няма да е толква трудна , след като се демонтира кутията на филтъра на климатроника на пасажерската страна , така може би ще има достъп до малките пролуки и дупки в металния подкалник !
Мисля направо тези дни да си купя един нов маркуч и да го сменя , но това време на вън .... :cry:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 525tds

Мнение от bera » 24 Ное 2010, 22:27

След 9 месеца се наканих да оправя казанчето за течността на чистачките.
Проблема беше ,че когато сипя течност изтича от подкалника. Оказа се ,че тече от номер 6 в схемата (06 Ventilation valve) Отдушник.http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=61&fg=45

Беше се затлачил с мръсотии и сополи и не се движеше поплавъка до горе за да затвори отдушника и течеше през него.
Ето и малко снимки на цялата процедура.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

И казанчето ,вече е пълно до горе.

Отнема 30мин, да се оправи ,корите под купето отнемат повече време от самия отдушник.
Успех на всички.

Назад към E39