Е39 и снега

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: е60 525 x-drive
Мечтае да кара: M6

Re: Е39 и снега

Мнение от Sesko » 12 Фев 2010, 15:09

spacepl написа:Мдааа, тази вечер даже напрайхме малък тест със колегата @Sesko. На баир, едната гума на сняг, другата на асфалт, при включено АСЦ колата превъртя леко със гумата на сняг и после прехвърли на гумата на асфлта и колата си тръгна нагоре. После пак на същото място, но със изключено АСЦ, миииии гумата на снега си въртеше и ние си гледахме и тя си се въртеше и можеше да стойм там докато ни писне.

:yes: :bowdown: :driving:
Изображение
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: БМВ 318
Мечтае да кара: Хонда ХР 400

Мнение от radoendurosport » 13 Фев 2010, 1:01

Здравейте колега bera за сняг само задно личен опит.С предното не е работа.Значи при изкачване на голям наклон с ляв завой правихме тестове.Само с БМВ-то успях да го изкача щото можеш да го подведеш още преди завоя без да губиш скорост.А при предното като подведеш задницата с ръчната /щот като даваш гас в завоя и върви направо/губиш скорост и после айде обратно надолу.Това е мое мнение.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 13 Фев 2010, 8:04

Че взема да ходя с камерата напред-назад, че да ви покажа кое струва или не струва.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 520i Touring
Мечтае да кара: BMW

Мнение от sashozmeq » 13 Фев 2010, 11:23

Здравейте колеги. От миналия петък и аз съм собственик на Е39 520и. Неискам да засегна никой колега, но за да караш кола със задно зимата, трябва да знаеш се прави. В събота когато валя сняг си закарах колата от София до Плевен, без проблеми (колата я взех от автокъщата с 4 летни гуми). Държа да подчертая, че по магистралата не се виждаше нито маркировка, нито асфалт.
Никога не карай по-бързо, от колкото твоят ангел-хранител може да лети.

Потребител
Аватар
Мечтае да кара: F10
Детайли за колата: Е39 / 520i / 1998

Мнение от potpuri » 15 Фев 2010, 19:14

Аз както ги виждам нещата, тук има два вида е39 шофьори:

- любители на спорта
Харесва им задницата да се върти, обичат да имат пълен контрол над колата, знаят поне 2 техники за излизане от сняг, дрифтят за удоволствие...

- любители на лукса
Купили са си бмв петица с идеята да не мислят за карането, а да се радват на екстрите вътре. Обаче... не са улучили модела очевидно :lol:

Аз лично се спасявам с комбинация от вкл/изкл ASC, люлеене, ръчна, пост и молитва.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 525d '02
Мечтае да кара: 850i или M6

Мнение от Glamav » 16 Фев 2010, 21:35

Значи аз съм смесицата между двете, като съм с жената и детето карам плавно и спокойно, като съм сам се изрязвам от време на време, а като валне сняг изпадам в екстаз :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530D F07 530D
Мечтае да кара: и да не приближава сервиза :)
Детайли за колата: трошляче някакво :)

Мнение от spacepl » 16 Фев 2010, 21:55

Glamav написа:Значи аз съм смесицата между двете, като съм с жената и детето карам плавно и спокойно, като съм сам се изрязвам от време на време, а като валне сняг изпадам в екстаз :)

:yes: :clap: :mrgreen:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E70 4.0d и F15 M50d
Мечтае да кара: BMW

Мнение от M_krika » 16 Фев 2010, 21:56

spacepl написа:
Glamav написа:Значи аз съм смесицата между двете, като съм с жената и детето карам плавно и спокойно, като съм сам се изрязвам от време на време, а като валне сняг изпадам в екстаз :)

:yes: :clap: :mrgreen:

То маи всеки е така,но няма как да е иначе като валне малко снях и то направо колата сама си иска да си я повръткаш :mhihi:
Rise Of The Machines-Only The Strong Will Survive

ентусиаст
Аватар
Кара: F01 пет точка нула L

Мнение от doomy525 » 16 Фев 2010, 23:47

Няма по голям кеф от задното. Аз лично не мога, по точно не искам да карам кола с предно. Наистина е голямо предимство, особенно зимата, но задното си ми остава тръпка и винаги ще е така. В много малки ситуации имам проблеми със баири и т.н. със задното, но като си познаваш колата и знаеш как ще реагира не е кой знае какъв проблем :) В по големи преспи със засилка и изключен тракшън стават чудеса :mhihi: Иначе ми е постоянно включен
enjoy life and drink cold beer

Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

Изображение

Дакела
Аватар
Кара: 02 525dA & 07 E90 N46B..
Мечтае да кара: F-22 Raptor
Детайли за колата: Стоковица със Стептроник и кожена гарнитура.

Мнение от DAEL » 17 Фев 2010, 10:53

potpuri написа:Аз както ги виждам нещата, тук има два вида е39 шофьори:

- любители на спорта
Харесва им задницата да се върти, обичат да имат пълен контрол над колата, знаят поне 2 техники за излизане от сняг, дрифтят за удоволствие...

- любители на лукса
Купили са си бмв петица с идеята да не мислят за карането, а да се радват на екстрите вътре. Обаче... не са улучили модела очевидно :lol:

Аз лично се спасявам с комбинация от вкл/изкл ASC, люлеене, ръчна, пост и молитва.

Прав си, Е39 е автомобила за дрифтене! :banghead: :banghead: :banghead:
Аз за това си взех такава кола, щото да мога да си дрифтя, иначе ако исках друго щех да си купя М3 примерно!! :banghead:
:mhihi: :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F15 xDrive30d N57T
Мечтае да кара: 911 Turbo

Мнение от AGD » 17 Фев 2010, 11:09

doomy525 написа:В много малки ситуации имам проблеми със баири и т.н

Някой ще обясни ли какви са тези градски легенди, че вече много хора ги разпространяват ? Явно не сте виждали, как сериозно заснежено нагорнище колите с предно го качват на задна. И причината е проста - при нагорнище предницата олеква и тогава колата с предно няма никакво сцепление.
George Carlin написа:Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 M5

Мнение от mad_presley » 17 Фев 2010, 11:19

AGD написа:Някой ще обясни ли какви са тези градски легенди, че вече много хора ги разпространяват ? Явно не сте виждали, как сериозно заснежено нагорнище колите с предно го качват на задна. И причината е проста - при нагорнище предницата олеква и тогава колата с предно няма никакво сцепление.

Няма легенди, а чиста логика, движещите колела са управляеми от волана.Верно е, че предницата олеква и понякога се налага каране на задна по баир с кола с предно, но можеш да управляваш поднасянето.

Истината е, че за кола със задно ти трябват нови гуми, не добри, а нови. Колко от този форум са с нови гуми и колко са с някакви "добри" с хубав дот!?

Аз тази година не съм закъсал нито веднъж, нито съм имал баир, който да не мога да кача, въпреки ниското М-окачване. Естествено шофьора стои зад волана и да преценява обстановката, а не да се набива в места, където и на джиповете им е трудно да се движат и да очаква чудеса от колата.
Последна промяна mad_presley на 17 Фев 2010, 11:37, променена общо 1 път

ентусиаст
Аватар
Кара: F01 пет точка нула L

Мнение от doomy525 » 17 Фев 2010, 11:30

Наистина колегата е прав за новите гуми. Тази зима я обух с 4 чисто нови (в последствие 6 заради прекрасните ни пътища) и нямах никакви проблеми никъде по пътя и стабилността е на ниво, все пак както каза не можеш да очакваш чудеса от колата при големи преспи и т.н., но се държи доста прилично :)
enjoy life and drink cold beer

Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F15 xDrive30d N57T
Мечтае да кара: 911 Turbo

Мнение от AGD » 17 Фев 2010, 12:14

mad_presley написа:
AGD написа:Някой ще обясни ли какви са тези градски легенди, че вече много хора ги разпространяват ? Явно не сте виждали, как сериозно заснежено нагорнище колите с предно го качват на задна. И причината е проста - при нагорнище предницата олеква и тогава колата с предно няма никакво сцепление.

Няма легенди, а чиста логика, движещите колела са управляеми от волана.Верно е, че предницата олеква и понякога се налага каране на задна по баир с кола с предно, но можеш да управляваш поднасянето.

Истината е, че за кола със задно ти трябват нови гуми, не добри, а нови. Колко от този форум са с нови гуми и колко са с някакви "добри" с хубав дот!?

Аз тази година не съм закъсал нито веднъж, нито съм имал баир, който да не мога да кача, въпреки ниското М-окачване. Естествено шофьора стои зад волана и да преценява обстановката, а не да се набива в места, където и на джиповете им е трудно да се движат и да очаква чудеса от колата.

Не мисля, че в темата става дума за състезателно кране, че да се налага да овладяваш поднасянето на колата, въпреки че действително със задно по-лесно можеш да предизвикаш поднасяне. Колегите твърдят че с предно по-лесно се изкачват, което няма логика. А когато нямаш сцепление да те задвижи, не ти стига и да управляваш, това по принцип си е проблем при загуба на сцепление при предно предаване.
Предишната ми кола беше с предно и нито с нея, нито с бавареца (*) съм затъвал безпомощно или излитал от/завъртал се в завой. Много точно си казал идеята за каране през зимата - правилните гуми и разумно и плавно каране, иначе и с верижна машина ще се пребиеш или ще се набуташ в преспа, от която няма излизане.

* Споменах по-рано едно затъване в края на миналата зима, но тогава гумите ми вече си бяха изпяли песента.
George Carlin написа:Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac?

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 17 Фев 2010, 12:47

mad_presley написа:Истината е, че за кола със задно ти трябват нови гуми, не добри, а нови. Колко от този форум са с нови гуми и колко са с някакви "добри" с хубав дот!?

Аз тази година не съм закъсал нито веднъж, нито съм имал баир, който да не мога да кача, въпреки ниското М-окачване.

:D Моя пример е едно към едно с твоя:

- С чисто нови гуми DOT 37-ма седмица на 2009
- С M-окачване
- Никъде не съм закъсал, а съм навъртял доста километри по снега и то повечето от тях нощно каране :ok:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

ПредишнаСледваща

Назад към E39