Е39 и снега

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

Дакела
Аватар
Кара: 02 525dA & 07 E90 N46B..
Мечтае да кара: F-22 Raptor
Детайли за колата: Стоковица със Стептроник и кожена гарнитура.

Re: e39 и снега

Мнение от DAEL » 10 Фев 2010, 10:09

И особенно със Стептроник в тоя сняг е гола вода!!!
Оня ден за първи път съжалих, че си купих кола с автоматични скорости, не ти на автоматичен, не ти на ръчен режим да превключваш. Направо умрех от яд, всички с предно издрапват от големия сняг, а аз си стоим на едно място и си буксувам, а не е като да не съм с хубави гуми. То вярно, че е ниска колата и като легне отдолу върху снега и остава на кантар. :evil:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 M5

Мнение от mad_presley » 10 Фев 2010, 10:22

DAEL написа:И особенно със Стептроник в тоя сняг е гола вода!!!
Оня ден за първи път съжалих, че си купих кола с автоматични скорости, не ти на автоматичен, не ти на ръчен режим да превключваш. Направо умрех от яд, всички с предно издрапват от големия сняг, а аз си стоим на едно място и си буксувам, а не е като да не съм с хубави гуми. То вярно, че е ниска колата и като легне отдолу върху снега и остава на кантар. :evil:

Не е в стептроника проблема, проблема е в задкормилното устройство :mhihi:

Като ти легне колата по корем, ако ще и уазка да е пак ще закъса. А степртоника така и не разбрах какво ти пречи да караш в снега. Аз съм с автоматик и не съм закъсвал така, че да не мога да изляза сам, без помощ. А във Варна сняг си има и то доста.

И истината е НОВИ гуми, не добри, а нови!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 10 Фев 2010, 10:41

Абе колеги, аз ли съм нещо не в час или....... Значи треба ли да слагам снимки, видеота в подкрепа на думите си, незнам? Нямам никакви проблеми с колата си тази зима, минавам навсякъде, чак се кефя, че карам кола, която на пук на всеобщото мнение се държи повече от добре през сезона. Задни Goodyear Ultragrip 7+, предни Continental Winter Contact TS830, DSC ON, автомат и това е. Нито можем да се похвалим в нашия град с почистени до асфалт пътища, нито всичките ни пътища са равни, нищо подобно даже. В добавка и над 40 см. сняг и лед почти навсякъде, картинката е пълна. Вчера ходих до Търговище, пътя на места на коловози, на места снежен, киша, карал съм с 90-100 през цялото време, само веднъж поднесе леко колата на един завой, но DSC-то я върна веднага в пътя, благодаря на Бога, който го е измислил това нещо. Никога не го изключвам и няма никакви ядове. Проблемите за които говорите, направо ми се струват невероятни. Квартал Орел, Разград, преди две седмици, отивам там по работа, вали един сняг, пътя снежен, колите се въртят, закъсват, аз драпам нагоре а си е баир, някои ме гледаха доста очудено. Лампата свети, ама върви. Влизал съм с моята в сняг до вратите и съм си излизал като пич. Както казва и mad_preslеy, тя каква да е кола като легне на корем, после идва лопатата. Нося си една такава, ама само ми се търкаля из багажника.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 525d '02
Мечтае да кара: 850i или M6

Мнение от Glamav » 10 Фев 2010, 11:11

Колеги, не се карайте :)

Извода е че всичко е съвкупност от следните неща:
1) задкормилно устройство
2) гуми
3) височина на колата
4) състояние и твърдост на окачване
5) двигател
6) настилка
7) лед/сняг
8) количество натрупан сняг и коловози

И на последно място - всичко опира до правилната засилка :)
Не се обиждайте, просто няма две еднакви коли във форума, все някой свалял сменял и слагал, освен това и няма два еднакви пътя. Всеки от нас си е частен случай. Има и такива които не закъсват, има и такива които закъсват. Аз лично съм карал е30,е36,е46,е38 и сега е39 и честно казано съм си доволен, зимата ми е любимото време.

Няма по голям кеф от това да направиш мазен плавен дрифт с 10-15 километра в час :lol: :lol: :lol:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 530D 2002 touring

Мнение от Torbalan008 » 10 Фев 2010, 11:29

Напълно съгласен с Glamav,
както няма 2 еднакви автомобила, така и няма 2 еднакви ситуации зимата.
Вися в планината по 50-60 дни в годината (зимата) в доста сериозни снежни ситуации
и нито веднъж не съм закъсвал. Дори съм на мнение, че кола със задно се кара много по-лесно
от предно в планината (при лед, пресен сняг и комбинация)

Нови гуми задължително..

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на вода!
Мечтае да кара: Airbus A380! :)

Мнение от JOTTO_DEL » 10 Фев 2010, 11:38

Колеги преди 3-4 дни какво ми се случи, карам си аз по супер заснежен път нагоре към Пампорово и едно Ауди Q7 ме изпреварва и аз си викам е то е нормално 4х4 е се пак, и за моя изненада гледам как едно BMW E61 се подава от завоя зад мен и ме изпреварва като спрял, но отзад пише 530хd, и тука вече стана интересно! Зачудих се дали ще изпревари и Аудито и след около 2 завоя на една права Бимата даде мигач и си го изпревари! Тогава си помислих този с Аудито дали някога си е мислил, че БМВ ще го изпревари зимата на супер заснежен път! :mhihi:
Изображение
Sheer driving pleasure BMW

Дакела
Аватар
Кара: 02 525dA & 07 E90 N46B..
Мечтае да кара: F-22 Raptor
Детайли за колата: Стоковица със Стептроник и кожена гарнитура.

Мнение от DAEL » 10 Фев 2010, 11:44

mad_presley написа:
DAEL написа:И особенно със Стептроник в тоя сняг е гола вода!!!

Не е в стептроника проблема, проблема е в задкормилното устройство :mhihi:

Като ти легне колата по корем, ако ще и уазка да е пак ще закъса. А степртоника така и не разбрах какво ти пречи да караш в снега. Аз съм с автоматик и не съм закъсвал така, че да не мога да изляза сам, без помощ. А във Варна сняг си има и то доста.

И истината е НОВИ гуми, не добри, а нови!

Ми баце все си мисля, че за деветнадесет години стаж зад волана и многото километри, които съм навъртял с какви ли не МПС-та, проблема не е в задкормилното устройство! :winky:
Ако ти имаш достатъчно шофьорски опит ще разбереш какво е преимуществото на ръчните скорости при сняг и използването на съединителя при буксуване?
Относно гумите, те са нови от три месеца са на колата PIRELLI-SOTTOZERO са! :winky:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Torbalan008 » 10 Фев 2010, 11:50

@ DAEL, карам със sottozero2 от тази зима и не съм най-доволния човек поне сравнено с миш'ленките. Колкото до ръчните скорости си напълно прав, съединителя ме е вадил от много потенциално неприятни ситуации :D

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 M54 '01

Мнение от jbankov » 10 Фев 2010, 11:54

Glamav написа:Колеги, не се карайте :)

Извода е че всичко е съвкупност от следните неща:
1) задкормилно устройство
2) гуми
3) височина на колата
4) състояние и твърдост на окачване
5) двигател
6) настилка
7) лед/сняг
8) количество натрупан сняг и коловози

:yes:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 '02 530d

Мнение от LUCIFER'S » 10 Фев 2010, 12:22

Aйде, айде... стига сте се надлъгвали много добре знам що за пумия е в 20см сняг Е39ката без вериги, била тя с ръчни скорости или с автомат :mhihi: да не говорим пък при изкачване, ако се излъжеш да спреш насред баир... в такова време предно или 4х4 офроудър ... с една Тойота Ленд крузер от талибанските си правиме кефа из нивите и газим 80 см сняг, а разбивам 1,5м преспи ;) - там е истината. Да ми хвалите е39 просто е смешно!
Fortuna fortes metuit, ignavos premit.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Torbalan008 » 10 Фев 2010, 12:44

Луцифере, идеята на Е39 не е да гази преспи по 80см, точно при изкачване на път който е частично почистен или в сняг до 20см
задното е доста по-добро от предното, тъй като тежеста е назад :) Да не говорим колко по-приятно се държи в завой в наклон със сняг
било то нагоре или надолу...

нека да сравняваме круша с круша а не джип с Е39ка защото спор няма че 4х4 е в пъти по-добро от задно
като послено, ако спреш с която и да е кола (не джип) под наклон, проблемът определено не е в колата :)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 520i '97

Мнение от vlindos » 10 Фев 2010, 12:51

Гледам сте го обърнали на чат. То няма лошо ама мене ми беше идеята за конкретно нещо.
Излизаш от коловозите и как да тръгнеш после като едната гума е върху лед (ако не двете). :dunno: . Няма тука предимство на нови/хубави гуми, няма и засилка. Тези тъпанари от Бмв не решили един бутон до ASC, SNEE да сложат. Та като превърта едната гума да забие спирачка в/у нея че да затегли другата... :ranting:

Как да е - да са ни "здрави" колиците и много време да ни карат. Ама зимата един чувал с пясък в багажника за града ;)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e39 540IA m62b44 e36 320i m50b20
Мечтае да кара: m1

Мнение от bulletspeed » 10 Фев 2010, 13:04

Колеги аз нямам никакъв проблем с закасвания,а карам колата по неизчистени улици и даже я качвам на двоен бордюр вечер без да закасам и да забоксувам. единствено вчера имах проблем докато излезна от коловоза :)
Педала до края и душата в рая :)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ше Е 39 520 98 г.

Мнение от im0tep » 10 Фев 2010, 13:08

Колеги,ако искате ми се смейте и не ме е срам да си призная,но от както падна големия сняг във Варна от преди 3 седмици карам с 2 торби цимент в багажника и нямам проблем със снега.С хубави зимни гуми съм,но друг е въпроса ,че като стъпя на байр с дебел лед и оставам там...но си мисля,че в такъв случай всеки е неспасяем

младши ентусиаст
Аватар
Кара: '98 E39 M52B20

Мнение от Gemar » 10 Фев 2010, 13:12

Има техники които трябва да опита човек преди да се предаде и да каже, че не може да излезе. БМВ още в началото на 90-те пускат серия филмчета обучаващи шофьорите да тръгват на сняг - това старата школа: една жена в Е34-ка показва как се тръгва на сняг.. по следния начин - лоста на 2-ра скорост, ръчната спирачка дръпната до горе, отпускане на съединителя и съвсем леко газ (наистина леко) и плавно отпускане на ръчната (в случая ръчната го играе шпер при потеглянето.. разбира се, не трябва да се прекалява за да не подпалите накладките... целта на упражнението е да не боксуват колелата, затова леко с газта и съединителя).

Конкретно по върпоса на момчето: В преспите нещата седят по различен начин. Тези дни го играя всяка сутрин - вечер със засилка паркирам върху преспи наринат сняг отстрани на пътя с ясната мисъл, че сутрин като се кача за работа няма да мога да тръгна от първия път (още повече ако има коли през мен и зад мен). Паля, ASC-то включено, разклащам се назад-напред-назад. При всяко разклащане навивам волана все повече към отъпканото платно (не го навивам пълно на ляво веднага с опита ми да потегла - предните колела се окопават и задните само си бутат - навивам го постепенно с тласъците). Необходими са ми 2 до 3 "разклащания" и съм на път за работа. Навия ли волана силно в ляво да подам газ и да опитам да тръгна - ще си въртя до Гергьовден. А да - стремя се да не превъртат колелата - затова ASC-то го държа включено, защото лесно може да се заледи под гумите. Докато разклащам го правя до момента в който гумите започва да превъртат (ASC-то светва).

Онази вечер тичам с едно парче луканка от магазина към нас и гледам един колега (в последствие се оказа monogamnia - поздрави :) ) се опитва да се измъкне от преспите на същата улица на която бях аз, но на отсрещния тротоар. Клати напред-назад, ама автоматик клати ли се :) Качих се на моята Е39-ка, излязох от преспите, навих куката и си го издърпах като рейс, при все, че пътя също беше заснежен, а куката я сложих на предната броня (демек задницата е лекия мост в случая и дърпах на задна скорост). Никакъв проблем.

И с риск да повторя много колеги, които се изказаха горе - нови гуми. Майната му на ASC-то.. преди карах Е34-ка.. а още по-преди Е30-ка (тя нямаше хубави зимни гуми, но и зима май нямаше тази година като хората) - не съм имал проблеми със затъването, потеглянето, катеренето и т.н. Опитайте тази техника, за която ви говоря горе :angel:
Последна промяна Gemar на 10 Фев 2010, 13:19, променена общо 2 пъти
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към E39