Е39 и снега
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
- vlindos
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW 520i '97
Е39 и снега
Здравейте,
Искам да ви питам дали проблема е моя телевизор или е дефект за за е39 (520и както е при мен).
Значи навалява оня ден 30 см сняг по софийските квартали и тръгвам аз с колата както винаги ентуасиаст (защо пък трябва да има проблем?). Тъкмо излизам от паркинга и виждам една пежо с багаж мацка на шофьорската седалка с/у мене. Викам дай да и отстъпим в тоя сняг, че се не знае какви ще са последствията. Излизам от "коловозите" и съм до там. Неще тъпото бмв да потегли и неще. Върти едната гума само с изключено АСЦ. С включено не мое да реши да завърти ли да не завърти ли. Случи ми се още 2 пъти същия ден и се замислих е толкова ли е тъпа тая система? Излизам от паркинг една гума в/у лед другата в/у сняг - върти само тая в/у леда ама няма достатъчно сцепление да дръпне колата. Е значи полудях. Обесняват ми колеги и като изключиш АСЦ-то шпера си бачкал та затова так. Въобще шпер било лошо инжинерно решение въобще - зацепвал или твърде късно или твърде рано.
Я някой по-назнайните да каже нещо по-въпроса. Интересно ми е аз ли имам нерви само тия дни или слагате 2 торби цимент и шапка на тояга ?
Искам да ви питам дали проблема е моя телевизор или е дефект за за е39 (520и както е при мен).
Значи навалява оня ден 30 см сняг по софийските квартали и тръгвам аз с колата както винаги ентуасиаст (защо пък трябва да има проблем?). Тъкмо излизам от паркинга и виждам една пежо с багаж мацка на шофьорската седалка с/у мене. Викам дай да и отстъпим в тоя сняг, че се не знае какви ще са последствията. Излизам от "коловозите" и съм до там. Неще тъпото бмв да потегли и неще. Върти едната гума само с изключено АСЦ. С включено не мое да реши да завърти ли да не завърти ли. Случи ми се още 2 пъти същия ден и се замислих е толкова ли е тъпа тая система? Излизам от паркинг една гума в/у лед другата в/у сняг - върти само тая в/у леда ама няма достатъчно сцепление да дръпне колата. Е значи полудях. Обесняват ми колеги и като изключиш АСЦ-то шпера си бачкал та затова так. Въобще шпер било лошо инжинерно решение въобще - зацепвал или твърде късно или твърде рано.
Я някой по-назнайните да каже нещо по-въпроса. Интересно ми е аз ли имам нерви само тия дни или слагате 2 торби цимент и шапка на тояга ?
- LUCIFER'S
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39 '02 530d
Re: e39 и снега
vlindos написа: Излизам от "коловозите" и съм до там. Неще тъпото бмв да потегли и неще. Върти едната гума само с изключено АСЦ. С включено не мое да реши да завърти ли да не завърти ли...... слагате 2 торби цимент и шапка на тояга ?

Fortuna fortes metuit, ignavos premit.
- dbanchev
-
-
- Кара: e39 M52 газов котлон
- Мечтае да кара: колело на кило ракия
Колега не си само ти така. Задното предаване си е лигня за тия снегове кво да се прави. И аз се нося като шейничка и боксувам ама пък си ме кефи колкото и малоумно да звучи. 

- JOTTO_DEL
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: на вода!
- Мечтае да кара: Airbus A380! :)
Колега според мен всяка ситуация е различна и основния проблем е в гумите! Също много важно нещо е да подаваш много малко газ, иначе почниш ли да даваш повечко гас няма как да тръгне! Аз лично в Събота към 23:00ч. в Смолян имаше около 20-30см. сняг и с на един колега ТДС-са нямах никакви ядове, колата си тръгва без проблем дори и 2-те гуми да са на сняг и то дълбок сняг, като се има в предвих, че нему работеше АСЦ-то! 

- Sesko
- ентусиаст
-
- Кара: е60 525 x-drive
- Мечтае да кара: M6
- plam81
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е39 2.5ТДС->330D Automat Tourin
- Мечтае да кара: М5
С тези нямам никакви дертове. 

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- vlindos
- кандидат ентусиаст
-
Гумите са ми №1 на Адак - Континентал 830. Та затова ми е част от яда. Абе за занасянето ок. Ама като застаниш на сняг - за тоя тон и половина - поне човек и половина да бутнат тая машина е кофти.
За шпера - ако няма шпер и съм изключил АСЦ пък само една гума върти - проблема при мен ли е?
За Смолян миналата седмица в най-голямия сняг бях та нямаше проблем - голям проблем ми се явява е пресния сняг.
За шпера - ако няма шпер и съм изключил АСЦ пък само една гума върти - проблема при мен ли е?
За Смолян миналата седмица в най-голямия сняг бях та нямаше проблем - голям проблем ми се явява е пресния сняг.
- spacepl
- старши ентусиаст
-
- Кара: E60 530D F07 530D
- Мечтае да кара: и да не приближава сервиза :)
- Детайли за колата: трошляче някакво :)
Точно така си работи диференциала, предaва движението на гумата с по-малко съпротивление, проблема не в твоя телевизор, АСЦ-то пък натиска леко спирачката на гумата която се върти и така предава движение на гумата която е на твърда повърхност (електронен блокаж), но това се случва само при скорост над 5 или 10км/ч, така че ако колата боксува трябва да се подаде газ докато започне да мига лампата на таблото което значи че АСЦ се е активиало и разпределя движението между задните колелета. Във упътването на Е39 си пише че ако колата пък е закъсала в дълбок сняг АСЦ-то трябва да се изклюва.
- vlindos
- кандидат ентусиаст
-
Като е включено АСЦ-то на практика не върти ни едната гума. А едната , а другата и никоя не завърта. Та затуй може би пише така. Ама като го изключиш и да върти само тая в/у леда... ебати простотията. Интересно и на новия модел ли е същата простотия ?
- spacepl
- старши ентусиаст
-
- Кара: E60 530D F07 530D
- Мечтае да кара: и да не приближава сервиза :)
- Детайли за колата: трошляче някакво :)
Да, така работи всеки един диференциал,винаги се предава повече движение на гумата която се върти по-лесно, иначе няма да можеш да завиеш без да станеш като Рамбо в ръцете.
ПС: при мен на лед завърта и двете колела
ПС: при мен на лед завърта и двете колела

Последна промяна spacepl на 09 Фев 2010, 18:54, променена общо 1 път
- Giorceto
- Дружба Тийм
-
- Кара: 535xD
Кофти работа е особенно ако си с М-пкает и събереш една купчина сняг отпред
Доста е забавно пък и аз съм с нови гуми. Слиза=, разбутваш с крак и подължаваш... добре че се намира едно ауди 80 пред нас та като падне снега да зазимя БМВ'то

Докъдето и да си стигнал, продължавай напред...
Почивки в Турция Почивка в Алания| Почивка в Дидим| Доставка от Англия|
Почивки в Турция Почивка в Алания| Почивка в Дидим| Доставка от Англия|
- AGD
- младши ентусиаст
-
- Кара: F15 xDrive30d N57T
- Мечтае да кара: 911 Turbo
Нещо не правиш както трябва. Аз съм същите гуми и нямам проблеми. Вчера сутринта колата имаше по 30см сняг от всички страни - с изключено ASC и няколко залюлявания напред-назад си я изкарах от паркинга. Вече три зими съм с тази кола и само миналата година успях да се окопая веднъж без да мога да изляза сам, но бях на кофти участък и с вече поизносени зимни гуми.
George Carlin написа:Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac?
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
Нищо не зазимяват аз, газ до ламарината и това е. Бах я у колата, ако исках кола за лятото, щях да си купя кабриолет. Досега ни съм закъсвал, ни са ме бутали, теглили. А сняг и лед, доволно има. Присветва DSC-то, ама толкоз, върви и това е.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
- vlindos
- кандидат ентусиаст
-
аз съм си решил проблема с покупката на втора кола за зимата 

www.bmwпрофесори-bg.net