Проблем с 525 TDS 97г - забива нос

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 530 D Хафтомат
Мечтае да кара: 740D

Проблем с 525 TDS 97г - забива нос

Мнение от dosko » 05 Фев 2010, 9:54

Здравейте колеги,
Колата е 525 TDS 97г , имам следния проблем.
Когато колата е топла , като тръгвам на първа скорост и достигна 2000 оборота , натискам съедиителя за да сменя предавката , оборотите се задърат сами. Даже леко се вдигат с 300-400. Ако изчакам да се успокой мотора (3-4 сек.) и пусна съединителя (с вкарана следваща предавка) всичко е наред. Но ако го направя докато мотора е в обороти , забива нос, - направо гасне. Давам пример с 1ва към 2ра скорост , защото най-често тогава имам този проблем. По рядко и при по висока скорост.
Друго си е да се ръгат скорости! - Ръгай си , Доско ръга на директна и отива на цвичка си майчина , пък нека му е зле.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: S63, но не AMG, а B44tu

Re: Проблем с 525 TDS 97г - забива нос

Мнение от E30_DK » 05 Фев 2010, 22:10

Ще се възползвам от темата на колегата да си задам и аз въпроса, защото и аз имам почти същия проблем.
Става дума отново за м/у 1ва и 2ра скорост... когато натисна съединителя оборотите падат до толкова, че притриса едвам забележимо за по-малко от секунда и когато отпусна съединетеля тя забива за момент(един път повече, друг по-малко) и точно в този момент газта не реагира = не гладко превключване на скоростите.Затова преди да пусна съединителя давам малко газ за да не забие, но отново не е гладко превключването :( М/у 2ра и 3та е по-малко забележим този проблем... нагоре не се усеща.Интересното е, че понякога се проявява проблема, друг път НЕ... прави го топла, студена, с нафта от всички бензиностанции с пълен и почти празен резервоар.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 525tds

Мнение от bera » 05 Фев 2010, 23:56

Същата мизерия ми я правеше, дадох малко предварение на помпата и се оправи, но има и друга работа нарича се CDV (Clutch Delay Valve), който ти забавя превключването от 1ва на 2ра предавка и много неприятно придърпва, вдигнал съм му мерника и при следващия удобен случай като легна под колата ще го махна. Много недомислици има по тая кола това е само началото да знаеш.
Успех.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39

Мнение от twake » 06 Фев 2010, 0:13

bera написа:Същата мизерия ми я правеше, дадох малко предварение на помпата и се оправи, но има и друга работа нарича се CDV (Clutch Delay Valve), който ти забавя превключването от 1ва на 2ра предавка и много неприятно придърпва, вдигнал съм му мерника и при следващия удобен случай като легна под колата ще го махна. Много недомислици има по тая кола това е само началото да знаеш.
Успех.

офф:
Колега 520-ката има го това Clutch Delay Valve? Трудно ли се маха и какви може да се последстията?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от bera » 06 Фев 2010, 0:24

Отвиваш го ,прибиваш го с дрелката и една тънка бургия и го слагаш пак. Последствията са ,че спираш да псуваш по-светофарите.
При следващата смяна на маслото ще му видя сметката, писна ми вече.
CDV.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39

Мнение от twake » 06 Фев 2010, 0:49

bera написа:Отвиваш го ,прибиваш го с дрелката и една тънка бургия и го слагаш пак. Последствията са ,че спираш да псуваш по-светофарите.
При следващата смяна на маслото ще му видя сметката, писна ми вече.
CDV.jpg

Отвивам ограденото или това по-долу? Аз прочетох в една стара тема, че трябва да сваля кората отдолу и трябва да е там?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от bera » 06 Фев 2010, 1:19

Това ограденото е самия клапан намира се от ляво на скоростната кутия, той се отвива и ако резбата на металната тръбичка съвпада с отвора на хидравличната помпичка на стержена направо ги навиваш ако не трябва да пробиеш клапана с бургия и пак да го сложиш обратно. Аз това съм намислил.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 520i - e39 - 97 г.

Мнение от mandorg » 06 Фев 2010, 11:22

Eй тук намерих обяснено подробно на англииски обаче http://www.zeckhausen.com/CDV.htm - голяма глупост е тоя CDV. Пише че не е хубаво да се пробива - е все пак си рекламират продукта който е CDV без вътрешност. Някой има ли такива заместители и може ли да извърши тая операция щото до колкото разбрах се вдига колата и от долу някъде е гадинката? Искам и аз да го махна това - мислех че не съм свикнал на сменянето на скоростите ама вече половин година и сменям скорости като курсист - въобще не предполагах че може да е от колата

ПС - тук пък е пъказано някъде горе под филтъра http://www.bmwtips.com/tipsntricks/cdv/cdv.htm

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e39 520i

Мнение от Dozo » 06 Фев 2010, 11:53

Махайте тази глупост.Една от първите работи когато взех колата беше да го махна този клапан.Не ви трябват заместители или да го пробивате.Просто се завива тръбичката директно.Цялата процедура трае не повече от 10 мин.Но после трябва да се обезвъздушава.Успех!
Всеки има значение,иначе никой няма значение.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 06 Фев 2010, 19:50

То вярно че не отделя веднага като отпуснеш ама няма ли да се натоварва повече демпферния маховик ако го няма този клапан?
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 525 tds ЧЕРНАТА ПИЧЕЛОВКА
Детайли за колата: С чио чипс :D

Мнение от **Novobraneca » 07 Фев 2010, 2:38

Ivo_Borisov написа:То вярно че не отделя веднага като отпуснеш ама няма ли да се натоварва повече демпферния маховик ако го няма този клапан?

Той е направен точно с тази цел, да не натоварва маховика, но всеки сам си решава, а и в БМВ няма случайни неща ;)
ШЕСТАКА СИ Е ШЕСТАК ;) [OO==[|][|]==OO] ;)
Продавам E39 523I на части viewtopic.php?f=15&t=206351&p=2266070#p2266070

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 07 Фев 2010, 11:02

**Novobraneca написа:
Ivo_Borisov написа:То вярно че не отделя веднага като отпуснеш ама няма ли да се натоварва повече демпферния маховик ако го няма този клапан?

Той е направен точно с тази цел, да не натоварва маховика, но всеки сам си решава, а и в БМВ няма случайни неща ;)

И аз се бях замислил да го махам но предпочетох да си стои ;) А и вече не ми прави впечатление,свикнал съм го и все едно го няма.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 530 D Хафтомат
Мечтае да кара: 740D

Мнение от dosko » 09 Фев 2010, 16:15

**Novobraneca написа:

А със смяната на въпросния клапан би ли решила проблема?
И няакаква идея колко струва?
Друго си е да се ръгат скорости! - Ръгай си , Доско ръга на директна и отива на цвичка си майчина , пък нека му е зле.
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: BMW E39 525 TDS
Мечтае да кара: BMW X7

Мнение от lyoki » 07 Мар 2012, 10:05

На мен ми гасне след 2 минути след като го запаля изгубва мощност или спира горивото.някой може ли да ми каже дали това е същия проблем

Назад към E39