Кога да се смени маслото?Според пробега ,според давност или?

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: bmw-e39-520

Кога да се смени маслото?Според пробега ,според давност или?

Мнение от GEORGBMW » 23 Яну 2010, 17:59

Здравейте :yes Може би е банална тази тема ,но определено важна .Някъде бях чел на английски пишеше за бе ем ве in every 2 years т.e.на всеки 2 г да се сменя маслото,ако не се е събрал пробега за този период.Някой ти казва на пробег ,друг пък гледай инспекцията! ,а трети ти казва, абе брато сменяй го всяка година , че да ти е мирна главицата. Аз лично съм нов във форума ,и карам сравнително малко, и на кого да вярваш в крайна сметка , не знам.Споделете вашите мнения.Благодаря на всички предварително.

ентусиаст
Аватар

Re: Кога да се смени маслото?Според пробега ,според давност или?

Мнение от Peter Angelov » 23 Яну 2010, 18:19

Здрасти, аз слагам това масло http://www.motobul.com/bg/products_castrol.php?id=72
сменям на всеки 6500 -7000 км. или на една година, имам KN въздушен филтър който си го обслужвам когато си поискам а горивен на всяка смяна на масло. Не казваш колата дизел или бензин и т.н. Знам че колкото по често толкова по добре...

Успех

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 23 Яну 2010, 18:39

Значи не казваш каква колата, но как да е. Много зависи от това какв масло слагаш. Качествените масла карат по-дълго. Моето например ме съветват да го сменям на 12 000 км, аз обаче сменям през 10 000. Шефа на неговата Corolla Verso сменя на 15 000. Общоприето е на около 10 000 да сменяш, за да ти е мирна главата. На по-новите коли май дават повече пробег. Та, маслото се сменя според пробега, какво е това давност, колата да не стои с години в някой гараж? Караш ли си колата редовно, гледай да сменяш редовно. На всичкото отгоре, има си и датчици, които следят за маслото, сигнализират когато трябва, ама аз лично вервам на щеката и на километрите.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E53 3.0D

Мнение от CHUKANSKI » 23 Яну 2010, 20:04

10000 километра или една година,което настапи по-барзо!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F07 535D
Мечтае да кара: SL500

Мнение от anzak » 23 Яну 2010, 20:17

според типа на маслото и двигателя между 10 и 20 хиляди км или 1г както е написал колегата което дойде първо
Барай шишарката Минкеее ....

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39, 520i 1997
Мечтае да кара: Mercedes CLS 63 AMG

Мнение от buller » 23 Яну 2010, 20:19

Ако маслото е качествено - дори да е минала повече от година - карай, докато му дойде време за смяна (около 10 000 км.).
При турбинираните двигатели е малко по-деликатно - на дизела не си позволявам да карам с едно масло повече от 8000-9000 км. или една календарна година.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 23 Яну 2010, 20:58

GEORGBMW написа:Здравейте :yes Може би е банална тази тема ,но определено важна .Някъде бях чел на английски пишеше за бе ем ве in every 2 years т.e.на всеки 2 г да се сменя маслото,ако не се е събрал пробега за този период.Някой ти казва на пробег ,друг пък гледай инспекцията! ,а трети ти казва, абе брато сменяй го всяка година , че да ти е мирна главицата. Аз лично съм нов във форума ,и карам сравнително малко, и на кого да вярваш в крайна сметка , не знам.Споделете вашите мнения.Благодаря на всички предварително.

Колега пиши какъв е мотора.Много различно е за дизел,бензин,tds,D. :wave:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 520i - e39 - 97 г.

Мнение от mandorg » 23 Яну 2010, 22:48

Аз сменям на 10 хил. км. Исках да питам колегата Elesar74 как познава по щеката кога е за смяна маслото - по цвета или? Иначе и аз на нея доверие имам за доливане а на пробега за смяна че датчика знае ли се кво му е и ако е по-стара колицата като при мен предполагам хич не е в час с положението да не говорим че си го зануляваш както и когато щеш и после кога беше кво стана :D А това за годините - за 2 години ако не се минат 5-6000 хил км мисля че колата ще даде и други проблеми освен маслото - всички сме чували че кола най-бързо се разваля като не се кара. А и последно :D има хора дето и по вървежа и звук си познават кога е време - тресене шум и тн ама то тогава май е малко късно вече :P

Потребител
Аватар
Кара: 525TDS
Мечтае да кара: BMW M1 2012

Мнение от iosifff » 24 Яну 2010, 19:05

гледай инспекцията, светне ли жълто може да го сменяш, независимо дали е на 7000км или на 12000км
Iosifff

Аватар
Кара: e39 M52 газов котлон
Мечтае да кара: колело на кило ракия

Мнение от dbanchev » 24 Яну 2010, 21:22

Инспекцията изчислява в моточасове кога трябва да се смени маслото. Аз всеки път като го сменям нулирам инспекцията и като светне жълто сменям. Иначе на около 10 000 на бензинова кола и 8000 на дизел горе долу.

ентусиаст
Аватар
Кара: bmw e53 3.0d 218hp '04
Мечтае да кара: bmw x5 '11

Мнение от don_mimo » 24 Яну 2010, 21:27

CHUKANSKI написа:10000-15000(зависи от маслото) километра или една година,което настапи по-барзо!

:yes:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 525 D

Мнение от miroalpina » 24 Яну 2010, 21:29

или километрите или една циклична година записано е в и ръководството и е така от 1979 година :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 25 Яну 2010, 11:02

mandorg написа:Аз сменям на 10 хил. км. Исках да питам колегата Elesar74 как познава по щеката кога е за смяна маслото - по цвета или? Иначе и аз на нея доверие имам за доливане а на пробега за смяна че датчика знае ли се кво му е и ако е по-стара колицата като при мен предполагам хич не е в час с положението да не говорим че си го зануляваш както и когато щеш и после кога беше кво стана :D А това за годините - за 2 години ако не се минат 5-6000 хил км мисля че колата ще даде и други проблеми освен маслото - всички сме чували че кола най-бързо се разваля като не се кара. А и последно :D има хора дето и по вървежа и звук си познават кога е време - тресене шум и тн ама то тогава май е малко късно вече :P

Не си ме разбрал колега. За нивото на маслото идеше реч, а не за цвета и евентуалната смяна поради това. Както казах, аз сменям по километраж, щото колата не се спира просто.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на вода!
Мечтае да кара: Airbus A380! :)

Мнение от JOTTO_DEL » 25 Яну 2010, 11:28

Колеги аз карам с BMW масло 10/40 и от Nice Car ми дават интервал за смяна 12000км., в момента ми остават още 3хил.км. до смяна, дали вече да го сменям или да изчакам тези 12хил., инспекцията ми в момента свети на 2 зелени(колата е 520i)?
Изображение
Sheer driving pleasure BMW

Назад към E39