Жужене-Профилактика управление климатроник!

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: кот кара

Жужене-Профилактика управление климатроник!

Мнение от zlati79 » 19 Яну 2010, 12:17

Здравейте колеги!
Напоследък ми прави впечетление едно странно жужене като от ел.моторче идващо в областта на централната конзола, скоростния лост/автомат.
Мисля се появи скоро, от 2 седмици! В началото се съмнявах че е от реглажа на нивото на фаровете, но не! Изключвам климатроника.....там звука е друг! Интересното е че жуженето е тихичко и плътно, кратко около 2 секунди със старт точно в момента на запалването, нито по-рано, нито по-късно! Някакви идей!? :roll:
Последна промяна zlati79 на 26 Яну 2010, 20:58, променена общо 1 път
ИзображениеИзображениеИзображение

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Re: Старнно жужене.....?

Мнение от Zagy » 19 Яну 2010, 12:31

Това ми прилича като да е от комфорт модула зад жабката - точно така му жужат релетата, когато някое от тях иска да се пресели във Вечните ловни селения.
Si non confectus, non reficiat.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zlati79 » 19 Яну 2010, 13:12

......предположих да е от жабката и тамушните й чаркалъци, ама ми се чини че е от центъра на конзолата! ще пробвам да запаля при отворена жабка да видим........

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320dA 525xd

Мнение от pazokolarov » 19 Яну 2010, 13:20

Колега, видях че си писал, че не е от климатроника, но сигурен ли си че не е от отварящите се клапи на климатроника?
Изображение
ИзображениеИзображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E 46 330 xd , 2003
Мечтае да кара: BMW M3 E 46 CSL

Мнение от Bella » 19 Яну 2010, 13:30

При мен го има същия звук /а аз съм с климатик / .Звука е все едно нещо дава на късо.Чува се само при запалване ,няколко минути след това спира :conf:
Харчим пари ,които нямаме да купуваме неща от които нямаме нужда за да впечатляваме хора които не заслужват :kuku:

Любимец на Кралицата
Аватар
Кара: F85 X5M , Race ///M GTR V10 S85
Мечтае да кара: M3 CSL

Мнение от ///M_Martin » 19 Яну 2010, 15:17

Може да ви се стори странно но това не е ли от подкачващата помпа?Няколко секунди бръмчи и след това спира!
Звукът от клапите е малко по-различен според мен....

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 525 D

Мнение от miroalpina » 19 Яну 2010, 15:26

колега тва жужене ти идва от таралежа на климатроника като почне да се сдухва така че споко не е проблем и на e39 . e38. x5 идентичен проблем :bchug:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zlati79 » 19 Яну 2010, 16:42

не е помпата, нея я чувам! трае 2 секунди, точно след самия старт! явно е таралежа - :(

старши ентусиаст
Аватар
Кара: любимата ни марка да е първа ;)
Мечтае да кара: римска колесница с М-пакет ;)

Мнение от spower » 19 Яну 2010, 17:53

и при мен бъздеше там и после си отиде таралежчето :) сега новото не го чувам от как съм го сменил и най-интересното не си отива веднага почти година карах така и отвреме на време се случваше вентилатора да спре и после пак си тръгаше докато накрая окончателно се отказа да работи :)
Плей листа с видеа за ремонт на BMW Х3 F25: :lalala: https://www.youtube.com/playlist?list=P ... A1PWE6WpJt

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е90

Мнение от majstorapetkov » 19 Яну 2010, 18:18

Може би е таралежа, затова аз винаги като дам на контакт изключвам климатроника и тогава паля с цел да предпазя таралежа. Дали има смисъл ще видим, но в такова време не ми се сменя таралеж.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '12 BMW F10
Мечтае да кара: самолет

Мнение от oci » 19 Яну 2010, 20:10

Сигерни ли сте, че не е вентилаторчето на управлението на климатрнока, което служи за обдухване на датчика за вътрешна температура?
Най-често то жужи защото се натъпква с прах и дори да спрете климатроника то остава да работи около 10 минути и 99% от случайте в него е поблема.
Таралежа е обикновен датчик на практика няма как да жужи освен ако няма добра връзка на някоя от клемите или има стопени кабели и дават на късо но това е малко вероятно.
Свалете панела на климатроника разгобете, почистете вентилаторчето и после търсете причините другаде.
Подобно на захранването на компютъра се натъпква с прах и почва да шуми разглобява се турбинката почиства се със спрей за почистване на карбуратори или под чешмата, но само турбинката и после малко смазка и се сглобява.
Това пробвайте няма да съжалявате.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zlati79 » 19 Яну 2010, 21:15

oci написа:Сигерни ли сте, че не е вентилаторчето на управлението на климатрнока, което служи за обдухване на датчика за вътрешна температура?
Най-често то жужи защото се натъпква с прах и дори да спрете климатроника то остава да работи около 10 минути и 99% от случайте в него е поблема.
Таралежа е обикновен датчик на практика няма как да жужи освен ако няма добра връзка на някоя от клемите или има стопени кабели и дават на късо но това е малко вероятно.
Свалете панела на климатроника разгобете, почистете вентилаторчето и после търсете причините другаде.
Подобно на захранването на компютъра се натъпква с прах и почва да шуми разглобява се турбинката почиства се със спрей за почистване на карбуратори или под чешмата, но само турбинката и после малко смазка и се сглобява.
Това пробвайте няма да съжалявате.

:yes:
жужи точно когато завъртя стартера, но идва точно от вътре в салона в средата! запали ли двигателя вече е спряло! иначе и аз пирам климатроника преди старт, но май ще правя почистване, да видим!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 318i '00
Мечтае да кара: BMW E65

Мнение от mittko » 19 Яну 2010, 21:37

1+ за климатроника..
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320dA 525xd

Мнение от pazokolarov » 19 Яну 2010, 22:22

oci написа:Таралежа е обикновен датчик на практика няма как да жужи освен ако няма добра връзка на някоя от клемите или има стопени кабели и дават на късо но това е малко вероятно.
...

Абсолютно точно! :yes:
Този звук 99% е от отварянето на клапите на климатика (или климатроника, няма значение), които отварят въздушните магистрали от вентилатора към корпуса на климатичната уредба. При даване на контакт се отварят, а при изключване от контакт се затварят и изолират входа към обема в купето през вентилатора на климатика от въздуха/влагата на околната среда.
Изображение
ИзображениеИзображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 318i '00
Мечтае да кара: BMW E65

Мнение от mittko » 19 Яну 2010, 22:28

А някой може ли да даде схема на таралежа как изглежда защото откакто купих колата в багажника имам една джаджа която човека от който взех колата каза че е за климатроника и че трябва да се смени.. след някой друг месец се появи жужащия звук.. :) Благодаря предварително!!!

P.S. Пиша тук за да не пускам нова тема.. също така предполагам че и на останалите колеги ще бъде от помощ :)
Изображение

Следваща

Назад към E46