Кожа - възстановяване? (+pics)

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E34 M50B20

Re: Кожа - възстановяване?

Мнение от discus » 09 Яну 2010, 11:39

За да са всички на ясно ...пак повтрям ..
С хубави бои които не са ефтини , седалките се свалят търкат с шкурка , грундират и боядисват, може и само боя зависи от нея има американски бои които са като мед гъсти става като ново на вид.
Но цялата процедура не е никак лесна и като цяло замазва положението след време боята пада и тогава сте за никаде ...
Салони които не са мазани редовно с препарати които подхранват кожата се втвърдяват и започва напукване - тогава вече няма спасение а повечето са такива.
Оригиналния салон е хубав ако е нов!!!! а на 17г коли читави салони в БГ почти няма!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 N42B20
Мечтае да кара: 2002 turbo

Мнение от i D r i v e » 09 Яну 2010, 12:22

Боите се нанасят с аерографски пистолет и няма как да са гъсти!
Трайността зависи от финалното покритие, което се нанася - ако се спазва технологията изкарва с години тъй като слоя, който се образува в следствие на химическата реакция между грунда, боята и финиша е същия като на всички качествени кожи.

Всеки може да прецени сам за себе си:

стара естествена и оригинална кожа или нова изкуствена

Аз лично съм сигурен в моята преценка! :lol:

И още нещо коженият салон е направен с цел да е добър дори и след 30 години :!:
Изобщо не е вярно че е хубав само като нов - имам доста познати притежаващи ретро автомобили!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Кенеф за великани
Мечтае да кара: Alpina B10 biturbo

Мнение от Zubcho » 09 Яну 2010, 22:17

Ами по-добре ли е да дадеш 300 лв и да ти замаскират скапаната кожа или да събереш още толкова и да претапицираш?
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.

Аз карам според ЗЗдП, и спазвам ограничението на скоростта, а ти?

крив кюнец
Аватар

Мнение от крив кюнец » 09 Яну 2010, 22:23

Колегата iDrive да каже колко пари му е излезна кита. И беше добре да има снимки преди и след за да видим има ли смисъл да се спори повече. Ако е до 100 лева и има ефект добре. А за над 500 лева ще си взема цял запазен кожен салон с подгрев, памет и т.н... от време навреме изпадат.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от discus » 10 Яну 2010, 17:33

Никой не се засяга просто коментираме :) и си вадиме изводи сами ....
Неможеш да се ориентираш за качество по телевизионно предаване още по малко човек който не се занимава професионално , Pimp my Ride това което дават там качеството не е високо , то и не е това целта на предаването... но хората който го правят са от http://www.westcoastcustoms.com/ и когато работят за единични клиенти правят феноменални неща ..все пак Шакил им е клиент и то от години ....
Специално за шевовете :) -незнам на кой си гледал шевовете но мойте са си достатачно добри /ако искаме може и на оригинален салон да намеря косур/
На Jiki салона ... - салона се получи повече от добър ако кажеш че тоя слон седи зле или не си наясно с авто тапицериите или не си виждал достатъчно правени такива.

Аватар
Кара: E34

Мнение от ivan. » 10 Яну 2010, 18:05

Не съм изчел цялата тема,ама ме доста вълнува.......
Склонен съм да се доверя на колегата с подпис,който това му е работата.....и щом човека не ви говори за пари и не извлича дивиденти от нищо-значи е на място :!:
Та майката му е претапициране.
В тдс-а съм с черна кожа от е32 и крайниците са напукани и няма да се занимавам с кит ,боя или друга американска изгъзица,освен ако не го продавам.Просто ще претапицирам износените парчета.Задната седалка е на над 20г. и е като нова.
В бензиновата ми салона е бижу и на 15 г.,обаче в сервизната книжка пише:пилир салон в специален сервиз за това 2 пъти.
сега темата се пръвърна в компромис или правилно решение.
Изображение
by ''kompleksa''

Аватар

Мнение от ivan. » 10 Яну 2010, 18:10

Stanchev написа:аз си изказах лично моето мнение, не те задължавам да опонираш :winky:
всеки се кефи на каквото си иска, а тва е форум и си споделяме мненията 8)
а боядисани гащи има, когато си боядисаш кожата с боя за обувки (сигурно си го пробвал) :mhihi:

Иво :yes: имам един сарач,който с иглата прави нещо по -финно от на орфей музиката :yes:
Иначе си прав-претупват всичко :yes:
Изображение
by ''kompleksa''

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от discus » 10 Яну 2010, 18:38

ivan. написа:Не съм изчел цялата тема,ама ме доста вълнува.......
Склонен съм да се доверя на колегата с подпис,който това му е работата.....и щом човека не ви говори за пари и не извлича дивиденти от нищо-значи е на място :!:
Та майката му е претапициране.
В тдс-а съм с черна кожа от е32 и крайниците са напукани и няма да се занимавам с кит ,боя или друга американска изгъзица,освен ако не го продавам.Просто ще претапицирам износените парчета.Задната седалка е на над 20г. и е като нова.
В бензиновата ми салона е бижу и на 15 г.,обаче в сервизната книжка пише:пилир салон в специален сервиз за това 2 пъти.
сега темата се пръвърна в компромис или правилно решение.

Ако имаш напукани бордове по седалките има вариант да се сменят стига салона да не е се втвърдил прекалено много защото тогава при разтапициране много лесно се къса и може да стане голяма беля - в нормалните атлиета би трябвало да те върнат като го видят втвърден .Индикациата за твърд салон е като пипнете кожата която е до подглавника на гърба и на задни и на предни седалки трябва да е толко мека както и другата част на седалката ако осетите че напипвате твърда кожа тогава става лошо.
Ако имаш салон който е запазен дори и твърд лятото пръскай с пулверизатор с вода и чакаш за да пробваш да се разкисне след това забърсваш с кърпа и мажеш с turtle wax млякото има го в МЕТРО струва 9лв
Ако не се разкисне и не стане мек салона това е защото е запечатан от боя /боядисван е / която не допуска водата да влезне в порите на кожата или кожата се е спекла прекалено много от годините това всичкото е за естествена кожа.
В книгата на БМВ е34 пише салона да се маже 1 път на 6мсц с препарат на бмв както и да се мие с съпунена вода но това според мене е прекалено малко , а съпунената вода вади всяка една мазнина на кожата което е убииствено от там тръгват проблемите. Та така мажете си салоните колкото се може по често примерно 1 път в месеца е добре :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 7er

Мнение от Stanchev » 10 Яну 2010, 18:54

ivan. написа:
Stanchev написа:аз си изказах лично моето мнение, не те задължавам да опонираш :winky:
а боядисани гащи има, когато си боядисаш кожата с боя за обувки (сигурно си го пробвал) :mhihi:

Иво :yes: имам един сарач,който с иглата прави нещо по -финно от на орфей музиката :yes:

Ванка, има няколко фактора, с които никой не се съобразява според мен (сигурно има и още, за които не съм чувал...
тип кожа, еластичност, дебелина, хастар (тип, дебелина), изграждане на нов дунапрен (тип, твърдост)
тия работи са смятани и мислени, не са шили с каквото има в наличност :)
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от discus » 10 Яну 2010, 19:17

Stanchev написа:
ivan. написа:

Ванка, има няколко фактора, с които никой не се съобразява според мен (сигурно има и още, за които не съм чувал...
тип кожа, еластичност, дебелина, хастар (тип, дебелина), изграждане на нов дунапрен (тип, твърдост)
тия работи са смятани и мислени, не са шили с каквото има в наличност :)

Тип кожа специално за автотапицерии дебелина 1,1 покрите съобразено с всичко за авто тапицериите вкл. и УВ защита дори и има и за самолетни седалки там за още по специални изискваниата всичко е с серифкати за качество .
Хстар-а се позва при щиенето на дрехи в много редки случай за автотапицерии в БМВ-тата няма , можеби говориш за подплата на материала на различните места различно му казават/дублиране или каширане/ тук вариантите са много от полиестърна вата както са салоните с фалди на бмв до най често ползваният дунапрен 5мм- на повечето нови автомобили вкл. и на бмв. Има такива които нямат подплата а само кожа .Дунапрена ако е прекалено скъсан или липсват пърчета от него се заменя с нов или втора ръка по здрав , но в повечето случай се ремонтира всички бмв-та от е39 на горе са с дунапренени основи което е минус по старите са с кокосова вложка/ влакната на кокосовите орехи обаркани с лепила и пресовани/ която е от една от най здравите основи след африка който се прави от палмата джудже и се ползва при по старите ролсройси това малко хора го знаят .

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 7er

Мнение от Stanchev » 10 Яну 2010, 19:30

Колега, без да те засягам по какъвто и да е начин, виждам имаш знания, предполагам си/сте едни от най-добрите, но лично на мен не ми харесва как стои крайния продукт.
Просто споделям мнение, нито искам да засягам, убиждам и така нататък, споделям мое собствено мнение, с което не обвързвам никой!
Както се казва "за всевки влак си има пътници" :yes:
Изображение

бай печатар
Аватар
Кара: E34 525tds-A
Мечтае да кара: Е38 728i

Мнение от NeoPrint » 10 Яну 2010, 19:32

Чета и си мисля, че и двете страни са прави.
Помислете колко е в момента реалната пазарна цена на средностатистическата 520-ка и после ми говорете за претапициране на салона. Да определено е най-доброто макар и мен да ме съмнява да стане близко до заводското.
Аз лично бих предпочел втора употреба читав, но това си е лично мнение.
Изхождайки не от икономия, не от маниащина а от чист реализъм поддържането и боядисването на салона с качествени материали за мен е единствената опция. Все пак колата ми е "любовница", но обичам да ги сменям често и да се вложи примерно 1/2 от цената на цялата кола в кожа е меко казано неразумно, а и оригиналното си е оригинално стига да не е тотално съсипано.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от discus » 10 Яну 2010, 19:37

Stanchev написа:Колега, без да те засягам по какъвто и да е начин, виждам имаш знания, предполагам си/сте едни от най-добрите, но лично на мен не ми харесва как стои крайния продукт.
Просто споделям мнение, нито искам да засягам, убиждам и така нататък, споделям мое собствено мнение, с което не обвързвам никой!
Както се казва "за всевки влак си има пътници" :yes:

Ти пък не се обиждам или засягам говориме си нормално :) Все пак съм лоялен към форума :) и аз съм от отбора :)
От години се мъча да обеснявам неща свързани с нащта професия за да са наясно хората ...

Аватар

Мнение от ivan. » 10 Яну 2010, 20:05

:yes:
Последна промяна ivan. на 11 Фев 2013, 21:19, променена общо 1 път
Изображение
by ''kompleksa''

Аватар

Мнение от ivan. » 10 Яну 2010, 20:06