Проблем с нивомера на горивото
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
23 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- EffecT
- Потребител
-
- Кара: BMW 525 TDS
Проблем с нивомера на горивото
Здравейте на Всички във форума.
Както личи съм нов и предварително моля да бъда извинен за
своята некомпетентност и може би не дотам умни въпроси.
От около месец съм собственик на BMW 525 tds - 1998 г.
Колата е чудесна, но като всеки автомобил втора ръка има
скрити проблеми, за който не подозираш при покупката.
На първо време, бих искал да попитам дали някой е срещал проблем
в отчитането нивото на горивото в автомобила.
Случи се така че при покупката стрелката отчитаща нивото на гориво в
автомобила да показва 30. Първоначално се зарадвах за това, че продавача
(автокъща) ми я продава с 30 л. гориво.
След около 80 км. прогбег в градски условия
стрелката не помръдна, лампата за гориво не светна, а аз се оказа че съм закъсал за гориво
на 5 км. от най-близката бензиностанция.
След като сипах 8 л.(само такава туба намерих), колата запали и успях да се прибера.
От тогава като зареждам, стрелката отчита това (вдясно от показанието 30, в зависимост от това колко сипвам), но стигне ли до 30л., знам че в колата няма гориво, т.е. никога не пада под 30л. и никога лампата за гориво не свети(освен при контакт)
Няко би ли ме посъветвал къде да търся проблема.
Както личи съм нов и предварително моля да бъда извинен за
своята некомпетентност и може би не дотам умни въпроси.
От около месец съм собственик на BMW 525 tds - 1998 г.
Колата е чудесна, но като всеки автомобил втора ръка има
скрити проблеми, за който не подозираш при покупката.
На първо време, бих искал да попитам дали някой е срещал проблем
в отчитането нивото на горивото в автомобила.
Случи се така че при покупката стрелката отчитаща нивото на гориво в
автомобила да показва 30. Първоначално се зарадвах за това, че продавача
(автокъща) ми я продава с 30 л. гориво.
След около 80 км. прогбег в градски условия
стрелката не помръдна, лампата за гориво не светна, а аз се оказа че съм закъсал за гориво
на 5 км. от най-близката бензиностанция.
След като сипах 8 л.(само такава туба намерих), колата запали и успях да се прибера.
От тогава като зареждам, стрелката отчита това (вдясно от показанието 30, в зависимост от това колко сипвам), но стигне ли до 30л., знам че в колата няма гориво, т.е. никога не пада под 30л. и никога лампата за гориво не свети(освен при контакт)
Няко би ли ме посъветвал къде да търся проблема.
Когато малките хора, започнат да хвърлят големи сенки, значи залезът е близо !
- badsharki
- ентусиаст
-
- Кара: F11 530xd
Re: Проблем с нивомера на горивото
EffecT написа:Няко би ли ме посъветвал къде да търся проблема.
Отговорът на въпроса ти се крие в заглавието

- mad_presley
- старши ентусиаст
-
- Кара: E39 M5
Това не ми прилича на проблем с нивомера.При проблеми с нивомера отчита по-малко гориво, от колкото е всъщност при 99% от случаите.
По-скоро ми се струва, че някой е бърникал из километража и е скапал стрелката.С големия борд ли ти е километража (голям борд е като в подписа ми, малък е доста по-малък
)?
Ако е нивомер, много лесно можеш да разбереш, като влезеш в скритите менюта на борд компютъра и видиш дали ти отчита еднакво количество в двете половини на резервоара.
За да не питаш как се влиза в тайните менюта, ето как:
По-скоро ми се струва, че някой е бърникал из километража и е скапал стрелката.С големия борд ли ти е километража (голям борд е като в подписа ми, малък е доста по-малък

Ако е нивомер, много лесно можеш да разбереш, като влезеш в скритите менюта на борд компютъра и видиш дали ти отчита еднакво количество в двете половини на резервоара.
За да не питаш как се влиза в тайните менюта, ето как:
CheGevara написа:ОТКЛЮЧВАНЕ НА ТАЙНИТЕ МЕНЮТА НА Е39/E38 (ГОЛЯМ КОМПЮТЪР)
1.Дайте На контакт
2. Натиснете и задръжте дясното копче на километража (Check Control) показва се "Check Control OK" и след около 10 сек. "Test Nr. 01"
3.Натиснете лявото копче и се показва номера на рамата
4.Съберете Последните 7 цифри от номера: DG23278 = 22
5.Сега натискайте дясното копче толкова пъти докато се покаже "Test Nr. 19"
6.Тогава с левия бутон толкова пъти натискайте, докато настроите горната сума
7. След това натиснете дясното веднъж и менютата са отключени
МЕНЮТА:
1. Данни за колатаFGSTNR: Fahrgestellnummer,
K No: Tacho-Kennzahl,
BMWTNR: BMW-Teilenummer, CI: ?, DI: ?, BI: ?, DAT: Datum der Herstellung,
HW: Hardwareversion, SW: Softwareversion, ZYL: Anzahl der Zylinder, M: ?, S: ?,
CAN: CAN-Bus-Version, AEND: Änderungsnummer
2. Тест на таблото
3. Service Intervall и изминали дни от последния сервиз!SI-L: 0753
SI-Tage: 0124
4. Разход в момента
5. Среден разход
5.1 оставащи километри
6. гориво в резервоарите
6.1 всичко горивоTNK: 23.2/25.4/48.6L
TNKANZ: 48.6L
7. Темп. на мотора
7.1 обороти на двигателя
7.2 външна темп.
8.моментна скорост - дигитална
8.1 показвана скоростV: xxx KM/H
VANZ: xxx KM/H
9.напрежениеUB: xx,xx (Volt)
10. Държава/Език0=Deutschland, 1=UK, 2=USA, 3=Italien, 4=Spanien, 5=Japan, 6=Frankreich, 7=Canada, 8=Australien
11. Превключване PM / AM
12. Средна скорост
12.1 час на пристигане
13. Тест на гонга
14. Записани грешки
15. - 18. нищо ....
19. Откючване на менюто
20. Коригиране на разхода на гориво
21. Reset на компютъра = изключване на акумулатора
- badsharki
- ентусиаст
-
- Кара: F11 530xd
Като допълнение на казаното от mad_presley, за да видиш дали ти работи стрелката за горивото направи Тест.2 от скритите менюта. Ако работи влез в Тест.14, където се записват грешките на IKE, и виж дали имаш грешка B7 или D7, или двете.
- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
- Кара: E39 530D
Да не отварям нова тема.Днес забелязах че стрелката играе наляво и надясно а преди не мърдаше така видимо.Ту наляво ту надясно в интервал от 10-15 л.И ми показва с толкова повече гориво.От скритите менюта влизам,показва по отделно и заедно около 44 л гориво.А показания в момента 55 л,толкова горе долу и стрелката показва.Какво може да е станало?

- EffecT
- Потребител
-
Благодаря за отговорите на всички.
Ще пробвам със скритите менюта и ще пиша какъв е резултата.
Ще пробвам със скритите менюта и ще пиша какъв е резултата.
- Vladocbr
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е39 TDS
А дали няма да се окаже помпата в резервоара в смисъл нивомера да си работи но като стигне 30 литра да гасне.
- mad_presley
- старши ентусиаст
-
Vladocbr написа:А дали няма да се окаже помпата в резервоара в смисъл нивомера да си работи но като стигне 30 литра да гасне.
Хм, верно и аз не видях да е казал, че си минава нормални километри, като за пълен резервоар

Остава коелгата @EffecT да каже колко км минава с пълен резервоар и нещата ще са ясни

- LUCIFER'S
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39 '02 530d
по скритите менюта си проверяваш нивото като общо и отделно в двата резервара, спрямо това на срелката, възможно е да не ти прехвърля гориво в резерварите от помпата-десен резервоар заминала или запушена цедка, от запушен клапан в левия резервоар, някой от поплавъците заяжда, криво рамо, или проблем в стрелката на таблото... тези неща трябва да се прегледат
В крайна сметка, аз отдавна съм го казвал това е поредния много, ама много дразнещ проблем на е39 с нивото на горивото в резерварите
В крайна сметка, аз отдавна съм го казвал това е поредния много, ама много дразнещ проблем на е39 с нивото на горивото в резерварите
Fortuna fortes metuit, ignavos premit.
- EffecT
- Потребител
-
mad_presley написа:Vladocbr написа:А дали няма да се окаже помпата в резервоара в смисъл нивомера да си работи но като стигне 30 литра да гасне.
Хм, верно и аз не видях да е казал, че си минава нормални километри, като за пълен резервоар
Остава коелгата @EffecT да каже колко км минава с пълен резервоар и нещата ще са ясни
Преди да пробвам това със скритите менюта, и да отида на диагностика(твърдо след празниците) няма как да разбера дали е от помпата.
Но почти съм 100 % сигурен, че когато закъсах за гориво и в последствие при зареждането, се чуваше оня особен звук, когато наливаш в нещо празно

- Пресиян Василев
- старши ентусиаст
-
- Кара: 730д
- Мечтае да кара: космически кораб Сатурн 5
LUCIFER'S написа:по скритите менюта си проверяваш нивото като общо и отделно в двата резервара, спрямо това на срелката, възможно е да не ти прехвърля гориво в резерварите от помпата-десен резервоар заминала или запушена цедка, от запушен клапан в левия резервоар, някой от поплавъците заяжда, криво рамо, или проблем в стрелката на таблото... тези неща трябва да се прегледат
И изключително и безмисленно скьп,Моита помпа в резервоара изяде на семеиството коледните добавки.Що за слабоумие и тьпотия тия 2 резервоара с тая глупава система за превьртане префьрляне и нам квоси още.тюууууууу да му е.маик.....

Диагностиката не е гледане на телевизия !
Бензина служи за измиване на дизелови части.
Бензина служи за измиване на дизелови части.
- EffecT
- Потребител
-
mad_presley написа:Vladocbr написа:А дали няма да се окаже помпата в резервоара в смисъл нивомера да си работи но като стигне 30 литра да гасне.
и в допълнение, няма как да засеча колко минавам с пълен резервоар.
Стрелката е на 30л. Сипвам 40л - стрелката се качва на Мах, карам 400 км, и закъсвам за нафта, а стрелката вече е на 30л отново.
Абе ще хода на диагностика, да видим какво ще кажат, но ако можете да ми препоръчате, някой сервиз, само да не е Камор Ауто.( За по стари модели, впечатленията са ми, че не са добре запознати).

- LUCIFER'S
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39 '02 530d
знам от колега, че на него му оправи такъв проблем друг колега с ник NAPSTER....
Fortuna fortes metuit, ignavos premit.
- mad_presley
- старши ентусиаст
-
EffecT написа:
и в допълнение, няма как да засеча колко минавам с пълен резервоар.
Стрелката е на 30л. Сипвам 40л - стрелката се качва на Мах, карам 400 км, и закъсвам за нафта, а стрелката вече е на 30л отново.
Абе ще хода на диагностика, да видим какво ще кажат, но ако можете да ми препоръчате, някой сервиз, само да не е Камор Ауто.( За по стари модели, впечатленията са ми, че не са добре запознати).
При това положение проблемът ти е 100% помпа.Ако беше уточнил още в началото, че като ти показва 30л и като сипваш до горе хваща само 40л, нямаще да го умуваме толкова.
Нямаш нужда от диагностика, защото помпата не се лови на диагностика.Просто си купи нова помпа или продължавай да караш само с пълен резервоар, това са ти решенията на проблема

Нормално е да чуваш бученето на помпата отначало, тя така или иначе си нагнетява гориво напред към двигателя.Проблемът идва, когато трябва едновременно да нагнетява към двигателя и да прехвърля от едната половина на резервоара към другата.Тогава просто не и достига дебита, защото се е сдухала.
Кажи тенкЮ на колегата @Vladocbr и постъпи както решиш от посочените по горе два варианта, но според мен е по-добре да си купиш нова помпа и да си решиш проблема

А, щях да забравя, добре дошъл в отбора!!!
- bera
- младши ентусиаст
-
- Кара: 525tds
Ivo_Borisov написа:Да не отварям нова тема.Днес забелязах че стрелката играе наляво и надясно а преди не мърдаше така видимо.Ту наляво ту надясно в интервал от 10-15 л.И ми показва с толкова повече гориво.От скритите менюта влизам,показва по отделно и заедно около 44 л гориво.А показания в момента 55 л,толкова горе долу и стрелката показва.Какво може да е станало?
Съмнява ме ,че плува някоя буца лед в резервоара ти.
23 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2