Въпрос за съединител

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E36 325i

Въпрос за съединител

Мнение от /////M » 14 Дек 2009, 15:52

Здравейте колеги,
Скоро ми направи впечатление, че съединителя отделя малко след средата.
За да добиете представа къде точно отделя, да кажем че хода на педала е 3/3, а той отделя на 2/3.
Нормално ли е това при положение, че съм го сменил преди 3000 км? :roll:
Може ли да се дължи на проблем в някоя от помпите? :roll:
Да поясня че не боксува, а педала е нормално твърд за нов съединител.
Благодаря предварително за отговорите на всички ви!!! :yes: :yes:
Поздрави :wave: :wave:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Самолет и мечтае да кара подводница

Re: Въпрос за съединител

Мнение от Laverita » 14 Дек 2009, 19:16

Здрасти, колега, това с отделянето е признак на заминал съединител :( Ти какъв сложи? Това, че е на 3000 кв. няма огромно значение. Помпите по принцип скърцат, но чак да направят да ти отделя толкова високо съмнявам се. Направи му един тест:

Палиш колата, дръпнеш ръчната, натиснеш съединителя, вкараш 3-та скорост и започнеш бавно да опускаш съединителя. Идва момент, когато колата трябва да забуксува на място или да претресе силно, ако това не се случи, а съвсем леко претресе или дори направо изгасне, значи - нов съединител.
П.С. Какъв е мотора?
Успех.
Последна промяна Laverita на 15 Дек 2009, 15:46, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mg87 » 14 Дек 2009, 21:23

щом не буксува карай и не се притеснявай ;) може и да не сам прав но според мен при износване съединителя започва да отделя по ниско а не по високо, изобщо не сам загласен с колегата от горния пост 8)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Laverita » 14 Дек 2009, 21:35

:mhihi: Искам да питам колегата mg87 дали е сменял съединител скоро или изобщо, защото аз преди 1 месец смених :mhihi: Как ще отделя долу :mhihi: ?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от /////M » 15 Дек 2009, 10:14

Laverita написа:Здрасти, колега, това с отделянето е признак на заминал съединител :( Ти какъв сложи? Това, че е на 3000 кв. няма огромно значение. Помпите по принцип скърцат, но чак да направят да ти отделя толкова високо съмнявам се. Направи му един тест:

Палиш колата, дръпнеш ръчната, натиснеш съединителя, вкараш 4-та скорост и започнеш бавно да опускаш съединителя. Идва момент, когато колата трябва да забуксува на място или да претресе силно, ако това не се случи, а съвсем леко претресе или дори направо изгасне, значи - нов съединител.
П.С. Какъв е мотора?
Успех.

Колега, сложих комплект LUK. Платих го на нормалната цена за този съединител (към 290 лв беше). А относно теста, него съм го правил. Ръчната дръпната, петата на спирачката, газ до 3000 об. и отпускам. Колата гасне. Преди, когато беше ми износен съединителя боксуваше при този тест и при високи обороти (след 4500). Не мисля, че е износен. По-скоро ако има проблем да е някакъв друг. Какъвто и боклук да е ( а той не е със сигурност) ще искара повече от 3000 км. Мой приятели с BMW-та сложиха LUK струващ 2/3 от цената, която го платих моя и чак след 10 000 км. само лагера започна да вие. Няма боксуване няма нищо. Благодаря за съвета. Поздрави :wave: :wave:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 600 коня с умивна на лицето
Мечтае да кара: всичко бързо на четири гуми
Детайли за колата: Garrett 3582

Мнение от Smoocki » 15 Дек 2009, 10:28

Laverita написа:Здрасти, колега, това с отделянето е признак на заминал съединител :( Ти какъв сложи? Това, че е на 3000 кв. няма огромно значение. Помпите по принцип скърцат, но чак да направят да ти отделя толкова високо съмнявам се. Направи му един тест:

Палиш колата, дръпнеш ръчната, натиснеш съединителя, вкараш 4-та скорост и започнеш бавно да опускаш съединителя. Идва момент, когато колата трябва да забуксува на място или да претресе силно, ако това не се случи, а съвсем леко претресе или дори направо изгасне, значи - нов съединител.
П.С. Какъв е мотора?
Успех.

Колега теста не е това което си написал .
Ето прочетете за да знаете и двамата занапред долните няколко реда.

Проверете съединителя дали не е свършил.Паркирайте колата срещу бордюр с предницата, така че предните гуми да са опрели в бордюра, дръпнете ръчната спирачка (ако няма бордюр и само на ръчна сп.става-стига да държи здраво)
Запалете двигателя ,включете на 3 скорост и дръжте съединителя натиснат, вдигнете около 2500/3000 оборота и задръжте педала на газта, постепенно и бавно започнете да отпускате съединителя и накрая го отпуснете изцяло....
...ако колата изгасне-Добре!
ако остане двигателят да работи, значи съединителя приплъзва.
Направете същата процедура и на 2-ра скорост!
Това е тест за напълно свършен съединител!

Карай си колицата и не се филмирай :yes:
Последна промяна Smoocki на 15 Дек 2009, 15:57, променена общо 1 път
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Laverita » 15 Дек 2009, 11:25

Не знам за вашите тестове, но знам кой ми показа на мен, че съедиителя не е наред, пък кой крив, кой прав... :mhihi:
Има една поговорка: "Много баби, хилаво бебе" :mhihi: :mhihi: :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Smoocki » 15 Дек 2009, 11:46

А ти мислиш ли ,че след като смених съединителя не съм го пробвал ?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 15 Дек 2009, 14:59

Laverita написа: вкараш 4-та скорост и започнеш бавно да опускаш съединителя. Идва момент, когато колата трябва да забуксува на място или да претресе силно, ако това не се случи, а съвсем леко претресе или дори направо изгасне, значи - нов съединител.

Колега ... моите уважения ...но казаното от теб не е вярно ! Първо какъв тест ще правиш на съединител на 4-та скорост .. :mhihi: и как подяволите ще боксува на място , като колата е на 4-та .... Не знам какъв съединител трябва да е .. и каква мощност трябва да има тоя двигател , че от място колата да забоксува на 4-та !!!! Ми то М-ка ще се засрами и ще се скрие в миша дупка , пред тая кола , която ти визираш , че ще боксува на 4-та от място .... :mhihi: . На края ти казваш , че ако колата изгасне , значи е за нов съединител ....!!! Точно обратното е ... ако изгасне , съединителя е здрав ! Ако НЕ изгасне , тогава съединителя е износен ....! Колегата "Smoocki" е обяснил как се прави тест на съединител и това е правилния начин ! Аз съм го казвал и друг път и пак ще повторя теста , който аз правя , когато се съмнявам в съединител - натискам съединителя , подавам газ до към 4000 об/мин и пускам съединителя , ако колата развърти гуми без съединителя да боксува , то тоя съединител е напълно здрав за мене , ако почне да претриса , да боксува , то съединителя е "пътник" ....

Към колегата пуснал темата .... карай си колата и не се занимавай с глупости , това , че съединителя е започнал да отделя малко по високо може и да е признак за износването му , но може и да не е ... карай си така , пък то ще си покаже ... М/у другото ти казваш , че съединителя е сменен преди 3к км ... имай на предвид , че от опита ми до сега ( а той е "приличен" ) , винаги когато съм сменял съединител в първия момент педала отлепя малко по -ниско (да речеме преди средата или около средата ) , след известен пробег от около 1000 - 2000 км се "наместват" нещата и педала задължително започва да отделя по -високо откокото е бил при смяната ... демек от средата или малко след средата .... Пак казвам при теб може и да е симптом за износване , но може и да не е ... така че - :driving:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Laverita » 15 Дек 2009, 15:25

Към колегата metodi80, виж, дай да не ограничаваме нещата само до един единствен начин на изпробване, става ли? Объркал съм се неща като съм писал 4-та, за което се извинявам, имах предвид на 3-та скорост, но всичко останало си е така. Повтарям още веднъж:

Палиш, дърпаш ръчната, натискаш съединителя до край, вкарваш 3-та и започваш по лека да отпускаш съединителя!!! След което, ако е ДОБЪР съединителя, колата ще затресе. т.е ще направи опит все едно да тръгне на трета (ако и това ти е нещо ново и не знаеш, че и това го има, значи си поизостанал малко - без да се засягаш :mhihi: ), но ако ИЗГАСНЕ - значи е ЗАМИНАЛ :yes:

Колега, ако е трудно да се схване за какво претрисане или пребоксуване говоря ще ти дам нагледен пример т.е. всичко, което написах горе за изпробването на съединителя го направи само че на 1-ва и, когато колата ти се опита да тръгне, горе-долу за същото претрисане ти говоря само че на 3-та при здрав съдинител, а при износен колата направо ГАСНЕ :mhihi:

Хайде поздрави и малко по-смирено :yes:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Smoocki » 15 Дек 2009, 15:55

Мето явно ,човека си знае неговата.
Предполагам колегата пуснал темата разбра ,че това със съединителя не му буксува така че споко и да не се филмира.
За другия колега продължаваме да мислим ,че това което казваш не е така.Моят съединител също е нов и да ти кажа няма признаците за който споменаваш.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от gen4o » 15 Дек 2009, 16:02

),
но ако ИЗГАСНЕ - значи е ЗАМИНАЛ
ти май говориш глупости

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от /////M » 15 Дек 2009, 16:08

Благодаря на всички ви за споделения опит!!! :bchug: :bchug:
Поздрави колеги :wave: :wave: :wave:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Шарампоя » 15 Дек 2009, 16:27

Laverita написа: но ако ИЗГАСНЕ - значи е ЗАМИНАЛ

Защо загасва колата колега :?: Как мислиш :?:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 323CI
Мечтае да кара: E36 M3 evo с валове

Мнение от vankatagsi » 15 Дек 2009, 16:34

При Е 36 май е нормално високото отделяне на съединителя. Моя отделяше високо, беше и заминал - буксуваше. Купих нов -LUK , монтирах го и съединителя отново отделяше на върха, иначе си го имаше, не буксуваше, колата отскачаше страхотно на втора и трета,като даже на 3-та въртеше гуми/ с износени разбира се/. Високото отделяне ме дразнеше и след около 7000км реших да сваля отново купията и да сменя вилката на съединителя, опората и прижинката - закупени от Дару. Смених ги, убих се от работа и пак нищо - същата работа. Съединителя беше като както го сложих, опция за реглаж няма. Става въпрос за М42 двигател, но немисля че това е от значение. Дано съм бил полезен с това мнение.

Следваща

Назад към E36