Проблем с тоците... замалко да се подпали :D
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
26 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- err0r
- Мечтае за Z3 M Coupe
-
- Кара: '99 530dА Touring
Проблем с тоците... замалко да се подпали :D
Всичко започна днес след монтажа на претапицирания таван.
Изведнъж изгоря бушон 33, отговарящ за интериорното и багажно осветление, както и за преден и заден габарит от шофьорската страна. Смених го, след което той се позапали малко. Имах проблем с ключа за фаровете, мислех, че е от него. Подмених го, но след втория опит с нов бушон за една бройка да стане фал. Бушонът веднага започна да пуши, набързо погледнах светлините - габаритите светеха едва едва, плафоните вътре също много леко.
Предприех бърза операция по премахването на бушона (да съм се забавил 10 секунди + 10 за проверка на светенето) и вътре вече се беше опушило на изгоряло. По първоначални наблюдения пушекът идваше някъде под жабката.
Въпросът ми е какво под жабката може да се запали?
Опитвам се да си отговоря на някои въпроси... вариант е след монтажа на тавана и корите на колонките, на които се намират плафоните, някой кабел да се е прекъснал. Но знаете, че там няма нищо за завиване с винт, удране, сплескване или нещо подобно, което би накарало кабелите да се оголят и да започнат да окъсяват. И все пак явно е това. Комфорт модулът нещо не работи като хората, защото при добре затворени врати, като пускам алармата, тя изсвирва така, все едно някоя врата не е затворена хубаво.
Засега съм разкачил акумулатора, да се плаша ли при връзването му, или няма какво да се случи. Бушон 33 не е сменян, демек липсва от бушониерата.
П. П. Забравих да кажа, че много ме е шубе от тоци и кабели!

Изведнъж изгоря бушон 33, отговарящ за интериорното и багажно осветление, както и за преден и заден габарит от шофьорската страна. Смених го, след което той се позапали малко. Имах проблем с ключа за фаровете, мислех, че е от него. Подмених го, но след втория опит с нов бушон за една бройка да стане фал. Бушонът веднага започна да пуши, набързо погледнах светлините - габаритите светеха едва едва, плафоните вътре също много леко.
Предприех бърза операция по премахването на бушона (да съм се забавил 10 секунди + 10 за проверка на светенето) и вътре вече се беше опушило на изгоряло. По първоначални наблюдения пушекът идваше някъде под жабката.
Въпросът ми е какво под жабката може да се запали?
Опитвам се да си отговоря на някои въпроси... вариант е след монтажа на тавана и корите на колонките, на които се намират плафоните, някой кабел да се е прекъснал. Но знаете, че там няма нищо за завиване с винт, удране, сплескване или нещо подобно, което би накарало кабелите да се оголят и да започнат да окъсяват. И все пак явно е това. Комфорт модулът нещо не работи като хората, защото при добре затворени врати, като пускам алармата, тя изсвирва така, все едно някоя врата не е затворена хубаво.
Засега съм разкачил акумулатора, да се плаша ли при връзването му, или няма какво да се случи. Бушон 33 не е сменян, демек липсва от бушониерата.
П. П. Забравих да кажа, че много ме е шубе от тоци и кабели!

Re: Проблем с тоците... замалко да се подпали :D
Колега на Е36 под (зад) жабката е набутана почти цялата електроника за аксесоарите по купето - комфорт модул, централно, заводска аларма и т.н.
Без да свалиш жабката трудно ще се ориентираш какво точно става
Не включвай акумулатора преди визуално да провериш какво и къде се е случило и ако забележиш видими повреди по инсталацията да ги отстраниш
Според мен е голяма каръщина да се откъсне/оголи кабел при сваляне и качване на тавана, но не е лошо да ги провериш.
Както пишеш, че тоците не са ти силната страна, по-добре търси жичкаджия, че да не си се на тръни с тази кола ....
Без да свалиш жабката трудно ще се ориентираш какво точно става
Не включвай акумулатора преди визуално да провериш какво и къде се е случило и ако забележиш видими повреди по инсталацията да ги отстраниш
Според мен е голяма каръщина да се откъсне/оголи кабел при сваляне и качване на тавана, но не е лошо да ги провериш.
Както пишеш, че тоците не са ти силната страна, по-добре търси жичкаджия, че да не си се на тръни с тази кола ....
- stony1
- старши ентусиаст
-
- Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
- Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
- Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527
Колега, как изведнъж изгоря? Включвал ли си някакви консуматори или той сам си изгоря?
Българския вариант:
1. Изваждаме предпазителя;
2. Подменяме го с чисто нов, който сме купили минути преди манипулацията;
3. Тестваме дали всичко работи;
4. Ако всичко работи, значи е били изгорял старият предпазител;
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
6. Колеги от форума дават съвети, а ние все повече и повече питаме;
7. Изминава една седмица и проблемът все още не е решен;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
10. Това се повтаря при всеки проблем, възникнал по колата.
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
- err0r
- Мечтае за Z3 M Coupe
-
stony1 написа:Колега, как изведнъж изгоря? Включвал ли си някакви консуматори или той сам си изгоря?
Ами една от вратите беше отворена, което означава, че има консуматор - плафоните в купето.

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Да не си сменял крушки на плафоните, че аз на тоя в жабката като се опитах да сложа една по-голяма крушка му счупих крачето и от там замаси и изгоря доста от един кабел от тия под жабката.
- err0r
- Мечтае за Z3 M Coupe
-
Не, не съм. Без да искам пукнах стъклото на предния плафон, ама не вярвам да има нещо общо.... Иначе съм 99% сигурен, че са плафоните!!!

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Провери да не си им смачкал пластините като си ги свалял и да дава късо от там. Според мен не пускай тока преди да си разбрал от къде е проблема, че много бързо горят тия кабели и може да се наложи да сваляш таблото ако нагори повече.
- Smoocki
- старши ентусиаст
-
- Кара: 600 коня с умивна на лицето
- Мечтае да кара: всичко бързо на четири гуми
- Детайли за колата: Garrett 3582
А кабелите дето са в снопа в багажника проверявал ли си ги ?
Да не би да е станало съвпадение и плафоните фейс ли са или преди ?

- err0r
- Мечтае за Z3 M Coupe
-
Не издържах и вързах акумулатора отново.
Проблеми няма, но го няма и въпросния бушон. Това ме кара да мисля, че само нещо по или около плафоните трябва да се погледне. Утре по светло ще ги гледам. Само ме е яд, че ще трябва да сваля тавана... Днес ужким гледахме да не остават пръстенца по прясно налепената алкантара, за да не се вдлъбне... Другия вариант е да си карам така 2-3 дни и тогава да му мисля... Между другото не знам дали е съвпадение, но също така не свети и шофьорският халоген. Там бушоните са 2, но и 2-та халогена са вързани на всеки един от бушоните. Може да е проблем с крушката или баласта вече.
Ако ме светнете за разумен начин, по който да установя къде е проблема с плафоните, без да свалям излишно тавана или кори по гредите, ще съм ви благодарен!
Не, че не съм благодарен вече де

Проблеми няма, но го няма и въпросния бушон. Това ме кара да мисля, че само нещо по или около плафоните трябва да се погледне. Утре по светло ще ги гледам. Само ме е яд, че ще трябва да сваля тавана... Днес ужким гледахме да не остават пръстенца по прясно налепената алкантара, за да не се вдлъбне... Другия вариант е да си карам така 2-3 дни и тогава да му мисля... Между другото не знам дали е съвпадение, но също така не свети и шофьорският халоген. Там бушоните са 2, но и 2-та халогена са вързани на всеки един от бушоните. Може да е проблем с крушката или баласта вече.
Ако ме светнете за разумен начин, по който да установя къде е проблема с плафоните, без да свалям излишно тавана или кори по гредите, ще съм ви благодарен!
Не, че не съм благодарен вече де

- err0r
- Мечтае за Z3 M Coupe
-
Smoocki написа:А кабелите дето са в снопа в багажника проверявал ли си ги ?
Аз до колкото знам, тая кола е имала преди мен проблеми с тоците точно от снопа, който излиза от купето и отива към капака на багажника, но там са подменени всички жици.
Плафоните са сбирщайн - задните са преди фейса (единични). Предният и той беше единичен, но от бая време е троен (1 голямо + лупите за четене). Лупите не светят де, защото няма кой да си поиграе да ги върже.

- stony1
- старши ентусиаст
-
- Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
- Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
- Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527
Като гледам схемите, на предпазител №33 е свързан и комфотр модула. Поради това, че си го махнал е нормално комфорт модула да не работи. На този предпазител са свързани още чейнджъра, телефона и релето за лявата задна светлина. При отваряне на врата, за да светнат плафоните, превключватела на централния плафон трябва да е в средно положение. Тогава към плафоните се подава +12V по един проводник с цветове кафяв/червен, а масата е постоянна. Щом се получава късо при отворена врата или ключът на централния плафон се е повредил и окъсява (което е почти невъзможно) или горепосочения проводник дава на късо.
Българския вариант:
- err0r
- Мечтае за Z3 M Coupe
-
stony1 написа:Като гледам схемите, на предпазител №33 е свързан и комфотр модула. Поради това, че си го махнал е нормално комфорт модула да не работи. На този предпазител са свързани още чейнджъра, телефона и релето за лявата задна светлина. При отваряне на врата, за да светнат плафоните, превключватела на централния плафон трябва да е в средно положение. Тогава към плафоните се подава +12V по един проводник с цветове кафяв/червен, а масата е постоянна. Щом се получава късо при отворена врата или ключът на централния плафон се е повредил и окъсява (което е почти невъзможно) или горепосочения проводник дава на късо.
И аз ги четох тия неща. Освен всичко, на 33 бушон е вързано и осветлението в багажника. Проблемът със сигурност не е от там. Чейнджър нямам, телефон също. Остават габаритите, които не ми се вярва да са окъсили - вчера си работеха, и комфорт модула. Ще видя да отворя самия плафон, да не би нещо да съм го контузил, че го ударих малко, за да си влезе на мястото и той взе че се пукна...

- Smoocki
- старши ентусиаст
-
- Кара: 600 коня с умивна на лицето
- Мечтае да кара: всичко бързо на четири гуми
- Детайли за колата: Garrett 3582
err0r написа:Smoocki написа:А кабелите дето са в снопа в багажника проверявал ли си ги ?
Аз до колкото знам, тая кола е имала преди мен проблеми с тоците точно от снопа, който излиза от купето и отива към капака на багажника, но там са подменени всички жици.
Плафоните са сбирщайн - задните са преди фейса (единични). Предният и той беше единичен, но от бая време е троен (1 голямо + лупите за четене). Лупите не светят де, защото няма кой да си поиграе да ги върже.
Това не пречи да се се прецакнали нещо, може да свалиш плафона и да видиш дали +плюса на буксата със минус на купето или на плафона ти дават верига при откачен акомулатор за да почнеш от някъде

- jbankov
- ентусиаст
-
- Кара: e46 M54 '01
bum_bum написа:Провери да не си им смачкал пластините като си ги свалял и да дава късо от там. Според мен не пускай тока преди да си разбрал от къде е проблема, че много бързо горят тия кабели и може да се наложи да сваляш таблото ако нагори повече.
Слушай се добре в думите на новият ни модератор

err0r написа:.... Ще видя да отворя самия плафон, да не би нещо да съм го контузил, че го ударих малко, за да си влезе на мястото и той взе че се пукна...
Ако плафона се е спукал при слагането може клемата заедно с пластинката на която контактува крушката да се е откачила от пластмасата и да е опряла на ламарината (малко вероятно е да се откачи буксата, а и тя е изолирана)
Дори да откриеш причината в плафоните те съветвам да провериш кабелите и модулите зад жабката щом е пушело от там
26 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2