на 1ва без газ невърви , хълца . нормално ли е ?

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 318i touring '96

Re: на 1ва без газ невърви , хълца . нормално ли е ?

Мнение от grayscale » 27 Ное 2009, 13:24

ивчо3 написа:
grayscale написа:Да, за кола с климатик иде реч. И аз само за това се сетих, но реших да чуя и друго мнение. Въщност тези пружини не работят ли само при зацепване на дисковете за по-плавно прилепване един към друг? Питам щото при мен при потегляне,в движение и при смяна на скорости няма проблеми, обаче като тръгна да качвам някой бордюр става страшно. Появаява се страшна смрад, т.е. преплъзва съединителят и не мога да си обясня как ще е в резултат на маховик... :confused:

Когато сменях съединител, огледах и маховика, видимо нямаше нищо нередно, освен този свободен ход, за който споменах. Колата съвсем плавно потегля от място, без тресене и мирис на феродо, но в движение при превключване на по-висока предавка и по-рязко отпускане на съединителя има 2-3 тласъка. При положение, че сменя през една предавка, примерно втора-четвърта, няма такова нещо. Карал съм такива коли нови- деу и шкода фабия на по десетина хиляди км с фабричен дефект в съединителя или маховика и по същия начин потегляха с разтрисане и смърдеше на феродо. На фабията съединителя зацепваше на около 2 см преди горно положение и аксиалния лагер беше станал син от прегряването още на 3000 км пробег. По спомен имаше разминаване в допирните повърхности на маховика и феродовия диск, смениха ги безплатно /колата беше в гаранция/ и оттогава всичко си беше наред.

Явно ще се насочвам към смяна на маховик :|
Имате ли идея при смяна на маховик задължителна ли е смяната и на феродов диск и притискател?
Ако някой преди това направи подобен ремонт нека пише в темата да видим дали това е решението на проблема и колко му е струвала тая радост ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Мнение от ~Мишо~ » 27 Ное 2009, 13:33

Ти първо се увери че си с демпферен маховик... ;),пък тогава мисли за смяна...
Феродовия и притискателя ако са нови няма да ги сменяш.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ИНТЕРЕСНО!
Мечтае да кара: в гр.Толбухин :)
Детайли за колата: В клуба на 20+

Мнение от mladi » 29 Ное 2009, 2:01

Не е нормално м40-ката да не върви на обороти без газ!!!Моята си вървеше с двама човека на 1-ва и 2-ра без проблеми,пробвал съм я и знам!
ISTINSKI PRIATEL E NE TOZI,KOITO TI BARSHE SALZITE,A TOZI KOITO NE TE KARA DA PLACHESH!
В КАКЪВ СВЯТ ЖИВЕЕМ,ЩОМ ДА ВЪРНЕШ НЕЩО,КОЕТО НЕ ТИ ПРЕНАДЛЕЖИ Е ГОЛЯМ ПОДВИГ?

ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: E38
Детайли за колата: Седан , 1993 , 1.6 I , М40

Мнение от jakson » 29 Ное 2009, 12:13

Тя и моята преди вървеше без газ даже и на 5та с 4 човека . Но сега неще ! За инжекциона питам , кое го кара да подава газ в такъв момент за да знам какво да търся ?!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Митко Ганчев » 29 Ное 2009, 23:07

При напълно затворена дроселова клапа и обороти под тези за празен ход, се подава напрежение на стъпковото моторче. То отваря до някаква степен байпаса около дросела и от там мотора поема въздух, което пък от своя страна води до повече впръскано гориво...
Като цяло, системата за празния ход се занимава с това.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от jakson » 30 Ное 2009, 0:23

Тази джадва за празния ход ми я сваляха като чистиха дюзите . Тогава видях , че беше почерняла вътре от нещо като сажди. Иначе на място добре бачка . ще огледам да не би нещо да е откачено .

Потребител
Аватар

Мнение от vichkata » 06 Дек 2009, 20:40

моята е 1,6 ина 1 и 2 си върви без газ
иди на диагностика там трябва да ти почистят моторчето за празен ход ако е нужно
защото смяна на маховик си е бая инвестиция в тая криза

ентусиаст
Аватар

Мнение от jakson » 07 Дек 2009, 1:09

а , маховик няма да сменям . Моторчето за празен ход е доста зацапано с нещо като сажди , ще го почистя . Вчера се базиках с него , на място като му изкарам буксата никаква промяна ненастапва . Като го закачих леко се вдигнаха оборотите и пак паднаха . После 2ри път извадих буксата и като я сложих се вдиганаха оборотите и сякаш някаква клапа се задеиства , чух я как се затвори и спря въздуха . на може и да съм си въобразил . като ми поостане време ще го почистя това стъпково моторче .

младши ентусиаст
Аватар
Кара: с превишена скорост

Мнение от BH5482BH » 07 Дек 2009, 11:01

Denev написа:
stef4o_BMW написа:Нормално е няма за кво да се претисняваш,1.6i и 1.8i са така.
Вече от 1.8is на горе го няма това предърпване и хълцане :winky:

:mhihi: :mhihi: :mhihi: въобще не е нормално ........ аз съм с компакт 1,6i(M43B16) и мога да кажа, че на първа без газ си върви като "швейцарски часовник" (...поне мойта де 8) )- без прекъсвания, придърпвания и т.н. - цък, цък, цък и се кефиш на пейзажа (.... и то при положение, че когато я установих тая работа в колата бяхме двама човека, пълен багажник и още два сака на задната седалка)........ а за колегата дето пита как да я оправи - ами трудна работа така със догатки и предположения, щото от много неща зависи - най-добре е закарай в някой добър сервиз!

Ако и кажеш, че е била студена и не е хълцала вече ще се усъмня нещо ;) , и мойта е М43В16 като загрее си върви на всяка скорост без гас, но като е студена на първа ако не и да деш гас почва да се сърди и да сеца яко :ok:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: кисели черни купета

Мнение от disrespector » 07 Дек 2009, 14:26

незнам дали съм прав ама според мен и състоянието на задното окачване има голяма роля, при мен след като смених напълно изпусналите ми задни амортисьори и сложих по твърди пружини и проблема изчезна, а преди това бях забелязал че ако има хора на задната седалка също не го прави

старши ентусиаст
Аватар
Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
Мечтае да кара: още по-бавно
Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD

Мнение от Владо » 07 Дек 2009, 14:34

jakson написа:а , маховик няма да сменям . Моторчето за празен ход е доста зацапано с нещо като сажди , ще го почистя . Вчера се базиках с него , на място като му изкарам буксата никаква промяна ненастапва . Като го закачих леко се вдигнаха оборотите и пак паднаха . После 2ри път извадих буксата и като я сложих се вдиганаха оборотите и сякаш някаква клапа се задеиства , чух я как се затвори и спря въздуха . на може и да съм си въобразил . като ми поостане време ще го почистя това стъпково моторче .

ако извадиш буксата, оборотите ти трябва да идат на 2200 :!: ... този стъпков мотор не работи...
и принципно за темата колата не трябва да има никакви проблеми да върви на 1 и 2 без газ...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: бавара

Мнение от Игнатов » 07 Дек 2009, 15:13

Владо написа:... и принципно за темата колата не трябва да има никакви проблеми да върви на 1 и 2 без газ...

:yes:

... по принцип цялата тая дискусия няма никакъв смисъл (.... :mhihi: три страници и към 50 мнения)..... и какво се коментира толкова не мога да разбера ..... дали било нормално колата да прекъсва .... :mhihi: :mhihi: :mhihi: ... а въъъъъъ........

:!: кат' прекъсва, бягаш в сервиза и това е!

ентусиаст
Аватар

Мнение от jakson » 07 Дек 2009, 16:52

Сервизите са големи разбирачи , само пари взимат и нищо неправят . Ходих на сервиз и ми казаха , че уж всичко е наред ама нещо всъщност небило наред . Колата ми гори 25/100. Искаха и клапаните да ми регулират колкото и смешно да звучи . Компа искат да ми сменят щото уж работил ама всъщност можело и да не работи .... и т.н Майстора каза , че небитртябвало да гори толкова много защото всичко било в норма .
А някой може ли да ми изясни принципа на деиствие на стъпковия мотор ?

ентусиаст
Аватар
Кара: 316

Мнение от dopestar » 08 Дек 2009, 1:01

гори ти толкова поради същата причина заради която и "хълца" и НЕ това не е нормално, проблемите ти може би са в маркучите(нацепени или смучат въздух защото са се исхлузили от някъде) както може и стъпковия мотор да ти е заминал, иначе той получава сигнал от компа на колата за какво количество въздух да пропуска (при затворен дросел) за да поддържа мотора 800 мотора или ако е 6цил 600, когато си на скорост не знам ако е преебан може ли да е причина за хълцането или за високия разход. Но със сигурност играе роля: Например мойта кола както е на 800 и има навика да ги вдигне и забие на 1800 когато е студена, и когато това стане ако съм на първа без газ и почва да си набира арабийската :kuku:

Ако още го имаш този проблем, понеже и мойта хълцаше както и менеше оборотите (от 800 когато е студена ги забиваше на диапазон 1500-2000) не знам дали проблема ми е в моторчето тъй като още не мога да си намеря друго като моето но я закарах на един наш съфорумец и резултата беше че сега ги забива веднъж сутрин като излизам, но като върна ключа проблема изчезва, а преди в задръстванията хората ме гледаха като малоумен щото явно си мислеха че си помпам на газта :dummy: . Човека се казва sonny :D
:)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 92,318 sedan

Мнение от BorisMW » 13 Дек 2009, 14:43

Явно когато се извади датчика от стъпковото,положението на клапата е постоянно отворено и това вдига оборотите.И при мен е така.Ако няма промяна в оборотите,или стъпковото не работи или буксата и датчика не дават контакт.И при мен като я извада оборотите отиват около 1300 минимум.
Нищо не е свършило докато не свърши!
http://www.youtube.com/watch?v=hcvQxaUClNw

ПредишнаСледваща

Назад към E36