Ел.перка или виско?
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
37 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
- стан
- старши ентусиаст
-
- Кара: '94 Opel Corsa B
Re: Ел.перка или виско?
Аз лично съм с виско на десетина хиляди км Закс и съм доволен, някакси по-спокойно ми е лятото като имам и ел перка, и виско. А и честно казано да убива мощността на двигателя чак толко не съм усетил
Освен това лятото а и зимата ми се иска да щадя алтернатора, понеже като се напускат хиляди ел глупости да не му дойде нанагорно 
Chapai написа:.....а бе какво разбират онези от BMW, чакай ние да им кажем как е по добре.
прав си колега, тука в БГ от всичко се разбира, ама от всичко .... даже и повече от ония "некадърници"

- Nukem
- старши ентусиаст
-
- Кара: e36 318is M44
- Мечтае да кара: камаро.
Аиде да не се отколоняваме от темата!
Германеца кадет бутне друг не може да бутне така!!!
- PNR
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW e36 318is COUPE M42
liloff написа:За пръв път Павката да се съгласи с мен за виското...
ах ти Маймуно
няма да оментира повече в темата че мног се отклоняваме вече
- santo_bansko
- ентусиаст
-
- Кара: Само компоти:)
Denev написа:Chapai написа:.....а бе какво разбират онези от BMW, чакай ние да им кажем как е по добре.
прав си колега, тука в БГ от всичко се разбира, ама от всичко .... даже и повече от ония "некадърници"дето правят BMW............... като се отвори тая тема се замислих дали за не взема да махна мотора на мойта баварка и да сложа някой от Лада, ЗАЗ и т.н., щото тея от BMW какво ли разбират от двигатели
![]()
![]()
...
Вие и двамата явно не сте на ясно
Що си мислте,че това е някаква самоделна глупост?
Аз например съм си взел оргинална ел.пертка от м43,и не виждам от какво да се притиснявам
Както каза колегата по горе копотите си излизат така от заводите на BMW,не от заводите на ЛАДА или ЗАЗ

- vanci88
- ентусиаст
-
- Кара: 98 325 tds M пакет touring
- Мечтае да кара: M6
- Детайли за колата: Фабричен М пакет, индивидуал,телефон и много други екстри...
- ned_gm28
- ентусиаст
-
- Кара: BMW E39 520 I Touring
- Детайли за колата: 2.2 i ; 170 PS ; 09.2003
+1 за ел. перката
1.Защо първите Е36 са с виско,а след 10.95 - с ел.перка
2.Не разбирам защо някои колеги се притесняват,че ел. перката консумирала ток?Алтернаторите използвани при Е36 са достатъчно мощни!Или някои са с електромери в колите си
3.Това,че виското натоврва мотора (особено като загрее) и разбива лагерите на водната помпа в пъти по-бързо няма ли значение
4.Перка,въртяща се с постоянни обороти е с по-висок КПД
5.С ел. перка можеш да си направиш бутон за принудително включване,в случай че терморелето откаже
(по закона на Мърфи в най-неподходящ и изнервен момент) 
2.Не разбирам защо някои колеги се притесняват,че ел. перката консумирала ток?Алтернаторите използвани при Е36 са достатъчно мощни!Или някои са с електромери в колите си
3.Това,че виското натоврва мотора (особено като загрее) и разбива лагерите на водната помпа в пъти по-бързо няма ли значение
5.С ел. перка можеш да си направиш бутон за принудително включване,в случай че терморелето откаже
ned_gm28 написа:+1 за ел. перката![]()
2.Не разбирам защо някои колеги се притесняват,че ел. перката консумирала ток?Алтернаторите използвани при Е36 са достатъчно мощни!Или някои са с електромери в колите си![]()
3.Това,че виското натоврва мотора (особено като загрее) и разбива лагерите на водната помпа в пъти по-бързо няма ли значение![]()
5.С ел. перка можеш да си направиш бутон за принудително включване,в случай че терморелето откаже(по закона на Мърфи в най-неподходящ и изнервен момент)
1. не всички Е36, а 4 цилиндровите, защото са най-йофтини и като бюджетни, се вдига т.нар. Gross Margin
2. не е проблем принципно това.
3. стига бе, разбива
4. т.е. викаш постоянно да ти върти ел. перката? Не много добра идея
5. Можеш, но представи си, че ти изгаря оня малък бушон в същия неподходящ и изнервен момент, ще плачеш кат мома пред бохня сефте да си имал виско. Истината за мен е виско + 2степенна перка пред радиатора, която се включва аварийно на втора степен като стане топло
- Jim Beam
- младши ентусиаст
-
- Кара: конджул
Къв е проблемът на ел. перката като има такава на климатика, която ще спре белята да стане. Пък сега, който не си следи температурата, си е негова работа. Ако перкара беше PWM всичко щеше да е перфектно
- Jim Beam
- младши ентусиаст
-
- Кара: конджул
- ///M Power
- старши ентусиаст
-
- Кара: си Е65-цата.
Ако трябва да сме честни , ако всичко е ОК по охладителната система перката не трябва да се включва на извънградско ( за нормално каране говоря ) , а в градски условия само когато висиш по задръстванията ..... ел перки слагат на 4 цил , защото при тях виското най-много натоварва мотора , съответно липсата му се отразява в разход и мощност ( не че е някакви неземни величини ) , другото е че 4 цил е по лесен за охлаждане от 6 цил . .... колкото да слагаш и двете .... хммм едвали има нужда 
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti
- Mario Andretti
- ned_gm28
- ентусиаст
-
- Кара: BMW E39 520 I Touring
- Детайли за колата: 2.2 i ; 170 PS ; 09.2003
liloff написа:ned_gm28 написа:+1 за ел. перката![]()
2.Не разбирам защо някои колеги се притесняват,че ел. перката консумирала ток?Алтернаторите използвани при Е36 са достатъчно мощни!Или някои са с електромери в колите си![]()
3.Това,че виското натоврва мотора (особено като загрее) и разбива лагерите на водната помпа в пъти по-бързо няма ли значение![]()
5.С ел. перка можеш да си направиш бутон за принудително включване,в случай че терморелето откаже(по закона на Мърфи в най-неподходящ и изнервен момент)
1. не всички Е36, а 4 цилиндровите, защото са най-йофтини и като бюджетни, се вдига т.нар. Gross Margin
2. не е проблем принципно това.
3. стига бе, разбиваРазбива небалансирано виско, мейд ин чайна, провинция нанчънг, някъде в тръстиката м/у ряката и блатото.
4. т.е. викаш постоянно да ти върти ел. перката? Не много добра идея
5. Можеш, но представи си, че ти изгаря оня малък бушон в същия неподходящ и изнервен момент, ще плачеш кат мома пред бохня сефте да си имал виско. Истината за мен е виско + 2степенна перка пред радиатора, която се включва аварийно на втора степен като стане топло
1.О.К.
2.О.К.
3.Балансирано-балансирано,но все пак е утежнение на оста на помпата!100% ако оста е свободна е по-добре!
4.Не е идеята постоянно да върти перката,а когато се върти-да е с непроменливи обороти
5.Няма фактори,които да променят консумацията на вентилатора в широки граници,така че ако предпазителят не е поставян от някой гений,то тази опасност изчезва.Ще е кофти ако не знаеш кой е предпазителя,а и нямаш резервни

- Mollov
- Мародератор
-
- Кара: some d20s
Jim Beam написа:2
Две, ама друг път... с една основна са...
Темата е дискутирана много нашироко и по други форуми. Най-общо - при големи натоварвания (примерно изкачване на много стръмен баир с яко натоварена кола), самоделния вентилатор може и да не може да охлади двигателя както трябва и последния почва да си вдига бавно и полека температурата и нещата отиват към прегряване. При нормално средностатистическо каране няма разлика и това донякъде заблуждава, че всичко по принцип е О.К. Това с виското не се случва и стрелката стои като нарисувана. Двигател с виско се охлажда по-равномерно. С вентилатора има леки температурни пикове нагоре-надолу. Зимно време с ел. перката може би загрява една идейка по-бързо...Изразходваната енергия е горе-долу същата, може би все пак в полза на ел.вентилатора...ма малка полза..))). Щатната инсталация така или иначе не е баш сметната за такъв товар макар, че не е толкова фатално...
37 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3