318ис - проблем с вървенето

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: от малък
Мечтае да кара: Безаварийно

Re: 318ис - проблем с вървенето

Мнение от C8699HX » 19 Ное 2009, 11:00

DirtySouth написа:или с 20ки без ванус те са си вървящи 16ки :mhihi:

:yes:
ИзображениеИзображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Compact

Мнение от jdl » 19 Ное 2009, 11:05

Не знам М42-ката на IS-ката дали има DISA клапан, т.е. това, което променя ефективната дължина на смукателните колектори. Компактът с М42 го има. Идеята на клапана е да имаш повече въртящ момент при обороти под 4200 (това го казвам по спомен, не са точните обороти). Неактивното състояние на клапана (т.е. ако е съвсем изфирясъл) е такова, че тогава имаш пиковата мощност при големите обороти (мъдро инженерно решение :yes: ), но колата я няма на ниски. Не знам дали диагностиката може да го хване. Лесен начин да се увериш, че все пак клапата сработва е, след като изключиш от контакт, след няколко секунди се чува тихо изщракване откъм двигателя, когато клапата се изключва. На отворен капак е съвсем отчетливо. Дано да е от полза това инфо, аз не съм разглабял въпросната D.I.S.A., при мен си бачка, чел съм само за обща култура за нея :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: M3 GTS

Мнение от bavaromobila » 19 Ное 2009, 14:42

На въпроса за диагностиката-ходил сам милион пъти и нищо не намира като проблем.Тази клапа не се хваща от диагностиката и то няма и как междудругото. Има го и при ИС-ките тази клапа на DISA, то и компакта е същият м42 мотор. За този ваком който отваря и затваря клапата го смених и колата се промени коренно в ниските обороти.Беше спукан или нещо от сорта и от към ниски обороти я нямаше хептен, но във високите беше доста добре. Сега г/д от към ниски и високи нещата се уравновесиха. Но това е, че има лаг при подаването на газ и това е главното от което не набира ми се струва. Като дам рязко газ колата се чуди и след 1-2с започва постепенно да си набира.Или по точно това ''лепене за седалката'' го няма или е минимално.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 M54 '01

Мнение от jbankov » 19 Ное 2009, 16:01

А при М50 има ли го въпросния клапан на DISA? :dunno:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от morafeta » 19 Ное 2009, 16:23

моят ис има същите проблеми в ниските го няма никакъв ! къде се намира тази клапа на DISA вакума който е отваря

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bavaromobila » 19 Ное 2009, 16:57

При М50 мисля, че го няма. До колкото знам само при м42 го има.Но не съм на 100% сигурен
Ето го отдолу въпросния вакум.Цената му е около 110лв и се намира до щеката за маслото. В него влиза един вакумен маркуч, а другата страна върви към двигатела.
Изображение
Изображение
Само да спомена, че не е много лесен за смяна, поне лично при мен трудно се смени. Лесно ще го познаете дали е спукан.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от C8699HX » 19 Ное 2009, 19:39

jbankov написа:А при М50 има ли го въпросния клапан на DISA? :dunno:

Аз съм с м50 и не знам дали го има но колегата както е обяснил точно след като изгася колата и извадя ключа 5 секунди след това се чува едно щракане......

Колега пробвай тогава да видиш дросела в какво състояние е ако трябва да го изчистиш или пък дюзите на ултра звук.....а може и дебитомера ако е минала в авариен режим забрави да върви както трябва :mhihi:

Пробвай да откачиш дебитомера и тогава я пробвай,ОБАЧЕ ще ти излезне грешка :confused:
ИзображениеИзображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bavaromobila » 19 Ное 2009, 19:46

Не е със сигурност от дебитомера-замерван е и всичко си е добре и не окъсява. И аз съм се зачудвал за дюзите, но все омаловажавам чистенето им и си мисля, че няма да е от тях.Дроселовата клапа и нея съм я чистил, но за всеки случай пак ще я погледна.
П.С. Как варират цените за чистенето на дюзи, поне да знам, че и това съм погледнал? :confused:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от C8699HX » 19 Ное 2009, 19:51

bavaromobila написа:Не е със сигурност от дебитомера-замерван е и всичко си е добре и не окъсява. И аз съм се зачудвал за дюзите, но все омаловажавам чистенето им и си мисля, че няма да е от тях.Дроселовата клапа и нея съм я чистил, но за всеки случай пак ще я погледна.
П.С. Как варират цените за чистенето на дюзи, поне да знам, че и това съм погледнал? :confused:

Попринцип не знам,ама съм намерил едно място за по 10лв на бройка......Като ти е замерван дебитомера колко килограма приток на въздух ти дава ?
ИзображениеИзображение

ентусиаст
Аватар
Кара: M42 POWER

Мнение от petio_bmw 318is » 19 Ное 2009, 20:03

bavaromobila написа:П.С. Как варират цените за чистенето на дюзи, поне да знам, че и това съм погледнал? :confused:

Може и от тях да е проблема,моите ги чистиха за 40лева барабар със стъпковия мотор.
Когато ти се зачудва колата,удари малко на прекъсвач ,моита така я лекувам :mhihi: :mhihi: :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bavaromobila » 19 Ное 2009, 20:33

Ми сега в момента не мога да кажа какво точно са мерили, но го давах на човек който разбира и си нямам на представа, но дебитомера го изключвам като възможност. Мислех довавки да слагам за прочистване на дюзите ама по добре направо на ултра звук :) И аз често я лекувам в ''червеното поле'' .. там поне върви прилично :D:D
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: '03 330xd M57N Sedan

Мнение от Mpower84 » 20 Ное 2009, 9:10

При мене след смяната на съединителя има огромна разлика във вървежа.Провери със сигурност как е твоя.Всъщност точно на трета ми се струва, че иската върви адски добре.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bavaromobila » 20 Ное 2009, 17:22

Пробвах съединителя и останах неприятно изненадан.... отделя ми горе на 1-2 см :shock: :shock: Полусъединителя как да кажа....липсва :D Може и да са дюзи,но 100% съм обеден, че кът го смена много от проблемите ще се решат ;)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от C8699HX » 20 Ное 2009, 17:54

Направо сменяй и маховика щом си почнал :mhihi: :mhihi: :mhihi:
ИзображениеИзображение

ентусиаст
Аватар
Кара: M42 POWER

Мнение от petio_bmw 318is » 20 Ное 2009, 18:25

bavaromobila написа:Пробвах съединителя и останах неприятно изненадан.... отделя ми горе на 1-2 см :shock: :shock: Полусъединителя как да кажа....липсва :D Може и да са дюзи,но 100% съм обеден, че кът го смена много от проблемите ще се решат ;)

може и да е заминал съединителя,ама тои неоказва влияние на тва че колата вдига бавно оборотите,напротив ако е свършил трябва да се форсира по-бързо

ПредишнаСледваща

Назад към E36