Аудио Форматите и техните качества

Или всичките неща, които можем да натъпчем в един автомобил.

Модератор: Icco

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ruskin » 06 Фев 2008, 11:18

Марио тука вече става страхотен офец, но да отречеш Lowther е доста глупаво. Това, че не ти се харесват на теб, не значи, че не струват. Чул съм не една хорна и мога да кажа, че са доста свирещи, имат си и ниските имат си и високите и малко от моделите се разкрещяват някаде.

Thangbang съм ги чувал одавна, и са делеч от Фостекс и Lowther и/или Етер.
Покълви още малко BGAudio послушай още и тогава ще си на друго мнение.

Музикално деформиран
Аватар
Кара: 330ci

Мнение от Icco » 20 Мар 2008, 11:41

И така колеги страхотният ви ОФФ топец се превърна в нова тема която според мен може да се дъвче още ето ви и моят скромен опит в нещата :)
До скоро си Джитках на Ммп3 и си бях доволен прсто защото съм фен на хаус музиката а тя на други формати не се намира :)
Но все пак не съм музикално ограничен и обичам и друга музика която по рядко слушам но винаги с хъс и така стигнах до момента в който реших да си правя ЦД със рок и балади и ретро и почвам да преслушвам нещата и отмятам в една папка матряла и след записа слизам в колата и се кефя :)
Няколко дена по късно си викам дай да изтегля аз на Депеш мод едно FLAC-че да видим за какво иде реч и изтеглих го аз пускам на компа и ............. направо незнам как съм слушал до сега куците МП3 разлика ОГРОМНА !!!!! Слизам в колата там резултата същия Колосална разлика !!!!
И да ви кажа от тогава до сега не съм пущал нищо друго в колата освен ФЛАК върнат в Аудио ЦД

:OT: Някой да има як хаус на ФЛАК :?: :?: :mhihi:

Потребител
Аватар

Мнение от haspel » 20 Мар 2008, 20:29

Не искам да навлизам в темата за Сони и стъпалата, но искам да си кажа мнението за форматите. Сравнително "професионално" съм запознат с музиката, форматите и тн. MP3 може да бъде "приличен" формат. Зависи наистина как е коднат, с какво качество. FLAC е невероятен формат. До такава степен е еволюционен, че аз лично имам албуми които са студийно обработени и издадени в този формат, на меко казана "добра техника", сравнен със същият албум ИМА разлика. Масовите флакове, които са достъпни по нашите торенти са добри като качество и си залужава всеки изтеглен мегабайт. Факт е, че в колата има доста фактори, които не благоприятстват за добрият звук.

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e60 530i SMG

Мнение от PIPERKOV » 21 Мар 2008, 10:17

Аз и в двете си БМВта съм със плеъри на Сони и съм доста доволен

Потребител
Аватар

Мнение от haspel » 21 Мар 2008, 18:57

PIPERKOV написа:Аз и в двете си БМВта съм със плеъри на Сони и съм доста доволен

Абе то и аз съм със Сони ама не съм доволен от качеството, а и менюто ... но комент! :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ruskin » 26 Мар 2008, 15:10

Не знам кое те кара да си доволен от сони.
Може би приглушените високи и среди? 100 пътното въртене на сигнала и тн?

А за звука, факт е, че няма човек с нормален слух, който да не долови разлика м/у мп3 и lossless форматите.
Колкото по-скъпа е техниката, толкова повече си личи. Каквото и да правите обръщането в мп3 е компресия и води до загуба на качество. Има само един начин без загуба на качество да си правиш мп3 и той е: Дърпаш на компютъра от диска и ринеймваш в .mp3.
С тея терабайтови хардове дето ги има, мисля, че не е никакъв проблем да съхраняваш голями файлове.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 325tds

Мнение от suravia » 02 Апр 2008, 11:51

абе как намирате разлика от различните формати в колите си при положение че оригиналните говорители свирят доста фалшиво,та дори и даса херцове от100лв :mhihi:
Облицовки на сгради с ал.композитни панели(etalbond)
Изображение Изображение

Музикално деформиран
Аватар

Мнение от Icco » 02 Апр 2008, 14:22

suravia написа:абе как намирате разлика от различните формати в колите си при положение че оригиналните говорители свирят доста фалшиво,та дори и даса херцове от100лв :mhihi:

Пусни се 200 километра на югоизток до Варна и ще ти покажа разликата !!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 325tds

Мнение от suravia » 04 Апр 2008, 2:51

Icco® написа:
suravia написа:абе как намирате разлика от различните формати в колите си при положение че оригиналните говорители свирят доста фалшиво,та дори и даса херцове от100лв :mhihi:

Пусни се 200 километра на югоизток до Варна и ще ти покажа разликата !!

така като гледам ми се струва че неси с оригиналните пуканки или се льжа
Облицовки на сгради с ал.композитни панели(etalbond)
Изображение Изображение

Музикално деформиран
Аватар

Мнение от Icco » 04 Апр 2008, 10:54

Отпред всичко е оригинално !
Отзаде е алпин

Потребител
Аватар

Малко допълнение

Мнение от HagPyCaH_Tun » 07 Май 2008, 1:07

Mario Pankov написа:Днес правих нови мр3-VBR за колата, песен от 4.14мин беше 7.35mb при 320kb/s и максимално качество, това с Lame dll. Иначе е поне 40mb. 10 x 40mb = 400mb. А в тези 400mb се събират около 45-50 мр3. Проста калкулация. А и не забравяй факта, че източниците за мр3 не са никак добри. Саунд картите са далеч от качеството на един СД плейър, jitter-a няма как да се премахне при компютъра. Като слушаш на ДВД, там нещата също са зле, евтини транспорти, ЦАП-а е еднобитова Делта-Сигма, ОУ-тата са от нискокачествени елементи. Няма как да прецениш какво е качеството на мр3-ката така.

За Сони, да новите им неща не бих желал да коментирам, освен една серия ресийври за домашно кино - DA1200ES, това е най-евтиният. Струва 839лв, като схема е отлично изпълнен и аз съм го слушал, за съжаление в шумна и акустично необработена среда, но свири доста прилично. Особено в предвид от факта, че това все пак е ресиивър, а не стерео усилвател. Същият спечели награда от What Hi Fi както и първо място в теста на pult.ru ( Yamaha RX-V659, ниакакво Onkyo и Denon AVR-1907 ). Тежи 15кг, серия Esprit. Минаха се много с тези цени, но те си знаят.

:yes: Напълно те подкрепям колега! Само да разясним на хората които не са се занимавали с това. ЦАП - цифрово-аналогов преобразувател; ОУ - Операционен Усилвател (ако съм в груба грешка ме поправи да не се налага да се излагам пред хората) :)
Разликата в качеството между една добре направена МП3-ка и едно ЦД записано в студио няма как да се усети в кола. Кар Аудио системите не са толкова прецизни в това отношение.. и това може да бъде от значение само за човек които е вложил доста хилядарки за озвучаване в автомобила си(дори и тогава може да се поспори)
По друг начин стоят нещата с музиката вкъщи.. една качествена съраунд система..няма как да не се усети разлика.
По въпроса за ламповите усилватели.. Джей Би Ел бяха проектирали едни доста добри такива. В къщи съм с обикновенна система на Джей Би Ел,с обикновенни Би полярни транзистори(не в интегрално изпълнение) като доста добре им е избрана работната точка..а в крайното стъпало май съм с МОС.. (поне за такъв ми продадоха усилвателя)и там доста добре се усеща разликата. Но това е съвсем друга тема,аз доста се отклоних.
Както и да е..подкрепям те и това е.
Vasilen каза:
"Ето къде се намира, в събота заредих 95 на цена 1.47 при условие че на другите бензиностанции беше вече 1.55."(Пуснато на: 27 Сеп 2004, 14:08 ) къде отидоха тези времена..

Потребител
Аватар

Re: Аудио Форматите и техните качества

Мнение от alex_vratsa » 17 Ное 2009, 16:07

Наскоро в работата ми си играхме с един сигналгенератор.Аз все още чувам от 25 до 18000 херца.Повечето ми колеги стигат успешно до 12-13000 херца.А един колега не успява да чуе пищенето на мултицета при паднала батерия, това в същност беше и повода да си поиграем. Та като пишете кой колко му е качествена уредбата, по-лекичко го пишете! По повод компресиите- има компресия без загуби/flac/, некомпресиран звуков формат /wav/ и компресия със загуби/mp3, ogg vorbis/. За мен нещата са подредени по значение така: 1.Източник на звука -в домашни условия най-доброто за цената е аудиоCD диск от реномиран производител. 2.Вид компресия- най-добре некомпресиран формат или flac. 3.Добри тонколони. 4.Добър слух :lol: За тези които нямат добър слух или карат шумни коли-не се впрягайте какви са ви аудиосистемите. За тези които слушат мп3- ако е компресирана от качествен носител с над 192kb/s и слушате в кола на среден клас аудиосистема и средни колони, разликите във звука вероятно са плод на въображение и настройка на еквилайзера. За тези които имат отличен слух- flac, vaw или audio CD, и за бога, дано да печелите добре и най -вече да намерите истински познавачи на Car Audio системите а не големи фирми с големи приказки.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527

Re: Малко допълнение

Мнение от stony1 » 17 Ное 2009, 20:50

HagPyCaH_Tun написа:
Mario Pankov написа:Днес правих нови мр3-VBR за колата, песен от 4.14мин беше 7.35mb при 320kb/s и максимално качество, това с Lame dll. Иначе е поне 40mb. 10 x 40mb = 400mb. А в тези 400mb се събират около 45-50 мр3. Проста калкулация. А и не забравяй факта, че източниците за мр3 не са никак добри. Саунд картите са далеч от качеството на един СД плейър, jitter-a няма как да се премахне при компютъра. Като слушаш на ДВД, там нещата също са зле, евтини транспорти, ЦАП-а е еднобитова Делта-Сигма, ОУ-тата са от нискокачествени елементи. Няма как да прецениш какво е качеството на мр3-ката така.

За Сони, да новите им неща не бих желал да коментирам, освен една серия ресийври за домашно кино - DA1200ES, това е най-евтиният. Струва 839лв, като схема е отлично изпълнен и аз съм го слушал, за съжаление в шумна и акустично необработена среда, но свири доста прилично. Особено в предвид от факта, че това все пак е ресиивър, а не стерео усилвател. Същият спечели награда от What Hi Fi както и първо място в теста на pult.ru ( Yamaha RX-V659, ниакакво Onkyo и Denon AVR-1907 ). Тежи 15кг, серия Esprit. Минаха се много с тези цени, но те си знаят.

:yes: Напълно те подкрепям колега! Само да разясним на хората които не са се занимавали с това. ЦАП - цифрово-аналогов преобразувател; ОУ - Операционен Усилвател (ако съм в груба грешка ме поправи да не се налага да се излагам пред хората) :)
Разликата в качеството между една добре направена МП3-ка и едно ЦД записано в студио няма как да се усети в кола. Кар Аудио системите не са толкова прецизни в това отношение.. и това може да бъде от значение само за човек които е вложил доста хилядарки за озвучаване в автомобила си(дори и тогава може да се поспори)
По друг начин стоят нещата с музиката вкъщи.. една качествена съраунд система..няма как да не се усети разлика.
По въпроса за ламповите усилватели.. Джей Би Ел бяха проектирали едни доста добри такива. В къщи съм с обикновенна система на Джей Би Ел,с обикновенни Би полярни транзистори(не в интегрално изпълнение) като доста добре им е избрана работната точка..а в крайното стъпало май съм с МОС.. (поне за такъв ми продадоха усилвателя)и там доста добре се усеща разликата. Но това е съвсем друга тема,аз доста се отклоних.
Както и да е..подкрепям те и това е.

Аз не мислих да се включвам в темата, но не издържах на всички компетентни мнения.
Колеги имам един въпрос; кой от вас дето подкрепяте тезата, че едва ли не МР3 формата е велик, е влизал в звукозаписно студио? Ако пък си мислите, че няма разлика в качеството или тя не се усеща в кола, елате да ви пусна един диск на оридиналното CD с оригиналните колони, пък после ще говорим. Може да си направите и вие по един в CD формат от вашите МР3 файлове.
Защо си мислите, че саундкартите са по-зле от CD плеарите? А качеството на МР3 файла зависи от decoder/encoder, който при компютрите е едни софтуер и по никакъв начин не е свързан със саундкартата.
И щом не намирате разлика в саунда в един автомобил, защо не си купите по един плеар NEO или някакъв подобен дето свири всичко и струва 100 пари, ами си купувате SONY, Pioneer, Alpine и други такива?
Българския вариант:
1. Изваждаме предпазителя;
2. Подменяме го с чисто нов, който сме купили минути преди манипулацията;
3. Тестваме дали всичко работи;
4. Ако всичко работи, значи е били изгорял старият предпазител;
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
6. Колеги от форума дават съвети, а ние все повече и повече питаме;
7. Изминава една седмица и проблемът все още не е решен;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
10. Това се повтаря при всеки проблем, възникнал по колата.

Музикално деформиран
Аватар

Мнение от Icco » 18 Ное 2009, 0:23

stony1 Май нещо не си прочел правилно темата? Вземи я прочети пак!

кандидат ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: е30
Детайли за колата: е39

Мнение от pits » 05 Мар 2010, 4:12

Ако се заслушаш внимателно, човек може да усети разликата м/у flac i mp3 е все пак на вефа не става :mhihi:

Предишна

Назад към Car аудио и видео