Смяна на хидравличната течност на сервото

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E34 520i

Мнение от Diavollo » 09 Ное 2009, 15:11

Здравейте колеги,

Решил съм да си сменям хидравличната течност на серво уптавлението. Искам да попитам как точно се сменя самата течност. Като източа теността от казанчето, как да източа и остатъка в системата? За да сменя маслото необходимо ли е да свалям казанчето или с помпичка се източва? хайде някой да каже най-лесния вариант за смяна...
На капачката на моето казанче пише CHF 7.1 only - лесно ли се намира по магазините? Ако някой наскоро е купувал нека пише от къде (от София съм).

Очаквам коментарите Ви!

Поздрави,
Diavollo
Всичко, което не ме убива ме прави по-силен!!!

Потребител
Аватар

Мнение от fil_82 » 09 Ное 2009, 16:13

защо мислиш да го сменяш ? какво и е на хидравликата ? вие ? питам те защото моята виеше ....и и долях течност и се опрай вече две години няма проблем ...трябва да е на маккс течноста

старши ентусиаст
Аватар

Re: Смяна на хидравличната течност на сервото

Мнение от tsb_bg » 09 Ное 2009, 16:19

Хидравличното масло се сменя и то заедно с казанчето (в него има вграден филтър)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E34 520i

Мнение от Diavollo » 09 Ное 2009, 17:33

Ами решил съм да го сменям, защото прочетох, че на всеки две години трябва да се сменя. Иначе и моята виеше, ама като долях и се оправи. По-интересно е защо се налага да се долива, като няма видим теч? Е то доливането е около 80 гр на година.

Мисля си, че ако го сменя ще няма да се налага да доливам и ще спре да вие за след две години :)
Всичко, което не ме убива ме прави по-силен!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 09 Ное 2009, 19:14

мисля че от помпата + смяна на дифтунгите ще стане най добре
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E65

Мнение от ddddk » 09 Ное 2009, 19:57

Здравейте,

Писал съм някога по този въпрос подробно, ама кога... не помня :oops:

Накратко:
В помпата влизат два маркуча. Единият е отгоре (по-скоро малко в страни), а другият е от долу (и пак малко в страни).
Отвиваш долния болт и чакаш с една кофичка предварително сложена от долу и спрял на равно място.
А, забравих! - първо с една спринцовка извади (изсмучи :mhihi: ) това което е в казанчето.
Задължително си купуваш нови дифтунги!
Два броя, ако отвиеш само въпросния болт. Ако решиш да вадиш и други маркучи, то всеки болт е с по две дифтунги.
Ако не ти се дават пари на Дару за "ориджинъл", то отиди при ПАПЕ или подобна фирма и си купи медни. Важно: същият външен и вътрешен диаметър и една идея по-дебели от тези дето си ги свалил (те са алуминиеви).
Стягаш докато "замаже". Ще го усетиш на ръката си.
ВАЖНО: Не връщаш! Ако се наложи да разхлабваш отново, задължително НОВИ дифтунги!!!
В тази връзка е добре да си купиш резервни.

Някои "майстори" ще ти кажат: "Нагорещи ги старите дифтунги на една свещ до червено, цопни ги в една вода и стават като нови. Слагаш ги и нямаш проблеми."

Аз ще отговоря: "Вятър и мъгла!"

Моето масло е ATF и нямам филтър. Дъното на казанчето има странна форма. Може би нещо като утайник... :dunno:
Трудно се чисти... Може би ако си перфекционист трябва да си купиш ново казанче... не знам колко струва и дали си заслужава.

Успех!

Поздрави,
Д
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 520

Мнение от fANTONa » 09 Ное 2009, 21:53

Diavollo написа:Здравейте колеги,

Решил съм да си сменям хидравличната течност на серво уптавлението. Искам да попитам как точно се сменя самата течност. Като източа теността от казанчето, как да източа и остатъка в системата? За да сменя маслото необходимо ли е да свалям казанчето или с помпичка се източва? хайде някой да каже най-лесния вариант за смяна...
На капачката на моето казанче пише CHF 7.1 only - лесно ли се намира по магазините? Ако някой наскоро е купувал нека пише от къде (от София съм).

Очаквам коментарите Ви!

Поздрави,
Diavollo

кажи ми модел, година, кубатура на колата и ще видя в каталога какъв стандарт ти дават. Добре е хидравликата да се сменя на 2-3 години (както и повечето течности в колата)
БМВ

Назад към E34