Задно окачване Е34
Модератор: Технически модератори
28 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Задно окачване Е34
имам едно питане за задния мост на Е34 м50
от скоро време се появи едно чукане отзад .. като тръгна с ряз примерно или като сменяш скорости от 1-3 се чува една громане отзад и мисля че е в сайлънт блока на задното окачване ( тампоните ) някой свалял ли ги е ? голяма играчка ли е или е нещо по-лесно ??

от скоро време се появи едно чукане отзад .. като тръгна с ряз примерно или като сменяш скорости от 1-3 се чува една громане отзад и мисля че е в сайлънт блока на задното окачване ( тампоните ) някой свалял ли ги е ? голяма играчка ли е или е нещо по-лесно ??
Re: Задно окачване Е34
Шумът от скъсани тампони (поз.1) по - скоро бих го определил като глухо тупкане, а не чукане. Освен тупкането, скъсаните тампони се усещат и по това, че задницата става нестабилна при по - високи скорости (направо плува) и рязко въртене на волана и последващото му връщане (избягване на някакво препятствие например).
За смяната има два начина - културно и душманската. Описание на душманският начин имаше в форума - нагряване, псуване и т.н.
Културното се прави със специална скоба.
За смяната има два начина - културно и душманската. Описание на душманският начин имаше в форума - нагряване, псуване и т.н.
Културното се прави със специална скоба.
тампоните са ... сигурен съм но искам да кажа мога ли сам да ги сменя или трябва да давам луди пари на сервиз ?
- kirililiev
- ентусиаст
-
- Кара: bmw 328-turbo
- Мечтае да кара: ГОЛФ 3
forevera написа:тампоните са ... сигурен съм но искам да кажа мога ли сам да ги сменя или трябва да давам луди пари на сервиз ?
вземи си жълтия пауар флекс и никога няма да се налага да сменяш повече тампони,ще стане и по стабилна

друсане и хлопане, няма откъде да дойде, но нивото на шума определено се вдига. ако колата се ползва само за писта, е идеално, но за дълъг път не бих го съветвал да си сложи такива тампони.
- dokie
- ентусиаст
-
- Кара: BMW e39, VW Golf, Audi
- Мечтае да кара: Е60 М5
тъй като и аз съм с такъв проблем и ми предстои смяната ще обобщя накратко какво научих... (тампоните са подготвени в гаража вече)...
1. нагряване с горелка, за да изпадне стария и поставяне на новия (под тежестта на колата или с допълнителни приспособления - не разбрах точно) - това при мен отпадна като опция - не искам огън там, а и маркуча за газта минава на сантиметри...
2. в ДАРУ със "специалната" вилица - ама като я вземе приемчика... кой знае как точно... от 100 до 140лв според това колко лесно стане (цената е за 2-та и е само за работата)
3. сваляш цялата греда и я носиш на преса... или на майстор с преса (цялата манипулация ми е офертирана 120лв)
... иначе люлее при неравности странично, леко е разкрачена задницата, потропва на по-големи дупки и рязан асфалт (много отчетливо си потропва) и като хвана щангата направо играе отдолу и се вижда, че е накъсано.
за повече инфо на ЛС.
1. нагряване с горелка, за да изпадне стария и поставяне на новия (под тежестта на колата или с допълнителни приспособления - не разбрах точно) - това при мен отпадна като опция - не искам огън там, а и маркуча за газта минава на сантиметри...
2. в ДАРУ със "специалната" вилица - ама като я вземе приемчика... кой знае как точно... от 100 до 140лв според това колко лесно стане (цената е за 2-та и е само за работата)
3. сваляш цялата греда и я носиш на преса... или на майстор с преса (цялата манипулация ми е офертирана 120лв)
... иначе люлее при неравности странично, леко е разкрачена задницата, потропва на по-големи дупки и рязан асфалт (много отчетливо си потропва) и като хвана щангата направо играе отдолу и се вижда, че е накъсано.
за повече инфо на ЛС.
- S_h_e_f_a
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е34/М50 и М60
- Мечтае да кара: Е34 V12
- Детайли за колата: Ооо много са...
Най-добре си олесни живота и отиди в Дару да ти ги сменят за 30мин срещу 220лв и да ти е мирна главата после 
А със сегашните отстъпки на налични части,мисля че цената ще ти е дори под 200лв

А със сегашните отстъпки на налични части,мисля че цената ще ти е дори под 200лв

- kirililiev
- ентусиаст
-
- Кара: bmw 328-turbo
- Мечтае да кара: ГОЛФ 3
@2bar написа:друсане и хлопане, няма откъде да дойде, но нивото на шума определено се вдига. ако колата се ползва само за писта, е идеално, но за дълъг път не бих го съветвал да си сложи такива тампони.
пробвай и тогава ще говорим.и аз така си мислех навремето но в действителност е съвсем различно.
kirililiev написа:@2bar написа:друсане и хлопане, няма откъде да дойде, но нивото на шума определено се вдига. ако колата се ползва само за писта, е идеално, но за дълъг път не бих го съветвал да си сложи такива тампони.
пробвай и тогава ще говорим.и аз така си мислех навремето но в действителност е съвсем различно.
ако си мислиш, че си нямам друга работа и пиша, каквото съм чул.....ще трябва да те разочаровам...
шумът няма начин да не се увеличи, защото гумата освен всичко действа и като демпфер и пречи на вибрациите да се предават от диф. през моста та към купето.
дали човек има "ухо" за да го чуе, дали нивото на другите шумове по колата е доста висока и шумът от диф. се губи в цялата работа, дали нивото на околният шум също е доста високо, това са отделни фактори.
и при мен (карам с тампони, които са подсилено изпълнение на MEYLE) и при други (които карат с различните му цветове на Powerflex) е винаги едно и също - диф. започва да се чува доста по - силно след смяна на тампоните с други, различни от оригиналните.
S_h_e_f_a написа:Най-добре си олесни живота и отиди в Дару да ти ги сменят за 30мин срещу 220лв и да ти е мирна главата после
да, но защо трябва да давам камара пари като мога да дам 50лв ? след като е работа за 30мин ?? би трябвало да е лесно

просто ако някой ги е сменял сам да сподели как точно става , кое трябва да се сваля .. ? кардана трябва ли да се откача ??
forevera написа:S_h_e_f_a написа:Най-добре си олесни живота и отиди в Дару да ти ги сменят за 30мин срещу 220лв и да ти е мирна главата после
да, но защо трябва да давам камара пари като мога да дам 50лв ? след като е работа за 30мин ?? би трябвало да е лесно![]()
![]()
просто ако някой ги е сменял сам да сподели как точно става , кое трябва да се сваля .. ? кардана трябва ли да се откача ??
Баце, то 30 мин (малко е преувеличено, сложи го на страна), ама за тези, които имат инструмент и знаят как. За адажмии като теб и без инструмент, вярвай ми, ще отиде към 1.30 час на страна и то резултатът ще е доста съмнителен.
иначе всичко става много лесно - махаш планката с номер 8, вдигаш задната седалка, изкарваш през дупките големите болтове, които минават през тампоните и после трябва да махнеш старите тампони. като си махнал старите тампони, слагаш новите, повдигаш моста, слагаш големият болт, планката и стягаш всичко. и после отиваш на другата страна. кардана няма смисъл да го махаш. доволен?
явно .. няма нищо и час и половина да е .. предпочитам да загубя времето си отколкото да давам пари напразно .. ?
- VesoPesa
- старши ентусиаст
-
- Кара: ше кола, а я смени за кенеф... :(
- Мечтае да кара: E24 650csl, E34 550csl, E31 850csi, 2002tii turbo
forevera написа:явно .. няма нищо и час и половина да е .. предпочитам да загубя времето си отколкото да давам пари напразно .. ?
Добре де, какво имаш в предвид под напразно?

В Дару тампоните са ти 160 лева и работата още 60, а ако идеш в някой магазин под 100 лева трудни ще намериш истински тампони освен ако не ползваш отстъпка от някъде

Сложи и още 100 лева труд, щото се съмнявам да се справиш самичък /освен ако не ти помага някой и ако имаш гараж с канал или подемник/ и ще трябва да ходиш в сервиз а те там се забравят като стане дума за пари

Та лично според мен ще ти излезе по-изгодно да идеш в дару, защото имаш и гаранция от там

Надявам се да съм ти бил полезен

Колкото до специалния инструмент, той като устройсто е лесен за копиране, ама ако някой ме светне как става цаката с него бих му дал и пари

- NikiNikolov
- старши ентусиаст
-
- Кара: Хилядолетен сокол

28 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2