M10B18 '84 проблем с охлаждането
Модератори: GEORGIEV, ///Явор, ge_a, Технически модератори
23 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- Mpower84
- ентусиаст
-
- Кара: '03 330xd M57N Sedan
M10B18 '84 проблем с охлаждането
Колеги, колата има проблем с охлаждането.Преди известно време спука маркуч, но не е прегряла.От тогава само пороблеми-постоянно прегрява.Сменени са термостат, водна помпа, радяторче на парното и уплътнения на капачката на радятора.Колата прегрява и в момента е с блокиран в отворено положение термостат.Преди да спука маркуча бях забелязал, че няма парно.Караше се така доста време докато не спука маркуча от термостата към помпата (късия).Не надува маркучите и не бълбука което ми говори, че главата и гарнитурата вероятно са здрави.В момента парно има, но поради блокирания термостат не влиза в работна температура.На две седмици се долива по около литър течност (вероятно изпуска от някъде, но още не се знае).С обикновенна газова уредба е и изпарителя загрява (нормално).Възможно ли е да е запушен радятора и от там да идват всичките ядове?Да пробвам ли с добавка за прочистване или няма смисъл от тях?
Re: M10B18 '84 проблем с охлаждането
Какъв термостат сложихте?
Шунтирай газовата и виж как ще е тогава.
Капачката на радиатора също сменете.
Трябва да се обезвъздуши хубаво тая гняс, че иначе все така ще ти прави.
А това с литър течност/предполагам антифриз говориш/ не е добре.
viewtopic.php?f=6&t=170365
Шунтирай газовата и виж как ще е тогава.
Капачката на радиатора също сменете.
Трябва да се обезвъздуши хубаво тая гняс, че иначе все така ще ти прави.
А това с литър течност/предполагам антифриз говориш/ не е добре.
viewtopic.php?f=6&t=170365

- Mpower84
- ентусиаст
-
Новия термостат е Валео.Да антифриз се сипва само.Капачката нещо не се намира иначе да съм я сменил вече.Ще опитам пак да намеря.Давайте още съвети!
Нека и аз се опитам да помогна. Имах абсолютно същия проблем, с абсолютно същия двигател и се борех година докато го реша
. Първо добре е найстина да шунтираш изпарителя, докато нормализираш работата. Капачка и аз съм търсил месец някаде и след като разбрах, че при арабите е 25 лв., а в Дарукар е 30.14 лв. Мога да те посъветвам да си вземеш чисто нова, оригинална за собсвено спокойствие. Ако си с карбуратор системата ти (тука не съм на 100% сигурен) трябва да работи на 1.2 бара налягане. След, като смениш капачката на прясно запален двигател и пълна система, огледай на светно всички маркучи да няма овлажняване или леко сълзене. При най-малкото съмнение сменяй маркуча. Радиатора не мога да те посъветвам как да провериш дали е запушен, но на теория при загрял двигател виж дали е топъл целия. Ако не се получи не забравяй, че на М10-ките главата е слабо място
. Айде успех.

17114379047 - това е номера на капачката по БМВ, търси на МотоРад. Като карах м10 бях си я купил за 18 лв.
п.п.: Ако сваляш радиатора го измии на пароструйка на ОМВ, внимавай като отвиваш пластмасовите винтове
п.п.: Ако сваляш радиатора го измии на пароструйка на ОМВ, внимавай като отвиваш пластмасовите винтове

- Mpower84
- ентусиаст
-
porostorm написа:17114379047 - това е номера на капачката по БМВ, търси на МотоРад. Като карах м10 бях си я купил за 18 лв.
Някъде четох как се мие радятора, но не мога да намеря темата заради търсачката.Помня, че май имаше някаква особенност с миенето.По посока на въздуха ли се миеше или обратно?
- ///Явор
- Летящия холандец
-
- Кара: M3E30х2,M3E36х2,M3E92,M5E39х2 и др.
както и да го миеш..стария или менте радиатор си остава такъв..иначе успех...то тука ще чуеш какво ли не..дори калгон върши чудеса

С ЧАТ НА Л.С. НЕ МИ СЕ ЗАНИМАВА Работно време 10:00-18:00 тел:0887616782
- vankatagsi
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е46 323CI
- Мечтае да кара: E36 M3 evo с валове
Освен всички съвети които си получил по-горе, аз те съветвам да развиеш свещите и да завъртиш на стартера. Ако изхвърли вода - ясна работата. Не искам да те плаша, но това че губи вода не е добре. Ако не тече от никаде най-вероятно я гори. Аз имах такъв случай с Корса А 1.4 моно, гореше вода, но нямаше никакви други проблеми и не беше смешала водата с маслото. Успех.
- Стаевски
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е30 318i
- Мечтае да кара: Комби
за да е нямала преди парно,явно пак ти е хвърляла антифриза и кръга на парното е получил въздух./там се най-лесно остава въздух.
ако сега с отворен термостат не влиза в нормална температура, значи причината не е запушен радиатор.
провери тънкото мъркуче от гърловината на радиатора къде капе след доливане и загряване/може да не ти държи капачката и да излиза от там./всъщност може да сълзи на топло място и да се изпарява"невидимо"/.
запали я с отворена капачка и гледай за мехурчета въздух.
П.С. Ето нещо докато тръгне търсачката: viewtopic.php?f=6&t=168314
ако сега с отворен термостат не влиза в нормална температура, значи причината не е запушен радиатор.
провери тънкото мъркуче от гърловината на радиатора къде капе след доливане и загряване/може да не ти държи капачката и да излиза от там./всъщност може да сълзи на топло място и да се изпарява"невидимо"/.
запали я с отворена капачка и гледай за мехурчета въздух.
П.С. Ето нещо докато тръгне търсачката: viewtopic.php?f=6&t=168314
Стаевски
- Mpower84
- ентусиаст
-
Парното съм по-склонен да мисля, че е изчезнало заради запушено радяторче.Това ме карада се замисля, че ако е запушено това радяторче дали не е запушен и големия радятор.
- Стаевски
- кандидат ентусиаст
-
е големия радиатор ако е запушен нали ще ти грее двигатела и с принудително отворен термостат
.....проследи малко маркучите и помисли...пък и прочети колегите какво са ти написали.

Стаевски
- pavkata bmw 3
- Потребител
-
- Кара: BMW E30 BMW E34
- Мечтае да кара: само B M W
смени гарнитурата на главата и ще се оправи и я остави с отворения термостат 

B M W е №1
- Стаевски
- кандидат ентусиаст
-
pavkata bmw 3 написа:смени гарнитурата на главата и ще се оправи и я остави с отворения термостат
да бе, и да зацепи виското за по-добро охлаждане....

колеги що не отреагирате?

Стаевски
- JoRkAtA_pld
- младши ентусиаст
-
- Кара: E30-ката да си пали джапанките
- Мечтае да кара: E39 M5
Това с отворения термостат или зацепено виско хич не е добра идея, колата няма да загрява изобщо и зимата ще гълта доста бензин.
- amd
- клавиатурен мунингист
-
- Кара: E39 520i 1997
- Мечтае да кара: E36 323ti
Едно на ръка, че ще гори повече, но и ще износва двигател повече, защото не е в нормалната си работна температура. Отделно и в големия студ парното ще идва доста бавно. Тъй, че нито отворен термостат, нито постоянно зацепено виско са добра идея според мен (имал съм неизправна М10-ка и знам). Между другото тия М10-ки все им пати охладителната система, точно защото са стари и често се ползват стари/неизправни части или пък нови и евтини. Дано имаш късмет да намериш читави части.
BMW only!
23 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2