Зимни гуми - Vredestein Vs. Michelin ?
Модератор: Технически модератори
41 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
- AceMF
- младши ентусиаст
-
- Кара: 94' 525тдс
- Мечтае да кара: совалка
Re: Зимни гуми - Vredestein Vs. Michelin ?
До личен избор е, колега. Разликата в диаметъра между 205/60/15 и 195/65/15 е 7.5мм, което е в рамките на нормалното. Нищо няма да се промени, ако сложиш 195/65/15, въпреки че го няма предписан за Е36. Просто това е най-масовият размер гуми и съответно има най-много предлагане, най-конкурентни цени - по-конкретно с 30-40лв. по-ниски на брой за тези модели, които сравняваш. От друга страна 185/65/15 и 195/65/15 са на приблизително сходни цени, следователно щом предпочиташ повече стабилност в недотам снежния климат, избираш по-широките
P.S. Би могъл да включиш и Dunlop WS 3D към евентуалния избор.

P.S. Би могъл да включиш и Dunlop WS 3D към евентуалния избор.
- sonic
- младши ентусиаст
-
- Кара: му се с повече от 525 hp
- Мечтае да кара: ама честно: ONE1
- Детайли за колата: важи
195 65 15 michelin A3 се държи страхотно на Е36- от вчера съм с нови и е много добре
- overclock
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36 316 96', Е46 316 03'
AceMF написа:....Нищо няма да се промени, ако сложиш 195/65/15, въпреки че го няма предписан за Е36.....
Пише го в книжката за Е36. В малкия талон от Германия също го пише.
Аз две зими карам с Алпин А3 и съм доволен. В дълбок сняг колата е като снегорин, но с чувал пясък в багажника

Да влагаш чувства не е като да чувстваш влага!
- kriso85
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW E90 330d; BMW F25 30d
- Мечтае да кара: BMW M
Колегата наистина е прав, че при Е36 размера 195/65 не е упоменат никъде (дори и в книжките).
Там размерите са 185/65 и 205/60.
Но по всеобщо мнение за нашите условия 195 е разумния компромис м/у твърде тясната 185 и твърде широката 205.
Въпреки, че ако мислиш да правиш сериозни преходи през заснежени и непочистени пътища и ще караш предимно по такива 185/65 ще ти е по-добрия размер, защото е по-тънка и няма да затъваш, но при чист път стабилността в завои ще е по-малка. Но 205/60 се представя доста по-зле в "голем снек", но на чисти пътища си е по-добре.
Така, че ти си преценявай, но 195/65 предлага и двете неща добре дозирани за нашите пътни условия (ако не ни изненада отново снега де, защото тогава само верижни машини са спасението). А и 195/65 е по-висока и от двете гуми (205/60 и 185/65) , което и позволява да "гази" повече в сняг.
Така, че ти си преценяваш , но имай предвид по-горните неща.
ПП: още едно нещо - в каталожните данни на Е46 не фигурира размер 185/65 - само 195/65 и 205/60. Така, че двата размера са взаимнозаменяеми и съвместими
Там размерите са 185/65 и 205/60.
Но по всеобщо мнение за нашите условия 195 е разумния компромис м/у твърде тясната 185 и твърде широката 205.
Въпреки, че ако мислиш да правиш сериозни преходи през заснежени и непочистени пътища и ще караш предимно по такива 185/65 ще ти е по-добрия размер, защото е по-тънка и няма да затъваш, но при чист път стабилността в завои ще е по-малка. Но 205/60 се представя доста по-зле в "голем снек", но на чисти пътища си е по-добре.
Така, че ти си преценявай, но 195/65 предлага и двете неща добре дозирани за нашите пътни условия (ако не ни изненада отново снега де, защото тогава само верижни машини са спасението). А и 195/65 е по-висока и от двете гуми (205/60 и 185/65) , което и позволява да "гази" повече в сняг.
Така, че ти си преценяваш , но имай предвид по-горните неща.
ПП: още едно нещо - в каталожните данни на Е46 не фигурира размер 185/65 - само 195/65 и 205/60. Така, че двата размера са взаимнозаменяеми и съвместими
"Try not. Do or do not. There is no try" Yoda

- стан
- старши ентусиаст
-
- Кара: '94 Opel Corsa B
Как по-точно усещате разлика между 185, 195 и 205 гума особено зимата, понеже малко ташак работа 1см разлика 

- kriso85
- старши ентусиаст
-
От 185 до 205 разликата е 2см. на всяка гума... следователно 8 см. и това като се умножи по сантиметрите от обиколката на гумата, които са в контакт с пътя се получава едно доста интересно число - обща контактна повърхност с пътя и не е малка разликата (усеща се доста при това)
А 195 написах, че е точно разумния компромис

- ~Мишо~
- старши ентусиаст
-
- Кара: видимо доволен
- Мечтае да кара: само за удоволствие...
- Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко
kriso85 написа:От 185 до 205 разликата е 2см. на всяка гума... следователно 8 см. и това като се умножи по сантиметрите от обиколката на гумата, които са в контакт с пътя се получава едно доста интересно число - обща контактна повърхност с пътя и не е малка разликата (усеща се доста при това)
Това което казваш е вярно,макар да не знам защо ще умножаваш обиколката на гумата,понеже тя не контактува с цялата си повърност,а само с едно малко контактно петно.
kriso85 написа:...185/65 ще ти е по-добрия размер, защото е по-тънка и няма да затъваш...
Как при едно и също тегло на автомобила и по-малката площ върху която ще се разпредели ще потъва по-малко

- Вот такая жизнь, эх, несправедливая!... Я вам обещаю, проживу её красиво я!
Чукане в рейката - отстраняване
Семерина на коляновия вал (предна) - подмяна
Отстраняване теч на масло от филтърната кутия + смяна лагери на генератор
Стартер М43 малко снимки как излиза на светло...
Резервоар и бензиномери - общо устройство
- kriso85
- старши ентусиаст
-
~Мишо~ написа:kriso85 написа:От 185 до 205 разликата е 2см. на всяка гума... следователно 8 см. и това като се умножи по сантиметрите от обиколката на гумата, които са в контакт с пътя се получава едно доста интересно число - обща контактна повърхност с пътя и не е малка разликата (усеща се доста при това)
Това което казваш е вярно,макар да не знам защо ще умножаваш обиколката на гумата,понеже тя не контактува с цялата си повърност,а само с едно малко контактно петно.kriso85 написа:...185/65 ще ти е по-добрия размер, защото е по-тънка и няма да затъваш...
Как при едно и също тегло на автомобила и по-малката площ върху която ще се разпредели ще потъва по-малко
По първата забележка - оградил съм в по-дебел шрифт - и аз говоря за контактно петно (но с други думи)
По втората забележка не съм се изразил много правилно

А това, че ще затъва повече според теб, би трябвало да е вярно, но на практика е друго - примерно Лада Нива с тия стандартните тънки гуми е доста по-проходима в сравнение с сложени по-широчки гуми (говорим за кал,киша и т.н.)

- стан
- старши ентусиаст
-
- Кара: '94 Opel Corsa B

И като разширим елипсата с 2см се получава около 7-8% увеличение на контактната площ, което ако успяваш да го усетиш при нормална употреба значи караш доста екстремно. Виж обаче големината на бордовете е друго там и 1см наистина се усеща или поне при мене.
- ~Мишо~
- старши ентусиаст
-
- Кара: видимо доволен
- Мечтае да кара: само за удоволствие...
- Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко
kriso85 написа:...А това, че ще затъва повече според теб, би трябвало да е вярно, но на практика е друго - примерно Лада Нива с тия стандартните тънки гуми е доста по-проходима в сравнение с сложени по-широчки гуми (говорим за кал,киша и т.н.)
Не е друго,просто тогава има по-добро сцепление (с тънките гуми) и за това е по-проходима,а не че се отменя физичния закон.

- Вот такая жизнь, эх, несправедливая!... Я вам обещаю, проживу её красиво я!
- Georgieff
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е91 325i N53
Моето мнение е, че не си струва да си даваш парите за Мишлен, освен ако не ги взимаш със зверска отстъпка.
Нокиан извадиха тази година много добър зимен модел.
Отделно повечето им гуми са подсилени, което за нашите пътища е по-добрия вариант.
Нокиан извадиха тази година много добър зимен модел.
Отделно повечето им гуми са подсилени, което за нашите пътища е по-добрия вариант.
Touring & windsurf club
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
К'ва висша математика се вихри тука...
Аз лично разлика между 185 и 195 не съм усетил при никакви условия, ама щом ви се пише 

Never mistake motion for action...
- moni76
- ентусиаст
-
- Кара: e39 525dA
- Мечтае да кара: м6
Колеги, мисля че малко се отклонихме от темата тук, аз предлагам да коментираме марката на гумите, а за размера всеки сам ще си прецени, било то по предписанията на производителя или от опит!?!
...нека да споделим мнения коя гума е добра, по-добра и най-добра според цена/качества!
Като за начало предлагам да се спрем на следните зимни гуми:
Dunlop;
Vredestein;
Pirelli;
Michelin;
Continental;
Goodyear;
споделете мнения от опит и препоръчайте, мисля че ще е полезно за всички които ще купуват нови зимни гуми!
Аз лично се колебая между Vredestein и Pirelli, като се замислям и за Dunlop. Предстои ми избор и после ще споделя.
...нека да споделим мнения коя гума е добра, по-добра и най-добра според цена/качества!
Като за начало предлагам да се спрем на следните зимни гуми:
Dunlop;
Vredestein;
Pirelli;
Michelin;
Continental;
Goodyear;
споделете мнения от опит и препоръчайте, мисля че ще е полезно за всички които ще купуват нови зимни гуми!
Аз лично се колебая между Vredestein и Pirelli, като се замислям и за Dunlop. Предстои ми избор и после ще споделя.
My BMW history:
'91 E36
'97 E36
'00 E46
'01 E46
'99 E39
'03 E39
http://www.youtube.com/watch?v=plxNfU-PA2c&NR=1
'91 E36
'97 E36
'00 E46
'01 E46
'99 E39
'03 E39
http://www.youtube.com/watch?v=plxNfU-PA2c&NR=1

- Georgieff
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е91 325i N53
Колега, хубаво си изредил марките, но ноякои от тях имат повече от 1 модел зимна гума.
Мога да дам мнение за Dunlop 3D. Гумата е перфектна за всякакви зимни условия, на сухо и мокро се държи почти като лятна, усеща се единствено един лек лаг при спиране (по-мека е). Проблема при мен беше, че и 4-те гуми, които имам са адски трудни за балансиране. При първоначалния монтаж стоях до гумаджията, сваля ги по 2 пъти, въртя и пак бях с по 90гр баланс на колело.
Тази година се случи същото.
Като покарам малко ще пробвам да ги балансирам отново.
Преди тях имах Конти, мога да кажа че нямаха тези проблеми с баланса. Като зимни гуми също се държаха много добре.
Лятото карах новия модел на Нокиан и толкова доволен от гуми не съм бил никога.
Четох че новия зимен модел е много добър, но не съм го пробвал.
Започвам да си мисля, че премиум марките внасят второ качество продукция в БГ.
Мога да дам мнение за Dunlop 3D. Гумата е перфектна за всякакви зимни условия, на сухо и мокро се държи почти като лятна, усеща се единствено един лек лаг при спиране (по-мека е). Проблема при мен беше, че и 4-те гуми, които имам са адски трудни за балансиране. При първоначалния монтаж стоях до гумаджията, сваля ги по 2 пъти, въртя и пак бях с по 90гр баланс на колело.
Тази година се случи същото.
Като покарам малко ще пробвам да ги балансирам отново.
Преди тях имах Конти, мога да кажа че нямаха тези проблеми с баланса. Като зимни гуми също се държаха много добре.
Лятото карах новия модел на Нокиан и толкова доволен от гуми не съм бил никога.
Четох че новия зимен модел е много добър, но не съм го пробвал.
Започвам да си мисля, че премиум марките внасят второ качество продукция в БГ.
Touring & windsurf club
- bg20010
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 740 li
Аз съм с Vredestein SNOWTRAC 3 и смея да твърдя,че са по-добри от Bridgestone Blizzak,за Мишлен нямам наблюдения.
41 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
Назад към Сервизно обслужване на БМВ