Да си поговорим за масла...
Модератор: Технически модератори
- VesoPesa
- старши ентусиаст
-
- Кара: ше кола, а я смени за кенеф... :(
- Мечтае да кара: E24 650csl, E34 550csl, E31 850csi, 2002tii turbo
Да си поговорим за масла...
Така, тъй като вече почти е време да сменям маслото на двигателя, почнах сериозно да се замислям относно това какво масло да му сипя
Първо ще припомня че на комбинизончо сърчицето е М50Б20 Ванос
В момента е с Мобил 10-40, точния модел не го знам, но меко казано не съм доволен
Както някой знаят се оплаквах че двигателя работи шумно и тресе, с голямо учудване установих че с падането на температурите замърка като малко котенце згушено в одеалце
/ама каква метафора само...
/
Работи супер тихо и спокойно, няма и помен от тресенето
Което ме кара да мисля че въпросния Мобил е нещо като маргарин и в топлото не си е вършил работата а се е разтичал кретена му с кретен
Едно поне е сигурно, от този Мобил НЯМА да сипя пак
Тук обаче идва главоблъсканицата
КАКВО ДРУГО ДА СИПЯ?!
Одавна се бях наканил да се вслушам в лепенката на кутията на бушоните и да сипя 10-60 Formula на Кастрол, но го обсъждах с Тано по една друга причина, и с него стигнахме до извода че за зимата не е много удачно
ХУБАВО! Няма да е 10-60, ще е 10-40 отново, но или някое от другите 2 Кастрола/GTX, Magnatec/ или Мотул.
Да, обаче кое от 4-те, защото и при Мотула имам избор
Съответно 4100 или 6100
Е, накрая реших да попитам www.castrol.com какво ще ме посъветва
Той ме посрещна любезно и ме помоли да си избера моя модел БМВ измежду
не мога да броя до толкова
Аз като един възпитан клиент си избрах моята и той ми отговори свръх любезно и изчерпателно:

Най-вероятно вече сте се досетили че седях и гледах като теле в железница
Аз тъй като очаквах нещо съвсем друго, а за капак този вид Кастрол го виждам за 1-ви път почнах да чета и се оказа че почти ме убедиха
Всичко хубаво само дето пак се сетих за разговора с Тано
Та така сега главоблъсканицата стана пълна
и идва момента за вашата помощ
Идеята ми е всеки който е карал с някое от изброените масла и зимата и лятото да изкаже мнение
Особенно ми е интересно също и мнението на двамата ни модератори
Също така ако някой е много доволен и от друга марка масло нека да каже.
Идеята ми е да се получи интересна дискусия, която да ни ориентира относно това какви масла понасят най-добре на двигателите на нашите красавици
както при скъпите масла, така и при по-евтините.
В закючение искам само да кажа че това масло което ще сипя сега, ще го сменям най-вероятно средата на идното лято, така че е желателно да се държи добре и при по-високи температури, не като сегашния Мобил
Искам да помоля и JIKI_GAS_RACING, да не ми предлага пристата
Нека темата да бъде сериозна

Първо ще припомня че на комбинизончо сърчицето е М50Б20 Ванос

В момента е с Мобил 10-40, точния модел не го знам, но меко казано не съм доволен

Както някой знаят се оплаквах че двигателя работи шумно и тресе, с голямо учудване установих че с падането на температурите замърка като малко котенце згушено в одеалце

Работи супер тихо и спокойно, няма и помен от тресенето

Което ме кара да мисля че въпросния Мобил е нещо като маргарин и в топлото не си е вършил работата а се е разтичал кретена му с кретен

Едно поне е сигурно, от този Мобил НЯМА да сипя пак

Тук обаче идва главоблъсканицата

КАКВО ДРУГО ДА СИПЯ?!

Одавна се бях наканил да се вслушам в лепенката на кутията на бушоните и да сипя 10-60 Formula на Кастрол, но го обсъждах с Тано по една друга причина, и с него стигнахме до извода че за зимата не е много удачно

ХУБАВО! Няма да е 10-60, ще е 10-40 отново, но или някое от другите 2 Кастрола/GTX, Magnatec/ или Мотул.

Да, обаче кое от 4-те, защото и при Мотула имам избор

Съответно 4100 или 6100

Е, накрая реших да попитам www.castrol.com какво ще ме посъветва

Той ме посрещна любезно и ме помоли да си избера моя модел БМВ измежду

Аз като един възпитан клиент си избрах моята и той ми отговори свръх любезно и изчерпателно:

Най-вероятно вече сте се досетили че седях и гледах като теле в железница

Аз тъй като очаквах нещо съвсем друго, а за капак този вид Кастрол го виждам за 1-ви път почнах да чета и се оказа че почти ме убедиха

Всичко хубаво само дето пак се сетих за разговора с Тано

Та така сега главоблъсканицата стана пълна

Идеята ми е всеки който е карал с някое от изброените масла и зимата и лятото да изкаже мнение

Особенно ми е интересно също и мнението на двамата ни модератори

Също така ако някой е много доволен и от друга марка масло нека да каже.

Идеята ми е да се получи интересна дискусия, която да ни ориентира относно това какви масла понасят най-добре на двигателите на нашите красавици

В закючение искам само да кажа че това масло което ще сипя сега, ще го сменям най-вероятно средата на идното лято, така че е желателно да се държи добре и при по-високи температури, не като сегашния Мобил

Искам да помоля и JIKI_GAS_RACING, да не ми предлага пристата

Нека темата да бъде сериозна

- _FIRMATA_
- младши ентусиаст
-
- Кара: 306 Hp 600 Nm
Re: Да си поговорим за масла...
Здравей колега! В момента моята кола е със същия кастрол който си показал! Промени в шума на двигателя не съм забелязъл през зимата и лятото! Мотора ми е същия като твоя! Тъй като повдигачите ми поклопват, забелязах че лятото осезателно повече се чуват от през зимата! Това е което мога да споделя! И на мен ще ми е интересна темата, защото и на мен ми предстои смяна на маслото!
Ма мяза на оригиналдъ бря .... не виждам свински опашки, следователно не е измислено във Враца - следователно никъде по света не може да е измислено
Мойта не се кутира по тия параметри, а със сигурност не е от Враца, значи или има други мушингии или вин таблицити ви са перде кириз

- ЗАЯДЛИВ ЗМЕЙ
- старши ентусиаст
-
- Кара: 518
- Мечтае да кара: БМВ с кожен салон
За тебе Веско имам страшна оферта : М10Д на 2,60лв за литър , + филтър - за 20 кинта ще изригнеш!
Взимай не се чуди , грам нема да тракнеш повече !
Взимай не се чуди , грам нема да тракнеш повече !

М50B20 - Ни на баир ме радва , ни в завой ме плаши!
- VesoPesa
- старши ентусиаст
-
Тва м10д си го сипи в тиквата че тя трака повече и от берящо душа м40
Казах сериозно

Казах сериозно

- rdvr_burgas
- младши ентусиаст
-
- Кара: T-34
Motul 6100 10W40
Преди бях с Мотула, сега съм с Магнатек и Кастрола е по-зле

R6 - Was sonst?
- sniper74
- младши ентусиаст
-
- Кара: E34
- Мечтае да кара: E34
много спецове говорят че и българското било хубаво 

БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО
- skylord
- младши ентусиаст
-
- Кара: E34
rdvr_burgas написа:Motul 6100 10W40![]()
и аз съм с мотул, но сутрин ми прави впечатление за 1-2 секунди похлопват повдигачите... и аз имам дилема дали да не сипя лики моли с молибден?

- kirililiev
- ентусиаст
-
- Кара: bmw 328-turbo
- Мечтае да кара: ГОЛФ 3
първо,двигателят ти тресе от друга причина,най вероятно скапан дебитомер,и със застудяването на времето и наличието на повече кислород във въздуха смесите са си дошли от самосебеси най вероятно и се е самоуправил за зимния сезон.
второ,много хубаво ти е казал чичо кастрол кое е твоето масло,ама ти не го слушай,сипи пак 10/40 което 100 е ментак може би.най малко се правят ментета от пълните синтетики на скъпите масла.
и трето,първите цифрички на маслото са за:колкото са по малки значи че са за по студен климат,а вторите:колкото са по големи толкова повече маслото си запазва характеристиките при горещо време.сиреч зимата е хубаво да караш с 0/30 0/40 5/30 5/40 а лятото 10/50 10/60 20/60. на всичките тези масла вискозитета им при средна температура от 100 градуса е еднакъв,гледа се експлотационния клас,различното е вискозитета им при високи и ниски температури.колкото е по ниска първата цифра,маслата са с по малък вискозитет при ниска температура,сиреч при минус 10 с масло 0 на нещо си ще запалиш лесно и няма да товариш маслената помпа и ще имаш добро налягане и добро мазане в системата.когато горната цифра е 60 например дори и при температура на околната среда от 40 градуса и температура на маслото при натоварване която може да достигне 140,150 градуса,вискозитета му се запазва почти непроменен.за умерен климат в повечето случаи дават 10/40,но с напредване на технологията можеш например през целия сезон да си поволиш да караш примерно с 5/50,и най важното е маслото да е пълна синтетика и "качествено",ако не е,квито и цифри да сложиш ефекта е тракане,горене на масло загряване и тнт.

второ,много хубаво ти е казал чичо кастрол кое е твоето масло,ама ти не го слушай,сипи пак 10/40 което 100 е ментак може би.най малко се правят ментета от пълните синтетики на скъпите масла.
и трето,първите цифрички на маслото са за:колкото са по малки значи че са за по студен климат,а вторите:колкото са по големи толкова повече маслото си запазва характеристиките при горещо време.сиреч зимата е хубаво да караш с 0/30 0/40 5/30 5/40 а лятото 10/50 10/60 20/60. на всичките тези масла вискозитета им при средна температура от 100 градуса е еднакъв,гледа се експлотационния клас,различното е вискозитета им при високи и ниски температури.колкото е по ниска първата цифра,маслата са с по малък вискозитет при ниска температура,сиреч при минус 10 с масло 0 на нещо си ще запалиш лесно и няма да товариш маслената помпа и ще имаш добро налягане и добро мазане в системата.когато горната цифра е 60 например дори и при температура на околната среда от 40 градуса и температура на маслото при натоварване която може да достигне 140,150 градуса,вискозитета му се запазва почти непроменен.за умерен климат в повечето случаи дават 10/40,но с напредване на технологията можеш например през целия сезон да си поволиш да караш примерно с 5/50,и най важното е маслото да е пълна синтетика и "качествено",ако не е,квито и цифри да сложиш ефекта е тракане,горене на масло загряване и тнт.
- VesoPesa
- старши ентусиаст
-
Еми аз ако взимам Кастрол мисля да го взимам от официален вносител
Колкото до тресенето аз повече клоня към ламбада но това ще се види на диагностика
В краен случей ти ми препоръчваш отново 10-40, до колкото разбрах, но не разбрах каква марка?
Едит: Сега видях че си споменал за горене на масло, та аз мойта поне я следя почти всеки ден и не го пипа

Колкото до тресенето аз повече клоня към ламбада но това ще се види на диагностика

В краен случей ти ми препоръчваш отново 10-40, до колкото разбрах, но не разбрах каква марка?

Едит: Сега видях че си споменал за горене на масло, та аз мойта поне я следя почти всеки ден и не го пипа

- White 1913 Power
- младши ентусиаст
-
- Кара: carefully
аз за мобил(маслото с което си ти) съм чувал все добри неща и затова ще те попитам откъде си го взимал че ни си доволен аз иначе съм доволен от бмв ориджинъл
Не е вярно .. нито castrol нито motul .. лидера в бранша е POLYTRON най-добрите масла 

- VesoPesa
- старши ентусиаст
-
Официалните вносители са хора на бащата и го взима от тях, което ме кара да не се съмнявам в пройзхода на маслото 
Владо, темата е сериозна
Ще ми побелеят косите вече с тия гуми масла и какви ли не други части
Колкото до БМВ ориджинал, мене пък ме разколебават все повече и повече за него, защото поне това в българия не е с напълно ясен пройзход, а ако попадна не менте ще рева мнооооого

Владо, темата е сериозна

Ще ми побелеят косите вече с тия гуми масла и какви ли не други части

Колкото до БМВ ориджинал, мене пък ме разколебават все повече и повече за него, защото поне това в българия не е с напълно ясен пройзход, а ако попадна не менте ще рева мнооооого

хах даа сори аа сега сериозно.
Азз от масла не разбирам .. нооо знам само едно.
Castrol за евридейката (поне аз съм доволен най-много от тях 10w40).
Motul за лъзгачката,масло което издържа на тормоз и наистна е така !
А и съм чувал от много хора положителни мнения за него.
Поне като те знам тебе .. комбинизона се кара леко и се пази за тва препоръчвам castrol-а.
п.п акоо решиш пък оргиналдЪ масло,при мене има туби,варели .. авее секви разфасовки
Азз от масла не разбирам .. нооо знам само едно.
Castrol за евридейката (поне аз съм доволен най-много от тях 10w40).
Motul за лъзгачката,масло което издържа на тормоз и наистна е така !
А и съм чувал от много хора положителни мнения за него.
Поне като те знам тебе .. комбинизона се кара леко и се пази за тва препоръчвам castrol-а.
п.п акоо решиш пък оргиналдЪ масло,при мене има туби,варели .. авее секви разфасовки

- VesoPesa
- старши ентусиаст
-
Това че избягвам да я напъвам много много е истина, ама като ме удари съчмата...
Така че предпочитам хубаво масло държащо на натоварване
П.с.: Писах ти в скайп

Така че предпочитам хубаво масло държащо на натоварване

П.с.: Писах ти в скайп

- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
В една от другите теми за масла (май в Е36-форума) писах,че съм доста доволен от YACCO.Други хора също писаха доста ласкави отзиви за това масло.Хубавото е,че офиса на официалния вносител е в Пловдив и си го купих от магазина им директно.Двигателя ми заработи доста по-тихо,равномерно,малкия разход на масло,между смените,засега изчезна.Сипах от VX500 (полу-синтетика) серията им.Имат и доста по-добри.Може да се види на I-net страницата им,много пълна и подробна.
Motul-a 4100 и 6100 сериите просто са с по-различни изисквания,които покриват.6100 покрива по-високи изисквания.Не е лошо, и с него съм карал.Въпреки това пробвайте с YACCO-то,ще останете много доволен.
Motul-a 4100 и 6100 сериите просто са с по-различни изисквания,които покриват.6100 покрива по-високи изисквания.Не е лошо, и с него съм карал.Въпреки това пробвайте с YACCO-то,ще останете много доволен.
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!