хидравлика (волан)

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: е34

хидравлика (волан)

Мнение от nikolayyyyyy » 10 Окт 2009, 20:50

извинявамсе ако доблирам темата, колеги преди месец смених маслото на хидравликата и от седмица започна да свири на моменти ито докато пркирам назаден ход, само тогава присвирва някакви съвети за отстраняване на проблема
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e39, VW Golf, Audi
Мечтае да кара: Е60 М5

Re: хидравлика

Мнение от dokie » 10 Окт 2009, 21:39

Подобна история и при мен...
При ходенето на събора карах малко по-в-обороти и на връщане ми направи впечатление, че започна да вие нещо хидравликата като въртя на място при празен ход... после се пооправи, но все пак реших да сменя маслото... старото не бе зле,но за всеки случай. Четох (но после не можах пак да намеря мнението), че трябва да се върти волана и преди паленето на двигателя - иначе се прецаквало нещо, ама "майстора" разправя - давай давай - то иначе няма как да завърти маслото... след това няколко часа виеше особено, но намаля - първоначално подсвирваше на ~1200rpm а сега вече вие доста силно (при празен ход на място пак) особено при въртене наляво (и назад доста се усеща), но и надясно пак го има. При подаване на газ спира. На празен ход е по-тежка хидравликата, отколкото при по-високи обороти. Ще сменя в понеделник ремъка (да съм сигурен 100% че няма никаква роля той) и после вече не зная... пак ли да сменям маслото (това някакво наливно го извадиха - АТФ разбира се) или да заделям пари за друга помпа/ремонт като се прецака напълно... и да попитам: какво може да се скапе освен да остана без хидравлика (което пак не е малко при е34)...
ПП: извинявам се на автора, но предполатам някои от нещата може и да представляват интерес и за него...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от nikolayyyyyy » 10 Окт 2009, 22:05

колега аз съм сменил ремакът на хидравликата и маслото и преди седмица почна да свири на моменти и то само когато паркирам на заден ход даите съвети за отстраняване на това свирене :cry:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от @2bar » 10 Окт 2009, 23:17

самата помпа не свири. шумът е подобен на стържене.

звука може да идва от самият обтегач (ако е механичен - тогава е горе - долу като свирене, с висока честота, обикновенно на празен ход се чува) или има едно тропане/стържене ако е от другият тип обтегач. обикновенно се разбиват отоворите на амортесьора.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от nikolayyyyyy » 11 Окт 2009, 0:00

@2bar написа:самата помпа не свири. шумът е подобен на стържене.

звука може да идва от самият обтегач (ако е механичен - тогава е горе - долу като свирене, с висока честота, обикновенно на празен ход се чува) или има едно тропане/стържене ако е от другият тип обтегач. обикновенно се разбиват отоворите на амортесьора.

колега кой отвори на амортисиорите се разбиват,поясни :shock:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от @2bar » 11 Окт 2009, 0:10

не на амортесьорите, а на амортесьора съм написал. демек един е. този, който се намира на механизма за обтягане на ремъка.

ентусиаст
Аватар

Мнение от Postman » 11 Окт 2009, 9:46

Ако нивото на маслото е намаляло също се появява шум подобен на стържене, който идва от помпата и е причинен от емулсията (въздушни мехурчета в маслото), която помпата засмуква, респективно сгъстява.
При завит докрай волан, дори при напълно изправна система, също има подобен шум, макар и по-слаб - той идва пак от помпата и по-точно от вградения в нея предпазно-преливен клапан, който пропуска цялото количество масло от помпата през себе си (при налягане около 130 бара), защото пътят на маслото през командния шибър на усилвателя на кормилната кутия е блокиран при завит докрай волан.
С една дума - провери първо нивото на маслото (понеже е най-лесно) и после всичко останало.

П.П. В Книгата за Е34 е описана проверката на маслото на стр. 299 и 300. Накратко: ако не си с нивомат, какъвто предполагам е случаят, на студено или топло при неработещ двигател маслото може да бъде до 5мм над белега МАХ на пръчката. При работещ двигател трябва да е между MIN и MAX.

ентусиаст
Аватар

Re: хидравлика (волан)

Мнение от dokie » 11 Окт 2009, 16:35

Нали няма значение какво точно е маслото като марка (стига да е АТФ), че не зная и точно какво бе моето, а един приятел си бе взел мисля Dexron II (или нещо такова) и има останало... да долея нали...
Или после и аз като един колега по-горе ще пускам тема за смяната на амортесьорчето...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Кенеф за великани
Мечтае да кара: Alpina B10 biturbo

Мнение от Zubcho » 11 Окт 2009, 18:57

Естествено, че има значение какво е маслото. На мен ми бяха налели АТФ и почна да ми вие помпата заради мехурчета ( с кривомат съм ) Та сложих си маслото което пише на капачката и всичко си дойде в норми. Виж какво ти пише на капачката и сипвай само такова. Иначе после може да очакваш да си за нова помпа.
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.

Аз карам според ЗЗдП, и спазвам ограничението на скоростта, а ти?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от nikolayyyyyy » 11 Окт 2009, 19:20

нивото на маслото е до максимум на неработещ автомобил
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от B.A.T » 12 Окт 2009, 18:16

Колега аз имах същият звук при мен беше помпата, в началото го правеше само когато е студена и вартиш на място волана после постоянно.Та погледни помпата дали не тече отнякаде, защото при мен имаше само леко сълзене,но това беше достатъчно.За ремонт ми взеха 150лв с една година гаранция иначе втора ръка намерих за 100лв.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от nikolayyyyyy » 13 Окт 2009, 9:46

книгата - не може да се тегле,днес пак ще погледна да ли има теч но вчера не открих да има теч :confused:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от dokie » 13 Окт 2009, 18:35

Пиши ми на скайпа и ще ти я пратя книгата... даже и на руски ако искаш.

Назад към E34