Питане за радиаторче, хамортесьорче и още нещо...
Модератор: Технически модератори
17 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- dokie
- ентусиаст
-
- Кара: BMW e39, VW Golf, Audi
- Мечтае да кара: Е60 М5
Питане за радиаторче, хамортесьорче и още нещо...
1. Можете ли да ми кажете радиаторчето на парното и изпарителя на климатика в едно нещо ли са поместени и какво е това със зелената лепенка...

а на нея пише R134 Only... а доколкото знам тез нашите са с R12... да не ми е насаждан по-късно климатроника... че гледам малко по-нагоре на системата пише и e31 и как мога да разбера сам какъв фреон е зареждан?:

2. Искам да попитам и за амортесьорчетата на багажника... ако може някой с нови да ми каже примерно като натисне копчето за отваряне вдига ли се сам (да знам какво да очаквам, че другата седмица мисля да взимам едни 450N)... моя sega пада от лек вятър или ако съм спрял под наклон, но взех да откача 1-то и вече бе невъзможно да се задържи изобщо отворен багажника... a самите амортесьори не мога и да ги мръдна на ръка... докато предните без проблем ги прибирам с пръсти...
3. И последно за филтъра... може ли черната компонента да е била с активен въглен, че нещо много черно и не миещо се излезе от нея докато я чистех... намират ли се такива филтри, че гледам предлагат само някакви като нагъната филтърна хартия...

и ето за хората които не сменят филтъра... това е за около 6 месеца като тогава бе почистен до побеляване... (и не сменяйте само филтъра, а изчистете и леговището му
)

а на нея пише R134 Only... а доколкото знам тез нашите са с R12... да не ми е насаждан по-късно климатроника... че гледам малко по-нагоре на системата пише и e31 и как мога да разбера сам какъв фреон е зареждан?:

2. Искам да попитам и за амортесьорчетата на багажника... ако може някой с нови да ми каже примерно като натисне копчето за отваряне вдига ли се сам (да знам какво да очаквам, че другата седмица мисля да взимам едни 450N)... моя sega пада от лек вятър или ако съм спрял под наклон, но взех да откача 1-то и вече бе невъзможно да се задържи изобщо отворен багажника... a самите амортесьори не мога и да ги мръдна на ръка... докато предните без проблем ги прибирам с пръсти...
3. И последно за филтъра... може ли черната компонента да е била с активен въглен, че нещо много черно и не миещо се излезе от нея докато я чистех... намират ли се такива филтри, че гледам предлагат само някакви като нагъната филтърна хартия...

и ето за хората които не сменят филтъра... това е за около 6 месеца като тогава бе почистен до побеляване... (и не сменяйте само филтъра, а изчистете и леговището му

- S_h_e_f_a
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е34/М50 и М60
- Мечтае да кара: Е34 V12
- Детайли за колата: Ооо много са...
Re: Питане за радиаторче, хамортесьорче и още нещо...
И на мен това с отварянето на багажника ми е интересно,дали ако сложа нови амортесьорчета ще се отваря сам?
Намерих нови амортесьорчета на ФК за 45лв к-т на 480нм,а по Реалоема ги дават 480нм за М-ката защото е с крило (и съответо е по тежък багажника) а за обикновен 450нм ( мисля че така бяха)
Намерих нови амортесьорчета на ФК за 45лв к-т на 480нм,а по Реалоема ги дават 480нм за М-ката защото е с крило (и съответо е по тежък багажника) а за обикновен 450нм ( мисля че така бяха)
- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
1. радиаторчетата са отделни, водното му влиза водата откъм шофьора и стои по назад (спрямо посоката на движение) от климатичния.
2. Ванка имам едно амортисьорче, ако го искаш, баш оригинално е и като пробвах при мене щеше да ми избие ченето...
3. за филтъра мисля че в Е36 подфорума има написано точно за смяната му с такъв с активен въглен.
2. Ванка имам едно амортисьорче, ако го искаш, баш оригинално е и като пробвах при мене щеше да ми избие ченето...
3. за филтъра мисля че в Е36 подфорума има написано точно за смяната му с такъв с активен въглен.

- Zubcho
- старши ентусиаст
-
- Кара: Кенеф за великани
- Мечтае да кара: Alpina B10 biturbo
За филтъра. Отиваш в магазин за черна и бяла техника или дом. потреби и търсиш филтърна вата с активен въглен за абсорбатор. Към 7лв струва едно голямо парче
Отваряш, режеш и слагаш между пластмасовите решетки на филтъра си. Твоя фабрично е направен да се ползва многократно с такава вата. Онези с нагънатата хартия освен, че са еднократни са и 30 лв. в магазина 
Ако случайно решиш да го хвърляш този и да купуваш от еднократните моля запази го и ми го подари
Аз от еднократен си го направих на многократен и показах
на продавачите на скъпи консумативи.

Ако случайно решиш да го хвърляш този и да купуваш от еднократните моля запази го и ми го подари

Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.
Аз карам според ЗЗдП, и спазвам ограничението на скоростта, а ти?
...Намерих нови амортесьорчета на ФК за 45лв к-т...
Колега къде това? Контакти нещо ако може?
- S_h_e_f_a
- младши ентусиаст
-
pesho написа:...Намерих нови амортесьорчета на ФК за 45лв к-т...
Колега къде това? Контакти нещо ако може?
Ми ако успея да го намеря пак (сайта)

- dokie
- ентусиаст
-
@Стоян - мерси, ама сигурно ще вземам комплект - един приятел има магазин за мебели и ще му дам едното да сравни за 100% сигурност и да вземе 2бр. - някъде около 30лв каза идвали... а и си мисля, ако сложа едно ново няма ли да посуква багажника... може да ти звънна съботата примерно (тогава съм на работа по софията) ако имаш време да го пробвам... и все пак...
@Зъбчо - ще проверя в дом. потреби
... колкото до таз рамка - още едно сваляне и вече напречните пластини няма да имат съприкосновение с основната конструкция... все пак ако стигне да я хвърлям след няколко месеца (само ако си намеря нова
такава) ще ти я дам, разбира се...
@Шефа - ако взема комплект и станат ще помоля човека да вземе още един и ще ти го пратя... ама то пак се оскъпява продукцията... питай най-добре в магазин за мебели - това са тези амортесьори, които повдигат матраците... има и 750N и 1000N дори...
... и все пак нещо за таз зелената бележчица... тва "R134 only" какво са го шляпнали там?
@Зъбчо - ще проверя в дом. потреби

@Шефа - ако взема комплект и станат ще помоля човека да вземе още един и ще ти го пратя... ама то пак се оскъпява продукцията... питай най-добре в магазин за мебели - това са тези амортесьори, които повдигат матраците... има и 750N и 1000N дори...
... и все пак нещо за таз зелената бележчица... тва "R134 only" какво са го шляпнали там?
- S_h_e_f_a
- младши ентусиаст
-
Аз се занимавам с мебели от 3 години... мислиш ли че не ми е хрумвало и не съм пробвал
Има едни малки амортесьорчета,който са за кухненски шкафове с горно отваряне,те стават на предния капак но пък са къси!
Тези за който казваш от подматрачна рамка с механизам,ако ги сложиш... гледай наистина да не ти избие ченето капака

Тези за който казваш от подматрачна рамка с механизам,ако ги сложиш... гледай наистина да не ти избие ченето капака

- dokie
- ентусиаст
-
S_h_e_f_a написа:гледай наистина да не ти избие ченето капака
e aз затуй питам... да ни ги взема и да не мога да ги ползвам... по-важното е да не разбие пантите на самия багажник (ако могат да се нарекат панти)... и все пак оригиналните за моята са 410N а тези за м-техника с антикрилото 480N - може пък да боцна и аз едно крилце нататък...
- S_h_e_f_a
- младши ентусиаст
-
Незнам какви точно си намерил и на коя фирма,но тези който съм виждал аз досега,или са прекалено големи (и няма начин да станат) или са подобни на големина +- 1-2см и захващането им е по различно. А на мен не ми се правят такива модефикации
предпочитам си оригинала или някойа реплика както ФК
А и тези амортесьорчета са на 15-18 години и чак сега са се скапали,така че ако си вземеш оригинални те ще надживеят купето 

- dokie
- ентусиаст
-
За оригиналните си прав... ама в ауто+ ми искат по 40-тина лева на брой... колкото до тези, за които говоря... нямам идея за марка и размери... човека каза, че на външен вид са такива и затова реших да сваля мой и да му дам да сравни... нямам опит в тази сфера. Нямам и представа тези ФК колко са качествени, но все пак щом са реплика може и да се потърсят (2 за цената на 1 не е много зле).
- S_h_e_f_a
- младши ентусиаст
-
Вярно е че са скъпи,аз от 1 час търся този сайт дето ги видиях но не го намирам 
Намерих едни други пак на ФК,но те са сиви (другите бяха жълти) и не са същите

Намерих едни други пак на ФК,но те са сиви (другите бяха жълти) и не са същите

- ddddk
- ентусиаст
-
- Кара: E65
Здравейте колеги,
Тази джаджа със зелената лепенка е клапан (3/2 вентил) - т.н. "трипътник".
Специалист хладилна и климатична техника би обяснил по-добре от мен функцията му.
На Зелената лепенка може да се довериш напълно. Затова е сложена и с надпис "АХТУНГ!"
R12 е забранен още през 80-те години на миналия век и затова се заменя с R134A. Факт е, че има коли произведени след 90-та и с R12. Незнам защо. Можеби са имали налични компресори за R12 и са искали да ги уползотворят... незнам... може и друга да е причината
Същото е и при домашните климатици. R22 е забранен преди 10 и повече години, но още се продават сплит системи с този фреон. Иначе новият "екологичен" фреон е R410A.
Има още едно място където може да провериш какъв е фреона на колата. Намира се на предната греда отгоре. Като отвориш капака на двигателя и погледнеш най-най-отпред по средата на гредата. Същата зелена лепенка със заветното "АХТУНГ!"
Относно филтъра
Като отвориш джабката горе в ляво трябва да има черна лепенка с бял надпис "АХТУНГ!"
и да пише, че колата има ACTIVE CARBON FILTER.
Е, на моята пише, ама като го извадих беше обикновен смарангясан. Замених го пак с обикновен защото нямах парички, но следващия път задължително ще си сложа "оригиналдъ"... аз и предния път тъй казвах, ама... ще видим...
Относно амортисьорчетата
Шибана работа
Жената вече отказва да се доближава до багажника
Ако, някой намери такива на по-сносни цени да казва
Поздрави,
Д
Тази джаджа със зелената лепенка е клапан (3/2 вентил) - т.н. "трипътник".
Специалист хладилна и климатична техника би обяснил по-добре от мен функцията му.
На Зелената лепенка може да се довериш напълно. Затова е сложена и с надпис "АХТУНГ!"
R12 е забранен още през 80-те години на миналия век и затова се заменя с R134A. Факт е, че има коли произведени след 90-та и с R12. Незнам защо. Можеби са имали налични компресори за R12 и са искали да ги уползотворят... незнам... може и друга да е причината
Същото е и при домашните климатици. R22 е забранен преди 10 и повече години, но още се продават сплит системи с този фреон. Иначе новият "екологичен" фреон е R410A.
Има още едно място където може да провериш какъв е фреона на колата. Намира се на предната греда отгоре. Като отвориш капака на двигателя и погледнеш най-най-отпред по средата на гредата. Същата зелена лепенка със заветното "АХТУНГ!"

Относно филтъра
Като отвориш джабката горе в ляво трябва да има черна лепенка с бял надпис "АХТУНГ!"

Е, на моята пише, ама като го извадих беше обикновен смарангясан. Замених го пак с обикновен защото нямах парички, но следващия път задължително ще си сложа "оригиналдъ"... аз и предния път тъй казвах, ама... ще видим...
Относно амортисьорчетата
Шибана работа

Жената вече отказва да се доближава до багажника

Ако, някой намери такива на по-сносни цени да казва

Поздрави,
Д

- Zubcho
- старши ентусиаст
-
- Кара: Кенеф за великани
- Мечтае да кара: Alpina B10 biturbo
ddddk написа:Относно филтъра
Като отвориш джабката горе в ляво трябва да има черна лепенка с бял надпис "АХТУНГ!"и да пише, че колата има ACTIVE CARBON FILTER.
Колега вземи си сложи вата и си направи филтъра многократен. Не давай пари за оригинален с активен въглен. Има цяла тема за този филтър на купето как се прави и става на многократен. Вижте важни теми. Стига сте давали пари за тези филтри. По-добре си ги спестете и дайте за амортесьорчета.
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.
- ddddk
- ентусиаст
-
- Кара: E65
чел съм я, бе Иво, 3 пъти съм я чел, ама не ми се занимава... то само туй да и е проблема на тази кола...
пуста криза... 

17 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2