Колата ми загря в червено!!!

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

Потребител
Аватар

Колата ми загря в червено!!!

Мнение от ShoSho_pz » 27 Сеп 2009, 23:39

Колеги днес се случи следното:
Пътувам си аз за Пловдив карам си нормално със 100-110 и по едно време ми изписа съобщение на борд-а да си проверя нивото на антифриза и след малко както си карам натискам газта-колата вместо на набира-намалява отпуснах педала и спря да намалява натиснах пак педала пак намалява гледам температурата-в червеното...направо както карах врътнах ключа и я огасих спрях на авариини пуснах на контакт без да паля и пуснах климатроника на 32 градуса..отворих капака и видях че от маркучлето на казанчето за антифриза което е за преливане изхвърля антифриз...опитах да отворя казанчето но неможах..изчаках 10-15 мин. и колата и като дадох контакт стрелката за температурата беше на 12 часа. запалих и тръгнах карах някаде около 20 метра и и колата веднага пак започна да грее и то доста бързо за 5 секунди беше почти в червеното и я изгасих пак..
изчаках около 30 мин. да изтине вдигнах капака и отвъртях капачката на казанчето запалих колата и я оставих на свободна да видя дали ще загрее..поработи 10 мин. и нищо нито загря нито нищо тръгнах и се прибрах в Пазарджик ( минах около 25км.) като колата по пътя пак не загря..отидох до един приятел да види какво става като спрях и изгасих колата отвъртяхме капачката на казанчето и от там направо започна да изхвърля като фонтан и да кипи..изчакахме малко запалихме е и пуснахме климатроника пак на 32 град. всичко нормално- след малко пуснах на 16 град. и включих климатика колата веднага започна пак да грее и я изгасихме...наляхме студена вода в казанчето около 2 литра и запалихме и пуснахме климатика и поработи малко и не загря повече..
Преди 1 седмица смених водна помпа и антифриза.
Ако някои има идея от какво може да е станало това да пише в темата ще му бъда благодарен
Поздрави :help:
Изображение

Потребител
Аватар

Re: Колата ми загря в червено!!!

Мнение от ShoSho_pz » 27 Сеп 2009, 23:41

Забравих- става въпрос за ТДС
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 525tds

Мнение от bera » 27 Сеп 2009, 23:57

Въздушна възглавница. Постоянно се случва след ремонт на водна помпа или сменяне на термостат. Колко антифриз ти взе колата като го сменя?

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 525 tds ЧЕРНАТА ПИЧЕЛОВКА
Детайли за колата: С чио чипс :D

Мнение от **Novobraneca » 28 Сеп 2009, 0:37

Тдс се обезвъздушава сам ;), защото е с отделен разширител. Колега направи проверка за газове в охладителната система, а и като гледам доста си я прегрял и то не веднъж, а това с студената вода е противопоказно ;)
ШЕСТАКА СИ Е ШЕСТАК ;) [OO==[|][|]==OO] ;)
Продавам E39 523I на части viewtopic.php?f=15&t=206351&p=2266070#p2266070

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 525tds

Мнение от bera » 28 Сеп 2009, 0:48

**Novobraneca написа:Тдс се обезвъздушава сам ;), защото е с отделен разширител.

Съгласен съм. Но ето един възможвн сценарий. Сипваш антифриза в казанчето и то се пълни не мачкаш маркучите да отиде навсякъде и да се обезвъздуши сам и палиш и тръгваш. На 10 км колата се обезвъздушава сама и поема сичкия аннтифриз от казанчето и понеже и идва малко като отвори термостата го кипва. И става поразията. така си го представям аз. но той пък е карал цяла цедмица така , хм.....може водната помпа да е здала хм.....при всички случаи ще се отваря пак колата да се види какво става с охладителната система.

ПС Той е пуснал парното мисля ,че я е хванал на време. А за студената вода в ръководството на лада пише "при прегряване на двигалетя се сипва студена вода в радиатора при работещ двигател на ТЪНКА струя" Смятам ,че няма да сменя глава или гарнитура.

Дакела
Аватар
Кара: 02 525dA & 07 E90 N46B..
Мечтае да кара: F-22 Raptor
Детайли за колата: Стоковица със Стептроник и кожена гарнитура.

Мнение от DAEL » 28 Сеп 2009, 13:14

bera написа:
**Novobraneca написа:Тдс се обезвъздушава сам ;), защото е с отделен разширител.

Съгласен съм. Но ето един възможвн сценарий. Сипваш антифриза в казанчето и то се пълни не мачкаш маркучите да отиде навсякъде и да се обезвъздуши сам и палиш и тръгваш. На 10 км колата се обезвъздушава сама и поема сичкия аннтифриз от казанчето и понеже и идва малко като отвори термостата го кипва. И става поразията. така си го представям аз. но той пък е карал цяла цедмица така , хм.....може водната помпа да е здала хм.....при всички случаи ще се отваря пак колата да се види какво става с охладителната система.

ПС Той е пуснал парното мисля ,че я е хванал на време. А за студената вода в ръководството на лада пише "при прегряване на двигалетя се сипва студена вода в радиатора при работещ двигател на ТЪНКА струя" Смятам ,че няма да сменя глава или гарнитура.

Ти па намери с Лада да сравняваш, а относно проблема на колегата може да се окаже и термостат?!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: '98 525 TDSA
Мечтае да кара: E39 M5

Мнение от monogamnia » 28 Сеп 2009, 15:30

може и термостата да не е отворил, но според мен ако е имало въздушен балон веднага след смяната на водната помпа би трябвало да си загрее пак а не след 1 седмица...

Потребител
Аватар

Мнение от ShoSho_pz » 28 Сеп 2009, 18:18

днес я закарах да направят тест (незнам точно как се казва) за издухана гарнитура или глава.. майстора каза че категорично не е там проблема след като направи теста но каза да внимавам да не е изпуснем че тогава става лошо... утре ще я карам някаде да я погледнат за сега все още се чудя къде да е карам..някой ако знае читав сервиз или майстор за Пазарджик да свирка
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 730д
Мечтае да кара: космически кораб Сатурн 5

Мнение от Пресиян Василев » 28 Сеп 2009, 20:35

ShoSho_pz написа:днес я закарах да направят тест (незнам точно как се казва) за издухана гарнитура или глава.. майстора каза че категорично не е там проблема след като направи теста но каза да внимавам да не е изпуснем че тогава става лошо... утре ще я карам някаде да я погледнат за сега все още се чудя къде да е карам..някой ако знае читав сервиз или майстор за Пазарджик да свирка

Каква водна помпа сложихте? да не е с пластмасова турбинка ?че те тия хвьрлят кьрпата до стотния километьр
Диагностиката не е гледане на телевизия !
Бензина служи за измиване на дизелови части.

Дакела
Аватар

Мнение от DAEL » 28 Сеп 2009, 20:37

Колега, ако продължава така да грее не я карай колата на собствен ход за да не я прегрееш фатално и да правиш после по-сложни ремонти! Макар, че не знам доколко си я прегрял когато си написал темата, но имай на впредвид, че ТДС-а не търпи на голямо прегряване, все пак това е дизелов мотор и както предполагам знаеш при него е по фатално едно прегряване отколкото при бензинов мотор!?

Дакела
Аватар

Мнение от DAEL » 28 Сеп 2009, 20:40

presko79 написа:
ShoSho_pz написа:днес я закарах да направят тест (незнам точно как се казва) за издухана гарнитура или глава.. майстора каза че категорично не е там проблема след като направи теста но каза да внимавам да не е изпуснем че тогава става лошо... утре ще я карам някаде да я погледнат за сега все още се чудя къде да е карам..някой ако знае читав сервиз или майстор за Пазарджик да свирка

Каква водна помпа сложихте? да не е с пластмасова турбинка ?че те тия хвьрлят кьрпата до стотния километьр

Колега, ако е водната помпа няма да прави проблем от време на време, т.е. ако се е скапала ще си грее антифриза постоянно, нищо че колегата пуска климата да работи и охлажда допълнително перката!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 730д
Мечтае да кара: космически кораб Сатурн 5

Мнение от Пресиян Василев » 28 Сеп 2009, 20:52

ми точно де ,доколкото разбрах покарва малко и аут,Зада стигне една кола толкова бьрзо в червения сектор,причините са няколко,Затворен термостат,водна помпа,радиатор(запушен) нека колегата да види дали радиатора е топьл и отдолу,гарнитура и пукната кратуна,тои е направил тест за изгорели газове,какво остава.Имах един случаи с нова помпа поставена от друг колега ,работи всичко и като позагрее мине примерно 5-10 км,и изведньж в лютеницата,Оказа се водна помпа беще се стопила по оста и като загрее мотора хубаво ,превьрта тоест буксува та тьи
Диагностиката не е гледане на телевизия !
Бензина служи за измиване на дизелови части.

Дакела
Аватар

Мнение от DAEL » 28 Сеп 2009, 20:57

Ами аз доколкото разбрах не кара един километър и тогава да загрее пак, то ако е от това което казваш, то тогава за двайсе минути мотора не може да изстине толкова, че да може да измине още 5-10 километра без проблеми?

Ледения
Аватар
Кара: Е60 535d
Мечтае да кара: из Las Vegas!

Мнение от ICE » 28 Сеп 2009, 21:31

ShoSho_pz написа:някой ако знае читав сервиз или майстор за Пазарджик да свирка

Колега, ще ти напиша на ЛС тел на един мой приятел, който е Малък Бог, и е един от малкото на които съм му доверявал колата си (Е39 525tds, Е39 525dA...). Той работи в София, но мисля че жевее именно в Пазарджик и си пътува всеки ден. Обади се от мое име, ще си много доволен!

ПП. да не забравиш послед да напишеш какво е било (макар че имам идея) и дали си доволен от него.
Успех! 8)

Назад към E39