файнъл дестинейшън

Как издухах на старт едно Ferrari...

Модератори: mitaka7, Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 7er

файнъл дестинейшън

Мнение от Stanchev » 13 Сеп 2009, 13:23

снощи бяхме на кино файнъл дестинейшън 3д как да е свърши и си пътуваме. мисля си аз за това как е нагласен филма, мисля си за предишните серий, особенно първа и втора, карам си аз извънградско около 110 и зад мен на 50 метра една трибека кротко ме следва. пътят е прав и спокоен по това време на денонощието. изведнъж от банкета излиза една каракачанска овчарка, ама огромна, застава по средата на моето платно и спира. това става на 20 метра пред мен, дали имаше не знам, може и по-малко :shock: абе кучето колкото пони. застана перпендикупярно на мен и само си обърна главата към фаровете. през главата ми мина броня, маска, радиаотри, капак, викам тая няма да стане скочих на кучките, абс-а задейства мигновенно, досега не е щракал толкова бързо, веднага ляв волан за да избегна кучето и десен да се върна в лентата, че отсреща имаше фарове :shock: колата следваше точната траектория, зададена от въртенето на волана. камшик не се получи, макар че бях готов за голям, пуснах кучките чак когато колата се изправи, скоростта беше паднала на около 70 или 80 км. сърцето ми се разтупка :D цялата случка от как видях кучето, до неговото подминаване според мен не бе по-дълга от 2 сек, може и по-малко да е.
та си мисля, колко е важно да държиш волана с двете ръце докато караш и как АБС-а не ми е попречил нито един път до сега, а напротив само ми помага.
мислих си без абс ако бях, дали нямаше да се завърти колата и да се дрънна в отсрещния, или в дърветата по пътя :roll:
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от dd81 » 13 Сеп 2009, 14:12

Мнооого кофти момент колега добре че си успял да запазиш спокоиствие и да реагираш своевременно.

На мен ми се случи нещо подобно ,но с една идея по сложно за измъкване :roll: .

Беше към края на Февруари тази година, времето мрачно но сухо. Прибирах се от Копривщица към София часът беше около 18:30-19:00 вече се беше стъмнило ,и аз като колегата съм се закротил на около 70-90 зад мен имаше една Ц-класа. Всичко се случи малко преди Елин пелин на път с 2 платна. Карам си аз и в далечината виждам колата пред мен натиска спирачки 2-3 пъти и минава дотук нищо, наближавам мостче и в един момент забелязвам някакви черни петна по асвалта ама си викам сигурно са локви или некво мокро, това ми минава за секунда през главата. В следващият момент виждам как петната се местят и вече скачам злобно на спирачките ,в този момента ситуацията ми се изясни на пътя имаше кучка заедно с 5-6 малки който се шляеха на шосето и подплашени от фаровете и бриближаващият автомобил, последваха ляв, десен, ляв и се измъкнах от ситуацията невредим. Преди това както каза колега ми мина през акъла ,броня ,радиатор подплатени с мисълта за стопове и задна броня ,защото незнам как ну чувах и прискъцванията от спирачният път на Ц-класата отзад. Е всичко мина само с малко повече адреналин, а малко след това като спряхме на изхода от Елин Пелин към Богров пича-а с Мерца ме гледаше и се кръстеше. :shock:
Дръж се с хората така както искаш да се държат те към теб

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Мнение от b00st » 13 Сеп 2009, 14:40

Мене зимата ми излезе едно на околовръстното в 1:30. И най-тъпото е, че кучето не ме отрази аз си карам в лява лента, то прескочи мантинелата и си прекосява бавно цялото платно и аз реших да му свирна за да се махне по-бързо. Като му свирнах с клаксона, то беше вече почти в средната лента, проклетото нещо се обърна, точно на няколко метра от бронята ми и тръгна обратно. Е в моя случай нямаше време за спирачки абс-и и т.н. направо волана с 2те ръце вдясно и добре, че нямаше сняг и не беше заледено че щеше арабски дрифтове да се получат.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 с ... ръжда

Мнение от ивчо » 13 Сеп 2009, 23:02

Понеже не видях никой от колегите да каже,ДА без АБС щеше да имаш много повече(или николко с тез фарове отреща) удара в минута отколкото без него!
Това е една от идейте на тази система за безопасност! Запазване за възможността за контрол над автомобила при натиснат докрай спирачен педал!
Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали? :mhihi:

The night is dark and full of lo6o :mhihi: :paranoid:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Stanchev » 14 Сеп 2009, 0:09

точно това е идеята на темата..
преди имаше доста теми за АБС и против него, в които доста хора твърдяха, че абс-а им пречил ;)
не знам защото имаше живо същество пред мен или друго, но педала на спирачката го натиснах до долу със всичка сила, иначе подхождам по лекичко :D а и бях афектиран от филма, който гледах броени минути на киното :evil:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: е36 32*<0>5

Мнение от Prekysvach » 14 Сеп 2009, 17:54

ся първо ще замине кучето .. после си ти наред ... треа да прекъснеш веригата :mhihi: :mhihi: :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '94 Opel Corsa B

Мнение от стан » 14 Сеп 2009, 21:32

тоя файнал дестинейшън 3д действително може да ти повлияе :confused:

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 520 I Touring
Детайли за колата: 2.2 i ; 170 PS ; 09.2003

Мнение от ned_gm28 » 14 Сеп 2009, 22:08

Само гледай да промениш успешно посоката на тая "последна дестинация"... ;)
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 14 Сеп 2009, 22:51

да. точно описано.

американците имат един лаф за "3-те "s" на абс-а"- "stomp, stay and steer" - "натискаш, държиш и завиваш"...

това ако беше с обикновена кола щеше да свършиш в канавката по таван...

пък и каракачанката оцеляла- това също хубаво.
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 15 Сеп 2009, 0:21

не знам дали съм го писал това. нямах абс.
случвало ми се е подобна ситуация ускорявам от 70 може би бях стигнал до 90 и в десен завой ми изкачат 3 коли една до друга срещу мен. аз изпреварвам кола до мен. пътя е 4 ленти с манители от двете страни без банкет. и аз не бях излишният. спирачки в завоя колкото може и точно преди колата в моето платно(въобще не намали) да ме направи на сандвич, свих в освободената лента. признавам въобще забравих за колата от дясно, само я помня като размазано синь петно, което преминава през периферното ми зрение. инстинктивно като видях предния капак на мерцедес 300 на 3 метра пред моя и ръцете ми сами завиха (спирал съм до последния възможен момент). имаше 1 леко контриране като отидох рязко в съседната лента (колата до мен беше точно изкочила пред мен). след това половин час не можех да си кажа името на работа и колегите ме гледаха като извънземен.

да си имаме уважението, но не мога да се съглася така да се абсолютизират тези системи. ти нямай изградени пътища в малкия мозък, пък чакай колата да те спасява или тепърва да мислиш. за мен abs-а е добре да го има, но не мисля че е сламката, която спасява удавника.

p.s. разбира се искам да благодаря на bmw, че още 80те години са направили "истинско" окачване.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Stanchev » 15 Сеп 2009, 13:48

steeN написа:не знам дали съм го писал това. нямах абс.
случвало ми се е подобна ситуация ускорявам от 70 може би бях стигнал до 90 и в десен завой ми изкачат 3 коли една до друга срещу мен. аз изпреварвам кола до мен. пътя е 4 ленти с манители от двете страни без банкет. и аз не бях излишният. спирачки в завоя колкото може и точно преди колата в моето платно(въобще не намали) да ме направи на сандвич, свих в освободената лента. признавам въобще забравих за колата от дясно, само я помня като размазано синь петно, което преминава през периферното ми зрение. инстинктивно като видях предния капак на мерцедес 300 на 3 метра пред моя и ръцете ми сами завиха (спирал съм до последния възможен момент). имаше 1 леко контриране като отидох рязко в съседната лента (колата до мен беше точно изкочила пред мен). след това половин час не можех да си кажа името на работа и колегите ме гледаха като извънземен.

да си имаме уважението, но не мога да се съглася така да се абсолютизират тези системи. ти нямай изградени пътища в малкия мозък, пък чакай колата да те спасява или тепърва да мислиш. за мен abs-а е добре да го има, но не мисля че е сламката, която спасява удавника.

p.s. разбира се искам да благодаря на bmw, че още 80те години са направили "истинско" окачване.

колега, все пак си видял колите по-рано ;) минало е време докато някои изпревари. имало е вариант да се откажеш да изпреварваш и да се мушнеш зад колата, която изпреварваш. тука база за сравнение няма. Има голяма разлика да го видиш, да осмислиш и прецениш ситуацията до това да ти се появи на 20 метра от нищото някакво препятствие. Колкото и да си мислиш, че си с хубаво окачване, железни нерви и така нататък, точно абс-а е сламката, която спасява удавника в такава ситуацията, като моята. Имам доста опит зад волана и смело твърдя, че без абс щеше да има последици.
Така, че наистина нека си имаме ужажението ;)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 15 Сеп 2009, 21:16

колко по-рано... никакво мислене не е имало. аз съм в десен завой без видимост... изкачат 3 коли една до друга срещу мен. до мен също имаше кола. пътя с мантинели пълтно до асфалта. никой не реагира освен мен (а аз си бях от моята половина на пътя). всичко става за 2-3 секунди. представи си как се приближават 2 неща едно към друго и двете с ~90км/ч...

всеки си има своята истина. не казвам, че нямаш опит зад волана, точно защото си имал опит си знаел какво да направиш. не съм и с железни нерви, както съм написал. в такива моменти само мислиш на къде да насочиш колата, другото става автоматично. ако автоматичното го нямаш изградено...
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше: '95 E36 M43B18 Lim
Мечтае да кара: //M Power :)

Мнение от nelim » 15 Сеп 2009, 23:47

Аз също съм имал подобна случка на магистрала Тракия - излезе куче докато си шпорках в лява лента.

Жената и изкочи сърцето, разминахме се без последствия и кучето остана здраво и ние.

Само искам да кажа че в такива ситуаций се действа инстинктивно - някой да ми казва къв добър шофер и нам си кво - моля моля, имаш толкова малко време и секунди за реакция че мозъка прави неща като въобще не чака одобрение от тебе.

Маса от катострофите стават точно щото няма време за мислене, просто се действа, затова тия системи помагат, точно ако искаш да спираш и завиваш - помага.

И пак казвам, никой незнае как ще реагира преди да му дойде на главата.. а като му дойде и реагира така че да оживее.. после се чуди кво е станало - точно щото реакцията е инстинкт за оцеляване - понякога успешен, друг път за жалост не.

Подкрепям колегата Stanchev - смисъла на темата е ясен - няма смисъл За и Против, всеки си има мнение, а че неможе да разчиташ че нещо ще те спаси си е ясно :)
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E53 3.0i, E61 530xd
Мечтае да кара: Турбо Комби :-)

Мнение от denis_dimirev » 16 Сеп 2009, 0:22

Здравейте колеги,
Малко и от мен по темата + малко ОFF. Та значи пътувам с брат ми и слизаме от магистрала Тракия по пътя за Хасково. Който е от региона знае много добре колко е тясно платното м/у магистралата и Пловдив. Карам ас около 100 - 110 и тругвам да катеря последния надлез преди спускането към Пловдив ( м/у другото да уточня че бях със старата кола още VW Passat B3 без АБС ) и зад мен кара един мухльо на 20 метра, и си поддържа моита скорост. Както слизам и завой гледам пред мен гума от камион спукала се паднала и си стой на платното при това с цялата си ширина. Веднага с двата крака на спирачките, те леко блокираха, малко отпуснах и пак здраво. В следващия момент поглеждам в огледалото и гледам оня отзад блее някъде и направо е тръгнал да влиза при мен в комбито. Супер насрщно движение и няма как да заобиколя гумата оня отзад не спира и с около 50 право през нея. Викам си по добре предна броня от колкото цяла задница. Последици малко пласмастки счупени на Пасата и малко уплаха. Общо взето ако не беше малоумника отзад най вероятно щях да си спра като пич обаче съдба :D. Общо взето какво исках да ви споделя: Колкото и добре да кара човек, колкото и добра да е колата му винаги може да се появи Бай Ганьо или някой който кара и спи и да пр**бе положението. Така, че Фнимаваите много.

Лека и много безаварийни ;)
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: форд мондео мк2
Мечтае да кара: е30 М3/е38 750iL

Re: файнъл дестинейшън

Мнение от HuKoTuH40 » 25 Сеп 2009, 15:53

Здравейте колеги.
Нека и аз да драсна 2-3 реда по темата.Значи "млад" шофьор съм имам книжка от малко повече от 8 месеца това лято аз карах като отивахме на море и около 6 часа близо до Шумен карам си с около 80-90 км/ч и изведнъж някакво ято с врабчета кацнало на пътя и аз викам сега ще намаля, ама поглеждам в огледалото и виждам ТИР на 2 метра от мене и само се замислих дали не е по-добре да смачкам 2-3 врабчета вместо да си имам тир в багажника :) и както каза един колега не е достатъчно само ти да направиш преценка и да реагираш,защото винаги ще се появи Бай ти Ганьо и ще пр**бе работата :bang: :bang: .
Изображение

Следваща

Назад към Страхотни истории