Слаба музика с хубави колони?
Модератор: Icco
15 мнения
• Страница 1 от 1
Слаба музика с хубави колони?
Здравейте.
Онзи ден смених пригиналните колони отзад и сложих Hertz DCX-690, закачих ги на адаптори и ги хванах на 2-та отвора, където си е заводско пробито. Дотук добре, но след като пуснах музиката останах разочарован от силата с която свирят колоните. Просто увеличавам още няма и до средата и звука се разваля.
Понеже съм доста скаран с тея музики
, някой може ли да ми обясни защо се получава така?
Мойте предположения са 3, ама де да знам:
- CD-то ми е слабо - http://questure.poliziadistato.it/bache ... 24_big.jpg 4Х45
- не са захванати достатъчно стабилно (адаптори, 2-та отвора)
- светлинките на цд-то мигат заедно с баса (отслабват), това си го имаше и преди да сменя колоните
Нещо от трите или друго?
Ако е цд-то това http://www.aval-bg.com/catalog/display_ ... yle_id=701
трябва да спаси положението нали?
Онзи ден смених пригиналните колони отзад и сложих Hertz DCX-690, закачих ги на адаптори и ги хванах на 2-та отвора, където си е заводско пробито. Дотук добре, но след като пуснах музиката останах разочарован от силата с която свирят колоните. Просто увеличавам още няма и до средата и звука се разваля.
Понеже съм доста скаран с тея музики

Мойте предположения са 3, ама де да знам:
- CD-то ми е слабо - http://questure.poliziadistato.it/bache ... 24_big.jpg 4Х45

- не са захванати достатъчно стабилно (адаптори, 2-та отвора)
- светлинките на цд-то мигат заедно с баса (отслабват), това си го имаше и преди да сменя колоните
Нещо от трите или друго?
Ако е цд-то това http://www.aval-bg.com/catalog/display_ ... yle_id=701
трябва да спаси положението нали?

- dokie
- ентусиаст
-
- Кара: BMW e39, VW Golf, Audi
- Мечтае да кара: Е60 М5
1. Не зная какви са ти очакванията за свирене, но лично съм слушал тези говорители, както и ECX-а (един клас по-горе) и свирят доста прилично на средни класове плеъри... дори онзи ден в едно Е30 ги слушах на пайнерче за 170-тина лева - къртеха... без усилвател
2. Този плеър не го знам, но е възможно да е причината и в него - виж си настройките... какво прави - почва да пръщи от баса или просто чезне баса...
3. Виж дали са вързани правилно говорителите - ако обърнеш - и + на говорителя (единия спрямо другия) бас не чакай много...
4.Виж си напрежението на акумулатора - като запалиш колата прави ли пак така?
Ако е от плеъра - Алпайна ше ги захрани
, както и всеки плеър от 150-160лв нагоре (но не и от прекрасните марки Neo, Nippon, Elite, Thunder и други всеобщоизвестни такива) Варианти: Pioneer (евентуално Kenwood) за по-малко пари, нагоре вече Alpine или Clarion...
2. Този плеър не го знам, но е възможно да е причината и в него - виж си настройките... какво прави - почва да пръщи от баса или просто чезне баса...
3. Виж дали са вързани правилно говорителите - ако обърнеш - и + на говорителя (единия спрямо другия) бас не чакай много...
4.Виж си напрежението на акумулатора - като запалиш колата прави ли пак така?
Ако е от плеъра - Алпайна ше ги захрани

- AGT
- старши ентусиаст
-
- Кара: Каквото ми попадне .
- Мечтае да кара: Поне 790 iL xaxaxa
- Детайли за колата: Лачена 39_ка .
Тия Hertz DCX-690 са 90W RMS което автоматично означава ,че с твоя плеър който е 4x25W няма шанс да свирнат като хората.Дори и да сложиш посочения Alpine пак няма да ги напъне както си му е реда.Определено ще е по-добре обаче. И това мигане на плеъра навява мисли за недостиг на ток.Не-добра маса,кофти кабели,кофти връзки....
Съвет от КАТ !
"Не можеш ли да караш не си купувай книжка "
- Spoika
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW E71 4.0xd
- Мечтае да кара: M3 E92
ако говориш за колоните отзад, на кората зад задните седалки, нали се сешташ че за да свирнат трябва да се смени кората и да се изрежат малко ламарините под кората? и ако е така, направи го в тояга, около 100лв ще излезне и няма да съжаляваш повярвай ми!
- R_Lakov
- младши ентусиаст
-
- Кара: Мечтата карах. Сега е ред на ГТ
- Мечтае да кара: F10
Spoika написа:ако говориш за колоните отзад, на кората зад задните седалки, нали се сешташ че за да свирнат трябва да се смени кората и да се изрежат малко ламарините под кората? и ако е така, направи го в тояга, около 100лв ще излезне и няма да съжаляваш повярвай ми!
Няма нужда да реже кората, момчето казва че си ги е сложил на адаптери. И аз съм с херцове на адаптери + паинерче и мога да кажа че си свири доста прилично. Според мен трябва просто да си смени сд-то с по ново.
- dokie
- ентусиаст
-
AGT написа:Тия Hertz DCX-690 са 90W RMS което автоматично означава ,че с твоя плеър който е 4x25W няма шанс да свирнат като хората.Дори и да сложиш посочения Alpine пак няма да ги напъне както си му е реда.Определено ще е по-добре обаче. И това мигане на плеъра навява мисли за недостиг на ток.Не-добра маса,кофти кабели,кофти връзки....
Абе 90Watt RMS, ама по-добре да не им връзва усилвател - това не е мой съвет, а на хората от Авител (ако им имате повече доверие).
Плеъра не е 25Вата, а 45 и то динамична или музикална или както искат още да спекулират мощност - реалня - я вади 15, я не...
И няма такова нещо като слаб е плеъра - затова не свирят - ела ще ти пусна 400Watt RMS Pioneer говорител на 10Вата синусоидални на Респром, да видиш как свири

Ако само мига плеъра а не гасне и не пръщи - значи не са му проблемни връзките - просто тегли доста точец и не стига за лампичките... на мен Kenwood-a когато го увелича на мах точно преди кривене се получава направо като дискотека (яко мигане с баса), а алтернатора дава 14.1V и имам 56mF кондензатор само на плеъра и връзките са ок - просто си черпи ток и прави пад в напрежението вътре по схемите явно...
- AGT
- старши ентусиаст
-
- Кара: Каквото ми попадне .
- Мечтае да кара: Поне 790 iL xaxaxa
- Детайли за колата: Лачена 39_ка .
Съгласен съм ,но не напълно.Както и да е.Няма да споря за неща които съм ги минал преди повече от 10 години.Ако има възможност само за пробата да върже едно усилвателче през линейния изход и да пробва какво ще стане 

Съвет от КАТ !
Благодаря на всички за мненията!
Днес направих лек експеримент с едно LG (знам, че не струват, но поне модела е нов и сравнително скъпичък, затова реших да го изпробвам) - определено се усети разлика.
Иначе, + и - би трябвало да са свързани правилно, защото звука не е чак толкова слаб (има си и бас).
Като цяло си извадих средното заключение, че от всичко по малко води до въпросния резултат:
- CD - то е слабо
- адапторите трябва да легнат по възможно най-добрия начин (мисля да използвам и малко дунапрен като на оригиналните
- и нещо на което не обръщах толкова внимание - самия отвор в ламарината прекалени много затваря говорителя и не му позволява да разгърне напълно потенциала си
- и като цяло май очакванията ми бяха прекалено големи

Днес направих лек експеримент с едно LG (знам, че не струват, но поне модела е нов и сравнително скъпичък, затова реших да го изпробвам) - определено се усети разлика.
Иначе, + и - би трябвало да са свързани правилно, защото звука не е чак толкова слаб (има си и бас).
Като цяло си извадих средното заключение, че от всичко по малко води до въпросния резултат:
- CD - то е слабо
- адапторите трябва да легнат по възможно най-добрия начин (мисля да използвам и малко дунапрен като на оригиналните
- и нещо на което не обръщах толкова внимание - самия отвор в ламарината прекалени много затваря говорителя и не му позволява да разгърне напълно потенциала си
- и като цяло май очакванията ми бяха прекалено големи

- dzwer
- Потребител
-
- Кара: Citroen Xantia 2,0i 16V
- Мечтае да кара: Citroen XM 3,0i V6
Re: Слаба музика с хубави колони?
Ето още няколко съвета:
1. Задължително уплътни адаптерите от горната страна, от към ламарината за която са захванати, по възможност с гумено уплътнение или силикон.
Също ако видиш някъде процепи м/у багажника и купето и тях ги уплътни.
2. Монтирай говорителите така, че средите и пищялката да са изцяло видими отгоре като погледнеш, а да не се закриват от ламарината. Това че по-голямата част от елипсата ти е закрита от ламарината да не те притеснява, но средите и високите трябва да са открити!
3. За да ти мигат лампите на сиди-то значи му е тънък захранващия кабел... Ако можеш пусни си за проба по-дебел захранващ кабел директно от акумулатора или от бушоните. Така може да ти свирне сиди-то осезаемо по-силно
Карам Ситроен, но в домашния автопарк имаме и BMW Е36, на който сами му правихме адаптери и монтирахме елипси.
1. Задължително уплътни адаптерите от горната страна, от към ламарината за която са захванати, по възможност с гумено уплътнение или силикон.
Също ако видиш някъде процепи м/у багажника и купето и тях ги уплътни.
2. Монтирай говорителите така, че средите и пищялката да са изцяло видими отгоре като погледнеш, а да не се закриват от ламарината. Това че по-голямата част от елипсата ти е закрита от ламарината да не те притеснява, но средите и високите трябва да са открити!
3. За да ти мигат лампите на сиди-то значи му е тънък захранващия кабел... Ако можеш пусни си за проба по-дебел захранващ кабел директно от акумулатора или от бушоните. Така може да ти свирне сиди-то осезаемо по-силно

Карам Ситроен, но в домашния автопарк имаме и BMW Е36, на който сами му правихме адаптери и монтирахме елипси.
Nothing moves you like a hydropneumatic Citroen...
Samsung Galaxy SIII - designed for humans, inspired by nature...
- dzwer
- Потребител
-
- Кара: Citroen Xantia 2,0i 16V
- Мечтае да кара: Citroen XM 3,0i V6
За децибелите е вярно.
За товара - не.
Импеданс на товара 4 ома - плеъра го "вижда" като товар 4 ома и точка по въпроса.
Вече самия товар дали може да издържи 50 вата или 100 вата, на усилвателя на плеъра му е все тая - той ще си изкара максималните 18-20 вата реални или колкото там може да извади при 13-14 волта захранващо напрежение.
Самото звуково налягане което ще създадат говорителите зависи от тяхната чувствителност, т.е. при една и съща мощност различните говорители ще свирят различно силно като усещане, но това не е свързано с конкретната максимална мощност на говорителя, а пак повтарям - от неговата чувствителност!
Пример:
имаме 15 вата реална мощност
имаме два говорителя които са с чувствителност 87 децибела/ват.метър и 90 децибела/ват.метър
първия ще създаде звуково налягане 98,76 децибела
втория ще създаде звуково налягане 101,76 децибела.
Ако искаме първият говорител да създаде звуковото налягане, което създава втория говорител, то тогава на него трябва да подадем 30 вата или два пъти повече мощност!!!
Лампите мигат не заради по-мощните говорители, а заради кофти окабеляване или както някои колеги по-горе споменаха - кофти схемни решения на самите плеъри. И двете неща са лесно поправими.
За товара - не.
Импеданс на товара 4 ома - плеъра го "вижда" като товар 4 ома и точка по въпроса.
Вече самия товар дали може да издържи 50 вата или 100 вата, на усилвателя на плеъра му е все тая - той ще си изкара максималните 18-20 вата реални или колкото там може да извади при 13-14 волта захранващо напрежение.
Самото звуково налягане което ще създадат говорителите зависи от тяхната чувствителност, т.е. при една и съща мощност различните говорители ще свирят различно силно като усещане, но това не е свързано с конкретната максимална мощност на говорителя, а пак повтарям - от неговата чувствителност!
Пример:
имаме 15 вата реална мощност
имаме два говорителя които са с чувствителност 87 децибела/ват.метър и 90 децибела/ват.метър
първия ще създаде звуково налягане 98,76 децибела
втория ще създаде звуково налягане 101,76 децибела.
Ако искаме първият говорител да създаде звуковото налягане, което създава втория говорител, то тогава на него трябва да подадем 30 вата или два пъти повече мощност!!!
Лампите мигат не заради по-мощните говорители, а заради кофти окабеляване или както някои колеги по-горе споменаха - кофти схемни решения на самите плеъри. И двете неща са лесно поправими.
Nothing moves you like a hydropneumatic Citroen...
- Icco
- Музикално деформиран
-
- Кара: 330ci
Тогава след като Марио не е прав, пробвай да сложиш някакъв бас със номинална мощност 300в и импеданс 4 ома, да видим дали факта че намотките му са с 10 пъти по-дебел проводник няма да даде по голям товар върху плеъра..
- dokie
- ентусиаст
-
Добре де, не съм толкова навътре в нещата, но защо все пак товара да е различен при едно и също съпротивление... просто дебелината на проводника е съобразена с дължината му/броя намотки по една хубава формулка от средното образование... то вярно че тока май течеше по повърхността на проводника, ама пак какво точно значение ще окаже туй... друг е въпроса, че различните говорители реално са и различни съпротивления освен чувствителност... малко съм срещал да заковат на 4Ома (а и измервателната апаратура не коментирам).
И все пак емпирично: на QUAD 405 бях вързал 10Вата 16см благоевградски говорител да свири колкото може (без клип и без да гори
) и усилвателя грееше повече отколкото след пускането на 12" Тъндър номинална около 200-250Вата пак на същата степен на усилване. А и сега на ресийвъра ми - при 8 Ома и при 4 Ома говорители свири еднакво (почти) като сила и грее еднакво (почти) при еднакво усилване... почти, тъй като не е замервано с апаратура.
И все пак емпирично: на QUAD 405 бях вързал 10Вата 16см благоевградски говорител да свири колкото може (без клип и без да гори

- stony1
- старши ентусиаст
-
- Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
- Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
- Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527
Icco написа:Тогава след като Марио не е прав, пробвай да сложиш някакъв бас със номинална мощност 300в и импеданс 4 ома, да видим дали факта че намотките му са с 10 пъти по-дебел проводник няма да даде по голям товар върху плеъра..
Колега, това което си го написал е абсолютно невярно. Щом импеданса е 4 ома, няма никакво значение какъв проводник е използван за получаването му. Товара на крайното стъпало на плеара е 4 ома. Ако вместо говорител закачиш товарно съпротивление с импеданс 4 ома и мощност 10 вата, а след това друго товарно съпротивление пак с импеданс 4 ома, но с мощност 20 вата, да не би да се получава различно натоварване на крайното стъпало на усилватела или плеара?
Българския вариант:
1. Изваждаме предпазителя;
2. Подменяме го с чисто нов, който сме купили минути преди манипулацията;
3. Тестваме дали всичко работи;
4. Ако всичко работи, значи е били изгорял старият предпазител;
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
6. Колеги от форума дават съвети, а ние все повече и повече питаме;
7. Изминава една седмица и проблемът все още не е решен;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
10. Това се повтаря при всеки проблем, възникнал по колата.
1. Изваждаме предпазителя;
2. Подменяме го с чисто нов, който сме купили минути преди манипулацията;
3. Тестваме дали всичко работи;
4. Ако всичко работи, значи е били изгорял старият предпазител;
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
6. Колеги от форума дават съвети, а ние все повече и повече питаме;
7. Изминава една седмица и проблемът все още не е решен;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
10. Това се повтаря при всеки проблем, възникнал по колата.
проблемите си ги реших още преди 2 седмици - нов плеър (alpine) + дунапрен между ламарината и адаптора и запояване на връзките към плеъра (бяха с изолирбан)
резултата е задоволителен
мерси за съветите
резултата е задоволителен

мерси за съветите

15 мнения
• Страница 1 от 1