Колебания на стрелката на разходомера......
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
55 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4
- stony1
- старши ентусиаст
-
- Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
- Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
- Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527
PeReZ написа:Колега, отговори ми на въпроса "в каква мерна единица се измерва моментния разход" ?
Поствам снимки от големия борд, който има функция да измерва моментния разход (функция 2 и 3 от секретното меню), вижте мерните единици с които БМВ измерват моментния разход, ако така ще ви се стори по-разбираемо:
Това че ние жаргонно казваме, че колата гори еди колко си литра или че моментния разход е един колко си литра не значи, че така се измерва, защото разход (на енергия, на гориво и на каквото и да било) не може да се измери просто в литри, киловати и т.н. винаги е функция на време или разстояние.
Колега, разхода на който и да е двигател, е винаги осреднен, за да се измери трябва да се зададът определени параметри.
Горивото, което изразходва и после наливаме от бензиностанцията е в литри. До тук не смятам, че има две мнения. Въпроса обаче е спрямо какво ще го отчетем, изминато разстояние или време. Ако зададем параметъра "разстояние" тогава казваме, че колата е изгорила да речем "7 литра за 100 км", което се явява среден разход. Моментния разход е функция от времето, самата дума "момент" изразява време а не разстояние. За да бъде оределен този разход при зададен параметър "разстояние" е неоходимо зададеният вече параметър да бъде изразен като функция на времето. Това не е трудно, защото разстоянието и времето са правопропорционални. Като цяло, разходът за който говорим е средния разход и ние сами избираме спрямо какво да го отчетем, а това на снимките, които си дал е "Предполагаемият разход на гориво след изминаване на 100 км при запазване на параметрите не двигатела и автомобила, които включват: скорост, обороти на двигатела, предавка, натовареността на двигатела и др.
Когато говорим за среден разход винаги казваме за колко време или за какво разстояние сме го направили, но моментния разход не може да бъде за 100, 200 или 500 километра.
Аз пък ще си позволя да напиша нов коментар, въпреки че последния е отново мой, с което се надявам вече да се съгласите с мен и да схванете това което написах (аз и Изрода).
Ето последното "доказателство" на моето твърдение за разходомера, позволих си да направя и лек превод за тези, които не разбират и дума на английски:
ПП: Марто, това колко е точен разходомера е друг въпрос, прав си че не е 100% точен, но и идеята му не е да е 100% точен, а приблизително да си направих сметка как шофираш в момента :-)
Ето последното "доказателство" на моето твърдение за разходомера, позволих си да направя и лек превод за тези, които не разбират и дума на английски:
ПП: Марто, това колко е точен разходомера е друг въпрос, прав си че не е 100% точен, но и идеята му не е да е 100% точен, а приблизително да си направих сметка как шофираш в момента :-)
- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10
- ///Mechov
- младши ентусиаст
-
- Кара: кУлУлО
Добре де stony1, в каква мерна единица се измерва моментния разход ? Искам някой от вас, които успорвате това което пиша и подкрепям със снимки и цитати (от упътванията, от борд компютъра и т.н.) да напишете точно каква е мерната единица с която се измерва "моментния разход" ?
ПП: и това от снимките които съм дал, от борд компа е точно: моментен разход на гориво и мерните единици, с които го измерват от БМВ са:
L/100 km. (литра на сто километра)
L/h (литра на час)
навсякъде измерват моментния разход с тези мерни единици. Влезте в някой чуждоезичен форум или в автомобилен сайт...
ПП: и това от снимките които съм дал, от борд компа е точно: моментен разход на гориво и мерните единици, с които го измерват от БМВ са:
L/100 km. (литра на сто километра)
L/h (литра на час)
навсякъде измерват моментния разход с тези мерни единици. Влезте в някой чуждоезичен форум или в автомобилен сайт...
- stony1
- старши ентусиаст
-
- Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527
PeReZ написа:При разходомера, нещата стоят както при оборотомера
Оборотите които показва оборотомера са "моментните обороти", а мерната единица е обороти в минута (x1000), т.е. когато стрелката сочи 1, значи караме с 1000 оборота в минута, моментните обороти на двигателя са 1000 в минута (не в секунда... ако беше в секунда двигателя щеше да е червеникаво-син).
Но и в този случай винаги казваме например "карах на 5000 оборота" и никога не казваме мерната единица правилно "карам с 5000 оборота в минута". Този жаргон е навлязъл, просто защото няма как някой да се обърка и да помисли, че става въпрос за обороти в секунда, или литри в секунда, а много добре знае че оборотите на двг-то са за минута, а разхода е на 100 км.
Колега, оборотът е единица за измерване на ъгли при завъртае, а оборот в минута е ъглова скорост и няма как да караш с 5000 оборота, защото ще ти се завие свят. Може да караш със 100 км/ч като двигатела работи с 2000 оборота в минута, ако изразим ъгловата скорост в секунди тогава ще са около 33 оборота в секунда.
По отношение на моментните обороти и моментния разход, нито оборотомера показва моментни обороти нито разходомера показва моментен разход.
Оборотомера показва ъгловата скорост на двигатела. За рзходомера вече писах.
stony1 написа:Може да караш със 100 км/ч като двигатела работи с 2000 оборота в минута, ако изразим ъгловата скорост в секунди тогава ще са около 33 оборота в секунда.
Колега, на интересен ли се правиш или така се опитваш да избегнеш въпроса ми "В каква мерна единица твърдиш, че се измерва моментния разход на гориво" ? :-)
stony1 написа:По отношение на моментните обороти и моментния разход, нито оборотомера показва моментни обороти нито разходомера показва моментен разход.
Предполагам и километража (скоростомера) не показва моментната скорост, а ъгловата скорост в завой ???
Това твое твърдение си е за "БИСЕРИ" вече!
Оборотомера показва именно именно моментните обороти на двигателя в мерната единица "обороти в минута" (x 1000 при БМВ) оттам идва и името му "оборотомер" :-)
На английски мерната единица е RPM = Revolutions per minute
Последна промяна PeReZ на 15 Авг 2009, 22:51, променена общо 1 път
- stony1
- старши ентусиаст
-
Добре хайде да дефинираме понятието "момент". Ако приемем, че един момент е равен на една секунда, дори да е една минута. Няма как моментния разход да е 7 литра на 100 кометра, не е и 2 литра на час. Това което показва борда е "колко литра ще изразходи колата за един час при запазване на параметрите не двигатела и автомобила, които включват: скорост, обороти на двигатела, предавка, натовареността на двигатела и др." или "Предполагаемият разход на гориво след изминаване на 100 км при запазване на параметрите не двигатела и автомобила, които включват: скорост, обороти на двигатела, предавка, натовареността на двигатела и др." ако говорим за разстояние.
Това е направено така защото ако на компютъра ти излиза моментен разход водача няма да успява да видиш числата, толкова бързо се сменят, а и не го интересуват.
Това е направено така защото ако на компютъра ти излиза моментен разход водача няма да успява да видиш числата, толкова бързо се сменят, а и не го интересуват.
- Stanchev
- старши ентусиаст
-
- Кара: 7er
колега PeReZ, може ли твоята кола да изгори 7 литра за 100 километра, МОМЕНТНО
колегата stony1 ти го обясни математически, но ти пак не искаш да вдянеш, ами копираш мануала
колегата stony1 ти го обясни математически, но ти пак не искаш да вдянеш, ами копираш мануала

Да, когато карам към морето на 5-та със 100 колата ми има моментен разход 7 л/100 км., гори ми 7 на сто в даден момент :-) Но след всички изпреварвания и спирания, в крайна сметка средния ми разход е 8 на сто (за цялото пътуване). Даже няма да го обяснявам "математически" достатъчно просто е.
А може ли според теб да гори 7 литра (т.е. "литра" да е мерната единица)? 7 литра в момента.
Тоест виждам че стрелката е на 7 литра и хоп 7 литра се изпаряват на секундата ли, каков ?
Питам ви за 10-ти път.
В КАКВА МЕРНА ЕДИНИЦА СЕ ИЗМЕРВА МОМЕНТНИЯ РАЗХОД ?
:-)
А може ли според теб да гори 7 литра (т.е. "литра" да е мерната единица)? 7 литра в момента.
Тоест виждам че стрелката е на 7 литра и хоп 7 литра се изпаряват на секундата ли, каков ?
Питам ви за 10-ти път.
В КАКВА МЕРНА ЕДИНИЦА СЕ ИЗМЕРВА МОМЕНТНИЯ РАЗХОД ?
:-)
Последна промяна PeReZ на 15 Авг 2009, 22:56, променена общо 1 път
- Stanchev
- старши ентусиаст
-
- Кара: 7er
- St.Dilov
- младши ентусиаст
-
- Кара: 318 TDS touring
- stony1
- старши ентусиаст
-
PeReZ написа:stony1 написа:Може да караш със 100 км/ч като двигатела работи с 2000 оборота в минута, ако изразим ъгловата скорост в секунди тогава ще са около 33 оборота в секунда.
Колега, на интересен ли се правиш или така се опитваш да избегнеш въпроса ми "В каква мерна единица твърдиш, че се измерва моментния разход на гориво" ? :-)stony1 написа:По отношение на моментните обороти и моментния разход, нито оборотомера показва моментни обороти нито разходомера показва моментен разход.
Предполагам и километража (скоростомера) не показва моментната скорост, а ъгловата скорост в завой ???![]()
Това твое твърдение си е за "БИСЕРИ" вече!
Оборотомера показва именно именно моментните обороти на двигателя в мерната единица "обороти в минута" (x 1000 при БМВ) оттам идва и името му "оборотомер" :-)
Колега не се правя на интересен,. Това което ние наричаме моментен разход и моментни обороти са си наши жаргони.
Момент - мярка за време, равна на 90 секунди. Може да посмятате.
Въпроса е как е правилно да се нарече, напише и тълкува и има ли място за корекции, поправки и емотикони към поста на Изрода.
Би било глупаво спора да свърши така, без някакъв категоричен извод или консенсус.
Аз зададох един конкретен въпрос, на който държа да ми отговорят Stony1 или Stanchev.
Мисля че отговора на този въпрос е отговора и на спора.
Би било глупаво спора да свърши така, без някакъв категоричен извод или консенсус.
Аз зададох един конкретен въпрос, на който държа да ми отговорят Stony1 или Stanchev.
Мисля че отговора на този въпрос е отговора и на спора.
55 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4