Пак с прословутите обороти

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

Потребител
Аватар

Пак с прословутите обороти

Мнение от borislav1980 » 11 Авг 2009, 17:35

Здравейте колеги!
Знам че има много теми по проблема и съм ги чел всичките,но ми става интересно едно като запала колта сутрин(т.е. мотора е студен) оборотие почват да играят,но като отвърта капачката на мотора (за маслото) оборотите се нормализират.
Някой да има идея за това?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 600 коня с умивна на лицето
Мечтае да кара: всичко бързо на четири гуми
Детайли за колата: Garrett 3582

Мнение от Smoocki » 11 Авг 2009, 19:10

Ами да ти кажа при мен вчера се случи така ,че след 500 км и 10 дни без да я паля като се прибрах от морето оборотите почнаха да си играят на място ,а като пусна климата и почти и да гасне.Почистих стъпковия ,но без ефект и накрая хванах един контактен спрей и напръсках датчиците при дросела и покрай него също и на стъпковия ....за сега проблема изчезна .
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от borislav1980 » 11 Авг 2009, 21:12

Ще напръскам покрай дросела иначе при стъпковия мотор вече е направено.
Но това с капачката ме очудва.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 318is, 1995 м42

Мнение от ивчо3 » 12 Авг 2009, 9:56

borislav1980 написа:Ще напръскам покрай дросела иначе при стъпковия мотор вече е направено.
Но това с капачката ме очудва.

С отвиването на капачката оборотите на празен ход може да се стабилизират, но са завишени- над 1000 в минута. Засмукваният въздух през капачката, обеднява горивната смес и в първия момент след отваряне, оборотите рязко падат, а след това се вдигат. Вдигането е вследствие увеличаването на отвора на байпасния канал, който се регулира чрез стъпковия мотор, а горивната смес се обогатява посредством клапата на дебитомера, която се отклонява повече от въздуха, влизащ през байпасния канал.

Потребител
Аватар

Мнение от borislav1980 » 12 Авг 2009, 13:38

OK колега разбрах те,трябва си центровка на колата просто казано :mhihi: да си се настрои на комютър въздуха и горивото което влиза.
Много благодаря за помоща да не се лутам и да се чуда какво и е.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: myCar 5.3
Мечтае да кара: още по-бавно
Детайли за колата: 04" X5 m57

Мнение от Владо » 12 Авг 2009, 14:25

я откачи щепсека на клапана за празния ход на студено и кажи кво става, че с тея центровки дето си ги замислил влизаш в "докато свят светува"...

Потребител
Аватар

Мнение от borislav1980 » 13 Авг 2009, 0:06

Колега ходих на сервиз и там ми казаха че колата ми няма натрупани грешки и се почудиха малко след като по късно тя изтина и започна да си го прави това с оборотите.Откачиха маркуча за картерните газове и ми каза да пробвам така да вида ден,два и след това пак да отида и наистина до сега поне нямам проблеми оборотите се оправиха ама какви са тези карерни газове и няма ли да ми направи проблем на колата след като го откачиха този маркуч?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Владо » 13 Авг 2009, 0:19

не ти е проблема в този маркуч... в момента сигурно от там се осигурява въздух, докато е студена и хвърля повече бензин... махни захранването на клапана за празния ход /ама сглоби тоз маркуч дето ти е откачен/... оборотите трябва да отидат на 2000... ако не стане така, смени клапана с работещ такъв от друга кола, и пак кажи какво става... а и в момента вкарваш нефилтриран въздух в двигателя, което надали е добра идея сама по себе си...
тъй мисля аз... късметче ...

Потребител
Аватар

Мнение от borislav1980 » 13 Авг 2009, 16:01

OK разбрахте значи ще си направя профилактика на тези маркучи дето са ми свързани с този за картерните газове и ще го закача обратно.Само че от там не би трябвало да влиза,а да излиза въздух мисла :| ,но както и да е.
Стъпковия мотор му откачах буксата като е студена,но оборотите не отиват на 2000 а се качват на около 1100.Иначе за проба нямам познат с такъв стъпков мотор за да пробвам така че се довериявам на диагностиката че е в ред и мисла да се насоча към дебитомера четейки из форума.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Владо » 13 Авг 2009, 17:30

преди да се впуснеш нататък горещо ти препоръчвам за последно да опиташ с друг клапан...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 330xd e46
Мечтае да кара: 645i cabrio

Мнение от Azereus » 13 Авг 2009, 23:44

дебитомера се хваща на диагностика, провери си маркучите към стъпковия мотор, тоя за картерните газове, гофрирания а може да гълта въздух от колекторите и като загрее да раздува и да спира. Пробвай да напръскаш колекторите (там дето е гарнитурата) с вода докато работи колата ако играенето спре значи там ти е проблема!
В ръка чаша държеше, чашата пълна и равна с люта бяла ракия и още върла магия! :)

Потребител
Аватар

Мнение от borislav1980 » 14 Авг 2009, 11:20

Първо да кажа че съм благодарен за помоща колеги.
Проверени са всички скоби и маркучи дето са наварзани по колекторите и самите колектори им правиха тест ,но са си ОК.
Другото интерсно нещо е че тази сутрин оборотите не само че не играеха а се държеха на 1000 :roll: тази кола почна да ме дразни ама за сега нема да пипам по добре високи и стабилни отколото да ми играят и аха да загасне.
Иначе и на мене ми се иска да пробвам с работещ клапан ама не мога да намера за сега,ако намера ще пробвам задалжително.
А иначе профилактика на маркучите с спирт ли мога да направа?

Назад към E36