система на ауспух 318is

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар

система на ауспух 318is

Мнение от changethegame » 11 Авг 2009, 15:48

Знам, че има много писано по темата, но не можах да намеря отговори на моите въпроси, значи преди няколко дни за да не блъсна едно момченце излетях в една дълбока канавка, слава богу само с леко пукната броня се разминах, обаче съм ударил тръбите на ауспуха и започна да се чува супер много колата, направо като трактор стана, колата е 318is M44 мотор, по принцип беше с катализатор, ама някаде са ми го отмакнали по сервизите...
Първият ми въпрос е за колектора, който изглежда така:
Изображение
Значи, като я качих на канал видях, че между колектора и двигателят има подлагани три слоя планки с размерите на колектора, това фабрично ли е или е преправяно :?:
Вторият ми въпрос е за системата на катализатора:
Изображение
Така изглежда заводско, обаче при мен самият катализатор липсва и на негово място е сложена изкривена тръба (този дето ми го е резнал бял ден да не види :evil: ), освен това трябва да има два датчика (номер 7 и 8 на схемата), при мен само номер 7 си е на мястото, от номер 8 и следа няма, какви могат да са последствията от това :?: Има ли вариянт да се оправи без да се слага катализатор, да се излъже по някакъв начин този датчик или и аз незнам какво :roll:
Третият ми въпрос е, понеже колата е доста шумна предполагам, че това от части се дължи на липсващият катализатор, като разглеждах забелязах че на моделите без катализатор изглежда ето така:
Изображение
Ако все пак някакси успея да го приспособя ще намалее ли шумът :?: Също така на схемата се вижда, че са две гърнета ли как се наричат не знам точно... и двете ли трябва да се монтират за да е цялостен ефекта :?: Има ли значение дали ще са нови или от морга, понеже катализатора има някакъв определен живот, при моделите без катализатор същото ли е...

P.S. Предварително се извинявам ако има допуснати неточности, но чесно казано не съм на ясно с ъс системата на ауспуха и за първи път ще правя такъв вид ремонт :roll:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 11 Авг 2009, 18:13

По какви сервизи ходиш, бе, човек, да ти свалят катализатора, еба си. Номер 8 е ламбда след катализатора, възможно е да я нямаш. Предполагам,че тази картинка не си я вадил по твоя ВИН... Най-добре отиди в сериз за ауспуси (Крафт, ЕМ комплект), за да видят къде какво се е изкривило, сложи и едно резонаторно гърне на мястото, където е бил катализатора, провери дали работи наличната лабмда на диагностика и си ок. Важното е, че си се разминал без сериозен инцидент...
Never mistake motion for action...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от kdl » 11 Авг 2009, 18:23

С такава предна част на генерацията е абсолютно тиха колата. Има 2-3 неща които може да са се случили с твоята:

Изображение

Може да си откъснал сглобката на средата на гърнетата. Там има 2 пружини и 2 дълги болта.
Може генерацията ти да удря в стабилизиращата щанга, понеже е близо.
Може просто да си пробил някое от гърнетата.

Както Leon ти казва, ходи да ти я погледнат, така на фантастика нищо няма да постигнем.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от changethegame » 11 Авг 2009, 19:07

Благодаря за бързата реакция колеги, наистина във Варна повечето сервизи са меко казано пинизчииски, много пъти ми се е случвало след лек ремонт да разбера, че ми липсват части от колата и съм се връщал да ги търся, уж от небрежност ги забравили, катализатора така и неможах да разбера къде е изчезнал, колебая се между два сервиза, понеже естеството на работа ми е такова, че щом ми звъннат някой път се налага да отреагирам веднага, в случаят така и стана и си оставих колата в сервиза повече от два часа (време преспокойно да ме ошушкат), а катализатора беше чисто нов, предният собственик го беше сменил :confused: Относно инцидента, наистина се разминах много леко, след три завъртания спрях на сантиметър от дърво, а предницата висеше във въздуха надвесена на десетина метра от морето, но аз съм такъв човек, че предпочитам аз да умра от колкото да убия невинно дете... Станалото станало, самоче останах озадачен от факта, че група шофьори на които бях запушил пътя, започнаха да свирят, помолих няколко човека за помощ, никой не ми помогна, след 40 минути чудене какво да правя и къв кран да намеря за да не падне колата, единствените които ми се притекаха на помощ бяха група цигани от село Каменар, евала на братята, те поне сърца имат... Но в много лирични подробности изпаднах, колега liloff, погледнах за изброените от теб неща, наистина тази сглобка я няма, стабилизиращата щанга е далеко, значи това отпада, а за пробитото гърне, вече утре в сервиза ще кажат. Колега Leon благодаря за информацията, чувал съм много добри отзиви за сервиза на Крафт, обаче само в София го има, същото е и с другият на Ем комплект, то на сервиз, че трябва да отида трябва, просто исках чрез темата да събера малко инфо, за да знам в сервиза празни приказки ли ми говорят или ще ми свършат работа, наистина искрени благодарности за съветите :bowdown:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от kdl » 11 Авг 2009, 19:23

Няма начин да нямаш сглобката... или ако я нямаш означава че задната част на гърнетата се движи абсолютно свободно като натиснеш задното гърне с крак. При мен се скъса и ревеше като ЗИЛ. За една заварка за 5лв. решиха проблема.

Успех и браво за реакциите. И братята не са лоши хора непременно. Аз преди малко щях да бъда отнесен (по абсолютно моя вина) от един дядо с Рено 19... Слава Богу, човекът имаше невероятна реакция. На едно гадно кръстовище в Ст.Град редовно оставам без видимост като правя ляв завой и колите ги виждам в последния момент...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от changethegame » 11 Авг 2009, 19:31

Да наистина задното гърне се движи свободно, във всички посоки и като го натисна с крак потъва и наистина звукът е като на ЗИЛ :mhihi:
Сега само остава да намеря свестен сервиз във Варна, ако някой от колегите ми препоръча няма да му се разсърдя...
А иначе инциденти, стават постоянно, който не кара той не знае, но добрите ги пази господ, да сме живи и здрави, то кола се купува :roll:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e36 318is COUPE M42

Мнение от PNR » 11 Авг 2009, 21:51

liloff написа:Няма начин да нямаш сглобката... или ако я нямаш означава че задната част на гърнетата се движи абсолютно свободно като натиснеш задното гърне с крак. При мен се скъса и ревеше като ЗИЛ. За една заварка за 5лв. решиха проблема.

Успех и браво за реакциите. И братята не са лоши хора непременно. Аз преди малко щях да бъда отнесен (по абсолютно моя вина) от един дядо с Рено 19... Слава Богу, човекът имаше невероятна реакция. На едно гадно кръстовище в Ст.Град редовно оставам без видимост като правя ляв завой и колите ги виждам в последния момент...

Коце внимавай аз пък денс в същия студентски останах без ХАЛОГЕНЧЕТА откраднаха ми ги :(
PNR@abv.bg
София
0888779546

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 12 Авг 2009, 11:28

changethegame написа:Да наистина задното гърне се движи свободно, във всички посоки и като го натисна с крак потъва и наистина звукът е като на ЗИЛ :mhihi:
Сега само остава да намеря свестен сервиз във Варна, ако някой от колегите ми препоръча няма да му се разсърдя...
А иначе инциденти, стават постоянно, който не кара той не знае, но добрите ги пази господ, да сме живи и здрави, то кола се купува :roll:

Не видях,ч е си от Варна, но със сигурност колегите от там ще помогнат със сервиз. Успех с ремонта!
Never mistake motion for action...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от changethegame » 15 Авг 2009, 15:09

Все пак намерих много свестен сервиз за ауспуси, даже момчетата се оказаха познати, та относно проблема, оказа се, че задното гърне имаше около 10см цепка с формата на усмивка, точно където влиза тръбата в задното гърне, сложих си и резонатор и ефекта беше много голям, много съм доволен, пък и всичко ми струваше 55лв с резонаторът и работата, резонаторът е чисто нов, някаква българска марка беше, ама не я запомних, сега единствено остава на диагностика да отида да видя за тоя датчик номер 8, въпреки че питах на няколко места и ми казаха, че няма значение, дали е там или не, обаче мен ме съмнява малко германеца да го е сложил ей така, надявам се да реша и този проблем...
Изображение

Назад към E36