Отличен саунд в Е39 - нe e проблем

Или всичките неща, които можем да натъпчем в един автомобил.

Модератор: Icco

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW

Отличен саунд в Е39 - нe e проблем

Мнение от JL » 20 Юли 2009, 18:44

Изображение

Изображение

Изображение
Изображение

Изображение

Изображение

Здравейте и от мен! Понеже почти всички собственици на Е39 си чупят главата как да получат приличен звук в в този автомобил реших да споделя и моят опит. Според мен замяната на оригиналните колонки (13см) в оригиналните места с други марки , дори много скъпи не дава добър резултат . За мен правилното решение е смяна с говорители 17см. Няма смисъл да се инвестират 500 или дори 1000 лв за " най-висок " клас 13-ки като с малка преработка на вратата се осигурява място и обем за по-голям , по-мощен и добре свирещ 17см. Най добрата новина е че след монтажа на 17см колони в затворен обем!!! вратата изглежда като оригинална . В този обем говорителите работят линейно от 50-60Hz . Пищялките са в оригиналните места в триъгълника. Естествено оригиналното радио замина на тавана , а мястото му зае CD Alpine с iPod , bluetooth и управление от волана. Ламарината на ски багажника я изрязях и монтирах сабуфер в затворен обем , насочен напред. Всички колони са през усилватели без пасивни филтри. Като цяло се получи страхотен качествен и мощен звук - такъв , какъвто този автомобил заслужава!!! :D
Последна промяна JL на 21 Юли 2009, 20:40, променена общо 6 пъти

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 M52B20TU '00 Shadowline
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от darko1 » 20 Юли 2009, 20:07

Браво колега много добре изглеждат вратите все едно 4е са били там говорителите фабри4но :winky:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от JL » 20 Юли 2009, 23:04

Така и така отворих темата , която може да се окаже интересна реших да опиша и целия проект :idea:
Естествено най-трудното решение е преработването на вратите и раздялата с оригиналното радио. Изборът е Alpine 9887 с вграден IMPRINT процесор и 24 битов ЦАП . За да легне на мястото си използвам пласмасова приставка която не седи много красиво но е временно решение. Радиото е с три изхода за усилватели - избрах тилентова система - суб,среди и високи .Съответно един усилвател за баса, един за среди и един за пищялките. Така усилвателите не се товарят излишно а и настройката на системата е с по-големи възможности за корекции. За сабуфер използвам JL audio 13W7 в затворена кутия 60 литра от дебелостенен МДФ.
http://picbg.net/img.php?file=4c356dd18b07c4a4.jpg
Усилвателя за него е JL audio 1000/1
http://picbg.net/img.php?file=c29b144f658ec4c3.jpg
Усилвателите за среди и високи са съответно JL audio 300/2 и 300/4. Окабеляването на сандъка отне около един ден а заради тесния отвор на багажника част от него го сглобих вътре в багажника :)

http://picbg.net/img.php?file=c19325998e6d0571.jpg

http://picbg.net/img.php?file=bc7f7ce2bfb348f8.jpg

За изработването на вратите се доверих на колегите от Авител , които наистина си разбират от работата :D . Оригиналните колонки ( с размер 12-13см) бяха демонтирани заедно с пластмасовите им обеми. На тяхно място колегите изработиха от дърво подобни кутии , но много по-големи , като използваха свободното вътрешно пространство между кората на вратата и стъклото. Като обем се получиха около 10 литра с дълбочина 10-11см и отвор за 17см говорител. Кората на вратата също беше преработена и претапицирана с кожа
http://picbg.net/img.php?file=053d328de71a7b91.jpg

http://picbg.net/img.php?file=24859050e8732a08.jpg

Вратата и кората са добре облепени и звукоизолирани така, че и при сериозно усилване не се чуват паразитни вибрации и дрънчене :guitarist:

На тези места легнаха пробно едни уфери на Сони , но резултатът се оказа толкова добър , че май ще ги оставя за постоянно ;) .За пищялките се колебаех между MB Qwart premium и JL audio но последните ми харесаха повече като звук- чисто субективно. За задна система не се замислям. Отпред се получава достатъчно налягяне и много приятно стерео . С две думи много добра система в Е39 въпреки всички мнения които прочетох - колко проблемна за музика е тази кола.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e 39 tds sedan

Мнение от dragohr » 26 Юли 2009, 23:10

браво колега, няма проблемна кола за узвучаване а хора които незнаят какво искат :)

М3 Пристрастен
Аватар
Кара: E38 735i

Мнение от Веселин|Василев » 28 Юли 2009, 16:04

А за не претенциозните към мощност, а към качество и приличен бас, какво можете да ми препоръчате като 13-ка колона? Гледах някакви на Hertz за 200-300лв и в магазина свиреха доста добре, ама дали не е защото там е доста широко и празно?
Живота е прекалено кратък за лоша музика, грозни жени, бавни коли и проблемни връзки!!!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от JL » 28 Юли 2009, 17:26

Благодаря на Марио за коментара :wave:
Държа да поясня , че не използвам никакви пасивни филтри , още по-зле тези на колата. От пищялките и от колоните кабелите отиват директно в усилвателите. За честотата на сряза на кросовера и стръмността се грижи IMPRINT процесора на Alpine . Аз лично му се доверявам напълно. Той също прави автоматично и времезакъсненията на всички говорители в системата.

Изображение

Изображение

Относно честотната характеристика също нямам забележки , получи се доста линейна , пък и " сцената " си е съвсем на място. Все пак музиката я направих за свое удоволствие а не за състезание ЕММА .Замислял съм се и за трилентова система , но за сега ще почина малко :D За сравнение руснаците ( Автозвук ) успяват да монтират трилентов Morel Elate в тези врати , а там средата е доста голяма.

Потребител
Аватар
Кара: ше m40b16,m10b16....а сега m20b20
Мечтае да кара: e30 M3 EVO

Мнение от linkina » 03 Авг 2009, 14:22

Колега направил си нещо страхотно с е39-та,и наистина не ти трябват други филтри,това е хубавото на системит Alpine с Imprint(процесора) настроиването на звука си е автоматично и съм сигурен че шофирането вече ти е още с по голямо удоволствие ;) .А темата ти е страхотна.
lpu

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 530XD, 2015
Детайли за колата: 530XD, 2015

Re: Отличен саунд в Е39 - нe e проблем

Мнение от Triforce » 03 Апр 2010, 12:56

Здравейте и от мен!
От вчера наследих БМВ Е39 и като фен на силната музика имам проблем - колата е с касетофон. Ами баща ми си слуша радио човека, той даже и касетофона ако има 100 часа работа за 7 години ще е добре. Та ме интересува тази пластмаса, която се слага на мястото на Double DIN касетофона с радиото от къде и за колко пари може да се намери? Гледам, че сте махнали двойното CD/CASSETE и сте сложили единичен Алпайн. И аз искам така, понеже двоен алпайн под 500 лева няма :) Много ще се радвам да ми споделите, че това е първото нещо, което искам да сменя. След това ще мисля за колонки - всичко с времето си :)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от JL » 03 Апр 2010, 14:21

Пластмасата за радиото не е проблем да се намери, има я в почти всеки център за кар аудио и струва трийсетина лева. Аз лично я задържах седмица-две и я махнах, че не седи красиво.
Разглобих въпросното радио с касета, изрязах лицевата пластмаса и вградих 7" монитор, който изглежда като оригинален, като са запазени част от бутоните и копчето за усилване. Към монитора съм вързал мултимедиен хард диск 500G за музика, видеоклипове и филми, като звука минава през Алпина, който вече не се вижда, а се управлява от бутоните на волана. Към монитора освен харда съм сложил и навигация на I-Go, която работи с дистанционно и се гледа доста добре на голям екран.Другата екстра е камерата за заден ход.
Скоро ще направя тема със снимки, но преди това искам да поставя тъч скриин на монитора плюс още няколко дреболиики, които ще направят проекта уникален.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 530XD, 2015
Детайли за колата: 530XD, 2015

Мнение от Triforce » 08 Апр 2010, 18:10

Здравей, отновно! Намерих си такава пластмаса в Габрово за 35 лева и брат ми може да ми я донесе. Проблемите, обаче са 2. Първият е - то хубаво има пластмаса, ама като взема някой Алпайн, как става захващането отзад? И също така му предложили някакъв преходник от стандартната система на БМВ към нещо друго - явно евробукса. Ще се радвам да ми посяниш захвата, основно и отделно ако си запознат с другото :)

ентусиаст
Аватар
Кара: ше е36,е39, сега и аз незнам
Мечтае да кара: М5

Мнение от sean-john » 13 Май 2010, 19:43

Kолега да те попитам този мултимедиен хард диск как си го вързал към монитора ? само чрез аудио/видео кабел ? и как става управлението му ,чрез дистанционно ?... питам защото ми е любопитно дали на Pioneer AVH-P5000DVD ще може да се сложи такъв хард ... а проблема с вибрацийте как си го решил (за харда) ,а захранване :)) ако можеш сподели малко повече инфо :) следя темата явно още неща добавяш :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от JL » 14 Май 2010, 18:24

За добавянето на нови неща си напълно прав! Непрекъснато излизат толкова интересни и нови глезотиики, че просто няма край. А и идеята с хард диска е доста стара, виждам че колеги от форума отдавна ги ползват за музика и видео. При мен засега харда работи с дистанционно. На задната страна има изходи RSA за аудио и видео, оптичен изход, HD и букса за захранване 12волта, така че работи директно на захранване от колата. Единствено ми се наложи да го разглобя, за да изкарам датчика за дистанционно на удобно място на таблото, където не пречи, не се вижда и работи. За по-удобно направих кабела на букса, за да ми е лесно да разкачам диска, когато го пълня с нови неща. Като място седи в жабката и няма проблем с вибрации.
За твоя случай ако не се лъжа отзад на радиото трябва да имаш USB. Тогава не ти е нужен мултимедиен хард, а най обикновен външен USB хард диск за лаптоп. Скоро си играх с един от последните модели дабъл дин на Пайнер с USB и четеше през него всички аудио и видео формати и работеше с тъч скриина! Твоето радио не е от съвсем последните модели, но мисля че няма да има проблем с видео форматите - просто си длъжен да го пробваш преди да инвестираш.
А аз засега търся начин за обучаване на универсално дистанционно, което да работи през тъчскриин. Може с Windows mobile 5 или 6. Ако има някой достатъчно просветен колега, който е наясно с въпроса, нека да помага.

ентусиаст
Аватар
Кара: ше е36,е39, сега и аз незнам
Мечтае да кара: М5

Мнение от sean-john » 14 Май 2010, 19:07

Извинявам се,че така ти се намесвам ,но ми е интересна темата за мултимедиа като цяло в автомобила :) а иначе за съжеление моя модел не може да възпроизвежда видео формати от усб :( , но пак не е такъв проблем 200-тина лева е 1 мултимедиен хард...който чете "от-до" :) аз за сега няма да правя нищо ново,но ще следя темата :yes:

п.с. би ли погледнал моята тема и ако имаш идея за някаква сносна предна линия (само че имам малко изисквания :oops: ) да предложиш,може и на ЛС да не разводняваме тука. Мерси

Назад към Car аудио и видео