Горди ли сте, че сте Българи?
Модератор: Общи модератори
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
от време на време е хубаво да се поглеждаме и отстрани
http://www.nytimes.com/2008/10/16/world ... garia.html
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- hemicharger
- старши ентусиаст
-
- Кара: всичко на колела
- Детайли за колата: E38 IAL 07.2001
Горд съм, щот съм обикалял страните от 3тия свят и съм виждал че може да има по-зле от нас 

Drugs... rock 'n' roll... bad-ass vegas whores... late-night booty calls... shiny disco balls...
- miroslav4ev
- младши ентусиаст
-
- Кара: БМВ 325 ТД '93
- Детайли за колата: тъмно син металик
- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
steeN написа:от време на време е хубаво да се поглеждаме и отстрани
.....The nation’s homegrown mobs of men in black — the “mutri,”.....

- BFM
- младши ентусиаст
-
- Кара: на 3-та
steeN написа:от време на време е хубаво да се поглеждаме и отстрани
Направо се поцепих от гордост...
Силният прави толкова ,колкото може, слабият страда толкова ,колкото трябва!
- ACCELERATOR
- младши ентусиаст
-
- Кара: E34
- Мечтае да кара: E34
Като чета повечето мнения, оставам с впечатлението, че ако не си горд, значи те е срам. Доколкото разбрах, повечето, които са горди че са българи, са горди, защото.. са се родили тук. Или.. защото оцеляваме, въпреки трудностите.
Е, хубаво, но това повод за гордост ли е? Родил съм се тук, ОК. Оцелявам и аз някак си. Даже се гордея със себе си, че оцелявам в тази държава и не се лишавам от нищо. Но да съм горд, че съм българин? Все още Не.
Всъщност, сега, след изборите, съм малко по-горд от преди. Защото ние българите показахме, че не ни е безразлично какво се случва в държавата ни, и че ИСКАМЕ ДА СМЕ ГОРДИ С НЕЯ. Ще съм горд наистина, ако имаме гражданско общество. Ще съм горд, ако новото правителство донесе промяна - борба с корупцията, с престъпниците, присъди за измамниците, възстановени еврофондове, нови пътища и т.н. Но дори и това да не стане, ще съм горд, ако ние българите, се вдигнем и ги изметем, както се вдигнахме да гласуваме. И така отново и отново, докато нашата страна заприлича на Словения или Хърватско. Те имат причина да се гордеят - преди 20г бяха далеч зад нас, преживяха тежки войни, а сега.. Който е ходил там - знае как е сега.
А тези, които сега се гордеят, бих искал да ги попитам - защо точно се гордеете (освен, че сте родени тук, и че оцелявате)? Тази фалшива гордост ни е насадена още като деца - в детската градина, в началното училище.. Едно от първите стихчета, които всеки от нас е научил на изуст, е „Аз съм българче“. В подсъзнанието си ние сме горди, инстинктивно отговаряме „да“. Ако попиташ защо, повечето отговарят също така инстинктивно - защото съм роден тук, защото природата е хубава, защото имаме велика история - всичко това ни е насаждано в детските години. Но дали това е повод за гордост?
Родени сме тук - какво от това? Имаме красива природа - защо да се гордеем, след като я съсипваме? Историята - да, има велики моменти, но историята, която създаваме В МОМЕНТА, не е повод за гордост не само на нас, ами и за внуците ни.
Не може да се гордееш, че СИ еди-какъв-си. Не може да се гордееш, че си висок, нисък, слаб, дебел, мъж, жена, българин, турчин и т.н. Можеш да се гордееш, ако си постигнал нещо, т.е. от действията си. За да бъда горд, че съм българин, трябва ние като нация да постигнем нещо повече, освен да търпим и да оцеляваме, и аз по някакъв начин да допринеса за това. Дано някой ден да имаме наистина повод да се гордеем, че сме българи, пожелавам го на всички!
Е, хубаво, но това повод за гордост ли е? Родил съм се тук, ОК. Оцелявам и аз някак си. Даже се гордея със себе си, че оцелявам в тази държава и не се лишавам от нищо. Но да съм горд, че съм българин? Все още Не.
Всъщност, сега, след изборите, съм малко по-горд от преди. Защото ние българите показахме, че не ни е безразлично какво се случва в държавата ни, и че ИСКАМЕ ДА СМЕ ГОРДИ С НЕЯ. Ще съм горд наистина, ако имаме гражданско общество. Ще съм горд, ако новото правителство донесе промяна - борба с корупцията, с престъпниците, присъди за измамниците, възстановени еврофондове, нови пътища и т.н. Но дори и това да не стане, ще съм горд, ако ние българите, се вдигнем и ги изметем, както се вдигнахме да гласуваме. И така отново и отново, докато нашата страна заприлича на Словения или Хърватско. Те имат причина да се гордеят - преди 20г бяха далеч зад нас, преживяха тежки войни, а сега.. Който е ходил там - знае как е сега.
А тези, които сега се гордеят, бих искал да ги попитам - защо точно се гордеете (освен, че сте родени тук, и че оцелявате)? Тази фалшива гордост ни е насадена още като деца - в детската градина, в началното училище.. Едно от първите стихчета, които всеки от нас е научил на изуст, е „Аз съм българче“. В подсъзнанието си ние сме горди, инстинктивно отговаряме „да“. Ако попиташ защо, повечето отговарят също така инстинктивно - защото съм роден тук, защото природата е хубава, защото имаме велика история - всичко това ни е насаждано в детските години. Но дали това е повод за гордост?
Родени сме тук - какво от това? Имаме красива природа - защо да се гордеем, след като я съсипваме? Историята - да, има велики моменти, но историята, която създаваме В МОМЕНТА, не е повод за гордост не само на нас, ами и за внуците ни.
Не може да се гордееш, че СИ еди-какъв-си. Не може да се гордееш, че си висок, нисък, слаб, дебел, мъж, жена, българин, турчин и т.н. Можеш да се гордееш, ако си постигнал нещо, т.е. от действията си. За да бъда горд, че съм българин, трябва ние като нация да постигнем нещо повече, освен да търпим и да оцеляваме, и аз по някакъв начин да допринеса за това. Дано някой ден да имаме наистина повод да се гордеем, че сме българи, пожелавам го на всички!
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
ACCELERATOR написа:Не може да се гордееш, че СИ еди-какъв-си. Не може да се гордееш, че си висок, нисък, слаб, дебел, мъж, жена, българин, турчин и т.н. Можеш да се гордееш, ако си постигнал нещо, т.е. от действията си. За да бъда горд, че съм българин, трябва ние като нация да постигнем нещо повече, освен да търпим и да оцеляваме, и аз по някакъв начин да допринеса за това. Дано някой ден да имаме наистина повод да се гордеем, че сме българи, пожелавам го на всички!

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- nightdriver
- ентусиаст
-
- Кара: 530da turing
ACCELERATOR написа:Като чета повечето мнения, оставам с впечатлението, че ако не си горд, значи те е срам. Доколкото разбрах, повечето, които са горди че са българи, са горди, защото.. са се родили тук. Или.. защото оцеляваме, въпреки трудностите.
е, това е колега!!!
браво за дар словото!!!
- Alexi
- старши ентусиаст
-
- Кара: буретата да пресъхват
- h4ckED
- ентусиаст
-
- Кара: триста двайсе и пеш
Като гледам този клип наистина България има доста красиви места. Но ако бяха снимали улиците в градовете които са все така "чисти" ...
Както каза колега по горе - и да и не ... но не съжелявам че съм българин определено !
Както каза колега по горе - и да и не ... но не съжелявам че съм българин определено !

M - The most powerful letter in the world
- |`oTuH
- ентусиаст
-
- Кара: 2005 E61 525d
- Мечтае да кара: просто да кара...
- Детайли за колата: <3
- Biankonero
- младши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Bogat-Beden написа:Бай Ганьо се има за тарикат..И като такъв,може и в кучи г.з да е заврян,ама "тарикат мъж не писка"-тоест ,ще се преструва и ще обяснява как се оправя перфектно и се чуства супер видиш ли...
Друг е въпроса,че излезе ли отнякъде по-"далавера" и ще избЕга с 300 натам..а думите му струват точно..нищо..Така че,не ми говорете ,мнозинството псевдо патриоти
Абе хора разни, само че като мнението ти се различава от това на другите, няма нужда да слагаш епитети и квалификации като "псевдопатриоти" - нито познаваш хората, които визираш, нито требе да съдиш за другите по себе си... най-много да получиш некоя "по Ганювски"... Като не ви харесва, викни си Nukem на среща и си обсъждайте каква мизерия е тук и ронете крокодилски сълзи... кой че не е испанец, кой че не е от еди къде си...
ACCELERATOR написа:А тези, които сега се гордеят, бих искал да ги попитам - защо точно се гордеете
Човек най-общо може да се гордее с 2 неща:
1 - Неща, за които той има личен принос (образованост, просперитет, хубаво семейство и деца и т.н.)
2 - Неща, които са даденост (месторождение, история и природа на държавата и т.н.)
По първата точка аз се гордея щото примерно като отида в чужбина по работа и се представя на ниво всички "чужденци" ме гледат с уважение и респект. Може в началото да са ме посрещнали по дрехите (вероятно са чували басни за БГ крадците и мафията и т.н.), но след това са ме изпратили по акъла (след като съм показал, че съм на тяхното ниво, а понякога и по-високо). Ей за това се гордея - че мога с гордо вдигната глава да кажа, че съм българин, а "чужденците" насреща да ме гледат в очите и да заключат, че българите изобщо не сме били лоши хора, дори напротив! За съжаление винаги е имало наши сънародници, които с действията си са съсипвали представата на чужденците за България, но аз вярвам, че има много способни българи, които "замитат оаканото", представят родината в положителна светлина и като цяло са двигател на просперитета на цялата държава.
По втората точка трябва да съм сляп, за да не видя красотите на България или неграмотен, за да не съм чел славната история на страната ни. Както и много други неща. Е вярно, все ще се намери някой сънародник, който да сочи с пръст, че някой "мафиот" бил изсякъл гора, за да си построи палат. Добре де - "мафиотите" са изсекли 1 или 10% от българските гори, но останалите 90 или 99% са си тук и всеки може да им се любува! Ама не - тези индивиди не искат да се радват на българската природа, те просто завиждат, че някой е постигнал нещо, за което на тях или не им стиска или не им стига акъла. И те разбира се не си признават, че НЕ се гордеят поради собствените си качества и нещата които (не) са постигнали в живота, а винаги намират други причини извън тях самите.
Аз съм българче и силна
майка мене е родила;
с хубости, блага обилна
мойта родина е мила.
Аз съм българче. Обичам
наште планини зелени,
българин да се наричам –
първа радост е за мене.
Аз съм българче свободно,
в край свободен аз живея,
всичко българско и родно
любя, тача и милея.
Аз съм българче и расна
в дни велики, в славно време,
син съм на земя прекрасна,
син съм на юнашко племе.
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Да бе,Българската природа...ех какво беше едно време,като "ех какви Българи е имало"
Нито природата нито велики Българи
Убаво ми е защото е моята страна,но ми е убаво като на някой извратеняк,както ми е убаво в софия-мръсна,пренаселена,но моята София,е така ми е убаво и в България-мръсно,замърсено,СКЪПО,мангасари и турчеещи се българи
Не виждам гордост в това,освен криворазбрана гордост като "изакаш" нещо да обявиш колко си горд от творението си
Нито природата нито велики Българи
Убаво ми е защото е моята страна,но ми е убаво като на някой извратеняк,както ми е убаво в софия-мръсна,пренаселена,но моята София,е така ми е убаво и в България-мръсно,замърсено,СКЪПО,мангасари и турчеещи се българи
Не виждам гордост в това,освен криворазбрана гордост като "изакаш" нещо да обявиш колко си горд от творението си