проблем с ел. стъкло , неще да се затвори - решен проблем !

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар

проблем с ел. стъкло , неще да се затвори - решен проблем !

Мнение от toni3d1 » 11 Юли 2009, 9:52

вчера докато си седях в колата ми се стори , че 1ното стъкло не е добре затворено . натиснах бутончето за да го кача нагоре и се чуваше само как моторчето върти все 1 на празно като на моменти прещраква нещо , а стъклото непомръдва . натиснах бутона да го сваля надоло и след това нещеше да се качи само . играх си на ръка по малко , по малко да го затворя . свалях кората , по металните механизми няма нищо но нещо каточели става в онази кутиика за която е захванато ел.моторчето . някой имал ли е такъв проблем ? и някой сеща ли се какво може да е ?
......................................................................................................................

ДНЕС 19.07.09 реших проблема със стълкото с малко помощ . свалихме машинката небеше толкова трудно . разглобихме там където е механиката на моторчето . има 1но зъбно колело и 1 червек , съжелявам че не го снимах . зъбното колело има нещо като съедуинител в средната си част които е задвижван от ос в сърцевината си . та този съединител беше се развалил . беше спукана пласмасата която е в средата на зъбното колело . решението беше 3 дупки с малка боргиика и 3 винта на тези места които държат контра на колекото и го зацепват твърдо . сега вече си ми работи стъкалцето :) благодаря на всичко колеги от форума . ! ако някой има въпроси да пише лс.
Последна промяна toni3d1 на 19 Юли 2009, 19:49, променена общо 2 пъти

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ...don`t drive fast, just fly low
Мечтае да кара: E36 M3

Мнение от BT9028BA » 11 Юли 2009, 10:27

Моята кола имаше същия проблем - бях я оставил в гараж повече от 3 седмици и не бях си вдигнал до горе шофиорското стъкло - когато я изкарах от гаража разбрах че неще да се дигне нагоре а надоло си слиза и започнах да отварям и затварям вратата и стъклото постепенно почна да се дигна

младши ентусиаст
Аватар
Кара: '01 E46 318Ci

Мнение от joreto_88 » 11 Юли 2009, 10:55

Проблема е в самото моторче. Моторчето в единия си край завършва с червяк, този червяк завърта едно пластмасово зъбно колело, а пък пластмасовото зъбно колело завърта металното зъбно колело, което се намира от външната страна на моторчето и задвижва самия механизъм на стъклото. Проблема е в пластмасовото зъбно колело. Износени са му зъбите и червяка неможе да го завърти. Аз купих друго моторче, което пък се движеше по-бавно, но за сметка на това му беше здраво зъбното колело. От 2-те сглобих 1 и вече няколко месеца нямам никакъв проблем.
E36 318i sedan '95
Е36 320iA coupe '93

Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от toni3d1 » 11 Юли 2009, 12:10

joreto_88 написа:Проблема е в самото моторче. Моторчето в единия си край завършва с червяк, този червяк завърта едно пластмасово зъбно колело, а пък пластмасовото зъбно колело завърта металното зъбно колело, което се намира от външната страна на моторчето и задвижва самия механизъм на стъклото. Проблема е в пластмасовото зъбно колело. Износени са му зъбите и червяка неможе да го завърти. Аз купих друго моторче, което пък се движеше по-бавно, но за сметка на това му беше здраво зъбното колело. От 2-те сглобих 1 и вече няколко месеца нямам никакъв проблем.
аз отвих 4 те болта на моторчето но от там нищо не се вижда . за да стигна до този червяк какво трябва да направя ? трябва да сваля абсолютно всичко което е по вратат ли ? механизми , стъкло и т.н ... ?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: '01 E46 318Ci

Мнение от joreto_88 » 11 Юли 2009, 14:14

toni3d1 написа:аз отвих 4 те болта на моторчето но от там нищо не се вижда . за да стигна до този червяк какво трябва да направя ? трябва да сваля абсолютно всичко което е по вратат ли ? механизми , стъкло и т.н ... ?

За тази цел се вади целия механизъм. Има голяма вероятност, ако не е свалян до сега да е занитен и трябва да играе бормашината, както в моя случай. Развиваш гайките или разпробиваш нитовете, като преди това откопчаваш водачите (тези белите пластмасовите). Вадиш механизма и самото моторче е захванато с 3 болта еврейски звезди от задната страна. Развиваш ги, отделяш моторчето от механизма, отваряш го и гледаш вътре какво се случва. Внимавай със зегерката на зъбното колело отвън дето е, че мойта изхвърча и една камара време я търсих докато я намеря. Стъклото не е нужно да се вади, само трябва да внимаваш да не го изпуснеш надолу след като го разкопчаеш от механизма.
E36 318i sedan '95
Е36 320iA coupe '93

Изображение
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e60 530i SMG

Мнение от PIPERKOV » 11 Юли 2009, 14:34

joreto_88 написа:Проблема е в самото моторче. Моторчето в единия си край завършва с червяк, този червяк завърта едно пластмасово зъбно колело, а пък пластмасовото зъбно колело завърта металното зъбно колело, което се намира от външната страна на моторчето и задвижва самия механизъм на стъклото. Проблема е в пластмасовото зъбно колело. Износени са му зъбите и червяка неможе да го завърти. Аз купих друго моторче, което пък се движеше по-бавно, но за сметка на това му беше здраво зъбното колело. От 2-те сглобих 1 и вече няколко месеца нямам никакъв проблем.

И там при 4ервя4ната предавка има и един кръгъл(доста особен)гумен тампон,който омекотява крайното положение на стъклото и при мен този тампон се бе6е разтро6ил напар4ета,провери и него когато разглабя6.
Другото за което се се6там е има едно рамо което държи цялата механика,хванато е с болт към долната 4азст на вратата,понякога болта се разхлабва,механикат мръдва и от се изкривява стъклото и неможе да се вдига,но при теб е по вероятно проблема с предавката

младши ентусиаст
Аватар
Кара: '99 BMW 523I M52TU Sedan
Мечтае да кара: само BMW

Мнение от Ivan_BMW » 11 Юли 2009, 18:07

И аз имах същия проблем и като развалих моторчето,на пласмасовото зъбно колело имаше 3 шиока които влизат в гумения тампон те се бяха счупили и затова не ми се вдигаше стъклото. Колега и при свалянето на механизма внимавай много с пласмасовите водачи че аз единия го счупих. :)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от toni3d1 » 11 Юли 2009, 19:08

така като ви слушам по-добре да не го оправям .... проблема е , че нямам и млиматик а не се трае в колата като се напече защото е и тъмна и вътре става ужасно горещо . някой знае ли в Пловдив добри майстори на ел.стъкла ?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от toni3d1 » 19 Юли 2009, 19:52

проблема е решен :) писъл съм в началото на темата :)

Назад към E36