Подгрев на страничните огледала - къде да ги вържа?

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e39, VW Golf, Audi
Мечтае да кара: Е60 М5

Подгрев на страничните огледала - къде да ги вържа?

Мнение от dokie » 05 Юли 2009, 0:32

Ще взимам огледала с подгрев, но колата ми няма зимен пакет и ще трябва да си правя аз инсталацията.
Има ли възможност да се върже някъде и да стане както е оригиналното или трябва някакъв модул за управление? Нали греят постоянно под определена температура - познат имал е34, сега е39 каза, че и двете имат датчици на самите огледала и са към + от контакт...сами решават кога да включат - ама тези, които ще взимам са от е36. Ако това с датчиците е вярно - мога ли да им ги добавя?
Вариантът с връзване към отоплението на задното стъкло не ми се нрави, за да не му объркам нещо работата, а и поради незнание къде трябва да се върже точно и да няма проблем.
Благодаря!

Иван Иванов.

ентусиаст
Аватар
Кара: шлеп

Мнение от rottweiler » 05 Юли 2009, 1:01

при мен оригинално си се подгряват със задното стъкло. Би трябвало към него да ги вържеш

ентусиаст
Аватар

Мнение от Postman » 05 Юли 2009, 9:25

Много е вероятно инсталацията да съществува, така че след монтирането на огледалата подгряването да работи. Поне при мен, както и при още няколко човека, беше така като сложих огледала с подгряване. Аз също нямам зимен пакет.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 05 Юли 2009, 10:19

aHToHuO написа:при мен оригинално си се подгряват със задното стъкло. Би трябвало към него да ги вържеш

Едва ли е оргинално така-подгряването се включва самостоятелно под определена температура.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E34TDS , CL 500, Е65

Мнение от klintan66 » 05 Юли 2009, 10:39

Postman написа:Много е вероятно инсталацията да съществува, така че след монтирането на огледалата подгряването да работи. Поне при мен, както и при още няколко човека, беше така като сложих огледала с подгряване. Аз също нямам зимен пакет.
Тоест там някъде под кората на вратата си имал свободна букса за подгряване на огледалата ?

ентусиаст
Аватар

Мнение от Postman » 05 Юли 2009, 11:18

Буксата е само една с четири кабела (черен, кафяв, син и бял ако не бъркам) и е еднаква без значение дали има или няма подгряване (поне при мен беше така, за кола 95-та година говоря). Разликата е в частта от ел. инсталацията на самото огледало, постоянният плюс на подгряването явно е подаден независимо от типа на огледалото. Буксата за съжаление се намира под кората на вратата, което налага кората да се свали изцяло... друго по-специфично не се сещам при подмяната на огледалата.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 7er

Мнение от Stanchev » 05 Юли 2009, 11:25

аз имам оригинален подгрев на огледалата, пръскалките на стъклата и ключалките....
огледалата греят нон стоп :roll:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 05 Юли 2009, 12:19

Не знам ,може и да греша.Но ,не би трябвало да работят при 40 градуса ,както и само с пускането на отоплението на задното стъкло. :roll:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Stanchev » 05 Юли 2009, 12:45

ами и на 36-цата са ми така :roll:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 05 Юли 2009, 13:20

Stanchev написа:ами и на 36-цата са ми така :roll:

и на мен са така на Е32-ката
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Stanchev » 05 Юли 2009, 19:29

между другото ако някой е разглобявал стъкло с подгрев като махнете пластмасата самият подгрев е писти. има 2 начина на свързване и може да се "модне" да грее повече или по-малко ;)
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: шлеп

Мнение от rottweiler » 06 Юли 2009, 4:52

zvetiko написа:
aHToHuO написа:при мен оригинално си се подгряват със задното стъкло. Би трябвало към него да ги вържеш

Едва ли е оргинално така-подгряването се включва самостоятелно под определена температура.

Може и да си прав. Не съм забелязвал дали под определена Т греят сами, но съм сигурен, че като пусна подгрева на задното и страничните се топлят.

ентусиаст
Аватар

Мнение от dokie » 06 Юли 2009, 23:53

Така....... какво направих днес - взех огледала с подгрев, но след като разглобих цялата шофиорска врата и всичко под волана установих, че нямам кабели (изобщо инсталация) за подгрев, а и няма да мога да си прокарам - заради тази букса на самата врата. (За сметка на това пък има 2 кабела, отиващи към ключалката на вратата - интересно :confused: ).
Огледалата са '00 и '03 година, съпротивление ~10 Ома на външната температура и теглят ток при контакт ~1А. Когато ги пуснах да нагряват с повишаването на температурата започна да спада консумацията на тока - което ме накара да се замисля дали няма някакъв терморезистор, който да повишава съпротивлението си при загряване и да намалява тока... явно има нещо... а огледалата си понапичат и после поддържат...
По отношение на връзването - установих, че на контакт има ток в самото огледало от кабелите за ел. огледалата - по "емпиричен"* :roll: път установих, че на Кафяв и Син кабел (на гърба на моторчето) дава 12V и не смущава работата на огледалата... сега единственото, което забелязвам е, че когато движа нагоре или надолу едното огледало - другото само цъка леко, но не се движи - и тъй като огледала настройвам веднъж-два пъти в година - не мисля, че ще ми е проблем.

Хайде давайте сега отзиви...

* с пробна лампа, мултицет и нагревателя... ;)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 07 Юли 2009, 0:06

ако си учил навремето електротехника ( то май и във физиката го имаше) там пише че с повишаването на температурата на даде проводник, неговото съпротивление се повишава => тока минаващ през него намалява
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от dokie » 07 Юли 2009, 0:22

_65536_kb_sec_ написа:ако си учил навремето електротехника ( то май и във физиката го имаше) там пише че с повишаването на температурата на даде проводник, неговото съпротивление се повишава => тока минаващ през него намалява

Де да знам - доста се намали - от около 1А до 0.6А за 1-2мин. и направо го спрях, та не знам дали щеше още да пада... ама това си е почти удвояване на съпротивлението... просто доста ми се вижда - не зная колко е нормално.
А в езиковата по "физика" бях най-добър от целия клас и не съм учил такова нещо - извода ;)
ПП: много ти благодаря пак за съвета днес..."оправих" я вратата... :twisted:

Назад към E34