... има ли някой .. там .. горе? или..

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

в какво вярвате?

има господ - там ... горе и вижда всичко и се меси
71
37%
има господ - във всеки един от нас и се меси
42
22%
има господ - някъде... но не се меси
26
14%
няма такива глупости- не ми минават такива
51
27%

Общо гласове : 190
ентусиаст
Аватар

Мнение от Eva* » 11 Юни 2009, 20:54

Фил написа:Благодаря.

С удоволствие бих се включил в дискусия на тази тема, но наистина нека бъде дискусия. Нека не се включват фанатици, които искат да ме убедят, че са прави, без нито един логичен довод.

Да, може да стане хубава дискусия.

Ето, един довод. Като ученичка в 1-ви курс /днес 9-ти клас/ имах учителка по физическо, която имаше изключително лош характер. Семейството ми е разбрано, родителите ми са интелигентни хора, не избухливи, спокойни. Всичко опитахме, в това число и аз, да не ме тормози, наказва, обижда. Родителите ми какво ли не правиха, да я омилостивят. Говориха с нея, разпитваха, търсиха вина в мен, в нея... Со кротце, както се казва. И проблема, хич не беше в предмета, който преподаваше, просто тормоз, клеветене, гласуване за намаление на поведението, лъжи, омазване, тъпи наказания... Дори успя да ми издейства намаление на поведението, за какво, никой не разбра в крайна сметка, дори и директора. Мина време и малко преди да завърша претърпя катастрофа и завърши със сериозни травми в болница, много далече от България. Надявам се, да е жива и здрава и сега, никога не съм и мислила лошото. И до сега не мога да разбера, кое провокира тази жена към злост. Но, Господ, си знае работата.

Надявам се, да е достатъчен един пример, че "всеки си носи кръста".

Тук въобще не застъпвам темата "Вяра", нито "Религия".
Да караш Peugeot е страст!

8910 фен
Аватар
Кара: 01`530i touring

Мнение от CONAN » 11 Юни 2009, 20:54

Проблема на днешния свят е ,че няма вяра.......
Всеки си мисли ,че той е оста на земята и не се зачитат искони неща ,доказани с векове.А мисля ,че само хубави неща могат да произлязат ако нацията ни е по вярваща-например 10 божи заповеди,ако се спазват колко по добре ще бъде.
Последна промяна CONAN на 11 Юни 2009, 20:57, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E36 325i 97'

Мнение от MiSho_Spiralata » 11 Юни 2009, 20:56

:weed: Съжалявам,не съм доразбрал явно :winky:
Изображение
ИзображениеИзображениеИзображение
"...хич не ми се нрави,казват,че съм готин,може би са прави.Чакам от галена да ми се опре на дунапрена аз съм по - голям от луфта между зъбите на джена..."

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от kdl » 11 Юни 2009, 21:14

Има карма и харизма... в този им ред.
В този ред на мисли, смятам че човек ръководи живота си по начин, по който иска (съзнателно или несъзнателно). Кармата е или добра или лоша. Т.е. ако си "малък" човек с малки мисли и т.н. кармата не ти помага особено, но ако си добър човек и живееш с идеята да не вредиш на хората, а по-скоро да помагаш, където не влизаш в конфликт със себе си, то животът ти е по-позитивен, заедно със случващото се около теб.

Защо харизма?! Не знам... или я има, или я няма. Ако я няма, не привличаш нищо към себе си, живееш в безтегловност, ако я има ли поне ако си ухилен до уши винаги, нещата се случват. И добрите и лошите.

За Господ/Буда/Аллах... не мисля. Но за кармата, вътрешно съм силно уверен в това. Просто животът ми го е показал няколко пъти.

Аватар
Кара: комби...нация и Вайълет!

Мнение от SKISA » 11 Юни 2009, 21:23

тука Съм бе ,хора!!! за какво съм ви.....!?!?! :winky:

христос ми е твърде скоро и не мога да го кача толкова лесно на пиадестала,който му определя църквата! бил е просто свестен човек! аллах пък съвсем ми е близо....!! за да се кланяш на нещо то трябва да е доста по-далеч от теб! няма нищо лошо всеки да вижда света си,въртящ се на ос в него! ако Бог е да спазваш доказали се не през вековете ,а през хилядолетията ценности на човешкия род -аз нямам нищо против да го наричаме така......!

ентусиаст
Аватар

Мнение от Фил » 11 Юни 2009, 21:28

Нямам нищо против вярата, всеки е свободен да вярва в каквото си пожелае.
Имам мноооого против обаче религията, организираната религия.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 11 Юни 2009, 21:29

http://www.youtube.com/watch?v=MeSSwKffj9o - скеч на George Carlin
това е моето мнение, погледнато от забавната му страна (без да се обижда никой разбира се).

може би, най-добрия отговор за мен е, че е във всеки от нас. в смисъл че ние управляваме нещата(не външна сила), които ни е случват колективно (съзнателно или несъзнателно).
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 535i '01
Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)

Мнение от Feanor » 11 Юни 2009, 21:39

Eva* написа:Надявам се, да е достатъчен един пример, че "всеки си носи кръста".

Естествено, че не е достатъчен. Ти даваш за пример частни случаи, които спокойно биха могли да са чиста случайност, и вадиш от тях Теория. Това няма как да бъде прието за убедителен аргумент от някой, който не вярва в божествените намеси. Като мен например. :)
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E34 520i, E30 318

Мнение от ivan1590 » 11 Юни 2009, 21:43

Много е труден този въпрос, защото трябва да оприличим нещо което съществува извън физическия свят с нещо от физическия, затова и "доказателствата" на вярата са косвени, просто човек не може да си представи нещо което не е виждал, научно е доказано и затова извънземните по филмите са с очи на бръмбар, тяло на змия и въобще образ от съчетание на познати елементи.В чисто психически план се получава същото, когато се опитва едно духовно преживяване да се изрази с думи и мисли т.е не може да се предаде образа на Бог дори и да си се докоснал до него и опитите да му се припишат човешки атрибути като морал, мисъл и прочие само изопачават нещата и довеждат до заблуждение.Пътя на вярата е лично преживяване, останалото е дърдорене без никаква полза.По смислен е въпроса, кои сме ние?Какво е истинското ни аз, дали мислите , дали чувствата, дали възпитанието, дали тялото и кой пита за Бог, ума, тялото, чувствата или нещо което е по- първично и по- основно и е преди тях, нещо което е истинската ни същност.Буда казва , че всеки е просветлен и е едно с вселената, но просто не го осъзнава, защото е роб на вторичното-ум, емоции и пр. и пътя към Бога е път навътре в себе си, между другото същото казват и даосите и Христос и др. А религията с нейните церемонии независимо какви са е изопачение на вярата .

ентусиаст
Аватар

Мнение от Fking » 11 Юни 2009, 22:03

хората имат склонност когато не разбират нещо да използват въображението си за да си го обеснят, така се раждат богове, религии куп митове и легенди....дядо мраз (ако някой вярва в господ, защо не вярва в дядо мраз? И за 2-те има еднакво доказателтва (никакви) и предимно художествени разкази)

в тази връзка ще помоля някой силно вярващ да гледа първите 30 мин от zeitgeist 1 (има го в торентите) и да сподели реакцията си.

А иначе да определено е полезно да има нещо което да канализира вярата на човек (позитивната такава), защото тя е ключов фактор за щастливия и успешен живот, но не и сляпо да се вярва в измислени божества и религии. Както виждате религиозните различия са основния вид различия които са погубили милиони хора във войни, конфликти и т.н.

за това на "вярвате ли в бог" бих казал не

"вярвате ли на божественото във вас", ако това е метафора за силата и полезността на вярата/позитивността в чистия и неопетнен от художествени разкази вид, ами да... :>

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 535i '01
Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)

Мнение от Feanor » 11 Юни 2009, 22:04

ivan1590 написа:просто човек не може да си представи нещо което не е виждал

Нима? :)
В такъв случай, според теб как се е появил Internet, примерно? :)
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 11 Юни 2009, 22:10

Fking написа:в тази връзка ще помоля някой силно вярващ да гледа първите 30 мин от zeitgeist 1 (има го в торентите) и да сподели реакцията си.

не бих давал за пример този филм. особено частта с религията е пълна с фактологически грешки. филма има интересни идеи, но прекалено манипулативен и повечето неща не се базират на факти или са извадени от контекста.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

ентусиаст
Аватар

Мнение от Fking » 11 Юни 2009, 22:15

[steeN] написа:
Fking написа:в тази връзка ще помоля някой силно вярващ да гледа първите 30 мин от zeitgeist 1 (има го в торентите) и да сподели реакцията си.

не бих давал за пример този филм. особено частта с религията е пълна с фактологически грешки. филма има интересни идеи, но прекалено манипулативен и повечето неща не се базират на факти или са извадени от контекста.

би ли цитирал конкретни неточности

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 11 Юни 2009, 22:17

не ми крадете темата :mhihi:

а филма е... наивен и за наивници (простолюдието като цяло).

ако искаш да обсъждаш филма- отвори друга тема... моля
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 & E39

Мнение от nikolai_v » 11 Юни 2009, 22:19

Според мен всички религии и божи заповеди са ги измислили владетелите преди много векове, поради простата причина обикновенния "прост" поданик да не прекрачва някакви морални граници и да настъпи анархия. Просто ако много голяма част от света не вярваше в Бог, този свят щеше да е много по-различен. Тези неща в комбинация с това, че всичко, което няма ясно обяснение се обяснява като нещо духовно и божествено определят религиозното мислене. Просто харата ги е страех единствено от нещо, което "знаят", че го има, но не са го виждали. Това си е лично мнение, което ще се стори малоумно на много от вас. Всички религии са измислица според мен.
Последна промяна nikolai_v на 11 Юни 2009, 22:21, променена общо 1 път
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата