Въпрос за гуми

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

Потребител
Аватар

Въпрос за гуми

Мнение от st_piskov » 07 Май 2009, 16:32

Здравейте,от няколко дена и аз съм горд собственик на Е 39!525 тдс.,автомат....е няма такъв кеф!Машинката изглежда поддържана и дано да ми служи вярно доста години!Тази седмица и направих задължителното обслужване относно масла и филтри и дойде ред да сменям и гумите!Та понеже колата сега ми е с размер 225/55/16 и ми се струва малко ниска,искам да питам по- компетентните от мен; проблем ли ще е да речем ако сложа малко по-високи гуми,да речем на 60 или 65!или пък вместо 225 ширина, да са 215 примерно!благодаря предварително!

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 525 tds ЧЕРНАТА ПИЧЕЛОВКА
Детайли за колата: С чио чипс :D

Мнение от **Novobraneca » 07 Май 2009, 16:39

Колега на колконката на щофьорската врата има подходящите размери гуми, доста инжинери са мислели по темета, съветвам те да сложиш гуми с размерите описани там ;) иначе ще напълниш форума с теми, от които най често срещания е че почва да свети ASC-то това го знам от личен опит, аз също съм с 225/55/16, малко е ниска, но на мен ми харесва.
ПП:Ако искаш да е по висока смени цолажа, но вече колата става по тромава, друса и гори повече, но за сметка на това визията и се променя и става мечта :mhihi: :mhihi: :mhihi:
ШЕСТАКА СИ Е ШЕСТАК ;) [OO==[|][|]==OO] ;)
Продавам E39 523I на части viewtopic.php?f=15&t=206351&p=2266070#p2266070

Потребител
Аватар

Мнение от st_piskov » 07 Май 2009, 16:43

Точно това е,че на изписаните размери на вратата няма друг 16 цолов от горепосочения,а пък доста обикалям из язовирите в БГ и колата ми е малко ниска!Точно такива мнения ще са ми от полза,като твоето!Благодаря ти!!

Потребител
Аватар
Кара: E39

Мнение от yavormart » 07 Май 2009, 20:46

колега ако няма да се гониш с нея а ти трябва кола за язовирите слагаи 65/215 /16 няма проблем само гледаи да са леки на кг.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW f10/3.0D

Мнение от Venkata » 07 Май 2009, 22:01

Вземи джанти 15-ки, и скачай на 205/65/15 и си Ок./ във форума има доста / Обаче според мен това не е точната кола за язовири / виж УАЗ, Нива../
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 07 Май 2009, 22:04

**Novobraneca написа:Колега на колконката на щофьорската врата има подходящите размери гуми, доста инжинери са мислели по темета, съветвам те да сложиш гуми с размерите описани там ;)...

:yes:

Ще си спестиш и пари и нерви ....

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше: E39 -540 iA, E34 - 525 TDS
Мечтае да кара: E30 - M3

Мнение от xela » 07 Май 2009, 22:28

Здравейте,

Аз вече 2 седмици карам с размер 225/60/16 , точно заради тази причина - много е ниска и ми бърка в г**а всяка дупка и неравност.

Сега вози като старта ми Е34 и съм доволен от това отношение.

Не ми е светнало АБС-а, ама съм я карал само в града и малко на вън.

Какви други проблеми трябва да "търся"?

п.с. колата изглежда като насерцедес малко... ама се преживява, мога и да кача снимка?

Сашо.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e65

Мнение от Воденичаров » 08 Май 2009, 0:38

xela написа:Здравейте,

Аз вече 2 седмици карам с размер 225/60/16 , точно заради тази причина - много е ниска и ми бърка в г**а всяка дупка и неравност.

Сега вози като старта ми Е34 и съм доволен от това отношение.

Не ми е светнало АБС-а, ама съм я карал само в града и малко на вън.

Какви други проблеми трябва да "търся"?

п.с. колата изглежда като насерцедес малко... ама се преживява, мога и да кача снимка?

Сашо.

Ако са ти еднакви 4-те гуми не виждам причина да имаш проблем с АБС и АСЦ.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от gpt » 12 Май 2009, 14:51

ако сменяте размера на гуми е хубаво преди това да видите дали новия размер дава отклонения от стария. в сайтовете за гуми има калкулатори за различни размери гуми. аз например зимата карам с 205/60/16, а лятото съм с 225/55/16 (фабричните). иначе ако искаш да ходиш по чукари, си вземи 215/65/15.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: i3 120ah 2019

Мнение от DaveMF » 12 Май 2009, 15:03

**Novobraneca написа:Колега на колконката на щофьорската врата има подходящите размери гуми, доста инжинери са мислели по темета, съветвам те да сложиш гуми с размерите описани там ;)

Има много причини да се слага правилния размер и поради тези редица причини е противозаконно в Германия например да се слагат други размери освен тези, които е посочил производителя (и които са съответно одобрени от ТюФ). Като започнеш с височина на купето, проблеми при завиване, побъркване на ABS и DSC, грешно отчитане на километрите и скоростта, неравномерно износване и т.н.

5-цата е кола за магистрали, за комфортно, дълго и безшумно пътуване. Язовирите ще ти създадат ядове с ниска кола.. Аз едвам влизам всеки ден в гаража заради едно елементарно бордюрче от 5 см височина..

Иначе - приятно каране

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530D F07 530D
Мечтае да кара: и да не приближава сервиза :)
Детайли за колата: трошляче някакво :)

Мнение от spacepl » 12 Май 2009, 15:09

st_piskov, кои язовири обикаляш, аз мисля след месец да направя седмица на Стамболииски, преполагам че ще доиде и един колега от Троян (които пък има моторница :) )

Потребител
Аватар

Мнение от st_piskov » 14 Май 2009, 15:05

Като гледам отзивите на повечето колеги,май ще си слагам заводския размер на гумите,колкото и да не ми се иска!Търсих тема за отзиви относно летните гуми,но така и не можах да намеря във форума!засега проблема относно размера отпада идва голямото чудене какъв модел гуми да сложа!След попрочетеното из форумите засега съм се спрял на Continentall contact premium 2!Какво ви е мнението колеги?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е38

Мнение от maty_m » 14 Май 2009, 18:38

Сложи си Мишлен Пилот 225/60/15, няма да съжаляваш - хем е достатъчно широка, хем е и достатъчно висока. А за самата гума мисля, че коментарите са излишни. Единствено като малко неудобство може да се определи цената - мисля, че беше около 300 кинта, но пък си заслужава всяка стотинка.

Потребител
Аватар
Кара: E39

Мнение от yavormart » 14 Май 2009, 19:53

st_piskov написа:Като гледам отзивите на повечето колеги,май ще си слагам заводския размер на гумите,колкото и да не ми се иска!Търсих тема за отзиви относно летните гуми,но така и не можах да намеря във форума!засега проблема относно размера отпада идва голямото чудене какъв модел гуми да сложа!След попрочетеното из форумите засега съм се спрял на Continentall contact premium 2!Какво ви е мнението колеги?
нмого добър избор

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от gpt » 15 Май 2009, 22:08

st_piskov написа:Като гледам отзивите на повечето колеги,май ще си слагам заводския размер на гумите,колкото и да не ми се иска!Търсих тема за отзиви относно летните гуми,но така и не можах да намеря във форума!засега проблема относно размера отпада идва голямото чудене какъв модел гуми да сложа!След попрочетеното из форумите засега съм се спрял на Continentall contact premium 2!Какво ви е мнението колеги?

Конти премиум 2 са супер гуми - тихи, спират супер, меко возят. Проблема при тях е, че бързо се износват по нашите пътища. Явно са с по мека смес или повече каучук. При мен първото лято бяха със супер сцепление, но от следваото лято вече нямаха същото сцепление :(
Иначе сега гледах по най-различни класации и тестове, а и от мои познати с такива гуми, се препоръчват Бриджстоун ЕР300.

Назад към E39