Избор на масло за скоростна кутия

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 16 Окт 2007, 15:29

rdvr_burgas написа:
zAcK написа:
Penchev написа:Аз съм с Castrol TQ-D и трябва да кажа,че е по-добро от АТФ-а....

:roll: А това Castrol TQ-D не е ли пак някакъв вид Automatic Transmission Fluid , демек АТФ :mhihi:
Щото ако е, това горе дето си го написал звучи някак си безсмислено :mhihi: :mhihi: :mhihi:

А бре ти освен това не беше ли слагал и Xado в кутията ;)

Говориме за МЕХАНИЧНА кутия все пак а не за някой автоматик нали??? :shock:

Демек РЪЧКА ;) Да за това говориме, а на твоя "майстор" му кажи да
продължава да си кара Корсата или квото е там и да се мъчи да мисли :mhihi: :mhihi: :mhihi:

И пак ти казвам. Ако го слушаш ще го викаш да пали огън под кутията ;)
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: T-34

Мнение от rdvr_burgas » 16 Окт 2007, 15:32

zAcK написа:
rdvr_burgas написа:
zAcK написа:
Penchev написа:Аз съм с Castrol TQ-D и трябва да кажа,че е по-добро от АТФ-а....

:roll: А това Castrol TQ-D не е ли пак някакъв вид Automatic Transmission Fluid , демек АТФ :mhihi:
Щото ако е, това горе дето си го написал звучи някак си безсмислено :mhihi: :mhihi: :mhihi:

А бре ти освен това не беше ли слагал и Xado в кутията ;)

Говориме за МЕХАНИЧНА кутия все пак а не за някой автоматик нали??? :shock:

Демек РЪЧКА ;) Да за това говориме, а на твоя майстор му кажи да
продължава да си кара Корсата или квото е там и да се мъчи да мисли :mhihi: :mhihi: :mhihi:

:OT: Волво 340 ДЛ има той.....и се мъчи бая с него :roll:

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Тежка

Мнение от Ненко Вранков » 28 Апр 2009, 16:57

Съжалявам, че вдигам темата, НО... като си купих колата, попитах тук и ми "казахте" да махам старото и да наливам ATF, нищо че съм с ръчни скорости... но мина 1 година... през цялото време 2-ра влизаше малко по-трудно и сега реших пак да сменям маслото... поолива се отвреме на време скоростната кутия, та съм сигурен, че нивото е паднало. Днес ходих в 2 магазина и в 2 различни каталога й дават да работи с друго масло, а не ATF! Взех 1 литър и мисля да го сменям тези дни. Та кажете сега ще сбъркам ли със смяната или не?
В една друга тема колегата Peicho е написал това:
"... В моето ръководство за експлоатация, доколкото се ориентирам в италинаския пише, че щом има климатик маслото е АТФ, ако ли не-дават стандартното масло за скоростни кутии демем 75W-90."
Колата ми стандартно е без клима-слагана е допълнително... маслото което взех днес е това:
Изображение

Aйде... думайте колеги, специалисти - преди година ли съм сбъркал още или сега ще я сбъркам :)
Последна промяна Ненко Вранков на 28 Апр 2009, 17:10, променена общо 1 път

ентусиаст
Аватар
Кара: E65

Мнение от ddddk » 28 Апр 2009, 17:03

Изображение

Поздрави,
Д
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ненко Вранков » 28 Апр 2009, 17:15

Е, според това руско писание, какво излиза, че трябва пък да наливам АТF, така ли? :help:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 7er

Мнение от Stanchev » 28 Апр 2009, 17:38

само ATF и то dexron II (2)
dexron I (1) aka ATF-A е минерално и не е препоръчително.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от ddddk » 28 Апр 2009, 19:56

Руското писание е книгата на руски, която я има тук във форума, има я и на български, но от руската имах тази страница на картинка и затова нея ти пуснах иначе книгите са абсолютно идентични.

Важното е друго: на тази страничка на 2 (ДВЕ!) места пише с удивителна, че маслото трябва да е одобрено от BMW!

С други думи вземи каквото искаш масло за скоростната кутия, но отзад на кутията трябва да пише с ясни букви на прост английски език: Gearbox Oil BMW approved.

Това е.

Поздрави,
Д
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ненко Вранков » 28 Апр 2009, 20:06

Смених го... върнах 80-90 и взех ATF Dexron 2... даже вече й го смених. Благодаря на всички Ви!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 7er

Мнение от Stanchev » 29 Апр 2009, 22:33

ddddk написа:Руското писание е книгата на руски, която я има тук във форума, има я и на български, но от руската имах тази страница на картинка и затова нея ти пуснах иначе книгите са абсолютно идентични.

Важното е друго: на тази страничка на 2 (ДВЕ!) места пише с удивителна, че маслото трябва да е одобрено от BMW!

С други думи вземи каквото искаш масло за скоростната кутия, но отзад на кутията трябва да пише с ясни букви на прост английски език: Gearbox Oil BMW approved
Това е.

Поздрави,
Д

глупости на търкалета.
айде пусни си маслото и си вземи някое 80в90 approved by BMW :mhihi:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от ddddk » 30 Апр 2009, 11:18

Аз не съм казал, че има, колега.

Дори, наскоро разбрах, че BMW вече не дава одобрение на минерални и полусинтетични масла. Одобрява за своите агрегати само синтетични масла.

С поста си исках да кажа на колегата да търси този текст на опаковката и така без разсъждения и чудене ще стигне до вярното масло.
Това е.

Поздрави,
Д
Изображение

Предишна

Назад към E34