Обслужване на климатична система - R12
Модератор: Технически модератори
61 мнения
• Страница 3 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
- AceMF
- младши ентусиаст
-
- Кара: 94' 525тдс
- Мечтае да кара: совалка
Според това http://bmwe32.masscom.net/johan/aircon_ ... R134a.html
( http://tranz.it/load.php?id=nikoIsnU4vY0xmic271350 ) R134a e около 10% по-неефективен от R12.
Що се отнася до празненето и пълненето, най-добре си е в сервиз да бъде направено, понеже не е и съвсем безопасно. А за машината - мисля, че Zubcho имаше предвид, че не е всъщност толкова голяма и непреносима, за да не може да се прави процедурата на място, без да се кара колата в сервиза.
Тук http://en.wikipedia.org/wiki/R-134a пък пише, че от 2011г. R134a ще бъде забранен в ЕС, като за заместител се предлага ново съединение HFO-1234yf - колко пъти ще ги конвертираме тия климатици?!
( http://tranz.it/load.php?id=nikoIsnU4vY0xmic271350 ) R134a e около 10% по-неефективен от R12.
Що се отнася до празненето и пълненето, най-добре си е в сервиз да бъде направено, понеже не е и съвсем безопасно. А за машината - мисля, че Zubcho имаше предвид, че не е всъщност толкова голяма и непреносима, за да не може да се прави процедурата на място, без да се кара колата в сервиза.
Тук http://en.wikipedia.org/wiki/R-134a пък пише, че от 2011г. R134a ще бъде забранен в ЕС, като за заместител се предлага ново съединение HFO-1234yf - колко пъти ще ги конвертираме тия климатици?!
- SlipKnoT
- devildriver
-
- Кара: E30
- Мечтае да кара: McLaren F1
извинявам се, че използвам тази тема, но не искам да отварям поредната тема за парното
снощи тествах като ми загрее колата и наглася на 16C и пусна да духа независимо дали на "ауто" или другите две позиции е духа топло горе на стъклата, долу на краката и лявата (шофьорска) средна секция, ЕДИНСТВЕНО дясната средна секция духа студено и централния широк отвор които е в/у таблото е нещо средно клонящо към хладно.
днес изчетох всичките теми в които е писано по въпроса, видях няколко човека с подобни проблеми, но така и не прочетох конкретно от къде е проблема дали от клапите, дали от управление на духалките ил от някъде другаде

снощи тествах като ми загрее колата и наглася на 16C и пусна да духа независимо дали на "ауто" или другите две позиции е духа топло горе на стъклата, долу на краката и лявата (шофьорска) средна секция, ЕДИНСТВЕНО дясната средна секция духа студено и централния широк отвор които е в/у таблото е нещо средно клонящо към хладно.
днес изчетох всичките теми в които е писано по въпроса, видях няколко човека с подобни проблеми, но така и не прочетох конкретно от къде е проблема дали от клапите, дали от управление на духалките ил от някъде другаде

- skylord
- младши ентусиаст
-
- Кара: E34
SlipKnoT написа:извинявам се, че използвам тази тема, но не искам да отварям поредната тема за парното
Колега проблема най-вероятно ти е в в моторчето 2 или в самата пластмасова клапа - често се чупят (при мен имаше проблем скоро с моторче но.3 - беше се строшило от основата на климатроника)

- SlipKnoT
- devildriver
-
- Кара: E30
- Мечтае да кара: McLaren F1
ако правилно съм разбрал това моторче служи дадена клапа да отвори/затвори и да пусна/спре студен или топъл въздух? ако е така и някое от другите трябва да е прецакано защото както казах и долу на краката и горе на стъклата духа топло независимо на какви градуси наглася.
- Stanchev
- старши ентусиаст
-
- Кара: 7er
- skylord
- младши ентусиаст
-
- Кара: E34
SlipKnoT написа:ако правилно съм разбрал това моторче служи дадена клапа да отвори/затвори и да пусна/спре студен или топъл въздух? ако е така и някое от другите трябва да е прецакано защото както казах и долу на краката и горе на стъклата духа топло независимо на какви градуси наглася.
именно - ти задаваш студено да духа обаче от горе на таблото има функция или да спира притока на горещ въздух или да духа топло - ако не работи моторчето и не затваря или е счупена клапата ще духа постоянно а за долу в краката клапата е под но.1 на снимката. Иначе не са клапите в коша, защото ти като зададеш температура по ниска от външната климатроника веднага спира горещия въздух към стъклото и пуска през централните отвори и тея на вратите.
Между другото днес научих нещо, което не знаех. Говорих по телефона с един чичка, който ми препоръчаха за обслужването, та той ми каза как да проверя дали с-мата има нужда от допълване: значи-от страната на пътника, при отворен капак на мотора гледаме двете тръби на климатика, които влизат в купето. На едната има малко прозорче, което никога не бих забелязал, най-вероятно и при вас е зацапано. През него се вижда как течността, която минава през тръбата и ако има мехурчета при работещ климатик значи има нужда от доливане. Освен това проверин колко събира с-мата. Оказаха се 1925 грама!!!
"If everything seems under control, you're just not going fast enough"
- Zubcho
- старши ентусиаст
-
- Кара: Кенеф за великани
- Мечтае да кара: Alpina B10 biturbo
Peicho написа:Между другото днес научих нещо, което не знаех. Говорих по телефона с един чичка, който ми препоръчаха за обслужването, та той ми каза как да проверя дали с-мата има нужда от допълване: значи-от страната на пътника, при отворен капак на мотора гледаме двете тръби на климатика, които влизат в купето. На едната има малко прозорче, което никога не бих забелязал, най-вероятно и при вас е зацапано. През него се вижда как течността, която минава през тръбата и ако има мехурчета при работещ климатик значи има нужда от доливане. Освен това проверин колко събира с-мата. Оказаха се 1925 грама!!!
Къде е точно това прозорче??? На др. коли съм виждал, но на нашите не. Отивам да търся. И ще снимам ако го намеря
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.
Аз карам според ЗЗдП, и спазвам ограничението на скоростта, а ти?
Zubcho написа:Peicho написа:Между другото днес научих нещо, което не знаех. Говорих по телефона с един чичка, който ми препоръчаха за обслужването, та той ми каза как да проверя дали с-мата има нужда от допълване: значи-от страната на пътника, при отворен капак на мотора гледаме двете тръби на климатика, които влизат в купето. На едната има малко прозорче, което никога не бих забелязал, най-вероятно и при вас е зацапано. През него се вижда как течността, която минава през тръбата и ако има мехурчета при работещ климатик значи има нужда от доливане. Освен това проверин колко събира с-мата. Оказаха се 1925 грама!!!
Къде е точно това прозорче??? На др. коли съм виждал, но на нашите не. Отивам да търся. И ще снимам ако го намеря
Двете тръби, които влизат в купето от страната на пътника са една над друга. Намира се на горната на около 10 см. от стената на коша. Има шестъоъгълна форма с диаметър по-малко от 1 см. и въобще не прилича на прозорче , щото най-вероятно е пълно с мръсотия.
- Zubcho
- старши ентусиаст
-
- Кара: Кенеф за великани
- Мечтае да кара: Alpina B10 biturbo
Peicho написа:Zubcho написа:Peicho написа:Между другото днес научих нещо, което не знаех. Говорих по телефона с един чичка, който ми препоръчаха за обслужването, та той ми каза как да проверя дали с-мата има нужда от допълване: значи-от страната на пътника, при отворен капак на мотора гледаме двете тръби на климатика, които влизат в купето. На едната има малко прозорче, което никога не бих забелязал, най-вероятно и при вас е зацапано. През него се вижда как течността, която минава през тръбата и ако има мехурчета при работещ климатик значи има нужда от доливане. Освен това проверин колко събира с-мата. Оказаха се 1925 грама!!!
Двете тръби, които влизат в купето от страната на пътника са една над друга. Намира се на горната на около 10 см. от стената на коша. Има шестъоъгълна форма с диаметър по-малко от 1 см. и въобще не прилича на прозорче , щото най-вероятно е пълно с мръсотия.
Гледах, пулих се чистих и нищо не намерих. Там където би трябвало да има прозорче е чист метал. Явно не при всички модели има такова чудо. Ако можеш да поставиш снимка да се ориентирам, защото изобщо не намерих прозорче.
Поздрави
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.
Здравейте
SlipKnoT написа:
извинявам се, че използвам тази тема, но не искам да отварям поредната тема за парното
Колега проблема най-вероятно ти е в в моторчето 2 или в самата пластмасова клапа - често се чупят (при мен имаше проблем скоро с моторче но.3 - беше се строшило от основата на климатроника).
Значи отваряш централната решетка, която е върху таблото и ще видиш как има едни клапи, които се затварят, или отварят в зависимост от това накъде въртиш потенциометъра между двете централни решетки. Те регулират какъв въздух да влиза в купето. По всяка вероятност (както при мен) моторчето N3 се е отчупило с основата. Може ръчно да нагласиш клапите в положение само студено за лятото. А колегата да каже как е решил проблема с отчупената основа на това моторче.
Лесно е да се жертваш за приятел, но е трудно да намериш приятел, за когото да се жертваш!
Zubcho написа:Peicho написа:Zubcho написа:Peicho написа:Между другото днес научих нещо, което не знаех. Говорих по телефона с един чичка, който ми препоръчаха за обслужването, та той ми каза как да проверя дали с-мата има нужда от допълване: значи-от страната на пътника, при отворен капак на мотора гледаме двете тръби на климатика, които влизат в купето. На едната има малко прозорче, което никога не бих забелязал, най-вероятно и при вас е зацапано. През него се вижда как течността, която минава през тръбата и ако има мехурчета при работещ климатик значи има нужда от доливане. Освен това проверин колко събира с-мата. Оказаха се 1925 грама!!!
Гледах, пулих се чистих и нищо не намерих. Там където би трябвало да има прозорче е чист метал. Явно не при всички модели има такова чудо. Ако можеш да поставиш снимка да се ориентирам, защото изобщо не намерих прозорче.
Поздрави
Може би това го има само на климатиците, които са оригинално с R12, а ти не си. Днес ще гледам да сложа снимка.
- Vasko
- ентусиаст
-
- Кара: Е34 /Е39 дизел, Е46-автомат,Е60-530
- Мечтае да кара: Да се разхожда пеша
Колеги, гледам тук големи спорове с тези климатици. Ами аз пък моя го пълних при едни момчета във 'Вебасто' . За повече инфо питайте Явор -всички го познавате . И трябва да Ви кажа,че тези момчета имаха от старият фреон -такъв какъвто са на повечето ни коли . Естествено момчетата много добре си свършиха работата щом системата не е мръднала цели две години и тогава ми взеха около 80 лв. за цялостно изпразване на системата и последващо пълнене като през цялото време стоях при тях и гледах машината,с която го пълниха .....Ако ще ходя за профилактика мисля да е пак при тях. Значи миналото лято ако пуснех вентилатора на макс д!а духа студено,най-много след 3-4 минути се налагаше да намалям скоростта му, защото наистина ми измръзваха чак ръцете когато навън беше + 32 ...
Така,че който иска качествен сервиз и да му напълнят наистина колата с фреона,за който е пригодена - 'Вебасто' За повече инфо - Явор !
Така,че който иска качествен сервиз и да му напълнят наистина колата с фреона,за който е пригодена - 'Вебасто' За повече инфо - Явор !
61 мнения
• Страница 3 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5