Изчакване преди тръгване при студен двигател?
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
32 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
- im0tep
- старши ентусиаст
-
- Кара: ше Е 39 520 98 г.
Изчакване преди тръгване при студен двигател?
Колеги,отдавна се каня да питам и взех,че се наканих ! Сутрин или при студен двигател,изчаквате ли си колите малко да позагреят или направо тръгвате и карате полекичка докато загрее? Аз до сега винаги съм изчаквал стрелката да влезе поне до половината на синьото и тогава тръгвам ,но онзи ден един приятел ми каза,че не било хубаво да се изчаква да загрее малко колата преди да се тръгне а трябвало да се кара до 2000 оборота докато загрее хубаво.Дори го пишело някаде във форума.Това за дизел и за бензин ли се отнася?
- DAEL
- Дакела
-
- Кара: 02 525dA & 07 E90 N46B..
- Мечтае да кара: F-22 Raptor
- Детайли за колата: Стоковица със Стептроник и кожена гарнитура.
Аз, лично, изчаквам 2-3мин. и тръгвам, но не я настъпвам докато не загрее добре знам, че при студен мотор може да счупиш сегменти при яко форсиране макар, че по Европата не съм видял никои да чака, палят и тръгват.
- buller
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW E39, 520i 1997
- Мечтае да кара: Mercedes CLS 63 AMG
В чужбина палят и тръгват заради екологията - работата на място е изпускането на излишни вредни емисии в природата.
На бензиновите им няма нищо - сядаш и караш първите няколко минути в разумни обороти. При дизела е по-добре да се изчака (поне аз така правя вече 7 години), заради турбината. Или ако бързаш - не превишавай 2000-2500 об./мин., докато не загрее.
На бензиновите им няма нищо - сядаш и караш първите няколко минути в разумни обороти. При дизела е по-добре да се изчака (поне аз така правя вече 7 години), заради турбината. Или ако бързаш - не превишавай 2000-2500 об./мин., докато не загрее.
- im0tep
- старши ентусиаст
-
DAEL написа:Аз, лично, изчаквам 2-3мин. и тръгвам, но не я настъпвам докато не загрее добре знам, че при студен мотор може да счупиш сегменти при яко форсиране макар, че по Европата не съм видял никои да чака, палят и тръгват.
Да и аз така правя,дори зимата като беше по студено я чаках да стигне почти до края на синьото и тогава тръгвам и съответно докато не загрее добре не вдигам повече от 2000 оборота.Но в книжката на колата пишело,че не трябва да се чака на място да загрява а да се кара лекичко до 2000 оборота докато не загрее в работна температура
- DAEL
- Дакела
-
- ivo1bg
- FC BAYERN
-
- Кара: 17' 540 I
- Мечтае да кара: Безаварийно
im0tep написа:...............................Но в книжката на колата пишело,че не трябва да се чака на място да загрява а да се кара лекичко до 2000 оборота докато не загрее в работна температура
Това е истината

- im0tep
- старши ентусиаст
-
DAEL написа:Е, чак до края на синьото не, но поне да отлепи стрелката от нулата.
Говоря,когато беше много студено зимата,иначе сега като е топло вече не я изчаквам
- nightdriver
- ентусиаст
-
- Кара: 530da turing
stonik написа:Колега, значи сутрин палиш,слагаш си колана и тръгваш,т.е. до 1 минута си на място.Като наистина до 2000 оборота.Така двигателя загрява по-бързо.Това го пише в дебелите книги.
и аз така правя,а зад мен,който не му харесва-ляв мигач и да ме изпреварва
- DAEL
- Дакела
-
Е, тя зимата загряваше по-бързо, нали като запалиш и печката заработи и.....така!
ПП. ...., а и аз нали съм с дизелов мотор, та мисля, че не е зле малко работа на място.

ПП. ...., а и аз нали съм с дизелов мотор, та мисля, че не е зле малко работа на място.
- bmw_n00b
- ентусиаст
-
- Кара: 96-8' 523ti
Тръгваш, без да чакаш, както са писали колегите и както си пише в книжката. Караш доколкото позволява обстановката с постоянни обороти, до 2000-2500 макс. По този начин се омазва и скоростната кутия и диференциала и получаваш цялостно "загряване" на автомобила. А в Европа, доколкото знам, е забранено да си оставиш колата на място да работи. Не че като е в движение са по-малко вредните емисии, напротив, но просто не извършва полезна работа автомобила.
- im0tep
- старши ентусиаст
-
DAEL написа:Е, тя зимата загряваше по-бързо, нали като запалиш и печката заработи и.....така!
Е да ама някой си нямаме печки

- DAEL
- Дакела
-
- im0tep
- старши ентусиаст
-
DAEL написа:Ами, с две думи мисля, че няма нищо лошо да поработи малко на място.
Дам, и аз така си мисля,но и намирам някаква истина в думите на bmw_n00b , че когато се тръгне без да се изчаква се получава едновременно смазване и загряване на маслото в скоростната кутия и диферинциала. Абе ще я караме по книга...нали за това са ни хубави количките да ни слушат и ние да ги слушаме

- DAEL
- Дакела
-
im0tep написа:DAEL написа:Ами, с две думи мисля, че няма нищо лошо да поработи малко на място.
Дам, и аз така си мисля,но и намирам някаква истина в думите на bmw_n00b , че когато се тръгне без да се изчаква се получава едновременно смазване и загряване на маслото в скоростната кутия и диферинциала. Абе ще я караме по книга...нали за това са ни хубави количките да ни слушат и ние да ги слушаме

32 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3