Кой е виновен !?

Как издухах на старт едно Ferrari...

Модератори: mitaka7, Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Кой е виновен !?

Мнение от NoA » 28 Мар 2009, 21:30

Може би не е за тук темата,а за Извън Темата, но ще ми простите първа ми е :welcome:

Имаме кола - А -движеща се с 55 км/ч ;кола-Б движеща се с .... еми.. около 90 по моя преценка +-10км/ч най-много.
Няма да казвам какви са колите,просто защото е без значение в създалата се ситуация.
Кола (А) се движи по главен булевард и на булеварда имаме спирка, но не с отбивка,а на самото платно или по точно на самата пътна лента,маркирана и заоградена със съответната маркировка с дължина (мисля че ви е ясно).Колата заобикаля маркировката на спирката т.е минава в другата лента и след задминаването на спирката,колата си пуска десния мигач за да се престрои отново в дясната си лента.
Тук се намесва кола Б!
Тя минава през спирката (маркировката) с гореспоменатата скорост и започва изпреварване на кола А от дясната и страна ,да но кола А е тръгнала да се прибира в лентата си и се получава удар в следствие на което завъртане и т.н. и т.н .И не случайно питам,кой е виновен ... но нека да поговорим, всеки да си кажи мнението,за да разбера дали чак толкоз съм се издухал :kuku: .Аз съм млад професионален шофьор (не се хваля) просто имам някакви претенции,че що-годе знам какво пише в правилника за движение по пътищата;).
Така де нека да обсъдим до тук споменатото и ще продължа. ;)
Professional Driver

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 28 Мар 2009, 21:40

виновен е този дето изпреварва от дясно!

с две лица
Аватар
Кара: на задно предаване

Мнение от Vlados » 28 Мар 2009, 21:49

Виновен е този, на който са му писали акт :|
В случая Б е карал с превишена скорост, но това няма как да се докаже при констатацията на ПТП-то и за това предполагам, че са изкарали кола А виновна заради неправилно престрояване.
Е.Димитров написа:виновен е този дето изпреварва от дясно!

Трудно ще докаже, че го е изпреварвал отдясно. Като каже онзи, че си се е движел в дясната лента, а този от лявата се престроява и го удря.
Последна промяна Vlados на 28 Мар 2009, 21:52, променена общо 1 път
Изображение

Аватар

Мнение от TUZara` » 28 Мар 2009, 21:51

При всяка ситуация задния е виновен...А тук освен това обвинение е натоварен и с това,че изпреварва от дясно.Подал си светлинен сигнал,че се прибираш в лентата си,той е длъжен да гледа,да се съобрази с действията ти.Длъжен е да спазва и дистанция и да се движи със скорост позволяваща бърза реакция при подобна ситуация.При всички положения той е виновен.Само в Испания мигача те освобождава от задължения и то не по закон,а по етикет..Там и изобщо в чужбина всеки тираджия знае,че някой пусне ли мигач-значи тръгва и трябва да се съобрази с него.Дори никой не свирка псува и бибитка като по такъв начин един вид го засекат...

П.С. не знам на какво основание са ти писали Акт,но по думите ти съм сигурен,че ти си го отнесал...

с две лица
Аватар

Мнение от Vlados » 28 Мар 2009, 22:05

TUZara` написа:При всяка ситуация задния е виновен...А тук освен това обвинение е натоварен и с това,че изпреварва от дясно.Подал си светлинен сигнал,че се прибираш в лентата си,той е длъжен да гледа,да се съобрази с действията ти.Длъжен е да спазва и дистанция и да се движи със скорост позволяваща бърза реакция при подобна ситуация.При всички положения той е виновен.Само в Испания мигача те освобождава от задължения и то не по закон,а по етикет..Там и изобщо в чужбина всеки тираджия знае,че някой пусне ли мигач-значи тръгва и трябва да се съобрази с него.Дори никой не свирка псува и бибитка като по такъв начин един вид го засекат...

П.С. не знам на какво основание са ти писали Акт,но по думите ти съм сигурен,че ти си го отнесал...

Колега, за това стават толкова катастрофи - мигача не означава специален режим на движение, а сигнализация за предстояща маневра.

Закон за движение по пътищата написа:25. (1) Водач на пътно превозно средство, който ще предприеме каквато и да е маневра, като например да излезе от реда на паркираните превозни средства или да влезе между тях, да се отклони надясно или наляво по платното за движение, в частност за да премине в друга пътна лента, да завие надясно или наляво за навлизане по друг път или в крайпътен имот, преди да започне маневрата, трябва да се убеди, че няма да създаде опасност за участниците в движението, които се движат след него, преди него или минават покрай него, и да извърши маневрата, като се съобразява с тяхното положение, посока и скорост на движение.

(2) При извършване на маневра, която е свързана с навлизане изцяло или частично в съседна пътна лента, водачът е длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се движат по нея. Когато такава маневра трябва едновременно да извършат две пътни превозни средства от две съседни пътни ленти, с предимство е водачът на пътното превозно средство, което се намира в дясната пътна лента.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E34 520i, E30 318

Мнение от ivan1590 » 28 Мар 2009, 22:05

Не съм сигурен, че маркировката трябва да се заобикаля.Ако не е задължително, то кола А е виновна.Движението на кола Б, не е задължително да е изпреварване т.е. кола А е заела лявата лента примерно с цел ляв завой на идващото кръстовище, кола Б си кара в лентата , когато е засечена от кола А, с мигач или без е без значение.За мен автомобила, който се движи в собствената си лента е с предимство.

с две лица
Аватар

Мнение от Vlados » 28 Мар 2009, 22:14

ivan1590 написа:Не съм сигурен, че маркировката трябва да се заобикаля.Ако не е задължително, то кола А е виновна.Движението на кола Б, не е задължително да е изпреварване т.е. кола А е заела лявата лента примерно с цел ляв завой на идващото кръстовище, кола Б си кара в лентата , когато е засечена от кола А, с мигач или без е без значение.За мен автомобила, който се движи в собствената си лента е с предимство.

Не само за теб, а и за 240-те "народни" представители, които са приели Закона за движение по пътищата
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от NoA » 28 Мар 2009, 22:35

Мерси колеги,че ме подкрепяте,т.е не сам се издухал толкоз още ми е рано някак си.

Между другото учаквах,че ще има мнения като на Vlados :winky:
``Трудно ще докаже, че го е изпреварвал отдясно. Като каже онзи, че си се е движел в дясната лента, а този от лявата се престроява и го удря. ``

Нищо лично колега---а нещо за маркировка затова,че има спирка ,хора деца ,затова че нямаме право да преминаваме през маркировката на спирката ,пешеходна пътека нещо ... мисля си наясно, че до всяка спирка има пешеходна пътека или подлез ,а може би не си ... да не изреждам купът от нарушения... които направи този ГРОБ 3 с тази си пустъпка.
Приемам че не си прочел внимателно парвия пост.(надявам се да е така) !!!
А за неправилното престрояване ще си замълча просто...

Нека все пак и другите колеги да помислят :mhihi:
;)
Professional Driver

Аватар

Мнение от TUZara` » 28 Мар 2009, 22:41

Vlados ясно ми е,че не означава...първото което си ми одебелил исках да кажа,че си пускаш мигач и си се прибираш,и ако правиш подобни забранени маневри и изпреварване отдясно си длъжен да се съобразиш с това,че се прибира,ако не по правилник,то поне за да си завардиш колата.Ако не е карал с несъобразена скорост ще има време и за реакция и за всичко.

Второто което си ми одебелил е нещо като не писано правило в чужбина...Който пътува много или е дападжийче ще потвърди.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E34 520i, E30 318

Мнение от ivan1590 » 28 Мар 2009, 22:42

Тоя въпрос с маркировката ми стана интересен.Наистина ли нямаме право да преминаваме през маркировка на спирка и трябва да я заобикаляме?

с две лица
Аватар

Мнение от Vlados » 28 Мар 2009, 22:53

NoA написа:Мерси колеги,че ме подкрепяте,т.е не сам се издухал толкоз още ми е рано някак си.

Между другото учаквах,че ще има мнения като на Vlados :winky:
.................
;)

Колега, определено ти е рано да си издухал, даже бих казал доста рано...
Ако не искаш мнения, които не ти изнасят, по-добре пиши на ЛС на колеги, които ще ти дадат чакания от теб отговор. Извинявай, че ти цитирах ЗДвП. Намери си друг закон, който повече ти харесва, напиши си жалба по него до съда и обжалвай акта. Какво повече да ти кажа... ти очакваш хората да ти зареват на рамото... вместо това, като смяташ, че не си прав, просто се обърни към съда, форума няма да ти отмени акта...
П.С. Покажи ми моля те, къде пише, че не може да се пресича маркировка на спирка, да знам да я заобикалям и аз, а и да науча нещо ново...
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 318 TDS touring

Мнение от St.Dilov » 28 Мар 2009, 23:23

Колега Vlados напразно се хабиш ;) :yes:

ентусиаст
Аватар

Мнение от Мишел » 28 Мар 2009, 23:25

За съжаление подозирам, че и Vlados скоро ще се откаже да налива акъл на "всичко знещите", както направи вече един друг колега....със съществени знания и опит...... :confused:

с две лица
Аватар

Мнение от Vlados » 28 Мар 2009, 23:27

St.Dilov написа:Колега Vlados напразно се хабиш ;) :yes:

Прав си, но отначало помислих, че колегата пита сериозно, а не разбрах, че иска да направи пародия на "Море от любов"
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от NoA » 28 Мар 2009, 23:31

Колкото до акта ,аз акт нямам,и нямам намерение да съдя никой. :winky:
Да търся съжеление ,че за какво !?

Не ме разбирай грешно ... не ме учудва мнението ти,защото знаех че ще има такива ,затова пуснах темата за да поспорим и да се разбере за кво иде реч :bchug: ,за да може утре като трагнеш да изпреварваш някой през спирката от дясната страна с 90км/ч да си кажеш а дали да не изчакам и да го изпреваря от ляво така бях чул някъде ?

А колкото за правилника е прочети го де,ти пък хептен :winky:

Вече ще приемам мненията ти без да ги коментирам,за да не чуваш това,което не ти се иска. :winky:
Professional Driver

Следваща

Назад към Страхотни истории