Смяна на задна дясна пружина

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 M5

Мнение от mad_presley » 13 Авг 2008, 18:26

Бацата написа:Ми чакам я дойде :mhihi: Поръчал съм същата, като оригиналната ми.Утре най-вероятно

Ама ти само една ли ще сменяш???
Да не се чудиш после, защо не може да се регулира преден и заден мост и защо колата ти стои на една страна ;)

Пропуснах и нещо много важно!Няма гаранция, че краят на намотката ще съвпадне с тази на старата пружина.За тази цел трябва да се отбележи точната позиция на старата пружина, да се извади гумения тампон на чашката на пружината, да се почисти от събрания боклук и да се смаже с грес, за да може лесно да се нагласи според новата пружина!!!
В противен случай, при съвпадение на горните три шпилки към купето, има вероятност да не съвпадне амортисьора към задния мост ;)

Потребител
Аватар

Мнение от Бацата » 13 Авг 2008, 20:23

mad_presley написа:
Бацата написа:Ми чакам я дойде :mhihi: Поръчал съм същата, като оригиналната ми.Утре най-вероятно

Ама ти само една ли ще сменяш???
Да не се чудиш после, защо не може да се регулира преден и заден мост и защо колата ти стои на една страна ;)

Пропуснах и нещо много важно!Няма гаранция, че краят на намотката ще съвпадне с тази на старата пружина.За тази цел трябва да се отбележи точната позиция на старата пружина, да се извади гумения тампон на чашката на пружината, да се почисти от събрания боклук и да се смаже с грес, за да може лесно да се нагласи според новата пружина!!!
В противен случай, при съвпадение на горните три шпилки към купето, има вероятност да не съвпадне амортисьора към задния мост ;)

Възможно ли е да се регулират мостовете със скъсана пружина?
Защото при мен така са направили.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 M5

Мнение от mad_presley » 13 Авг 2008, 21:14

Бацата написа:

Да не би и твоята да се е скъсала след реглаж на заден мост??При мен се скъса на следващия ден, след реглажа в един завой, който превзех абсолютно на ръба на поднасянето със 140.Как само изпращя в завоя...за момент ми се стори дори, че видях Свети Петър :mhihi:

При неправилна геометрия, разбирай различно "уморени" пружини или счупена, реглажа си е чиста загуба на време и пари.Говорим за прецизен реглаж, а не такъв, който да се вижда само на око, че не е разкрачена задницата например ;)

Потребител
Аватар

Мнение от Бацата » 13 Авг 2008, 21:39

mad_presley написа:
Бацата написа:

Да не би и твоята да се е скъсала след реглаж на заден мост??При мен се скъса на следващия ден, след реглажа в един завой, който превзех абсолютно на ръба на поднасянето със 140.Как само изпращя в завоя...за момент ми се стори дори, че видях Свети Петър :mhihi:

При неправилна геометрия, разбирай различно "уморени" пружини или счупена, реглажа си е чиста загуба на време и пари.Говорим за прецизен реглаж, а не такъв, който да се вижда само на око, че не е разкрачена задницата например ;)

При мен изпращя при скорост 50км/ч.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: F34 318dA, E39 520i, Civic 1,6i
Детайли за колата: 2016 F34 318dA LCI, 1997 Е39 520i, 2004 Honda Civic 1.6i

Мнение от Toni Montana » 26 Мар 2009, 23:33

Вчера ми се скъса предна дясна пружина, а счупената пружина ми спука и гумата. Както и да е. Колата вече е направена с две нови пружини. Причината беше че пружината беше ръждясала. :(
Искам да питам задните пружини също ли са толкова калпави като предните? Има ли някакви признаци които предвещават скъсването, евентуално къде да гледам за ръжда? И ако ти се скъса на пътя може ли да се докопаш до следващия сервиз или трябва пътна помощ? При скъсана предна си оставаш като камък на пътя, щото пука и гумата. Пука ли се гумата от скъсаната задна пружина?
След случилото се вчера си мисля дали да не сменя и задните пружини все пак. Ааа и като натисна юнашки колата от левия край на задницата нещо съска. Това скапан амортисьор ли е?:roll:
Мерси предварително!
:bchug:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е60 525d
Мечтае да кара: сгодни женици

Мнение от poklonnik » 27 Мар 2009, 0:20

:shock: бати какво става с тия пружини бе ,и аз счупих миналата седмица задна лява от нищото ,на прав участък ,носи я карам така .Изкарах парчето което е около една трета от намотката ,колата права като под конец :shock: ,само дето припуква от време на време

и искам да попитам ,от къде да купя тия гумените подложки дето ляга пружината на тях
e-30 forever

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: F34 318dA, E39 520i, Civic 1,6i
Детайли за колата: 2016 F34 318dA LCI, 1997 Е39 520i, 2004 Honda Civic 1.6i

Мнение от Toni Montana » 27 Мар 2009, 1:49

ами аз си дадох колата на сервиз и на сметката ми има само 2 пружини и труд. други неща няма. сигурно тия гумените за които питаш са си старите. или вървят комплект с новите пружини?
:roll:
как изкара парчето от пружината без сервиз? на крик с махната гума или как?
:bchug:

ентусиаст
Аватар
Кара: bmw e53 3.0d 218hp '04
Мечтае да кара: bmw x5 '11

Мнение от don_mimo » 27 Мар 2009, 10:41

тези пружини и на 525д 2001г ли се чупят лесно? не трябвали като по-нова кола да са по-здрави :)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 520 i 97

Мнение от jordao75 » 27 Мар 2009, 12:22

Коледа винаги ако сменяш амортисьор или пружина се
сменат по две.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39
Мечтае да кара: фадрома в народното събрание

Re: Смяна на задна дясна пружина

Мнение от Archi » 21 Яну 2011, 22:22

Колеги, да не пускам излишно нова тема, та въпроса ми е за смяна на предните пружини трябват ли стяги или излизат и така? Вчера смених задните, стана наистина без стягане на пружините, но за предните незнам...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 730 d
Мечтае да кара: X5

Мнение от mpp82 » 22 Яну 2011, 11:17

Като ми сменяха амортесьорите пружините ги стягаха,не знам дали има друг начин.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Влака

Мнение от animall » 22 Яну 2011, 20:05

Всичко зависи от амортесиорите. Ако са оригинални да. Аз иначе съм виждал как на амортесиор билщаин от ниските класове (черните дето са метални) нямаше нужда от стягане. Мисля, че това е заради обратната пружина. Защото въпросната пружина в орригиналните амортесиори дърпа амортесиора надолу и по този начин сгъва пружината, и като се развие гайката отгоре ако не е стегната може да се изстреля. обаче при ниските класове билщаин я няма тази пружина и не е проблем. нека някой ако знае повече да пише. Аз мисля, че беше така.
Изображение

Предишна

Назад към E39