Гадно е да има теглич !!!

Това е главният форум за дискусия на автомобилите с марка BMW и всичко друго от автомобилния свят, свързано с тях.

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Гадно е да има теглич !!!

Мнение от filipf » 11 Мар 2005, 10:41

Понеже от скоро съм член на форума и все още разглеждам темите върху които сте дискутирали, ми стана интересно в една тема " въпрос за акт " косвено беше засегнат въпроса за леко ПТП между две коли от които предната е с теглич, та в тази връзка изкам да ви видя мнението ви, а именно според вас правилно ли е да се монтира теглич като предпазна мярка на колата против леки удари??? Моето лично мнение е че това е върха на селянията и аз лично никога не съм слагал теглич на колата си, даже напротив свалял съм. Според мен тегличът пази само от много леки удари, но при такъв удар да имаш или да нямаш теглич все тая, е най много да ти ужулят бронята, но на задната кола и се ма...а. Започваш от броня радиатор и стигаш до хилядите пласмаски които след това трябва да сменяш. Попадал съм и вдвете ситуации с 5цата, първо един не можа да спре и се натресе отзад с Опел кадет в мене счупи фар, изкриви калник и т.н. а аз нямах теглич но на мен ми нямаше нищо на колата - леко изкривено бомбе под стопа и ужулена задна броня, а ако имах теглич най-много да не ми беше изкривил леко бомбето. Във втория случай аз натресах един Опел кадет такси, то беше с теглич но на мене ми се размина заштото само ми падна предният номер а оня стана комби. Не знам как се получи но е истина - виждал съм какво причиняват тегличите но ми се размина а таксито вместимостта на багажника му се намали с 50%. Та отново на въпроса защо слагат теглич - според мене го слагат под претекста че ще им пази колата, ама скрито си викат абе тоя дето би ме ударил отзад ще е по-зле от мене и си го заслужава! Да ама тоя дето го удря не го прави нарочно, защо трябва да страда допълнително от някакъв си тегрич? Ами ако си сложа отпред на колата метални рогове за тия с тегличите ? :twisted:

ентусиаст
Аватар

Мнение от tsvet40 » 11 Мар 2005, 11:06

Защо да е "селения" да си сложиш теглич? Не е мой проблема, че си се забил в мен - т.е. ако не искаш да си трошиш колата, ще внимаваш.. Що аз да страдам заради някой заблуден/задрямал/ незнам си какъв...
Това е теорията ;) Моята кола си я купих с теглич и едно от първите неща беше да го нахна - просто не мога да я гелдам така... Ама ако ме изпраска някой определено ще съжалявам :confused:

Малката чичка
Малката чичка
Аватар

Мнение от naskoksan » 11 Мар 2005, 11:07

това с теглича и аз съм си го мислил
незнам дали има нещо в правилника
по въпроса, но личното ми мнение е
че това нещо трябва да се забрани по
колите в градски условия... пълна глупост
е да се кара с теглич при поожение че не
се използва...
Броните на повечето коли поемат удари
до 8-10км/ч без абсолютно никакви
последствия, но с тази скорост един
теглич може да ти нанесе такива поражения
че да полудееш!!!
Изображение
Stick 'em up PUNK, it's da Fun Lovin' Criminal
Изображение
www.evoksis.bg

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Гадно е да има теглич !!!

Мнение от sith » 11 Мар 2005, 11:10

filipf написа: Та отново на въпроса защо слагат теглич - според мене го слагат под претекста че ще им пази колата, ама скрито си викат абе тоя дето би ме ударил отзад ще е по-зле от мене и си го заслужава! Да ама тоя дето го удря не го прави нарочно, защо трябва да страда допълнително от някакъв си тегрич? Ами ако си сложа отпред на колата метални рогове за тия с тегличите ? :twisted:

Напълно си прав. За съжалени повечето слагат теглич именно поради тази причина не, че имат или някога ще закачат ремарке. В повечето държави такива рогове и тегличи са забранени, теглич се слага само когато дърпаш ремарке и се сваля после.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от filipf » 11 Мар 2005, 11:38

tsvet40 написа-
Защо да е "селения" да си сложиш теглич? Не е мой проблема, че си се забил в мен - т.е. ако не искаш да си трошиш колата, ще внимаваш.. Що аз да страдам заради някой заблуден/задрямал/ незнам си какъв...
Това е теорията Моята кола си я купих с теглич и едно от първите неща беше да го нахна - просто не мога да я гелдам така... Ама ако ме изпраска някой определено ще съжалявам [quote]

Ама защо мислиш че няма да попаднеш на мойто място( не че ти го пожелавам, дано никога да не се случва )? Както ти не искаш де те ударят така и този одзад не иска де те удари! Вярно, че по правилник този отзад винаги е виновен - но морално погледнато винаги ли е виновен??? Има много примери, които могат да се дадат за ситуации в които вината не е изцяло на този отзад. В моя случай колата пред мен спря по средата на кръстовището на зелено, а аз бях в заледен участък на кръстовището какво да правя??? Ако всеки тръгне да предполага че това ще се случи, то в София няма да има движение, защото не трябва да включваш на втора скорост, и младост люлин ще ти отнеме 4ч.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E34 TOURING `95 без номер на мотора

Мнение от BigMUZZY » 11 Мар 2005, 11:38

Добре, де, как си го представяте теглича да се сваля, когато не се използва? И как се определя използваш ли го или не? Ако зимата не го ползвам, но лятото ми трябва за 5 - 6 пъти? Понеже семейната кола е Пасат `89 година, с бащата миналата година сложихме теглич ( оринален, от друг Пасат ). За целта се сваля задната броня, разкача се една греда, която освен, че е в бронята, има и рогове, които се нанизват в купето. На тази греда е и самият теглич.
Първо, толкова труд всяка есен и пролет за да не пострада този, който ме удря - не го вярвате, нали?
Второ, дори да го влагам този труд, ако нямам греда без теглич, трябва просто да съм без нея. Да, ама не. Тя е част от активната безопасност на моя автомобил. Тя е моята сигурност. Аз такива саможертви не правя.
Трето, ако някой си купи кола кола със сериен теглич, към колата не върви греда без теглич, за когато не го ползваме. Ще трабвада се купува, ли...
Четвърто, ако някой се натресе на теглича ми, значи не е спрял навреме, що и аз да си патя? Ако обаче има рогове, значи освен да блее и да не спира навреме, но и аз да го отнеса - е те това вече е наглост.

ПП: В темата ,, Кога усещате, че Ви е свършил таланта'', описвам една случка между БМВ-то на приятелката ми и едно Ренде 19. БМВ-то е Е21. С метална броня. Тя до колко км/ч щеше да поеме според Вас? Щеше да се нагъне като станиол, само `щото пича се беше зазяпал. Не, благодаря

ПП2: На същото тов Е21 тегличът не може да се маха, трябва ли да го срежа???
...Тез` две бири `що ги каза ...?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от filipf » 11 Мар 2005, 11:50

Отговарям на
BigMUZZY

Говоря за хората, които слагат теглич за да ги пази отзад а не за тези които го използват! Сигурен съм че ако беше лесно да се сваля това щеше да залегне в правилника за движение по пътищата и то с право. Но когато 50% от автомобилите са с теглич ( поне допреди година две беше така - сега за щастие май намаляват ) това си е чиста селяния защото аз повече от десетина коли с ремарке в годината не виждам!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Фидел Кастро » 11 Мар 2005, 12:16

Аз се разминах с яко одраскан номер(не се блъснах, а тръгвах ) и след това "рисувах номера". :evil: Но не можем да забраним на хората да имат теглич. ;) Обаче могат да бъдат задължени да поставят предупредителен знак, защото в моя случай не бях виновен. Вече се оглеждам. И още нещо: Ако БМВ-то ви е с оригинален теглич, той се сваля или поставя за броени минути и никак не е сложно (говоря за Е 34). :)
За период от 135 години стигнахме от Стефан Стамболов до Бойко Борисов. Ако това е еволюцията в политическия елит много скоро ще гласуваме за едноклетъчни.
След снимката си с Б.Б., Робърт де Ниро бил много доволен, че най-после се снимал с истински мафиот.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Мнение от ///M Power » 11 Мар 2005, 14:56

Принципно теглича не би трябвало да се забрани според мен...аз не познавам хора който да си слагат теглич зада пази колата отзад...пък и вината е на този отзад....по горе някой беше писъл някаква случка със заледено кръстовище .....ми приятелю ти пак си виновен ,нарича се не спазване на дистанция,а дистанцията за движение трябава да е такава че да можеш да спреш независимо от условията(ако има лед ша караш на 20 метра зад него,ако е сухо и топло може и на 2 метра да караш важното е да спреш,без да удариш този пред теб),имаме няколко коли и само една има теглич(машината е Jeep Cherokee),имаме го щото на времето имахме каравана и трябваше нещо да я тегли и реших ме че дизеловия джип ще се справи най-добре....добре обаче вече нямаме каравана и кво да направя да го удрежали тоя теглич.....още нещо вече едно Рено 21 реши да пробва теглича на Джипа,найстина щетите бяха голям за Реното(удара беше с около 50км по думи на бащата)на Джипа му нямаше нищо ,та даже полицая попита дали сме сигурно че се е ударил в нас....
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

ентусиаст
Аватар

Мнение от //M_Power » 11 Мар 2005, 15:38

Ами то по прицнип има разглобяеми тегличи ама колко си ги разглобяват е друг въпрос :mhihi:
Три Бири и Турбото да сссвири
БМВ не е нито най-бързата кола, нито най-луксозната, сигурно не и най-красивата, тя е просто НАЙ-ДОБРАТА!
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от filipf » 11 Мар 2005, 15:50

Колко таксита сте виждали да са закачили каравана или ремарке ????

Защото докато не навлезнаха лизинговите коли почти всяко такси беше с теглич!!! Аз лично познавам хора дето си слагат теглича от старата кола на новата, за да ги "пази". Теглича не пази а нанася щети!!!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от filipf » 11 Мар 2005, 16:12

М_POWER написа :

....по горе някой беше писъл някаква случка със заледено кръстовище .....ми приятелю ти пак си виновен ,нарича се не спазване на дистанция,а дистанцията за движение трябава да е такава че да можеш да спреш независимо от условията(ако има лед ша караш на 20 метра зад него,ако е сухо и топло може и на 2 метра да караш важното е да спреш,без да удариш този пред теб

Ударът стана на кръстовището на шератон по посока на парламента, светофара свети червено таксито е първа кола а аз съм втора, зад мен е задръстване, светва зелено тръгвам на първа без много газ два метра след това таксито решава че трябва да направи ляв завой - ни мигач ни нищо!!! Аз го ударих както си бях на първа, въпреки теглича на мене ми нямаше нищо, просто се плъзнах над него. Не отричам вина, виновен съм но ако някой седи на светофар в задръстване в центъра на София и чака колата пред него да дръпне на десет метра и така следващата и т.н. се сещате че това няма да е нормално движение. Не знам дали въобще има някой който кара по интензивно всеки ден в София и да не се е чуквал в предната кола? Тука идва момента с теглича - ако няма отивате си по живо по здраво ама ако има той само ти се усмихва и си заминава а ти се чудиш ще ти прегрее ли колата докато стигнеш сервиза.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Мнение от ///M Power » 11 Мар 2005, 19:51

от 2 години и поливина имам книжка от който 1 и половина съм карал интезивно в София (всеки ден от 9 до 9 примерно) пък досега не съм спрял в никой(е спяха в мен ,ама отстрани)...не искам да се заяждам знам че понякога е невъзможно да чакаш много ,но пък винаги можеш малко да забавиш(аз винаги го правя),опитай не е чак толкова трудно и не забавя трафика колкото си мислиш....пък и вече няма толкова много коли с тегличи....а такситата не ги споменавам нарочно те повечето са си тъпаци по дефаут ;)
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

ентусиаст
Аватар
Кара: мел
Мечтае да кара: танк

Мнение от XaMaB » 11 Мар 2005, 21:19

Добре че няма тегличи за маршрутки.

Следваща

Назад към Основен Форум