с летни гуми и вериги

Как издухах на старт едно Ferrari...

Модератори: mitaka7, Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: е39
Мечтае да кара: м6

с летни гуми и вериги

Мнение от go6o82 » 22 Фев 2009, 21:38

колеги бях отписал вече зимата.отивам на свищака на изпити ама с летните гуми на 18.02.пътя идеал сух,понапих се ама кво ми пука брат ми ще кара. обаче на 19 .02 почна да вали дъжд първо.вечерта го обарна на сняг.викам на брата е сега си е@а майката тука -летните гуми са ми предните с 3-4 мм а задните кфо да ви кажа- до протектора вече.на 20.02 ставам сутринта и глеам навън бяло навсякъде хора .сняг ако.колата не се вижда.викам 'ей брат ще има приключение ама аз трябва да си ходя неска 'ако трябва оставям колата тука и хващам буса.звъна на автогарата кам 12 на обед -тия викат не пътуват -блокаж а пътя.е@а мисля си-сега кво?викам 'брат давай да ходим да намерим сервиз да зимаме гуми'!а не спира да вали !и то много-ако има някой колега от свищов -той знае как беше.както и да е...2 часа обикаляне по сервизи и накрая(забравих да уточня пеша-неможахме да хванем такси)накрая намерихме един -ексел май беше.ония прави няква куца оферта за гуми дето щеше да струа 500 лв.аа,викам нема стане .отиваме на последния сервиз дето ни каза един очовек- там нема.обаче глеам има вериги-охооооо ,викам 'брат тва е наща игра'обаче проблем малко понеже гумите ми са 225/55 ,и в книжката пише неможело да се поставят вериги(може акое крайно необходимо вервайте ми аз ги сложих ,ама е кофти че са широки и трудно се бърка). и викам на продавачката дай да пробвам само едната да видя дали ще има проблем.тя -ок.забравих да спомена докато намерим тоя сервиз бехме пеша ,щото ако идем с колата и нема...просто там остава.върнахме се и едвам стигнахме до сервиза.много бутане.шпера си върши работа ама грайф нема.ей като сложих едната верига -глеам не опира никъде.викам на брата я мърдни малко.само като включи и зацепи веднага.еха.супер!слагам и другата и отиваме да си натоварим багажа.към 2 без 10 тръг нахме за плевен.пътят от свищов до русенското шосе беше мноо зле колеги.обаче разбрах че веригата нема спиране.2часа пътувахме.но стигнахме към 4 и нещо вече.по пътя до русенското шосе почти немаше никво движение.та тия дет разправят бмв кат падне тоя големия сняг ........мога да им кажа да се гръмнат .а ако пък бях с зимните гуми просто незнам .малко баварско багерче....искам да подчертая че аз бях махмурлия и брат ми караше ,аз опитвах да правя клип щото някой ще каже че лъжа,ама явно бях препил и само 2 от клиповете се получиха.когато се видя с брат ми ще му кажа да ми ги свали на компа и ще ги пусна.

ентусиаст
Аватар

Мнение от slatanic » 22 Фев 2009, 21:44

Целата работа много убава,ама едно немога да разбера!?
Живота ви по евтин ли е от 2 зимни гуми!Коя дата сме та се сещате,че трябва гуми да си купувате!Мразим самоубийците майка му стара,особнно ги мразим като карат с/у мене с летни гуми!
Радвам се,че сте се прибрали безпроблемно,но немога да разбера тоя манталитет да карате без никви гуми! ;)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от go6o82 » 22 Фев 2009, 21:55

бе колега то гуми зимни има,ама викам то вече нема сняг.закво са ми тия зимни гуми,и сложих летните.признавам че не беше редно,явно зимата свършва ,ама не точно когато аз искам...мноо рано я отписах,н яма да ги сваля зимните вече до април поне.

с две лица
Аватар
Кара: на задно предаване

Мнение от Vlados » 22 Фев 2009, 22:02

Добре де, ти зимни дрехи само когато има сняг ли носиш. Не ги ли обличаш при ниски температури? Защо много хора мислят, че зимните гуми са само за сняг. По тази логика като няма слънце, вместо летни, всесезонни ли трябва да се слагат.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: само черни класики!!!

Мнение от Pitbull_Germany » 22 Фев 2009, 23:03

Колега, летни гуми се слагат, когато температурите са се повишили и асфалта се е нагрял достатъчно! Температурата на асфалта определя каква гума се слага, а не дали има или няма сняг!
--------------------------------------------------------
Fuck the Cola, fuck the pizza...all you need is 6 v redica!!!
Хубава кола, която не върви, е като хубава жена, която не прави секс!!!
http://www.metacafe.com/watch/181257/bmw_from_hell_2/

ентусиаст
Аватар

Мнение от zvezdo88 » 23 Фев 2009, 0:51

Pitbull_Germany написа:Колега, летни гуми се слагат, когато температурите са се повишили и асфалта се е нагрял достатъчно! Температурата на асфалта определя каква гума се слага, а не дали има или няма сняг!

:yes: :yes:

Аз в Холандия си карам с зимни гуми а снях тук не пада ... гумите се определят както казват колегите не само от сняг а от настилката и температурата и ...
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от CLM-Ivo » 23 Фев 2009, 2:36

Защо само точите лукуми?

Чисто зимна гума се слага когато температурите паднат постоянно под 5-8 градуса (в зависимост от производителя, повечето са за под 7)
Гумите които не са за напълно зимни условия по памет се носеха под 15 градуса (може и да греша с 2-3, не помня)
Съответно, ако температурите трайно са по-високи от тези стойности е съвсем нормално и логично да се сложат летните гуми.
Имайки в предвид, че температурите се бяха качили до 20 градуса по едно време не виждам причина да критикувате човека, че е сложил летните гуми...

Поздрави!

ентусиаст
Аватар

Мнение от Pitbull_Germany » 23 Фев 2009, 4:00

CLM-Ivo написа:Защо само точите лукуми?

Чисто зимна гума се слага когато температурите паднат постоянно под 5-8 градуса (в зависимост от производителя, повечето са за под 7)
Гумите които не са за напълно зимни условия по памет се носеха под 15 градуса (може и да греша с 2-3, не помня)
Съответно, ако температурите трайно са по-високи от тези стойности е съвсем нормално и логично да се сложат летните гуми.
Имайки в предвид, че температурите се бяха качили до 20 градуса по едно време не виждам причина да критикувате човека, че е сложил летните гуми...

Поздрави!

Така е, ама си малко в грешка! За температурата - тя е 7 градуса. Но 7 градуса на настилката!!! Разликата между зимните и летните гуми е в изкуствените съставки. При лятната гума те преобладават, а лошото е, че когато караш на студена настилка, макар и суха, гумата почва да изстива и когато слезе под 7 градуса изкуствените съставки на гумата почват да се втвърдяват и гумата съответно почва да се хлъзга. Докато зимната гума има повече каучук(съответно и затова е по-скъпа), което я прави по-мека и й позволява да остане по-еластична и при ниска температура на настилката. Така че, ако ще навън да 20 градуса, като вчера е било -5...пак не си е за летни гуми, защото асфалта е още студен. Затова принципно, ако питаш някой, който разбира, ще ти каже, че зимни гуми се слагат като застудее и се махат като вече е било поне 2 седмици топло и е пекло слънце, че да загрее асфалта, защото зимна гума се държи по-добре на топла настилка, отколкото лятна на студ...само дето се износва като за световно!

И в крайна сметка колегата не е карал с летни гуми, защото е тарикат и иска да пести пари, а просто се е подлъгал, че няма да пада повече сняг...в крайна сметка случва се!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: каручки

Мнение от horhef » 23 Фев 2009, 9:58

Всичко е добре когато свършва добре :D
А иначе колега ти наистина ли си помисли, че зимата ще свърши февруарии то началото? Старите хора са казали има ли "Р" в месеца занчи си е студено :D

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от CLM-Ivo » 23 Фев 2009, 17:34

Pitbull_Germany написа:Така е, ама си малко в грешка! За температурата - тя е 7 градуса. Но 7 градуса на настилката!!! Разликата между зимните и летните гуми е в изкуствените съставки. При лятната гума те преобладават, а лошото е, че когато караш на студена настилка, макар и суха, гумата почва да изстива и когато слезе под 7 градуса изкуствените съставки на гумата почват да се втвърдяват и гумата съответно почва да се хлъзга. Докато зимната гума има повече каучук(съответно и затова е по-скъпа), което я прави по-мека и й позволява да остане по-еластична и при ниска температура на настилката. Така че, ако ще навън да 20 градуса, като вчера е било -5...пак не си е за летни гуми, защото асфалта е още студен. Затова принципно, ако питаш някой, който разбира, ще ти каже, че зимни гуми се слагат като застудее и се махат като вече е било поне 2 седмици топло и е пекло слънце, че да загрее асфалта, защото зимна гума се държи по-добре на топла настилка, отколкото лятна на студ...само дето се износва като за световно!

И в крайна сметка колегата не е карал с летни гуми, защото е тарикат и иска да пести пари, а просто се е подлъгал, че няма да пада повече сняг...в крайна сметка случва се!

Благодаря за важното уточнение! Въпреки, че е супер логично не се бях замислял...
Значи теоретично зимните гуми важат до около 16-18 на въздуха, когато се задържи няколко дни.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от slowtraveler » 23 Фев 2009, 18:37

Ами колегата си е решил въпроса и се е прибрал жив/здрав....
Колеги, само едно уточнение - зимните гуми държат по-добре от летните само на лед и сняг....
Независимо от температурата летните държат по-добре от зимните на сух и мокър асфалт (дори и ако сухия асфалт е -10С)...
В един друг форум бях пускал и пряко сравнение на зимни/летни гуми от едно руско автомобилно списание.
Всички препоръчват слагане на зимни гуми при спадане на температурите под 7-8С не поради това, че летните държат по-лошо от зимните, а защото се увеличава вероятността да срещнеш лед/сняг (както се е случило с колегата).
А на лед/сняг летните гуми държат в пъти по-лошо от зимните и можеш да останеш неприятно изненадан....
Със смяната към зимни гуми ти се нагаждаш към по-лошото сцепление, което можеш да го уловиш много по-лесно при сухо или мокро в сравнение със леда/снега...
Поради това и такова решение (слагане на зимни гуми под +7С) е по-безопасно...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от go6o82 » 23 Фев 2009, 22:51

абсолютно съгласен с колегата ,че летните гуми се представят по добре,когато няма сняг и лед.аз дори се чудя дали да си взема нкви всесезонни гуми че да не се разправям с махане и слагане на джанти и гуми.то и без това сняг вече рядко се задържа .

младши ентусиаст
Аватар

.

Мнение от S-M » 23 Фев 2009, 23:37

Колега и аз съм имал подобна случка и като се сетя сега си е било преживяване :) Евала,че в крайна сметка всичко е приключило успешно и при теб :) :bchug:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: N42B20 с ръкавици
Мечтае да кара: Spitfire

Мнение от Archangel » 23 Фев 2009, 23:42

go6o82 написа:абсолютно съгласен с колегата ,че летните гуми се представят по добре,когато няма сняг и лед.аз дори се чудя дали да си взема нкви всесезонни гуми че да не се разправям с махане и слагане на джанти и гуми.то и без това сняг вече рядко се задържа .

Всесезонни гуми не се произвеждат от няколко години, поне не и от себеуважаващите се марки.
Да караш зимата с летни гуми е все едно да си сложиш газова уредба и да я защитаваш как всъщност не унищожавала двигателя, въпреки че ти е пределно ясно, че има само минуси и го правиш, защото ти се свиди да отпуснеш джобчето малко.
Rainbow shaker,
On a stallion twister,
Bareback rider,
On the eye of the sky,
Stormbringer coming down,
Meaning to stay,
Thunder and lightning,
Heading your way..

ентусиаст
Аватар

Мнение от Pitbull_Germany » 24 Фев 2009, 2:26

slowtraveler написа:Ами колегата си е решил въпроса и се е прибрал жив/здрав....
Колеги, само едно уточнение - зимните гуми държат по-добре от летните само на лед и сняг....
Независимо от температурата летните държат по-добре от зимните на сух и мокър асфалт (дори и ако сухия асфалт е -10С)...
В един друг форум бях пускал и пряко сравнение на зимни/летни гуми от едно руско автомобилно списание.
Всички препоръчват слагане на зимни гуми при спадане на температурите под 7-8С не поради това, че летните държат по-лошо от зимните, а защото се увеличава вероятността да срещнеш лед/сняг (както се е случило с колегата).
А на лед/сняг летните гуми държат в пъти по-лошо от зимните и можеш да останеш неприятно изненадан....
Със смяната към зимни гуми ти се нагаждаш към по-лошото сцепление, което можеш да го уловиш много по-лесно при сухо или мокро в сравнение със леда/снега...
Поради това и такова решение (слагане на зимни гуми под +7С) е по-безопасно...

Колега, не ми се спори. Само ще кажа, че имам 2 комплекта чисто нови и зимни, и летни гуми. Зимните са Дънлоп, а летните Бриджстоун. Тая година от канене закъснях със смяната и ги сложих, когато беше вече студено, но не беше валяло. Лично мое мнение е, че летните се държаха по зле, тъй като на няколко пъти щях да се шибна...докато със зимните нямам такива проблеми.

Не отричам казаното от теб, просто изказвам впечатления. А по-горната информация я знам от един от собствениците на Автослик, който ми е приятел и макар вече да не пипа гуми е започнал да бачка по гумаджийници от 13 годишен. Предполагам човекът си разбира материята, така че аз лично смятам да заложа на неговото мнение!

Назад към Страхотни истории