Автомивка двигател - да или не?

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Автомивка двигател - да или не?

Мнение от JOINTI » 10 Фев 2009, 9:13

Здравейте колеги! 8)
От доста време насам като вдигна предния капак оставам разочарован. Като човек който цени доста чистотата не мога да допусна вече тази гледка.Не е толкова зле положението ,но не искам вече да виждам,че двигателя, всеки елемент и всяко ръбче е потънало в прах от "чистите" ни улици :roll: От време на време чистя разни детайли с подръчни средства ,но уви :( трябва да се измие на автомивка :roll:
Въпросът ми е ако отида на автомивка на двигателя и го измият хората както е редно дали след това ще се появи някой проблем от "мокренето"? Има ли някаква опасност от нещо ,защото съм чувал не един-два пъти "Ако питаш мен по-добре не го мий двигателя" ,но като питам "ЗАЩО НЕ" не мога да получа изчерпателен отговор :confused:
Трябва ли да предопредя хората къде да внимават или да не мокрят и има ли места който е нежелателно да са във вода :help:
"89 E30 320i
"90 E30 318is
"93 E36 330 M3

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 318is, 1995 м42

Re: Автомивка двигател - да или не?

Мнение от ивчо3 » 10 Фев 2009, 10:13

По лично мнение съм против миенето на двигателя. Професионалистите покриват важните части като аларма, дистрибуторна капачка /ако има такава/ с найлон и го привързват, преди миенето. Задължително накрая блока, главата и някои други неща се напръскват със спрей, за да се предотврати корозията. За съжаление не знам такава автомивка където да извършват всичките тези операции. По принцип двигател се мие за да се определи теч на масло и други работни течности, или преди продажба. На предишните ми коли съм мил по веднъж двигателите, защото и аз като теб обичам чистотата. Още на следващия ден изби ръжда по железните и бял оксид по алуминиевите части. За сега си почиствам двигателя с парцал и не бих го съсипвал по автомивките. Имаше интересна тема как да си направим и поставим кора под двигателния отсек.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Хилядолетен сокол

Мнение от NikiNikolov » 10 Фев 2009, 10:22

Здлавей колега. Миналото лято много зверски си измих лично ДВГ-то, без да покривам и пръскам със спрей каквото и да е. Никакви проблеми след това.

серсемин
Аватар
Кара: BMW F30 340xi

Мнение от ^Joreto » 10 Фев 2009, 10:27

Щом те дразни да го гледаш мръсен, по-добре с влажен парцал го позабърши от тук от там. Верно е много играчка, но да го миеш с водоструйка не е работа :confused: Все някво уплътнение ще изкочи от някаде и ще намокриш там където не трябва. Има риск! Аз лично, никога не бих си измил двигателя, колкото и мръсен да е той ;) И ако си купувам кола, предпочитам да е с мръсен двигател, отколкото очевадно излъскан... :roll:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Evelin Cotsev » 10 Фев 2009, 11:00

Както каза някои по горе двигателя по добре само го избърши пароструика недеи. Преди няколко години когато излезе новото а8 купихме едно и от мерак го михме барабар с мотора , та после даде някакво късо и сменяхме бубини. От тогава не мием двигателите на колите , на друга кола пък след като го измихме не искаха да спрът авариините :help:
It`s party time !

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: е 30 хавтомат

Мнение от kamika » 10 Фев 2009, 11:01

Заради течове ми се е налагало да мия два пъти,до сега не е имало проблеми.Но за служебката ми бе натъртено(от оторизирания сервиз)да не я мия никога,много електроника,много тоци,страшна работа. :D
MADTEAM

старши ентусиаст
Аватар
Кара: По-долу изброеното...
Детайли за колата: F11 M550d , ///М3 EVO Sedan
...и едно лачено купенце Е-30 с м40б18.

Мнение от Борис_Малинов » 10 Фев 2009, 11:13

Ако го миеш,по добре вземи препарати за студено миене.С тях напръскваш,изчакваш да подействат и после изплакваш със студена вода но не под налягане.
Ако решиш да го миеш на пароструйка,там наляагнето не е малко и има риск да намокриш някои от клемите,буксите и т.н.В момента може и да няма проблем но след време там като започне едно окисляване и ще има въпроси:не ми ускорява,забива ми,на празен ход ми тресе и още какво ли не.
Съвета от мен,набави си въпросните препарати за студено миене.На тях е добре написано как се процедира с тях.
След като измиеш двигателя,поразкарай колата за да позагрее добре и изпари водата от нишите по двигателя и целия моторен отсек.
После ако не те мързи,разедени всички куплонзи и букси и ги напръскай с контактен спрей,при изключена клема на акумолатора.
ИзображениеИзображение
Нещата, които притежаваме...всъщност притежават нас!
..., който не се учи от историята, е обречен да я повтори!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от PeReZ » 10 Фев 2009, 11:22

И моя съвет е да не го миеш на пароструйка. На 18-ската го мих няколко пъти (на мивка, с пароструйка) и нямах ядове, но когато прочетох във форума какви са възможните проблеми реших повече да не си правя експерименти.
А двигателя на двайската не съм го мил и никога няма да го измия на пароструйка (или въобще със вода)... Прекалено рисковано е и много ще ме е яд ако за такава дреболия се прецака нещо.
Аз си чистя двигателя с обикновено парцалче, навлажнено с вода (ако е много зацапан/омаслен, може и с някакъв препарат). Достатъчно чисто става, а е безопасно.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от fedoracore » 10 Фев 2009, 11:36

даваи смело.3-4 пъти съм го мил ,няма грижи
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: БМВ Е36 и БМВ Е39
Мечтае да кара: БМВ 335i Е92 и БМВ F10

Мнение от BMW_Sport » 10 Фев 2009, 12:37

Предложете някой марки препарати които са хубави защото и аз съм бос при тези препарати и да не ме набутат с някой ментак като отида в магазина ;)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39

Мнение от Mitaka85 » 10 Фев 2009, 13:15

против

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от КУНИ » 10 Фев 2009, 13:41

И да, и не.....

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ...
Мечтае да кара: годзила

Мнение от Plamenavramov » 10 Фев 2009, 13:54

Evelin Cotsev написа:Както каза някои по горе двигателя по добре само го избърши пароструика недеи. Преди няколко години когато излезе новото а8 купихме едно и от мерак го михме барабар с мотора , та после даде някакво късо и сменяхме бубини. От тогава не мием двигателите на колите , на друга кола пък след като го измихме не искаха да спрът авариините :help:

:yes: Влажна тънка кърпа,върши чудна работа. С повече занимавка,но сигурно! После по пластмасовите елементи с кърпичка за кожа примерно ии е ТОП ! -Личен опит! Мил съм ДВГ и после ми поникна "брада" ;)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ...don`t drive fast, just fly low
Мечтае да кара: E36 M3

Мнение от BT9028BA » 10 Фев 2009, 16:18

Аз само един път до сега съм си мил двигателя със студена вода и в последствие ми изгоря бобина, затова ще го забърсвам само с мокра кърпа.

Летящия холандец
Аватар
Кара: M3E30х2,M3E36х2,M3E92,M5E39х2 и др.

Мнение от ///Явор » 10 Фев 2009, 16:29

няма проблем,но после трябва да свалиш бобините ;)
Изображение
С ЧАТ НА Л.С. НЕ МИ СЕ ЗАНИМАВА Работно време 10:00-18:00 тел:0887616782

Следваща

Назад към E36