Автоборсите...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Аватар
Кара: със спомени

Мнение от sonny » 14 Яну 2009, 1:08

madpetio написа:Има обаче една пречка - ние купуваме коли за износ спряни от движение там. Не се дава да се карат. Да се отвиват свещи и т.н.

Е ние затва зимаме по повече, та се да ма 4 от 6 :mhihi:

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 14 Яну 2009, 1:25

///sasho написа:Например точно преди 1 месец е боядисвана предната броня на Е39-ката ми в "Дару Кар" , защото имаше от едната страна точки от камъчета и ще ми кажеш

о, предна броня, престилка, задна броня.. не ги гледам. ако се гледаха- ламботата на старо биха били непродаваеми...

гледам преден капак, багажник, врати, калници. те са елементарни за познаване ако са били пипани.

... просто ако са били боядисвани от там нататъка е трудно да се установи така- набързо ... кое как какво и колко е било. затова гледам да подминавам такива коли независимо на колко години са. особено ако не мога да карам колата...

дори да имат снимки от катастрофата- каква е гаранцията че не е имало повече от една? нямам време и нерви да нищя такива задачки.
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ///sasho » 14 Яну 2009, 2:09

alx написа:
///sasho написа:Например точно преди 1 месец е боядисвана предната броня на Е39-ката ми в "Дару Кар" , защото имаше от едната страна точки от камъчета и ще ми кажеш

о, предна броня, престилка, задна броня.. не ги гледам. ако се гледаха- ламботата на старо биха били непродаваеми...

гледам преден капак, багажник, врати, калници. те са елементарни за познаване ако са били пипани.
.......

Ами Колега , попринцип преди 1 месец , когато ми пребоядисваха предната броня ми боядисаха и задната врата и предния калник , защото имаше една драскотинка на калника може би около 5-7 см. и едни съвсем леки драскотинки на задната врата , ама съвесм леки сигурно по-малки и от 5 см. Явно накой е минал и е обърсал колата с чантата си , и като се има в предвид , че и те са боядисани на същото място , всмисъл качествено боядисани , пак ли се води проблем за автомобила?
Според мен , како казах и по напред в тамата , една кола втора употреба , която е карана в България , за да се подържа в напълно перфектно състояние , в повечето случаи , части от нея са пребоядисвани , защото когато една драскотина или няколко точици от камъчета не излезнат с пастиране , начина за отстраняване на забележката , според мен е пребоядисване на детайла.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 14 Яну 2009, 5:20

///sasho написа:Явно накой е минал и е обърсал колата с чантата си , и като се има в предвид , че и те са боядисани на същото място , всмисъл качествено боядисани , пак ли се води проблем за автомобила?

ми.. за мене се води проблем. просто защото така- на място без да разглабям купето, меря сходимост на стенд и тн.. няма друг начин да разбера дали тази кола е била във катастрофа или не. боядисаното може да е както ти каза заради надрано със ключ (примерно)... а може и да е със 5 кила кит отдолу и да покрива ръжда, да е било изчуквано след тежка катастрофа която може да е посукала купето, цепнала блока и тн.. давам ти примери само...

и затова гледам да играя на сигурно за да няма изненадки после. защото _никога_ не знаеш през какво е минала тази кола във предишните си животи.
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E34 520i, E30 318

Мнение от ivan1590 » 14 Яну 2009, 6:12

Не бих си купил кола от автокъща, защото липсва нормално отношение и най-вече коректност в българският търговец.Не е до цената, а до липсата на адекватен закон за продажба на автомобили.След като ще ми продаваш нещо, кажи ми какво е реалното състояние,каква е историята на автомобила-хубаво е да има документи за това, кажи си цената и аз ще преценя дали да си купя или не. Наглото поведение на някои търгаши не мога да си обясня.Ще те бият едва ли не , че питаш за историята на колата.След като си отворил автокъща ще посрещаш клиента и ще го третираш като такъв.Не съм дошъл у вас в хола да ти досаждам, налиНямам нищо против да продават боклуци, защото българина търсил евтино, но съм против да ме лъжат.В основата на истинската търговия седи коректността, а не надцакването, но понеже селските брусове не могат да го разберат, а и няма закон, който да защитава реално клиента в България, аз лично съм се отказал да си купувам котка в чувал и на всичките си познати давам този съвет.

Аватар
Кара: Кво ли не...

Мнение от Nasti » 14 Яну 2009, 9:02

Колега @madpetio всъщност аз просто попитах , ако може да ни посъветваш по какъв друг начин освен да не купуваме коли от Италия можем да се предпазим от такива коли , като тази , която се споменава в линка , защото аз друг начин за момента не виждам. Питам като заставам от страната на хората , които например нямат познати автотърговци или поне такива , на които може да се доверът.

Много е просто:
1. Не купувайте коли с декларация за продажба от Италия, искайте автокъщата да ви издаде фактура, по този начин си връзвате гащите! Дори италианеца да пусне сигнал, че колата му е открадната, вие имате от къде да си търсите парите, защото имате документ!
2. Пазете си фактурите и договорите за покупко-продажба с автокъщите, освен това правете фото-копия на всички останали документи и искайте от автокъщите мокри печати "вярно с оригинала" на тях!
От там нататък и да се случи нещо такова, за клиента, с който се случи пак идва неудобството, че ще тича напред назад по институции, но поне със сигурност ще си вземе паричките.
Предпочитам да сера на метеното, отколкото да мета насраното...

Аватар

Мнение от Nasti » 14 Яну 2009, 9:06

alx написа:
///sasho написа:Явно накой е минал и е обърсал колата с чантата си , и като се има в предвид , че и те са боядисани на същото място , всмисъл качествено боядисани , пак ли се води проблем за автомобила?

ми.. за мене се води проблем. просто защото така- на място без да разглабям купето, меря сходимост на стенд и тн.. няма друг начин да разбера дали тази кола е била във катастрофа или не. боядисаното може да е както ти каза заради надрано със ключ (примерно)... а може и да е със 5 кила кит отдолу и да покрива ръжда, да е било изчуквано след тежка катастрофа която може да е посукала купето, цепнала блока и тн.. давам ти примери само...

и затова гледам да играя на сигурно за да няма изненадки после. защото _никога_ не знаеш през какво е минала тази кола във предишните си животи.

винаги съм толерантен с клиентите, но ако ми поискаш да ми разглабяш колата защото има боядисван калник или някой отделен детайл, честно ти казвам, че ще ми дойде в повече... не бих се съгласил всеки втори ПОТЕНЦИАЛЕН клиент да ми разкичва колите, защото не мога да смогна само с купуването на щипки, освен това и не ми се струва нормално!

Аватар

Мнение от Nasti » 14 Яну 2009, 9:14

ivan1590 написа:Не бих си купил кола от автокъща, защото липсва нормално отношение и най-вече коректност в българският търговец.Не е до цената, а до липсата на адекватен закон за продажба на автомобили.След като ще ми продаваш нещо, кажи ми какво е реалното състояние,каква е историята на автомобила-хубаво е да има документи за това, кажи си цената и аз ще преценя дали да си купя или не. Наглото поведение на някои търгаши не мога да си обясня.Ще те бият едва ли не , че питаш за историята на колата.След като си отворил автокъща ще посрещаш клиента и ще го третираш като такъв.Не съм дошъл у вас в хола да ти досаждам, налиНямам нищо против да продават боклуци, защото българина търсил евтино, но съм против да ме лъжат.В основата на истинската търговия седи коректността, а не надцакването, но понеже селските брусове не могат да го разберат, а и няма закон, който да защитава реално клиента в България, аз лично съм се отказал да си купувам котка в чувал и на всичките си познати давам този съвет.

Тъпи нахакани и цинични търговци има точното колкото и клиенти от същата порода! Едните рядко продават, другите купуват уникални тояги, то си е за тях! Когато човек се държи арогантно не съм се поколебал да го изпратя по живо по здраво, кога по-възпитано и внимателно, кога с неговото поведение - зависи от ситуацията! В случаите обаче, когато човек си защитава интереса но се държи нормално винаги съм се старал да му угодя и да помогна, madpetio е може да потвърди, че човек купил си кола от нас рядко търси други търговци в последствие!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: всичко на колела
Детайли за колата: E38 IAL 07.2001

Мнение от hemicharger » 14 Яну 2009, 13:22

ivan1590 написа:.Ще те бият едва ли не , че питаш за историята на колата.

Добре де, що не се замислиш отново на този въпрос? За търговеца на колата историята е следната: отидох до Италия/Гемания/Дупница или др., купих колата, стегнах я (ако се налага) и я паркирах на плаца. Енд ъф стори!
Тва е че БГ копувача предпочита да бъде лъган със истории от рода на "предишния собственик на колата е бил моряк и през повечето време е плавал на кораби и заради това 11 годишната му кола е на 80к км" е друга бира.
Българина иска като седне в кварталното кафене с "бандата" да каже: Еййййй тая мойта кола е най-добрата! Хем я купих за 4 бона, хем е на РЕАЛНИ 50 000 КМ!
Drugs... rock 'n' roll... bad-ass vegas whores... late-night booty calls... shiny disco balls...

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 14 Яну 2009, 16:00

Nasti написа:винаги съм толерантен с клиентите, но ако ми поискаш да ми разглабяш колата защото има боядисван калник или някой отделен детайл, честно ти казвам, че ще ми дойде в повече

разбира се. напълно те разбирам.

просто не си ме разбрал. казах, че точно защото във една автокъща не мога да разглабям, слагам на стенд, слагам на лифт да гледам отдолу рамата и тн- затова просто подминавам коли които са били боядисвани защото знам че и да задавам въпроси ако някои има смисъл да ме излъже- ще ме излъже.

както казах - най-голямата "интервенция" е евентуално да помоля да отвия една свещ - ако мога - една от най-далечните спрямо дебитомера.

... а не обичам да ме лъжат... нито пък да изпадам във глупави ситуации които сам съм си ги направил
алекс
трабант 601с
разни други возила

ентусиаст
Аватар

Мнение от Мишу » 14 Яну 2009, 16:59

аз намам опит с колите може би защото съм много малък и голем балък ма как е възможно колите да са 10-15г и да са на по 150хкм дизел маика ,много трудно се среща кола на 250хкм едно мога да кажа дори и да се набутам кола от бг никога ,всеки търговец гледа да купи наи ефтината кола и да я продаде с наи голяма печалба нормално е няма някои да отиде и да купи е36 за 3000 евро от където и да било и да застане на пазара да го продава всеки ги търси до 5-800 евро с транспорт и понапудряне от 800 евро ще доиде на 1000-1100 и печалбата 1 че няма да е много друго че няма бързо да си върне парите а няма някои дето да иска да му седят вързани парите още повече в кола :winky:
малко съм надул цените че на колегите хептен ще им паднат чушките
Последна промяна Мишу на 14 Яну 2009, 17:31, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E34 520i, E30 318

Мнение от ivan1590 » 14 Яну 2009, 17:23

Далече съм от мисълта да поставям всички търговци под един знаменател.Най-вероятно има и много коректни,а именно доволните клиенти са показател за това.Просто има прекалено много случаи на изгорели и набутали се хора, които познавам, за да мога спокойно да вляза в произволна автокъща и да си купя кола.Мойта петица си я купих от приятел-каза ми това аз съм сменял,това предишния собственик, това не съм, това не знам в какво състояние и т.н. Цената е такава-добре и си стиснахме ръцете.Той си е преценил каква сума да иска, аз дали да приема и така.Не е толкова сложно.Има много хора, които не разбират от коли и не е редно да се третират като балъци и да се дерат колкото може по-вече.След като продаваш някаква стока не може да се оправдаваш, че и самия ти не знаеш какво продаваш.Един хладилник втора употреба има гаранция, а автокъщата не носи отговорност, ако след втората смяна на маслото двигателя се окаже за основен ремонт.Аз бих предпочел да знам, какво се е случвало с колата която купувам, а това че търговеца не знае,защото и той така я е купил не ме успокоява.Той я е взел да я продава, аз да я карам все пак.Не искам да обидя ни най-малко колегите, които се занимават с този бизнес, но смятам, че той все още е в сивата сферата и се нуждае от промяна и ясен регламент при осъществяване на сделки, за да бъде защитен потребителя .

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от JANI » 14 Яну 2009, 20:26

като цяло много ме е яд когато като в;лезе евентуален клиент още от на4алото на разговора той се държи все едно съм му длъжен и оттам натаък по4ва да става изнервена обстановката , в пове4ето слъ4ай се държа но има моменти в които хем виждаш 4е нема да купи хем продължава да налива тогава е кофти ина4е никога не откзвам да се ходи в сервиз и тн нема дертове , но когато закарх една 12-13г кола примерно форд в мото пфое направо му казвам да си търси друга кола хората които се занимава знаят за какво говоря слу4вало ми се е кола купе бмв в наистина добро състояние да я карат в найси кар и там да ми казват 4е има неща за смяна на стойност 5 к лв а колата с едногодишен тюв и пълна история -немска работа ;)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: само Месершмити

Мнение от galant » 14 Яну 2009, 21:28

Nasti написа:
.

Много е просто:
1. Не купувайте коли с декларация за продажба от Италия, искайте автокъщата да ви издаде фактура, по този начин си връзвате гащите! Дори италианеца да пусне сигнал, че колата му е открадната, вие имате от къде да си търсите парите, защото имате документ!
2. Пазете си фактурите и договорите за покупко-продажба с автокъщите, освен това правете фото-копия на всички останали документи и искайте от автокъщите мокри печати "вярно с оригинала" на тях!
От там нататък и да се случи нещо такова, за клиента, с който се случи пак идва неудобството, че ще тича напред назад по институции, но поне със сигурност ще си вземе паричките.

Колега,имам едно Рено Меган 2004г което седи вече 1год в най-голямата "автоборса" Враня-Жандармерията.Случая ми беше точно такъв,купих колата от автокъща,всичко нормално в КАТ-София,регистрирвам я и си карам най безгрижно по Софийските улици когато на 20-ия ден ме спряха на Попа и ми обясниха че от видеонаблюдение са ме засекли с издирван от Интерпол автомобил.Мислех че е някаква грешка,защото все пак е кола за 15000-16000лева,не е за 40-50000евра,ама нанай,не е грешка ами си е жива застрахователна измама от Италианска страна.Да не ви разказвам какво ходене по мъките беше,че и джанти бях му вземал с нови гуми,ремъци,ролки абе фул обслужване.Следователя излезе човек и ми разреши да си взема джантите.Фактурата ми беше за 4000лева и договора,ама добре че излязоха хора и ми върнаха на части парите,иначе отивай доказвай че си дал 15000лева.Абе "пази боже се казва",изглежда техния човек който им намира колите в Италия им играеше сечено,защото колата седя 2мес в автокъщата преди да я взема и след като я купих италианеца е пуснал сигнал
;) нали се сещате за схемата.Чукайте на дърво и като купувате кола ги карайте да ви напишат декларация за реалната сума която давате в брой.

Аватар

Мнение от Nasti » 15 Яну 2009, 0:08

на дърво не чукам искам документи... и нямам проблеми...

искам документ от нотариус искам фактура и защитавам клиента... тва е

1-во документ от нотариус после ф-ра от автокъщата, да не дава господ - гоня нещата като питбул, ако някой иска може да пробва гоня интерена на клиентите до последно!!!!

Ние сме автокъща с име и за 5-6-10 хиляди лева няма да се изложим!!!!

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата