внимавайте мошеници

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар

внимавайте мошеници

Мнение от borislav » 25 Дек 2008, 11:57

На 23 декември около 12 часа звъни домашният телефон в къщи и майка ми го вдига. Лицето отсреща се представя за мой адвокат и й съобщава че сам бил ударил с колата едно 14 годишно момиченце в Велико Търново в следствие на което то почива(а аз през това време спокойно си пия кафето в къщата ни на село) и трябва да платят 15 000 лв иначе заминавам в затвора, и да не се обаждат на никой защото щяло да стане по лошо.Последват още 2 разговора на който някой се представя за мен и през сълзи обяснява колко е лошо положението.Баща ми пали колата и заминава за Търново.Срещат се с някакъв мургав индивид и тогава се усеща какво става и ми звъни ама вече късно,олекнал е с 1200 лв(поне само толкова).Така че колеги внимавайте,предупредете всички ваши близки да не откликват на такива обаждания а първо да се свържат с вас
:evil: :evil: :evil: ако ги разбера кои са ще им счупя ръцете
Последна промяна borislav на 25 Дек 2008, 17:36, променена общо 2 пъти
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: смръщена,четириока,двуврата мръсница,с вечно недоволен изруд под капака,влачеща се по земята и проблясващи в тъмното 4 диска,тясна и неудобна вътре...JUST E30

Мнение от Александър Георгиев » 25 Дек 2008, 12:04

..
Последна промяна Александър Георгиев на 18 Дек 2012, 1:54, променена общо 1 път
смръщена,четириока,двуврата мръсница,с вечно недоволен изруд под капака,влачеща се по земята и проблясващи в тъмното 4 диска,тясна и неудобна вътре...JUST E30

Явор написа:толко ли е трудно да се отвори българското и после немското мобиле....тук във форума освен скрап и такива купени миналата година за 500 и след това с хвърлено м50 с лопатата в коша,бракувано или с каспичански номера през 9 договора,едва ли ще попадне за тея пари :winky: иначе успех :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F15 X5; F10 M5 Stage 2

Мнение от b2 » 25 Дек 2008, 12:14

Добре де, колко усилия са им били нужни на ваще да ти звъннат по телефона (мобилния) и да те питат кво става? И баща ти и майка ти ако не те познаят..... особено като вече са толкова популярни тея измами.. незнам...
Dark Side of the Force is а pathway to many abilities some considered to be unnatural.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E46 M3 Convertible

Re: внимавайте мошеници

Мнение от Ivaka » 25 Дек 2008, 12:14

boorislav написа:На 23 декември около 12 часа звъни домашният телефон в къщи и майка ми го вдига. Лицето отсреща се представя за мой адвокат и й съобщава че сам бил ударил с колата едно 14 годишно момиченце в Велико Търново в следствие на което то почива(а аз през това време спокойно си пия кафето в къщата ни на село) и трябва да платят 15 000 лв иначе заминавам в затвора, и да не се обаждат на никой защото щяло да стане по лошо.Последват още 2 разговора на който някой се представя за мен и през сълзи обяснява колко е лошо положението.Баща ми пали колата и заминава за Търново.Срещат се с някакъв мургав индивид и тогава се усеща какво става и ми звъни ама вече късно,олекнал е с 1200 лв(поне само толкова).Така че колеги внимавайте,предупредете всички ваши близки да не откликват на такива обаждания а първо да се свържат с вас
:evil: :evil: :evil: ако ги разбера кой са ще им счупя рацете

Вече много хора станаха дето изгоряха по тоя начин!
Със 200 в насрещното питай как е в първа класа,когато до мен се возят 2 кучки за украса....

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i Turbo
Мечтае да кара: BMW F10 M5

Мнение от ///Ivan » 25 Дек 2008, 12:16

И на баба ми са звъняли и са и казали същото нещо,че съм блъснал някво момче и т.н. :shock:
Това ми е чудно,казали са и внукът ти е блъснал момче,от къде знаят че тя има внук!? :shock: :shock:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от borislav » 25 Дек 2008, 12:18

b2 написа:Добре де, колко усилия са им били нужни на ваще да ти звъннат по телефона (мобилния) и да те питат кво става? И баща ти и майка ти ако не те познаят..... особено като вече са толкова популярни тея измами.. незнам...

майка ми и баща ми са хора на възраст,лесно се вързват а и тези мизерници така са увъртяли нещата а гласа как ще го познаят през хлипанията и ревовете по телефона
:evil:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: F32 M4

Мнение от ((:BuKcu:)) » 25 Дек 2008, 12:19

На баба ми така предния месец й се бяха обадили...представя се някакъв г-н и казва, че мен ме е бутнала кола, а пък майка ми е катастрофирала....и жената изпаднала в паника....ама добре че от нейния мобилен се обадила на майка ми...инстиктивно...и като разбира, че всичко е наред....ии камък и падна от сърцето.

Много са такивата случаи, хора...без работа, ако питате мене.
Така че не се доверявайте на такива обаждания!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Жи55АЕМЖИ
Мечтае да кара: 911 turbo
Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 25 Дек 2008, 12:21

Интересно от къде имат информацията за роднинските връзки и телефоните... ;)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от eraziel » 25 Дек 2008, 12:30

Teя тъпаци бяха причината да започна да си оставям поне единия телефон винаги включен, дори и когато спя ...
In Ban We Trust!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше E36 320 Coupe

Мнение от Totogada » 25 Дек 2008, 13:02

Мама им мръсна :evil:
Преди една година ми звънеше по телефона ..някакъв "сержант" от Полицията ..и взе да ми обеснява,че брат ми бил блъснал момиченце..било много лошо положението трябвало да му купя ваучер за Вива Тел за 50лв. Тогава чатнах,че е мошенник някакъв,защото брат ми е на МТЕЛ и му викам...я кажете къде сте да дойда направо да ви ги дам парите!!! и ония затвори... :evil: Достатъчно беше,че ми се преобърна всичко.

Тези пари които "спечелят" такива типове от този вид злоупотреби ...все за "хубости" по болници да ги дават :evil: :evil: :evil:
Изображение
R.I.P. Champion 1968 – 2007 Colin McRae

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ludiqdancho » 25 Дек 2008, 13:04

Код: Избери целия код
ОБЛАСТНА  ДИРЕКЦИЯ МВР - ВЕЛИКО  ТЪРНОВО

ИНФОРМАЦИОННО СЪОБЩЕНИЕ

Как да се предпазим от измамите по телефона?

С наближаването на коледните и новогодишните празници се повишава  опасността хората да бъдат подведени и измамени в лотарии и томболи, организирани по различни поводи на големи празници с привидно благородни намерения.Използвайки името на компании и благотворителни инициативи, измамници се опитват да измъкнат пари от доверчиви хора.

Не се доверявайте, не давайте пари на непознати хора, при всяко съмнение, търсете помощ от полицията на телефони 166 или 112.

Видове телефонни измами:

1.ОСВОБОЖДАВАНЕ НА КОЛЕТ

Ваш “роднина”, с когото не сте се чували или виждали отдавна, е изпратил колет от чужбина, съдържащ голяма сума във валута или други ценности. Трябва да дадете определена сума, за да получите колета, под предлог, че ако не се плати, от митницата ще го конфискуват. Измамниците могат да поискат да платите транспортни разходи за доставката. В повечето от тези случаи по-късно ви търси друг глас, който се представя за вашия роднина, старае се да ви убеди колко ценна е пратката и обещава, че като се видите, ще ви плати разходите.

2.ИЗГОДНА СДЕЛКА

Телефонно обаждане за закупуване на ремъци, лагери и други части  под предлог, че са на много изгодна цена и ще се продадат с голяма печалба. В повечето случаи измамникът се представя за “познат”. При предаването на исканата сума потърпевшите получават запечатан пакет. Обикновено той е тежък, а по-късно се оказва, че съдържа непотребни вещи.

3. ВНАСЯНЕ НА ГАРАНЦИЯ

“Адвокат” , “следовател” или “полицейски служител” звъни предимно на възрастни хора и им съобщава, че техен внук, внучка, племенник или друг близък е предизвикал пътно транспортно произшествие с пострадал (най-често малко дете), който е в болница с опасност за живота. Трябва да се плати определена сума като гаранция за освобождаване от арест. В повечето от тези случаи измамниците също пращат подставени лица, най-често представящи се за “адвокат”, или “помощник следовател”, които да вземат сумата и да я предадат на съответния човек, от когото зависи освобождаването на близкия.

4. ОТКУП ЗА ОТВЛИЧАНЕ

Отново жертви на измамниците са възрастни хора, този път им се съобщава, че внук или внучка са отвлечени и се иска определена сума пари, за да бъдат освободени. По телефона измамниците имитират плач и уплашен глас, с който да впечатлят и да убедят възрастния човек, че наистина техният близък е отвлечен. След като се убедят, че възрастният човек е подготвил парите, измамниците изпращат посредник, който да вземе “откупа”.

5. ЗАКУПУВАНЕ НА ВАУЧЕРИ

Друг сценарий е позвъняване на “близък”/ племенник или друг роднина/, който моли да закупите ваучери за зареждане на предплатени карти на мобилните оператори - в момента му е необходимо провеждане на важен разговор, а той не може да си закупи такива. В тези случаи обикновено потърпевшите също са възрастни хора. След закупуване на ваучерите измамниците се свързват отново по телефона, за да научат кода на ваучера.

6. ПРОБЛЕМИ С ПОЛИЦИЯТА

В този случай непознатият се представя за служител на МВР. Обикновено обаждането е рано сутрин.  “Полицаят” назовава името Ви и Ви разпорежда веднага щом затвори, да му позвъните на определен мобилен телефон, за да си спестите проблеми с прокуратура, следствие и т.н. Убеждава Ви, че сте извършили административно нарушение, за което дължите глоба. Глобата може да платите по два начина – като се явите в съответното РПУ или като купите ваучери към  определени мобилни оператори и му издиктувате серийните номера.

7. РОДНИНА В ЧУЖБИНА

Обажда Ви се човек, който се представя за близък, работещ в друга страна. Обяснява, че е изгубил парите си, а трябва да пътува за България, да постъпи на лечение или да плати нанесена от него щета при катастрофа. Моли Ви да му помогнете с определена парична сума. Предлага Ви да предадете парите на  негов приятел или на изпратен от него таксиметров шофьор, за да  му “спестите разкарването” до банката или пощата.

8. ВНАСЯНЕ НА ГАРАНЦИЯ

Измамникът се представя  за Ваш близък роднина, внук или племенник. Съобщава, че е задържан в  полицията (естествено в друг град), тъй като е причинил катастрофа и е увредил полицейски автомобил или има тежко пострадал човек, който впоследствие е починал.  Сам или чрез негов приятел Ви моли да му услужите с пари, необходими за плащане на гаранция за неговото освобождаване. Вие предоставяте сумата на специално изпратен “посредник”, с когото се срещате пред обществени сгради – поща, болница и др. За да бъдат по-убедителни, измамниците често предоставят и телефонния номер на мним полицейски служител, който да потвърди версията им.

9. ПОГАСЯВАНЕ НА ДЪЛГОВЕ НА ПОЧИНАЛ БЛИЗЪК

Измамниците наблюдават таблата за некролози или входните врати на жилищата. Събирайки информация за скоро починал човек, търсят близките му, като се представят за негови колеги или познати. Заявяват, че месец преди смъртта му, са му дали в заем определена сума и искат тя да им бъде върната. Притеснени и объркани, Вие сте готови да вземете дори заем от съседи, за да погасите задълженията на Вашия роднина.

10. ПЕЧАЛБА ОТ ЛОТАРИЯТА

Измамниците ви се обаждат по телефона  и ви поздравяват за току що спечелена награда от някаква лотария, или получавате електронно поздравление за спечелване на много пари (между няколкостотин хиляди и няколко милиона долара) от електронна лотария или от наследство. За да ви преведат тези суми много бързо искат от вас да им изпратите личните си данни и някаква сума пари. Ако реагирате на писмото, но искате отсрочка, измамниците започват да намаляват сумата, само и само да им изпратите някакви пари, докато в същото време се опитват да източат кредитната ви карта например. Когато някой стигне дотам да им преведе някаква сума и чака най-после да се добере до "огромната печалба", започва мотаене, възникват непредвидени пречки и се искат още и още пари, докато накрая измаменият се усети и спре преводите.

11. ИЗМАМА СЪС "ЗЕЛЕНА КАРТА"

Тя се разпространява точно в момента, когато тръгва официалната уведомителна кампания за спечелилите в популярната визова лотария. Получавате електронно съобщение, че сте спечелили. Някъде по средата на дългото съобщение ви казват, че е необходимо да се преведат по пощата около 550 долара за един "печеливш", или 850 долара "за семеен статут", както и че "Ако парите не пристигнат до три седмици след получаването на електронната поща, ще смятаме, че спечелването на зелената карта не ви интересува и се отказвате то нея".

Телефонните измамниците са много изобретателни, те обикновено търсят своите жертви сред възрастните хора, често сменят сценариите. Полицията съветва гражданите ако им бъде отправена подобна “оферта”, да не се доверяват само на телефонно обаждане. За да се уверят в самоличността на своя познат, да настояват за лична среща, да питат за имена и събития, които лицето би трябвало да знае, да търсят обратна връзка с него, да се свържат с други общи познати и роднини. В никакъв случай да не приемат да правят разплащания в други градове. Да не споделят каквато и да било конфиденциална информация или документи на обаждащи се без установена със сигурност самоличност.

02.12.2008г.                                                                                 

гр.В.Търново

Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: звездомобил

Мнение от M2PR » 25 Дек 2008, 13:04

А и мен се опитаха да ме подхлъзнат така, ама на миналата Нова година. Обадиха се да ми кажат, че съпруга ми :help: :help: :help: :mhihi: е блъснал дете ли, възрастен човек ли, вече не помня. Ма аз се усетих и почнах и аз да ги бъзикам :mhihi: Викам "много лошо, да; ма да се оправя съпруга ми бе :mhihi: , не е малък, аз кво да направя :mhihi: "
АПНИ, БАБА, 'АПНИ

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ги да пият мента
Мечтае да кара: за 6лв/100км
Детайли за колата: не върви и не гори

Мнение от павката » 25 Дек 2008, 13:25

:mhihi:
а иначе тоз народ осевн сериали,друго гледа ли,чете ли :roll:
Тия от БМВ-клуба обичат да си прикачат подобни табелки ;-)
Не им вярвай много - нищо чудно под предния капак да се крие охлювче

Дружба Дринк Тийм
Аватар
Кара: Само на БИРА !

Мнение от dizle » 25 Дек 2008, 13:26

ludiqdancho написа:............

Добра инаформация колега :yes:
съвсем на скоро на един приятел на майка му и се случи същото ... обажат и се по телефона и и се представя за синът и и и казва че се е ударил с колата и полицаите му искат пари... от там директно последва една псувня и тряскане на телефона от страната на майката ;) Спасение от тея гадове НЯМА... !!!
ИзображениеИзображение

Слабите се стремят към порядъка, силните владеят xаоса! Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 320i
Мечтае да кара: БМВ и в отвъдното!
Детайли за колата: Мууудна красавица, но си го изкарвам на служебната

Мнение от titto » 25 Дек 2008, 13:31

b2 написа:Добре де, колко усилия са им били нужни на ваще да ти звъннат по телефона (мобилния) и да те питат кво става? И баща ти и майка ти ако не те познаят..... особено като вече са толкова популярни тея измами.. незнам...
:!: Съжалявам за случката,другите колеги да предупреждават близките си,явно измамниците са е.ати артистите,но все пак според мен една майка би звъннала първо на детето си за да се убеди...!?
Изображение
--------------------------------------------------------------------------------------------
Е12-M535i;Е30-318;Е34 Touring 525 TDS;Е36-318iS;Е46 320i
"FWD е като жена с малки ци.и-върши работа, но няма КЕФ...!!!"

Следваща

Назад към Извън Темата