…искаш да станеш Софиянец?!
Модератор: Общи модератори
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
ама на истанбулски(най-правилен!) или провинциален (мйекащ)турски?isa написа:vld написа:Bogat-Beden написа:vld написа:но като се заслушаш в новините на БНТ и БТВ и тн си говорят баш на софийски![]()
дай пак...
Що какво да не би да не е вярно
Айде, не се карайте, на турски...

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- POL_Starshi
- Матрицата на SuPeR_FLY
-
- Кара: E30-327,E36-330i,Е53-4.4i,E70-4.8i
- Мечтае да кара: и да е жив и здрав!
<Правила за поведение във форума на "BMW Club Bulgaria"!>
Най-важното правило е: НИКОГА НЕ ПУБЛИКУВАЙ В ИНТЕРНЕТ ФОРУМА НЕЩО, КОЕТО НЕ БИ ПОСМЯЛ ДА КАЖЕШ В ОЧИТЕ НА СЪОТВЕТНИЯ ЧОВЕК!
Най-важното правило е: НИКОГА НЕ ПУБЛИКУВАЙ В ИНТЕРНЕТ ФОРУМА НЕЩО, КОЕТО НЕ БИ ПОСМЯЛ ДА КАЖЕШ В ОЧИТЕ НА СЪОТВЕТНИЯ ЧОВЕК!
- POL_Starshi
- Матрицата на SuPeR_FLY
-
- Кара: E30-327,E36-330i,Е53-4.4i,E70-4.8i
- Мечтае да кара: и да е жив и здрав!
<Правила за поведение във форума на "BMW Club Bulgaria"!>
..... написа:ja написа:Аз пък мисля, че колкото повече хора има в една община толкова по-богата е тя и общините трябва да привличат хората а не да ги гонят щото били селяни
стига да са си променили адресните регистрации и да си плащат данъците в нея ... ама то тва 1 на 1000
Ами то всеки, който плаща наем или пазарува плаща един вид данъци на общината. Проблем е вече, че голяма част от тези пари влизат в държавната хазна а не остават в общинската ама...
- Vlados
- с две лица
-
- Кара: на задно предаване
Мишел написа:А някой виждал ли я е тази реклама с очите си?
Да не е фотошоп това, не ми се вярва такава просташка реклама да има
Stranger’s Weblog написа:Мхм, това е мегаборд (като билборд, ама по-голямо), гордо извисяващ се над всичко останало, на кръстовището на Бул. Черни връх и Сребърна.
Давам отново линк към блога - http://strangera.com/2008/11/06/dear-selinjer/
- borislav
- младши ентусиаст
-
eraziel написа:Стига бе, са държавата взе парите на софиянци и ги раздаде по селата
а пък селата взема боклука на софия кой ше плаща

- someone
- сбъркал колата, но не и форума
-
- Кара: е70
..... написа:стига да са си променили адресните регистрации и да си плащат данъците в нея ... ама то тва 1 на 1000
Различните видове приходи се облагат по различен начин и данъци се плащат на различно място.
Хората, които работят на заплата плащат ДОД, като това е данък, който се внася в НАП от работодателя и нито стотинка от него не отива в общината.
Хората, които работят като еднолични търговци се облагат по ЗОДФЛ и плащат данък по мястото на седалището на едноличния търговец - отново нито стотинка в общинския бюджет.
Търговските дружества, включително най-разпространените ООД и ЕООД се облагат по ЗКПО, и плащат данъците си там където е седалището им. Преди време част от данъкът по ЗКПО се преотстъпваше на общините, но вече не е така.
Това в общи линии са основните преки данъци. И всичко отива в държавния бюджет, не в общинския.
Общината получава парите от данък сгради, такса смет и данък МПС, както и от патентния данък (и от някои други данъци и такси регламентирани в ЗМДТ, чийто дял в бюджета на общините е пренебрежимо малък).
Данък сгради и такса смет се плащат в общината, където се намира имота. Данъкът МПС отива там където е регистрирано МПС-то.
Така че, ако Столична Община има сметка от нещо, то е на нейна територия да има колкото се може повече сгради и МПС-та, за които да се плаща данък.
Толкова ли е сложно да се разбере, че всички приказки за връзка между постоянния адрес и това къде човек плаща данъците си са на 90% популизъм.
И още нещо - и към момента съществуват категориите постоянен адрес и настоящ адрес, които замениха предишните жителство и адресна регистрация. Това, за което масово се реве е т.нар. "Софийско жителство" но трябва да се има предвид, че като режим на регистрация то все още съществува. Нещото, което беше премахнато през 1989 год. беше рестриктивния режим за получаване на софийско жителство (понастоящем - постоянен адрес в гр. София).
Хубаво е да се прави разлика и между жителство и гражданство. Щото гражданство имат и селяните (разбирай - хора, които живеят на село) и то е Българско или някакво си друго, но не зависи от града в който е постояния адрес. А легално понятие "жителство" към настоящия момент няма.
В момента всеки, който промени настоящия или постоянния си адрес, трябва да заяви това в общината в 30 дневен срок и ако не го направи подлежи на административна санкция по ЗБДС или ЗГР. Така, че ако действително настоявате всеки, който живее тук да е регистриран в столична община, би било добре да насочите претенциите си към кмета и общинския съвет и като цяло към общинските органи и към СДВР да вземат да упражнят правомощията си за контрол на регистрационния режим по ЗБДС, а не да слушате празните приказки на ББ. Защото истината е, че нормативно този въпрос е уреден, но просто никой не упражнява контрол за спазването му.
Аз да си кажа и за самия билборд
От професионална гледна точка (понеже това ми е работата), това не е реклама която работи за фирмата. Това е поредната недомислица на някой аматьор. Нито има ясна идея, нито послание към реалните клиенти на тази агенция за недвижими имоти. За изпълнението да не говорим... това ако някой не го е снимал и качил в нета едва ли някой ще го прочете докато минава с колата...
За мен това е поредната глупост на некой "хитър" графичен дизайнер...
Жалкото в случая е, че му обръщаме толкова много внимание

От професионална гледна точка (понеже това ми е работата), това не е реклама която работи за фирмата. Това е поредната недомислица на някой аматьор. Нито има ясна идея, нито послание към реалните клиенти на тази агенция за недвижими имоти. За изпълнението да не говорим... това ако някой не го е снимал и качил в нета едва ли някой ще го прочете докато минава с колата...
За мен това е поредната глупост на некой "хитър" графичен дизайнер...
Жалкото в случая е, че му обръщаме толкова много внимание

- Evelin Cotsev
- старши ентусиаст
-
какво толкова ви пречат провинциалистите , идват и си харчат парите в София , пазарували на Илиенци , еми да ама все пак парите се наливат в София , толкова много нови апартаменти се продават , ако няма грам хора от от провинцията те ще седят празни , може и за някои неща да сме в тежест , но и подпомагаме други . Аз лично плащам наем на квартира в София която съм си наел , харча си парите по заведения и магазини и не мога да разбера кво не ви харесва , един вид наливам пари в София . Другото което е има доста хора които избират да живеят в София заради работата ... те пак помагат защото работна ръка трябва винаги . И това дали си селянин или не не зависи от това каде си роден и живееш а от манталитета ти . Относно рекламата , явно добре е направена щом чак до дискусия ни докара , нали това е целта да привлече внимание.
It`s party time !
според мен трябва да се наложат специални данъци за новите сгради и цените да са реални така,че със всяка сграда да влизат достатъчно пари за да може общината да осигури инфраструктура. Например 300евро квадратен метър еднократно за жилищна сграда и 1000 евро за кв метър офис/магазин и т.н. Като за еднофамилни къщи не се дължи данък ако е за лична употреба. Просто с тези темпове на стройтелство неможе.Просто улиците изчезват и се претоварва инфраструктурата. За всяка сграда следва копаене на улици за прокарване на вода/ток и т.н. Което после бива замазано и след месец ремонтирано за наша сметка след това следващата сграда отново го разрушава. За пример бул.Иеросалим в младост редовно го развалят... 2 милиона живеят в София а поне още 500к идват всеки ден от околните 100 км няма начин,нито градския транспорт нито центъра нито околовръстното може да смогне на 1,5 млн МПС-та. Някой горе спомена за гъстота на населението това не е много акуратно защото в София строителството е доста по хоризонтално докато в по големите градове площта е по малка но етажите са повече отделно имат инфраструктура и градски транспорт.Кризата с боклукът идва от това,че тези 500к.
Мен ме дразни единствено,че някой хора се мислят за софиянци защото живеят в София,което за мен означава,че са забравили кои са и откаде са тръгнали. Пример давам, Българин си когато си роден в България и поне един от родителите ти е Българин,Турчин си ако си роден в турция и поне един от родителите е турчин. Ако си Българин и живееш в Германия не си германец, разбирате ли ми логиката. Ако си роден във Варна и родителите ти са от варна и живееш в София от 5 години не си Софиянец. Писна ми разни писман Софиянци дето като се приберат в родния град се правят на готини щото са Софиянци и после ме гледат на кръв в провинцията щото съм бил еди къф си или еди кво си, именно за комплексирани провинциалисти.
Мен ме дразни единствено,че някой хора се мислят за софиянци защото живеят в София,което за мен означава,че са забравили кои са и откаде са тръгнали. Пример давам, Българин си когато си роден в България и поне един от родителите ти е Българин,Турчин си ако си роден в турция и поне един от родителите е турчин. Ако си Българин и живееш в Германия не си германец, разбирате ли ми логиката. Ако си роден във Варна и родителите ти са от варна и живееш в София от 5 години не си Софиянец. Писна ми разни писман Софиянци дето като се приберат в родния град се правят на готини щото са Софиянци и после ме гледат на кръв в провинцията щото съм бил еди къф си или еди кво си, именно за комплексирани провинциалисти.
- methanol
- Бобо Дебелия
-
- Кара: E30/E36/E34
- ukelichko
- младши ентусиаст
-
- Кара: Комбайн
- Мечтае да кара: Фадрома
Какво пък, един плакат. Аз като провинциалист не се засегнах, защото много ясно зная колко струвам. Какво толкова се палите от глупости. Ами аз имам приятели в София и там където живеят няма спящи във фургони, нито задръствания, нито градски транспорт пълен със селяни. А пък дамите с южняшки акцент(дето говорят меко) винаги са ми били много сладки. Не знам тези столичани дето се палят къде живеят, защото аз и приятелите ми от София не виждаме никакъв проблем между провинция и столица. А който си има вътрешни противоречия( комплекси май му викат) да си ги лекува а не да дели хората на селинджъри и столичани. Правилното деление е на скапаняци и пичове, съответно на недооценени мутрески и истински дами. За сега не мисля да се възползвам от офертата на тази фирма, защото обмислям покупка на апартамент на южното черноморие, но на по-късен етап не се знае.