Шум от задния диференциал на E83

Останалите BMW-та.

Модератор: Технически модератори

Потребител
Аватар

Шум от задния диференциал на E83

Мнение от Scooby » 03 Авг 2008, 15:23

Здравейте колеги! Имам малък проблем с Х3 2.0d, който се надявам да реша с помощта на знаещите. При плавно превключване от първа на втора, в момента на отпускане на съединителя се чува едно металическо прихлопване отзад, като хлабина в диференциала. Ако карам 'по-спортно' и на по-високи предавки това не се забелязва. Шума не е силен, но мен ме дразни. Докато се опитвах да установа фактическия източник на шума, забелязах също, че ако колата се движи по инерция с около 8-10 км/ч, натисна и отпусна съединителя, след около 2 секунди се чува подобен шум (клънк) отзад. Не мога да си обясня това явление с нищо друго, освен трансферната кутия също да сработва по сигнал 'натиснат съединител' и затова да има това закъснение от няколко секунди, което е абсурдно. Най-вероятно като превключвам бавно момента на 'сработване' на втората предавка съвпада с момента на 'сработването' на трансферната кутия и звука е доста по-отчетлив. Рових из Интернет, но никъде не мога да намеря описание на работата и принципа на действие на x-drive на Х3, на трансферната кутия, която мисля е ATC400 или задния диференциал. Технически грамотен съм и не мисля, че нещо механично по силовото предаване може да даде закъснение от няколко секунди, затова съм се насочил към трансферната кутия. Благодарен съм на всяка информация, и не бих се разсърдил дори и на съвети от рода 'не превключвай плавно', които така или иначе следвам в момента. :D
P.S. Колата е с десен волан, и аз се намирам в UK, ако това има някакво значение. Водил съм я при дилъра вече два пъти и ми казват че всичко е нормално, но аз съм карал и други X3-ки, същите като моята, и при същите условия не забелязвам такъв шум.

Потребител
Аватар

Re: Шум от задния диференциал на E83

Мнение от Scooby » 13 Авг 2008, 21:10

Scooby написа:...малък проблем с Х3 2.0d...
Проблема е решен - смяна на трансферна кутия и подновен софтуер.

Сватбаря
Аватар
Кара: Opel Zafira А OPC

Мнение от Penchev » 19 Авг 2008, 1:51

Колега ,хубаво ,че написа какво е разрешението ,но коя кутия е трансферната ? Тази на екс драйва ли ?

Георги Пенчев
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от Scooby » 19 Авг 2008, 13:54

Penchev написа:Колега ,хубаво ,че написа какво е разрешението ,но коя кутия е трансферната ? Тази на екс драйва ли ?
Да, така се води по каталог - transfer box. Изображение
Всъщност аз затова и питах за принципа на действие на xDrive и повече информация, защото се съмнявах в нея. Единственото което знам е че вътре има електромагнитен съединител за разпределяне на усилието(върт. момент) към предния или задния мост, но ... дотам :uups:

Назад към Други модели